האתר הוקם על ידי אנשים מקהילת החינוך הביתי בישראל בשנת 2000. הוא נועד לתמיכה הדדית, לשיתוף במידע ולימוד משותף וכבמה לדיונים בנושא חינוך ביתי, הורות טבעית, אקולוגיה, וכל נושא שעשוי להיות קשור לדרך חיים טבעית.
נדמה שרובנו, לפחות הנשים, מעסיקות את עצמנו במחשבה הזו כבר מיום רביעי, חמישי.
"מה נאכל בשבת?"
ברוב המשפחות יש מאכלים קבועים בשבת, יש שאצלם מדובר בארוחת הבוקר המשביעה, ויש שאצלם מדובר
בארוחת הצהריים. בקיצור משהו כמו "בוצוריים"!!
אצל אחרים זה קוגל, ג'חנון, חמין, אחרים משקיעים יותר, אחרים "מחפפים" משהו. כל משפחה וההרגלים שלה.
זה המקום לספר, להמליץ, לתת אפילו מתכון - על ארוחה שכזו. ארוחת שבת.
אצלנו בדרך כלל ההשקעה היא שבת בבוקר...
אם לא היה לי כח לגלגל ג'חנון, אז אני שמה סיר גדול עם מים ותיון ובתוכו תפו"א בקליפה וביצים.
בבוקר מטגנת חצילים פרוסים דק, ואז אוכלים: חלה טריה, חומוס, טחינה, חצילים, ביצים ותפוחי אדמה. ואפשר להוסיף כל מה שרוצים...
ארוחת בוקר של פרסים שאימצתי מחברה.
ובנוסף, מתכון מנצח לעוף של ערב שבת: (השקעה של שעתיים אבל מזה שווה...)
מטגנים כ- 2 קילו בצל פרוס דק תוך עירבוב מתמיד עד שנהיה חום שקוף (קרמל). מוסיפים קצת שזיפים מיובשים וכ- 8 כרעיים. מקפידים לערבב ולהפוך.עד שהעוף חום חום ומוכן.
מגישים על אורז (והבצל הופך לרוטב טעייים).
לא כל סבתא היא בשלנית. אני לא !!! החדר הכי שנוא עלי בבית הוא המטבח. לא איכפת לי להדיח את הכלים שאינם נכנסים למדיח אבל לא לבשל, אם כי אני יודעת לעשות זאת אם אני מוכרחה.
במשך כל 50 שנות עבודתי היתה לנו עזרה בבית כולל בישול.
בכל זאת אתרום משהו. בבוקר בשבת סלט ירקות גדול, ביצים לכל אחד בצורה שהוא אוהב או ביצים מהחמין, גבינות, לפעמים דג מלוח ושתייה חמה ג"כ "כבקשתך".את הסלט הילדים אהבו להכין. מכיוון שבמשך השבוע אין ארוחת בוקר משותפת זה כבר ארוע. כל זה היה כאשר הילדים היו עדיין בבית. היום אנחנו רק שניים ומסתפקים בכל בוקר בשתייה חמה עם פרוסת לחם או קרואסון שמוציאים מהמקפיא ומכניסים ל-5 דקות לטוֹסְטֶרְאוֹבֶן, הקרואסון ממש נפלא.
מתכון של האקסית של גיסי: חיטה @}
לתוך שקית קוקי מכניסים שתי כוסות חיטה, מתבלנים במלח, פלפל, פפריקה וקינמון, קצת שמן ושלוש כוסות מים מערבבים את הכל, סוגרים את השקית, מכניסים לתוך סיר עם מים, מרתיחים ומעבירים לפלטה למשך הלילה.
שידרוגים:
אפשר להוסיף למים תפו"א ובייצים.
אפשר לקצוץ ולטגן בצל, תפו"א, בטטה ומה שאוהבים ולהוסיף לשקית הקוקי.
כשהייתי ילדה קטנה, אצלנו בבית בשבת בבוקר היינו אוכלים לחם מטוגן, כלומר חלה מטוגנת. בדרך כלל בביצה וקצת חלב, או בלי חלב.
אני אהבתי לשים עליה מלח, אחי אהב לשים סוכר.
חוץ מזה אני מכירה משפחות שבשבת בבוקר אוכלים בורקס עם ביצה- בעיקר במשפחות ממוצא טורקי נתקלתי בזה, אבל לא רק.
נדמה שרובנו, לפחות הנשים, מעסיקות את עצמנו במחשבה הזו כבר מיום רביעי, חמישי זאת לא אשה זה גבר, ואני מוחה, בשם כל הגברים ! אתן הנשים תמיד מכלילות (-;
בתור מי שממונה בביתנו על המטבח בכל ששת ימי הבריאה וגם בשבת, אני מדווח:
בעבר היינו אוכלים לחם מטוגן (פראנץ' טוסט, בשמו הבורגני), זכר למורשת בית הילדים בקיבוץ.
כיום, עם השחרור מכבלי העבר, אימצנו שורשים תימניים והמרנו את החלה-חלב-ביצה בסיר ג'חנון.
זה בבוקר (שעדיין, לצערי, יוצא אצלנו די מוקדם בבוקר, ולא שום בראנץ' או בוהריים נכספים). בצהריים אוכלים מה שאכלנו בשישי בערב, שמראש מוכפל. אלא אם כן יש הזדמנות חורפית לחמין, שדוחק (תרתי משמע) גם את סיר הג'חנון.
כשהייתי ילדה קטנה, אצלנו בבית בשבת בבוקר היינו אוכלים לחם מטוגן, כלומר חלה מטוגנת
בינגו.
הייתי מתעוררת בבוקר לריח של הלחמטוגן.
אצל אמא שלי - יש גם דבש בבלילה.
זה היה בא יחד עם סלט ירקות (עם אשל. ברור, מה.)
לחם מטוגן זה נהדר ועוד יותר טוב חלה מטוגנת. אנחנו מטגנים במוצאי שבת את החלה שנשארה. געפילטע פיש - מי שאוהב, אל תטרחו. תקנו מוכן. תקראו סיפור נחמד על זה ב- מתכונים לליל הסדר שהביאה תבשיל קדרה. הטובים ביותר הם של חברת מיטל כפי שכתבתי בדף ההוא.
ועכשיו מתכון רק שלי.
פשטידת תפוחי אדמה
חומרים
5-6 תפוחי אדמה
2 ביצים
1/2 כוס קמח
1 אבקת אפייה
הכנה
גוררים את תפוחי האדמה, מוסיפים את כל החומרים ומערבבים היטב.
מכניסים לתבנית פיירקס משומנת יחד עם המים שהפרישו תפוחי האדמה, לבדוק שיהיה גובה של בערך 4 ס"מ.
אופים בחום של 180 מעלות. אחרי 1/2 שעה כדאי להתחיל לבדוק. לא די שיהיה חום, צריך להכניס קיסם פנימה ולראות שיוצא יבש.
טוב להגיש מייד אבל אפשר גם לחמם.
מאותה תערובת אפשר גם לטגן לביבות, לא לסנן את המים אלא לטגן את התערובת עם חלק מהמים ואז הלביבות פריכות.
חצילים ירושלמיים
מתכון של אימי.
קולפים חצילים בכמות שמעוניינים בה. פורסים לפרוסות ושמים לייבש בשמש. מרגישים ביד שיש קליפה יבשה והופכים גם לצד השני.
כאשר החצילים יבשים משני הצדדים טובלים אותם בביצה ומטגנים משני הצדדים ומכניסים לסיר. לסיר מוסיפים הרבה שיני שום טרי קלופות, מים שיכסו את החצילים קצת מלח ומרתיחים. כאשר המים רותחים מוסיפים סוכר ולימון, הטעם צריך להיות חמוץ מתוק בערך כמו בלימונדה. נותנים להתבשל עוד רבע שעה. אוכלים קר. אם נשאר חלק מהביצה אפשר להכניס אותו לתוך המים הרותחים, מקבלים מין "חביתת חצילים" טעימה. התבשיל עמיד במקרר כמה ימים.
אפשר גם לא לייבש אבל אז החצילים סופגים כמויות שמן טיגון וביצים גדולות מאוד וזה גם פחות טעים. לא לטגן בשמן זית. לטגן בשמן סויה או תירס.
אם בחורף השמש לא מספיק חזקה אפשר לאפות את פרוסות החצילים דקות ספורות בתנור במקום הייבוש אבל להשגיח שלא יחרכו.
אפשר גם להכין את פרוסות החצילים באותו אופן אבל לבשל ברוטב של רסק עגבניות וקצת מלח וסוכר.
אם אין זמן לטפל בטיגון ובבישול באותו יום של הייבוש אפשר להכניס את פרוסות החצילים לשקית פלסטיק למקרר ולהמשיך בטיגון ובבישול למחרת היום.
ארוחת שישי טבעונית. בואו לראות איך ארוחת שישי יכולה להיות גם טבעונית וגם טעימה. גם חגיגית וגם פשוטה ובעיקר למצוא חן ולשמח את כל בני המשפחה. גרעינים וזרעונים