with passion (2006-08-24T20:37:38):
תאנה בעונה
מתאים לכל המשפחה.
רכיבים: אדם יחף, עץ תאנה בעונה.
הוראות הכנה: לטפס על העץ בשעות הבוקר המאוחרות, להרגיש את העלים מלטפים והעור המעקצץ, לגלות את התאנה הבשלה ביותר, זאת שנוטפת דבש עם סימני המתיחה כאילו היא עומדת להתפוצץ, לקטוף אותה כמתנה, לפצל את התאנה לשני חצאים, להריח כמה היא מתוקה ורטובה, לשים את התאנה בפה ולעצום את העיניים, לחוש את המיץ נוטף וממלא את הלחיים, לבלוע לאט ולהרגיש את מעי הפרי מדגדגים את הגרון. להמשיך ללקט מתנות מהעץ ולחדול לפני שהשפתיים מתחילות לצרוב.
+
with passion (2006-09-18T12:29:27):
איש התאנים נעקץ מסרטן
לפני שלוש שנים חיפשה חבורת טבעונאים (
מה זה טבעונאי) ואני בתוכה מקום לגור באורח חיים שבטי וטבעונאי. ידידה הזמינה אותנו לשכור בית בשטחה בקצות העיר קורבליס, אורגון. בתור גואלי פירות מקצועיים, לפני הכל בדקנו את הפוטנציאל של העיר מבחינת ליקוט.
הופתענו לטובה. מתברר שלא רחוק, בעיר הגדולה פורטלנד, היתה פעם חברה שייבאה וגדלה שתילים שונים של תאנה - והרבה מהם הגיעו לקורבליס מפני שהיא באזור חמים יותר - "חגורת בננה" קוראים לזה. לכן האזור הוותיק יותר של העיר התברך בשפע של סוגים שונים של תאנים. תוסיפו לזה ענבים, שזיפים, פטל, אוכמניות כחולות, ושלל עלים ירוקים כל השנה - והנה גן עדן לא רחוק כל-כך.
לסיום הסיור - איכשהו הגענו לבית שבחצרו הקדמית 5 עצי תאנה. כך פגשנו את ביל פוגרטי - המכנה עצמו Fig-Man או איש התאנים. אין הוא טבעונאי או איש בריאות במיוחד, אבל יש לו תחביב: בחצר האחורית מצאנו עוד 10 עצי תאנה! ועוד עשרות שתילים. כל עץ מזן אחר - כאלה כתומות בפנים, כאלה עם פסים, קטנות פעמוניות, וגדולות כמו תפוחים. כל השבט התרגש והוכיר תודה לנדיבות האינסופית שהחיים מראים לנו.
ביל שיתף אותנו לא רק בתאנים עצמם אלא גם במידע על השם והמקור של כל זן, מתי ואיפה לשתול ועוד. דיברנו על האפשרות של טיול מסביב לעולם עם מצלמה טובה - והפקת ספר תמונות של שלל סוגי תאנים עם מידע שימושי ומעניין. ספר כזה שיושב בסלון לאורחים.
אהה.. איזה יום זה היה..
נזכרתי ביום הזה כי אתמול שמעתי שביל, איש התאנים, נעקץ מסרטן - סרטן המוח. אישתו ביקשה מחברים לבוא לבקר ושעכשיו במיוחד הוא יהנה אם יביאו לו RAW FOOD.
אמא אדמה (2006-09-18T20:27:58):
פלוני אלמונית (2007-03-22T23:27:54):ט
כל הכבוד לכל מה שאתם עושים
דני קרן
with passion (2007-05-29T18:17:22):
אני נרגש לספר שהיום קטפתי מהעץ את התאנים הראשונות שלי לעונה!
אז מה - מסתבר - שאפשר לקטוף תאנים בעונה במאי... לפחות באמירים. כן זה נראה לי אותו הסוג שמוכרים עכשיו בשווקים שמגיע מגידולי רשת בדרום.. זה הירוק הגדול שלא מתוק כל כך.
אז אם יש במקרה מומחה שקורא כאן... נא הבהר לי וסדר לי:
במקומות אחרים בעולם (צפוניים מכאן) - את רוב הנגלה הראשונה של התאנים הייתי אוכל (בתחילת יולי). כאן בארץ עד היום חשבתי שכל התאנים מהנגלה הראשונה נופלות על הארץ - והבנתי שזה בגלל שחסר החרק שיפרה אותן. אז אנחנו נהנים רק מהנגלה השנייה באוגוסט... עכשיו אם מצאתי תאנים בשלות על העץ (איזה 10 ויש עוד קצת שמבשילות) האם זה אומר שהחרק קיים רק שאין הרבה ממנו? יכול להיות בגלל שינוי במזג האוויר? קץ העולם?
כרובית (2007-06-01T01:38:19):
אההההה תאניםםםםםםם ....
אופק - לא מומחית, אבל יצא לי לאכול הרבה תאנים בארץ גם ביולי וגם ביוני (אם כי לא בטוח שבמאי! אני מתחילה לרייר אז ווי ספיק), אתה יודע שכל זן מבשיל בזמן אחר....
with passion (2007-06-04T01:16:32):
אז מאז ועד היום נראה לי הורדנו 50 לפחות... !
מבקש להתחדש (2007-06-04T04:20:23):
רק רציתי לחלוק:
אני כל כך אוהב תאנים!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
<על כן כתבתי את השיר: " רוצה דבלות"..."מזל שאלוקים ברא גם תאנים"

>
מבקש להתחדש (2007-06-04T04:21:27):
אגב,
כן.
קץ העולם
with passion (2007-06-14T18:15:02):
דרך אגב - לפני כמה חודשים איש התאנים המוזכר למעלה נפטר.
ה עוגיה (2008-07-27T15:27:35):
מצאנו שכנה עם שני עצי תאנה. אחד ירוק טעים, זה בשביל לאכול ככה.
אחד סגול שאולי לבד היה נחמד אבל הירוק עושה עליו צל. הרבה פחות טעים. ויש הרבה תאנים.
מה לעשות איתן?
אני יכולה ליבש אבל אז יהיו לי דבלים של תאנים לא מאוד טעימות שזה בטח סוג של דבלים לא הכי טעימות.
רעיונות יתקבלו בברכה.
הנה רעיון ראשון: לדר תאנים עם מנגו או תאנים עם תמרים.
יער ה (2008-07-27T21:37:55):
אז איך מזהים תאנים בשלות? כי מרחוק כולן ירוקות.. ולמה בשוק כשמוכרים הן סגולות? או סגולות-ירוקות?
מירב ב (2008-07-27T23:45:35):
העוגיה,
כשמייבשים פירות ובמקרה הזה תאנים, הטעם הופך מרוכז יותר. כך שנראה לי כי תאנה לא מאוד מתוקה, יכולה להיות חביבה ביותר לאחר ייבוש.
אולי תנסי כמה בודדות, ותראי.
ניסיתי שלשום גלידת תאנים, ואהבתי מאוד.
אפשר גם להכין פרפה או תמליא עם תאנים. יחד עם תמרים או צימוקים, לא יורגש הטעם המינורי של התאנים הפחות מתוקות.
אנחנו בשבועיים האחרונים ב"טירוף" של תאנים. יש שני עצים משפחתיים, שמספקים תאנים בשלות ומתוקות עוד ועוד...
עדיין לא טעמתי השנה תאנים מתוקות ונפלאות יותר, וכבר ניסיתי כמה עצים אחרים באזורים שונים. (מקווה לא לקנות תאנים השנה, בטח לא כאלה שעברו ממקרר למקרר).
אגב, שני העצים מאותו זן, ועדיין האחד מאפיל על השני בטעם הנפלא. אההה.... רק מלחשוב על העץ, בלוטות הרוק מתחילות לעבוד... אני חולמת ועורגת לתאנים. ללא ספק אחד הפירות האהובים עליי.
<מעניין שבשנה שעברה העץ השני האפיל על הראשון... תמוה קצת, לא???>
אתמול רציתי לבדוק מתי הגוף יסמן שובע מהתאנים.
בהתחלה קטפתי ומייד אכלתי; זה בלתי נשלט.
לא ספרתי, אבל אחרי כמות די מרשימה של תאנים בשלות בטעמים שונים (מתוק מאוד, מעט תוססת, מעט מיובשת), הגוף אכן ביקש הפסקה קצרה. ואז באופן טבעי קטפתי והנחתי את התאנים בסלסלה.
טיפסתי קצת על העץ, קטפתי עוד כמה תאנים בשלות מהמרומים, ואז שוב, לא יכולתי להתאפק, והמשכתי לקטוף ומייד לאכול.
אין ממצאים חד משמעיים לבדיקה, מלבד המחשבה כי עוד לא חוויתי רוויה מהתאנים.
לוטם מרווני (2008-07-28T00:15:33):
אז איך מזהים תאנים בשלות?
לפי הפתח, שהוא נפתח כזה ואפילו נוטף עסיס.
לפי הרכות, כשלוחצים וזה רך ונעים כמו קטיפה.
לפי השחרור מהעץ, כשבחצי סיבוב הצידה הפרי נושר ברכות לכף היד הקעורה מולו.
לפי העין, הירוקות שהכי בהירות צהובות הן היותר בשלות.
לפי הגודל. מה שיותר גדולה יותר בשלה.
סך התשובות, ממוצע וחציון יניבו לך
מבחן התאנה המושלם.
מירב ב (2008-07-28T01:15:48):
מוסיפה שאני גם בוחרת את התאנים התפוחות שיש להן סדקים אנכיים.
ה עוגיה (2008-07-28T10:46:07):
תמליא נא, כמובן...
וגלידה. כן.
ולייבש.
תודה רבה.
<אתמול עוג הלך לקטוף תאנים (איך אומרים? "לארות?") אצל השכנה וגם קצת לבצור אז ראתה אותו שכנה אחרת ונתנה לו כמה אשכולות ענבים ענבים משלהם. איזה כיף

קיץ זה נהדר>
with passion (2008-07-28T11:07:15):
תאנים... זוהי העונה הכי מוצלחת כאן, בגינה מאז שהגעתי לארץ.. בשנים קודמות היו יותר מדי תולעים, יותר מדי מתפצלות, מימיות.. וכו' - השנה, אולי בגלל שהיה קר יותר בחורף, אולי בגלל שביטלתי את ההשקייה.. אולי פשוט בגלל שככה צריך.. יש יופי של יבול.. בשל.. עם פסי מתיחה (מי אמר שפסי מתיחה זה לא סקסי.. זה הכי סקסי..) - ודבש נוטף..
מתכון לסלט אני כבר כותב ב ------
סלטים חיים
יער ה (2008-07-28T11:24:05):
סך התשובות, ממוצע וחציון יניבו לך מבחן התאנה? המושלם.

ומה לגבי סגוליותן?
אלירן דה מאיו (2008-07-30T20:09:32):
יופי של תמונות, ויופי של עמוד שעוסק בפרי גן-עדן, שכל אדם צריך לצאת אל הטבע הפתוח והמזמין כל אחד ליהנות ולהתכבד בברכתו.
בסוף השבוע שעבר יצאתי לטיול מקסים בצפון רמת הגולן ובשיפוליה, ונהניתי מהשפע בגדול ביותר שראיתי עד היום, של תנאים נוטפות דבש לכל עבר, ורק ממתינות בסבלנות לראשונים שיבואו ליהנות מהטעם המושלם (והשונה) שכל אחת ואחת מהן מציעות.
כל שעה: הפסקת תאנה, וכל שעתיים: טבילה במים
מעט תמונות מהטיול (ובעיקר של תאנים), לאלו שרוצים להגיע לאזור וליהנות מהשפע, ניתן להוריד את המצגת המלאה שכוללת את הפירוט המלא של המסלול שבו הלכתי, בנוסף לתמונות רבות נוספות: להורדת המצגת הכנסו
לכאן:
המסלול כולו עשיר ושופע בתאנים, בפטל קדוש ובענבים. מומלץ בחום, גם בימים החמים לצאת בשעות הנעימות יותר, ובשעות החמות למצוא פינה מוצלת ובצידה בריכת מים קרירה וצלולה, וכל סביבתה תאנה תאנה.
טיול נעים