מעתיקה מדף
האם מזון אורגני סותר פשטות מרצון
בשמת א (2007-06-05T00:50:04):
תודה על ההבהרה,
אל דנטה, אם כך אנחנו מאוד מסכימים ברוב הדברים,
אבל לא בכל:
כי נגיד, גם מזון אורגני שנמכר על ידי אנשים חסרי כל תודעה של כלום - הוא מזון אורגני, והוא טוב לבריאותי.
מצד שני, אם הוא לא אורגני באמת, אלא איזה שקר (ובארצות הברית יש עכשיו השתוללות של רמאויות, מזון שנמכר בתור "אורגני" ולמעשה הוא לא) - אז לא איכפת לי מה כתוב על התווית, אני לא נוגעת בזה.
שלא לדבר על זה, שגם אצל המשווק האורגני שלי יש על המדף מוצרים, שהם אמנם "אורגניים" אבל חסרי כל ערך תזונתי או בריאותי. נגיד, מה זה שווה שהופלים הם מקמח מלא אורגני, אבקת חרובים אורגנית וכדומה - אם הם מכילים שמנים מוקשים והרבה סוכר (אורגני P-: )? אולי זה "אורגני", אבל בריא זה לא. רק בהשוואה לממתקים לא אורגניים - אני אסכים שזה גורם פחות נזק.
ואתה צודק, אני אישית באמת נרתעת מלקנות אורגני בבוטיקים ממותגים, ואם אני מגלה שזה "אורגני" אבל לא אקולוגי אז אני מדלגת. מה החוכמה לקנות תפוחים אורגניים אם הם מיובאים? אז לא נאכל תפוחים, אם אין עכשיו בארץ תפוחים. נאכל תמרים. או מלונים.
תמי גלילי, אני מסכימה שלפעמים המחירים של מזון אורגני יקרים בגלל שיקולי שיווק, אבל לדעתי זה יותר נכון לארה"ב ופחות נכון לישראל, לפחות בהווה. ברוב המקומות בארץ שבהם מוכרים אורגני, האוכלוסייה שקונה אותו היא כזאת שהזול מושך אותה והיקר דוחה אותה, כך שמה שיקר פשוט לא נמכר.
אבל נזכרתי במשהו שהבנתי פעם, שאולי יכול לתרום משהו לדיון:
פעם רציתי לקנות דבש אורגני, אבל המחיר הרגיז אותי. חשבתי ככה:
מה הקטע שלהם? מה, אם הכוורת עמדה בשדה אורגני זה צריך לעלות יותר מאשר אם היא עמדה בפרדס מרוסס? לחקלאי אין פה שום הבדל! בסך הכל השאלה איפה העמדת את הכוורת!
נורא הרגיז אותי, ולא קניתי אורגני.
אחרי כמה זמן התברר לי, שטעיתי לגמרי לגבי הדבש. מה שהיה חסר לי היה מידע לגבי תעשיית הדבש.
(לא מתחייבת שכל מלה פה מדוייקת, אבל בערך:)
גיליתי, שאת הדבש הלא אורגני רודים במשך כל השנה. שנים עשר חודשים. וגיליתי מה הבעיה עם זה: יש חודשים (לא זוכרת אם חודש או חודשיים) שאין פרחים, והדבורים אז ניזונות מהדבש שאספו בחודשים הקודמים. כיוון שבכוורת הרגילה מנצלים את הדבורים כל השנה, וגונבים מהן כמעט את כל הדבש שלהן, אז כדי שהן לא ימותו ברעב (הרי זה יגרום הפסד לכוורן) שמים להן בחודשים האלה מי סוכר מחוץ לכוורת. ככה הן יוצאות, מפיקות צוף ממי הסוכר, ומתקיימות מזה. הדבש שנוצר ממי סוכר, לעומת צוף פרחים, נחות באיכותו. אבל מבחינה כלכלית זה משתלם.
מה קורה בדבש האורגני?
על האורגני חלות תקנות "הומניות" יותר. אסור לנצל את הדבורים בלי בושה. בחודשים שאינן יכולות לינוק צוף, לא לוקחים להן את הדבש. משאירים להן יותר בחודשים הקודמים כדי שיהיה להן הדבש האמיתי שלהן לאכול.
במלים אחרות: מנצלים אותן פחות. גונבים מהן פחות. מפיקים הרבה פחות דבש לכוורת. לא נותנים להן מי סוכר. נותנים להן לנוח.
פה ההבדל בין הדבש הרגיל לדבש האורגני. לאו דווקא בעובדה שהכוורת ממוקמת בשדה אורגני המרוחק מינימום מסוים מחקלאות מרוססת ומכבישים.
לכן הדבש הזה יותר יקר מהדבש הלא אורגני.
מאז שגיליתי את זה, אני משתדלת לקנות רק דבש אורגני. מקומי, כמובן.
עם זאת, אם חושבים על זה, אפשר לחשוב גם ככה:
הכוורן האורגני מוציא פחות דבש מכל כוורת אורגנית.
אז כדי להגיע לאותו רווח לכוורת שהוא מגיע בדבש הלא אורגני, הוא מעלה את מחיר האורגני.
יש לו עוד שיקול: אם המחיר שלהם יהיה זהה, כולם יעדיפו את האורגני. ואז, הלא אורגני לא יימכר. אז הוא יוצר הבדלי מחיר: רוצה אורגני? תשלם יותר, שייצא לי אותו רווח.
אבל אם כל הדבש יהיה אורגני, או אם הוא כוורן אורגני בלבד שלא צריך לדאוג גם לרווחים שלו מהליין הלא אורגני, אז לא צריכה להיות לו שום בעיה למכור גם את האורגני באותו מחיר של הלא אורגני.
בשמת א (2007-06-09T13:46:19):
לי אורה, צריך להוסיף גם, שעוד תקנה של הדבש האורגני היא, שהוא חייב להיות טבעי ולא מחומם. אסור לעשות לו שום דבר, אחרת הוא לא אורגני.
בדבש הלא אורגני, את לא יכולה לדעת אם לא חיממו את הדבש, או את חלקו.
דרך עפר שם זמני (2007-06-09T16:58:20):
עוד תקנה של הדבש האורגני היא, שהוא חייב להיות טבעי ולא מחומם. האם יש בעיה עם דבש מחומם?
תמי גלילי (2007-06-09T17:18:13):
בחימום של כל דבר מעל לטמפרטורה מסויימת (יש אומרים 42 צלסיוס ויש אומרים 48) נהרסים האנזימים הטבעיים וחלק מהנוטריינטים.
עם זאת, יש אוכלוסיות שדווקא דבש מחומם עדיף בשבילן, לפחות לדעת כמה. למשל, יש אנשים עם בעיות מעיים ספציפיות שנרפאו הודות לדייאטת הפחמימות הספציפיות של אליין גוטשייל. בדייאטה הזו מותר אך ורק דבש מחומם. הסיבה: בדבש לא מחומם יש רב סוכרים, שמתפרקים לחד סוכרים בתהליך החימום - ובדייאטה הזו רוב הרב-סוכרים אסורים (פרט לסיבים מצמחים לא עמילניים, ולקטניות מסויימות לאחר השרייה מוקפדת).
כתבתי על זה מאמר - אם זה מעניין אותך אני אוסיף קישור.