תזונה מצער''ט

אנונימי

תזונה מצער''ט

שליחה על ידי אנונימי »

מדור טבעונאות
על מנת לקשר לדף זה - השתמשו בשני גרשים נפרדים - ולא גרשיים (אחרת זה יוצא שבור).
with_passion*
הודעות: 1600
הצטרפות: 20 יולי 2006, 13:10
דף אישי: הדף האישי של with_passion*

תזונה מצער''ט

שליחה על ידי with_passion* »

תזונה מצער"ט זה המושג העברי למושג S.A.D
S.A.D משמעו standard american diet
זהו מושג שנהפך להיות די שימושי בשנים האחרונות - דרך נוחה להתייחס לתזונה השגורה בעולם "המפותח" המתבססת על מזונות מעובדים וריקים או לא מאוזנים מבחינה תזונתית - עם יתר מזונות עתירי שומן וסוכר מעובדים ומזונות מן החי.
בויקיפדיה האנגלית: http://en.wikipedia.org/wiki/[po]Standard American Diet[/po]

Honeysuckle Rose ואני עשינו סיעור מוחות היום בנושא.. והגענו להסכמה סביב תזונה מצער"ט - תזונה מצ{{}}רכנות מ{{}}ער{{}}בית ט{{}}יפוסית.

כאשר מי שרוצה לעשות שימוש פוליטי (תמיד כיף) מקומי יותר יכול גם לקרוא לזה "תזונה מצרכנות ציונית מערבית טיפוסית" ואם אתם מזדהים כערבים אז אפשר גם "תזונה מצרכנות ערבית טיפוסית". הכל הולך.. כל עוד זה מצער מאד..

חיפוש גוגל מוביל להמון מאמרים בנושא
צל_הימים*
הודעות: 1274
הצטרפות: 15 אוקטובר 2007, 09:20

תזונה מצער''ט

שליחה על ידי צל_הימים* »

בארה"ב, לפחות בסביבה עירונית, יותר זול, מתבקש וזמין ללכת לאכול במסעדת מזון מהיר ולרדת על פק"ל בורגר-צ'יפס-קולה עם Refill מאשר לקנות מצרכים ולהכין בבית. שלא לדבר על מחירי ירקות שערוריתיים, של דולרים אחדים לעגבניה אחת. מעניין איך הם הגיעו למצב הזה... האם זה עלול להתרחש גם כאן ? }
with_passion*
הודעות: 1600
הצטרפות: 20 יולי 2006, 13:10
דף אישי: הדף האישי של with_passion*

תזונה מצער''ט

שליחה על ידי with_passion* »

האם זה עלול להתרחש גם כאן
זה כבר קרה.. וקורה.. בחנויות הסטריליות שיש בתחנות הדלק - שם אין כלום חוץ מזבל מצע"ר. או בימי ההולדת של הילדים.. או בקייטנות שוקו ולחמנייה. עברתי פעם בחנויות מלוקקות במיוחד בצפון תל-אביב - שם בהחלט הפירות והירקות מצופים בהרבה שעווה ועלולים לעלות יותר מהלחם הלבן המסובסד. גם ראיתי חנויות ירקות ופירות טרנדיות בירושלים עם הרבה דגש על סידור והגשה.. ומחיר מופקע.

בצ'אט נוסף בנושא עם Honeysuckle Rose.... עלינו על מושג הראי:
תזונה משמח"ט - תזונה מאוזנת שמתבססת על מזונות חיים וטעימים!
פלוני_אלמונית*
הודעות: 43441
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

תזונה מצער''ט

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

Library]מאמר עם בשר Article1[/po].asp?cat=55&a id=102

Library]סוכר עם כל דבר Article1[/po].asp?cat=55&a id=103

Library]נוודים Article1[/po].asp?cat=55&a id=99

יש שם עוד.
Honeysuckle_Rose*
הודעות: 48
הצטרפות: 12 יוני 2008, 04:44
דף אישי: הדף האישי של Honeysuckle_Rose*

תזונה מצער''ט

שליחה על ידי Honeysuckle_Rose* »

בשל הביקוש כתבתי מאמר "קצר" שמגדיר בעיני את התזונה המצער"ט. יצא לי ארווווך אבל בקושי נגעתי בכל מה שיש לי להגיד בנושא... אני אשמח לתגובות מכל סוג, רק לשמור את הכל ברוח טובה.

תזונה מצער"ט

מה בעצם הבעיה עם התזונה המצער"ט?
התזונה המערבית מבוססת בעיקרה על מזון מהחי וזרעים למניהם. בישראל אכן יש עדיין צריכה גבוה של ירקות (יחסית, למרות שהפוקוס הוא על פירות לא מתוקים (מלפפון ועגבניה) יותר מאשר ירקות עליים ירוקים, שכ"כ כ"כ חשובים...) אך בארצות הברית הירק היחיד שרוב האנשים אוכלים הוא תפוחי אדמה.
המזון המעובד עשוי כולו מחיטה, תירס (וסירופ תירס) ומוצרי חלב מעובדים מאוד (מי גבינה, אבקת חלב וכו') שהם כולם מוצרים מסובסדים, מה שעושה אותם מאוד זולים ונגישים. כתוצאה מזה, רוב האוכלוסיה ובעיקר השכבות הנמוכות, ניזונה מאחוז גבוה מאוד של מזונות אלו.

הפחמימות הנמצאות בדגנים מעובדים ומזוקקים (קמח לבן למשל) ובממתיקים מעובדים (סירופ תירס, סוכר לבן) לא כוללות את הסיבים ולכן הן לא מאוזנות, והספיגה שלהן בדם מהירה מאוד. רמת הסוכר בדם עולה מהר מאוד לאחר אכילתן, ואז זרימת האינסולין גוברת בשביל להכניס את הסוכר לתאים- מה שגורם לצניחה מהירה מאוד ברמת הסוכר ותחושת רעב מיידית. בהיעדר פעילות גופנית (מאוד נפוץ במדינות מערביות) חוסר השליטה ברמות הסוכר בדם גורמות לאכילת יתר, עייפות, ופעילות מוחית ירודה- קושי להתרכז וללמוד. בעיות אלו מאוד מוכרות כיום- השמנת יתר מתקרבת ל-70% בארה"ב (מתוכם כ-30% עודף משקל חמור, obese) ובישראל 40% (15% עודף משקל חמור).
זה אולי נשמע כאילו הבעיה אינה חמורה בישראל כמו בארה"ב, אך אם מסתכלים על הנתונים אצל ילדים- בארה"ב אחוז השמנת יתר אצל ילדים הוא מעל 30% ובישראל כ-25%. כלומר- הבעיה מתגברת.
השמנת יתר גורמת, בטווח בקצר, לירידת ברמת התפקוד ואי נוחות מבחינה אסתטית, ובטווח הארוך לבעיות בריאותיות חמורות כגון סוכרת (שנגרמת מיצור יתר של אינסולין) ובעיות לב (הלב לא מסוגל להתמודד עם העומס של המשקל העודף).
גם הבעיה הנפוצה מאוד של הפרעת קשב וריכוז (Attention Deficit Disorder) היא, לדעת רבים, תוצאה ישירה של צריכת פחמימות מזוקקות וסוכרים, הגורמים להיפראקטיביות ולנפילות סוכר הפוגעות בריכוז.

במזונות המעובדים יש גם לעיתים קרובות מאוד שפע של חומרים מוספים כגון חומרים משמרים בכדי להאריך את חיי המדף, חומרי טעם וריח מלאכותיים, וצבעי מאכל. רבים מאלו הוצאו מחוץ לחוק במדינות מסויימות, מכיוון שנחשדו שגורמים לסרטן. אך נעשה שימוש רב בחומרים רבים אשר לא השפעתם לא ברורה, ואין ספק שרובם מזיקים מאוד. ישנם אנשים רבים שרגישים מאוד לתוספים מסויימים, במיוחד לצבעי מאכל מסויימים, וגם אלו מקושרים להיפראקטיביות והפרעת קשב, וכן לתגובות אלרגיות חריפות שונות.

גם עם המזון מהחי יש בעיות רבות- שאנסה להגיע לכמה שיותר...
מזון מהחי במדינות מערביות, בעיקר בקר המגודל בחוות מתועשות לשחיטה המונית, מכיל אחוז שומן גבוה במכוון- ע"י האכלתם מזון לא מתאים (דגנים וסויה, ולעיתים אפילו בע"ח כולל בקר!) ומניעת היכולת שלהם להתנועע בחופשיות ולפתח שריר. רקמות השומן הן המקום בו הגוף 'מאחסן' את כל הרעלים מהם הוא לא מצליח להפטר, וכאשר אוכלים את השומן סופגים את כל הרעלים שהוא מביא בתוכו- זיהום מהמזון הלא מתאים שאכלו, מהמים הלא נקיים, הזיהום של החיים בצפיפות, והרמות הגבוהות של אנטיביוטיקה ותרופות שונות שקיבלו במהלך חייהם. בנוסף לכך, כאשר השומן עובר בישול הוא עובר חימצון מה שגורם להפיכתו לדבר 'זר' ולא מזוהה ע"י הגוף, אשר לא מסוגל להתמודד עם פירוקו, מה שמעודד איחסון של רעלים בכבד ובמקומות שונים בגוף (למשל באיזור הבטן). הצטברות הרעלים השונים בגוף מקושרת לעיתים מאוד קרובות עם עלייה במקרי סרטן מסוגים שונים. מכיוון שמזון מהחי אינו מכיל סיבים תזונתיים, מערכת העיכול אינו יעילה ב'העברתו הלאה', ולעיתים קרובות המזון נשאר במעיים יותר מדי זמן והרעלים נספגים שוב בדפנות המעיים. הרעילות של המזון המתקלקל במעיים מיוחסת לעיתים קרובות לסרטן המעי הגס.
בנוסף לכך, למזון מהחי יש השפעה יוצרת חומצה על הגוף, מה שגורם לירידת ערך הגבה (pH) בדם וצורך הגוף בהוצאת מינרלים בסיסיים (alkaline) מהעצמות, במיוחד סידן. עודף חומציות ברקמות היא בעיה מאוד נפוצה במערב ואליה מיוחסות בעיות בריאותיות רבות, אך הדוגמא הנפוצה ביותר היא בריחת סידן או אוסטיאופרוזיס, שבה העצמות מתרוקנות ממינרלים עד כדי הפיכתן לשבירות.
עד עכשיו התייחסתי לבשר בקר אך בעיות אלו מיוחסות לכל המוצרים מהחי, מוצרי חלב במיוחד. לא רק שבאלו יש אחוז שומן גבוה לעיתים קרובות (אשר כמעט תמיד גם עובר חימום ע"י פיסטור) אלא גם שאלו נתפסים כבריאים יותר ע"פ רוב, ולכן צריכתם מעודדת מאוד בתור מקור לסידן שימנע את מחלת האוסטיאופרוזיס. מה שאירוני הוא שבמדינות בהן צריכת החלב גבוהה יותר, כמו קנדה וארה"ב, גם אחוזי בריחת הסידן גבוהים יותר. הם פשוט לא מקור יעיל לסידן מכיוון שההשפעתם על הגוף חומצית מדי, מה שלא רק מונע את ספיגת הסידן אלא גם עשוי להפחית את כמות הסידן בגוף.

למזון מהצומח יש הרבה מאוד יתרונות במניעת כל המחלות הנ"ל. בפירות וירקות (ובמיוחד, ירקות עליים ירוקים) יש מרכיב תזונתי חשוב- נוגדי חימצון. נוגדי החימצון מונעים את הנזק אשר נגרם מחשיפת התאים לרעלים ו'התבלות' אשר מיוחסת לזקנה לעיתים קרובות. יש ביכולתם למנוע את הזדקנות התאים באופן כללי וגם את מחלת הסרטן.
במזון מהצומח יש גם אחוז גבוה של מינרלים כגון סידן, ללא החומציות (בפירות וירקות, זרעים למינהם ובמיוחד דגנים הם יוצרי חומצה על פי רוב) ולכן ספיגת הסידן מהם היא יעילה ביותר.
ידוע שפירות וירקות הם המקור הכי טוב לויטמינים במיוחד ויטמין C, ויעיל בהרבה יותר מאשר לקיחת תוספים למניהם אשר אינם טבעיים ולא מזוהים ע"י הגוף כמזון.
בנוסף לכל זה, הפירות והירקות מכילים הרבה מאוד סיבים תזונתיים מסיסים (soluble) ובלתי מסיסים (insoluble). הסיבים המסיסים נכנסים לזרימת הדם ומנקים את השומן השוקע בעורקים והרעלים המצטברים בתאים, והבלתי מסיסים מנקים את מערכת העיכול.
השומן אשר נמצא בצורתו הטבעית במזונות מהצומח אינו גורם לעליית הכולסטרול בדם ולשקיעתו בעורקים. מכיוון שהוא מכיל אנזימים (כאשר אינו עובר חימום) יש ביכולתו לפרק את השומנים המצטברים בגוף.
כמובן שגם מהצומח כמויות שומן עודפות אינן אידיאליות, אך השומן הצמחי הנא מתפרק ביתר קלות ע"י הגוף (על פי רוב, זה שמקורו מזרעים פחות) ונחוץ בכל מקרה בכדי 'לשמן' את מערכת העצבים, להתחדשות התאים ולשיפור פעילות המוח.
דגנים מלאים אשר עדיין מכילים את הקליפה מזיקים הרבה פחות מאשר המזוקקים, מכיוון שהם מכילים את הסיבים התזונתיים העוזרים למערכת העיכול, ומרכיבים תזונתיים רבים אחרים כגון ויטמינים למניהם, אשר מוסרים עם הקילוף. הפחמימות בדגנים מלאים מאוזנות ע"י הסיבים ועל כן ספיגתן איטית יותר, ורמות הסוכר בדם מתאזנות ביתר קלות.
אל פי כן תזונה המתבססת על דגנים אשר מעודדת ע"י תזונאים מערביים טיפוסיים (וגם תרבויות המזרח למען האמת) אינה אידיאלית. הדגנים מכילים בעיקר עמילן ומעט מרכיבים תזונתיים אחרים בהשוואה לערך הקלורי שלהן.

בעייתיות נוספת עם הדגנים היא שבגידולן יש צורך לשטח אדמה מעובד גדול מאוד, מה שגורם להרס של הרבה מאוד שטח טבעי שהוא מקום מחייה של בעלי חיים וצמחיה טבעית רבה מאוד. חומרי ההדברה הרבים המשמשים בגידולם מחלחלים למי התהום ומזהמים את האדמה, והשימוש בהם מוגבר שכן בשל הביקוש יש צורך ביבולים גדולים מאוד.
בשל הצורך לקצור ולזרוע מחדש לעיתים קרובות ללא מחזור זרעים (crop rotation), האדמה הופכת לריקה ממינרלים מסויימים וכן הגידולים ריקים מערך תזונתי בתוצאה מכך.
יש צורך בכמויות גדולות מאוד של דגנים בעולם המערבי- לא רק בשביל מזון לבני אדם אלא בעיקר כמזון להאכלת בע"ח בתעשיית בשר והחלב. על כן זוהי תעשייה גדולה מאוד הלוקחת אחוז נכבד מהגידולים בעולם.
בתעשייה זו יש שימוש באנרגייה רבה מאוד בעיבוד האדמה (והדגנים עצמם לשימוש) והאנרגיה המופקת בסופו של דבר היא נמוכה בהשוואה.
מתעשיית הבשר יש זיהום נוסף רב מאוד, בשל זיהום מי השפכים אשר מוזרמים למקורות המים הטבעיים, שימוש רב מאוד במים (בערך חצי מהמים בארה"ב משמשים את תעשיית הבשר) וייצור רב מאוד של גז מתאן אשר פוגע באוזון. בסופו של תהליך ייצור הבשר המתועש תפוקת האנרגייה נמוכה אף יותר ובהשוואה לכמות האוכלוסיה אשר יש צורך להאכיל זהו בזבוז משווע.

יש בעולם כמויות גדולות מאוד של צמחייה טבעית והמיקוד בסוג אחד של צמחייה לשמש את צרכי האדם הוא לא רק לא יעיל, אלא גם מזיק. הדגנים המגודלים על פי רוב הם זנים מוכלאים ומתורבתים שנוצרו בידי האדם בשביל תכונות מסויימות שלהם (למשל כמות גדולה יותר של גלוטן בחיטה, לתעשיית הלחם והפסטה) אך הם חלשים מבחינה ביולוגית ואינם מסוגלים לשרוד בתנאים טבעיים ללא חומרי הדברה וטיפול ע"י החקלאים.
בטבע זנים אלו לא ישרדו ועל כן זנים שונים עם תכונות אחרות ישרדו- וכן יהיה מגוון הרבה יותר רחב של זנים שונים. הגוף זקוק למגוון רחב של מזונות בכדי להיות בריא, והמזונות החלשים מבחינה ביולוגית מחלישים את הניזון בהם, שכן אנו נבנים מחומרים חלשים. בשל כך אנו נהיים חלשים מכדי לשרוד במצב טבעי ללא האמצעי המתורבתים שאנו רגילים אליהם, ובמצב של ברירה טבעית- לא נשרוד.

אלו רק חלק מהסיבות שגורמות לי לחשוב על התזונה המערבית כ"מצער"ט". כל זה לא נכתב בכדי לשפוט אף אחד/ת על הבחירות שהוא עושה בסגנון החיים שלו/ה, אך כאשר מבינים את כל העובדות האלו, קשה להשאר אדישים.
אני לא התחלתי מתזונה בריאה בעצמי. הורי לא חשבו שהם פוגעים בי עם התזונה שסיפקו לי ואני חשבתי שאני אוכלת בריא ומאוזן. ההבנה שמשהו לא תקין גרמה לי לרצות לחקור ולהבין מה בעצם המזון המסופק לנו עושה. והתגובה הראשונית הייתה פחד- וכעס. למה הרופאים שאנו כ"כ סומכים עליהם, יעודדו דרך חיים כ"כ לא טבעית? מדוע בכדי לפתור את הבעיות שהתזונה שלנו יוצרת, אנו לוקחים תרופות במקום פשוט למנוע את הווצרותן?
התזונה המערבית מנתקת אותנו מהטבע ובכך גם מגופינו שלנו (שהרי אנו חלק מהטבע בעצמינו!). אנו מאבדים את התחושה של מה עושה לנו טוב, מה הגוף שלנו צריך, ומקשיבים רק למחשבות. המזון המעובד, עם חומרי הטעם המלאכותיים, אינו קרוב למצבו הטבעי, ואנו לא יכולים להרגיש אם גופינו באמת צריך אותו מכיוון שהוא מהונדס להיות טעים אפילו אם הגוף אומר 'לא'. הניתוק הזה מהגוף, ככל שעובר הזמן נהיה קשה יותר ויותר להתגבר עליו.

בגלל אובדן היכולת לחוש בצרכים האמיתיים שלנו, רבים מאיתנו מתחילים להלחם עם גופינו. הגוף עשוי להתעייף מהלחץ של קצב החיים המערבי, ומהמזון הלא מתאים והמכביד, ואנו מרגישים צורך לסמם אותו בכדי שימשיך- עם מעוררים לא טבעיים כמו קפאין. רבים מהחומרים הנמצאים במזון המעובד עם ממכרים, וכאשר גופינו דורש מזון ומקבל רק את המזון הריק מערך תזונתי, הוא ימשיך לדרוש עוד ועוד מבלי להתייחס לקלוריות שהוא מקבל. אנו עשויים לכעוס על המראה הפחות מושך של גוף המנסה להתמודד עם תזונה עתירת קלוריות ריקות, ולהלחם עם הצורך הכ"כ טבעי לאכול במיני דרכים לא טבעיות.
לי אישית מוכר הנושא של הפיכת נושא המזון לנושא 'כואב', לצורך 'מלוכלך' ולא נעים שצריך להתגבר עליו בכדי להרגיש 'מוצלחת'. לשכוח שהגוף הוא אני, ועליי להתייחס אל עצמי בכבוד, ולא להתעלל בעצמי.
לי מוכר מאוד הצורך להתמקד במספר קלוריות קבוע, בלי להתייחס לצרכים אמיתיים, ולנסות להפחית כמה שיותר- לעיתים עם החלפת מזון אמיתי עם מרכיבים מלאכותיים בכדי 'לחסוך' בקלוריות. הגוף נחלש, אך אפשר להמשיך ולדחוף אותו ע"י השימוש בממריצים למיניהם.
חוסר היכולת להקשיב לגוף התבטאה אצלי בהרס עצמי ומלחמה עם המשקל והמראה. אך אצל כל אחד זה שונה.
אנשים אחרים הקרובים אליי מאוד נמצאים במצבים שונים שהם ביטוי של אותה בעיה. במשפחתי יש מקרים של עודף משקל, התמכרות לזלילות ליליות ושפע של בעיות בריאותיות שנובעות מכך, בשל חוסר יכולת להתמודד עם כמויות הלחץ מהמירוץ של החיים המערביים... סבתי לוקה באוסטיופרוזיס אבל בטוחה שהגבינה שהיא אוכלת כל יום תעזור, ומסרבת לוותר על קפה ש"מציל את חייה". ומקרה של מניקה שמסרבת להפסיק לעשן כי 'לא יכולה לתפקד בלי זה'. קשה לראות את זה ולקבל את בחירותיהם.

כאשר מוותרים על התזונה המערבית ועוברים לתזונה בסיסית וטבעית, הגוף יתחיל לבקש מה שהוא צריך. וזה עשוי להראות לא מאוזן בתחילה, ויהיו 'בקשות' שיראו תמוהות. אך איזון יושג באופן טבעי אחרי מספיק זמן. הטבע יראה יותר ויותר מושך ומעניין, והתשוקה לוותר על הרבה מהיתרונות שתרבות הצריכה מספקת לנו תגדל.
פלוני_אלמוני*
הודעות: 1182
הצטרפות: 14 אוגוסט 2001, 19:35
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמוני*

תזונה מצער''ט

שליחה על ידי פלוני_אלמוני* »

הצעה לעשות שם דף בלי גרשיים אחרת הלינק נשבר כשמפנים
with_passion*
הודעות: 1600
הצטרפות: 20 יולי 2006, 13:10
דף אישי: הדף האישי של with_passion*

תזונה מצער''ט

שליחה על ידי with_passion* »

צריך לעשות פשוט שני גרשים נפרדים במקום גרשיים ואז זה עובד!
עורכת*
הודעות: 241
הצטרפות: 24 אוגוסט 2005, 21:38

תזונה מצער''ט

שליחה על ידי עורכת* »

כדאי למצוא שם דף מתאים יותר (ללא גרשיים והתחכמויות)
שליחת תגובה

חזור אל “דפים למיון”