תודה רבה,
דליתוש ב!
הנה כמה הודעות שכתבתי על תסמונת "הילד הנפיץ" בפורום אוטיזם בתפוז:
[קישור לשירשור:
http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/ ... d=69659122]
"מה שאני עומדת לכתוב אינו לגמרי קשור או ישים - זו תהייה כללית. מבקשת את סליחתכם מראש. אבל זה פשוט מדהים אותי כל פעם מחדש.
לכל תופעה ריגשית, קוגניטיבית או התנהגותית, מייחדים היום אבחנה פסיכיאטרית עם מספר ב DSM-IV ואני בטוחה שאוטוטו גם תרופה מתאימה. ואולי זו הייתה מטרת הגדרת האבחנה מלכתחילה?
אני רואה את זה כל הזמן בטלוויזיה האמריקנית, שם פירסום התרופות חצה כל גבול הגיוני. כל פירסומת שנייה שואלת אם את/ה עצוב/ה, חרד/ה, לא בא לך סקס שמונה פעמים ביום, דואג/ת יותר מדיי (פעם קראו לזה: להיות אימא), השריר השני משמאל מאחורי האוזן חלש והאוזן לא זזה כמו שצריך. המסך מתבהר, למה שיש לך יש שם מדעי, ותמונות של אנשים מחייכים עם שיניים מושלמות מבטיחות לך שהתרופה X תביא אותך אל הנירוונה והאוזן תוכל להצטרף ל-RIVERDANCE(וגם לא תצטרכ/י יותר ניקוי שיניים אף פעם).
הפירסומות שביניהן, אגב, מבטיחות את גן העדן אם תקנו לקסוס, תלכו לקניות במייסיס או תעשו ניתוח פלסטי בנוסח "הכיני שדייך לקיץ".
לעומת זאת להשיג את האיבחון של ASD או טיפולים שעוזרים זו קריעת ים סוף לרבים מאיתנו, אם לא לרובנו (כן, גם באמריקה זה לא קורה כל כך מהר...בניגוד לטיעונים על שיפור באבחנה כהסבר לעליית האוטיזם).
עוד לעומת זאת הוא שאם כבר יש אבחנה ואתם מנסים להשיג טיפול רפואי לבעיות המעיים של הילד, במקרים רבים יתעלמו מכם. אם תגידו שהילד מגיב בהשתוללות כשהוא נחשף לאדי דלק, התגובה תהיה פסילת דבריכם תוך הענקת האבחנה "תסמונת מינכהאוזן BY PROXY".
אני פשוט לא תופסת את זה. אולי מישהו יסביר לי? (בטח גם לציניות תהיה בקרוב תרופה, שתעזור לשיניים במקביל. התרופה לתאוות בצע כנראה תתעכב קצת יותר).
[בקריאה חוזרת אני רואה כאן יותר מדיי איזכורים של שיניים, אבל בדיוק עברתי ניקוי שיניים אתמול...אתכם הסליחה]."
ועוד הודעה שלי מאותו שירשור:
"אי שפיות מוסרית
ג'פרי מאסון מתאר בסיפרו "בגנות הפסיכותרפיה" אבחנה שהייתה נפוצה במאה ה-19 לנשים שהיו עצמאיות ולא הסכימו לקבל את דעתם של ההורים והאחים לגבי עם מי להתחתן, מה לעשות עם הכסף שלהן ואיך לחיות. הן הוגדרו כסובלות מ"אי שפיות מוסרית" ונכלאו בבתי משוגעים למשך שנים. הוא מביא כמה סיפורים מזעזעים על נשים כאלה שהצליחו לצאת מבית המשוגעים לאחר שנים, והיו אמיצות וחזקות מספיק כדי לפרסם מה קרה להן.
ההגדרה הנ"ל הייתה אמצעי של החברה "ליישר" את הנשים האלה ולהכריח אותן לקבל את הסדר החברתי.
ההגדרה של ODD מזכירה לי מאוד את האבחנה של אי שפיות מוסרית. אמנם בעולמנו המודרני הנאור כבר אין משתמשים בה לגבי נשים, אבל למה לא לגבי ילדים.
בארה"ב נעשה עכשיו מאמץ להעביר חוק שלפיו כל הילדים במערכת החינוך יעברו מבחני אישיות כדי לבדוק אם יש להם הפרעה נפשית. ילדים שיאובחנו כסובלים מהפרעה כזו יאולצו לקבל תרופות.
לפחות דבר אחד לא השתנה מהמאה ה-19, והוא שיש מי שמרוויח מהאבחנות האלה (ולא הפציינט)."
והנה הודעה נוספת מאותו שירשור:
"אני מסכימה עם חלק ממה שאמרת, (=שההגדרות עוזרות לראות מי נמצא הרבה מעבר לנורמה), אבל יש לי כמה תמיהות:
מה הקריטריונים לקביעת הגדרת ה"נורמה", מה נכנס לתוכם ומה לא, ומי קובע?מי קובע שהילד צריך להתאים למסגרת, ולא להפך?
ומי ישמור שלא יהיה ניצול לרעה של האבחנה? גם אם נניח שקביעתה היא מתוך כוונות טובות, אבל בעיקר במקרים שבהם מי שדוחף לאיבחון הוא בעל אינטרס נפרד לתת את התווית, שאינו בהכרח האינטרס של הילד?
ועל ההתייחסות לרופאים: למרבית הצער, ברגע שנותנים אבחנה פסיכיאטרית, הרופאים הם מחוץ לתחום בחלק גדול מהמקרים. כתבתי על כך לא מזמן ואני עדיין באותה דעה.
אני רוצה להוסיף עוד דוגמה מתוך יום עיון באוניברסיטת קרנגי מלון, של ד"ר ווייקפילד ואחרים, שהלינק אליה הובא בפורום השכן לא מזמן (אגב, מרתק ומומלץ). אחד הדברים המעניינים ומעוררי מחשבה שנאמרו היה, שממצאים פתולוגיים דומים לאלה שנמצאו במעיים של ילדים אוטיסטיים (כשההורים סוף סוף מצאו רופא שלא סירב לבדוק את הילד), נמצאו גם אצל נערות אנורקטיות. ניתן לטעון, בהתאם לדעה המקובלת, שמה שהן עושות לעצמן (כי אינן מקבלות את ההתבגרות המינית שלהן, והיחסים עם אבא שלהן) גרם לתופעות האלה. כלומר: התופעות במעיים הן תוצאה של מעשיהן (האשמת החולה). אבל הטענה הזו, כמו ההתייחסות לאנורקסיה כבעיה נפשית גרידא, מתעלמת מהאפשרות האחרת: ההסבר שבעיות המעיים הן הגורם לאי האכילה, ולא תוצאה שלה. בעיות המעיים האלה גורמות לכך שהן צודקות כשהן (או כמה מהן) אומרות, ואיש אינו מקשיב או מאמין, שאכילה מכאיבה ומזיקה להן.
ייתכן בהחלט שההסבר הנכון אינו אחד לכולן. ייתכן גם שאחד ההסברים נכון לכולן והאחר מוטעה. ייתכן אפילו שההסבר השני הוא המוטעה וההסבר המקובל או הסבר אחר הוא הנכון. אבל מרגע שמישהי הוגדרה כאנורקטית, הטיפול השגרתי בה יתבסס ברוב המקרים על ההנחה שההסבר הראשון הוא הנכון. ההנחה הזו, כשהיא אוטומטית, נובעת מדעה קדומה ולא מתהליך חשיבה הגיוני או מדעי. כך נחלשת היכולת לעזור או למצוא פיתרון לבעיה, ולא מתחזקת."
ולסיום - אנקדוטה קטנה:
לא מזמן נפגשנו עם ג'ודית בלוסטון, אוטיסטית מבוגרת ומבריקה שהגתה שיטת טיפול בפגיעה מוחית דרך יצירת נתיבים נוירולוגיים חדשים במוח.
היא סיפרה לנו שחברה שלה עומדת לפרסם מחקר חדש. אותה חברה עברה על כל אחת ואחת מההגדרות החדשות ב-DSM-IV האמריקני (ספר ההגדרות להפרעות נפשיות) וגילתה שמאז שנות השמונים המאוחרות,
כל אחד ואחד מהוגי ההגדרות החדשות היה קשור לחברות התרופות. אני חוזרת: מי שיזם הגדרה חדשה עבד אצל אלה שמרוויחים מזה ישירות.
בתור אם לילד אוטיסט זה לא הפתיע אותי בכלל.
[עם זאת, אני מסכימה עם
תזמורת הים ו
נוסעת סמויה שאין לפסול תרופות פסיכיאטריות לגמרי. לדעתי רק צריך להתייחס אליהן כאל מוצא אחרון, כשכל הדרכים האחרות נוסו בכנות (כולל אמצעים טבעיים שהתרופות הפסיכיאטריות מחקות, כמו 5-HTP, אומגה 3, וכו').]