שומשום מלא ופשתן – ערכים תזונתיים והשפעת הטחינה (וההבדל מ"טחינה")
שרון ג (2004-08-24T09:51:52):
ורד, מה טוב בשומשום מלא טחון? אני מוסיפה לסלט - האם שימוש נכון? אמרו לי לשמור במקרר - למה?
מה השימוש בפשתן טחון? מה ייתרונותיו הבריאותיים?
תודה, שרון.
ורד לב (2004-08-24T22:27:42):
שומשום מלא הוא הוא הצורה ה"נכונה" של השומשום. הוא מכיל את כל הויטמינים והמינרלים שיש בזרע הנפלא הזה. במיוחד עשיר בברזל וסידן (קיראי עטיפות, פי 10 מהסידן המצוי בשומשום לבן).
הפשתן עשיר ביותר בחומצות שומן חיוניות (אומגה 3 ברמות טובות), סיבים תזונתיים, מינרלים ועוד.
אממה, כמו כל דבר טוב הם יכולים להתקלקל מהר. כדאי לשמור היטב.
זרעי השומשום והפשתן as is אינם מתעכלים וייצאו בצואה. לכן יש לטחון אותם, או לאכול כטחינה.
ניתן לטחון עם מטחנת תבלינים או קפה, או עם עלי ומכתש.
כדאי לטחון כמות גדולה יחסית ולשמור בפריזר ובכל פעם שרוצים להשתמש אפשר להוסיף כף לסלט, יוגורט, תבשיל וכו'. אפשר לשמור את השומשום והפשתן יחדיו בתערובת.
שרון ג (2004-08-25T08:35:42):
אני קניתי אותם טחונים ושומרת במקרר. את אומרת שעדיף בפריזר?
כף ביום מכל אחד זו כמות סבירה? (הם מאוד משמינים?)
תודה!
ורד לב (2004-08-25T10:12:17):
עדיף לטחון לבד, כי את לא ממש יודעת מתי הם נטחנו ובחנות הם לא נשמרים בקירור. הם נוטים להתחמצן כ"כ מהר...
עדיף לשמור בפריזר, נשמר טוב יותר.
כף ביום זו כמות טובה בהחלט.
משמינים...מה זה משמינים? מבחינת הקלוריות, את שואלת? אבל באוכל יש כ"כ הרבה דברים מלבד קלוריות. מצטערת, בעיניי קלוריות היא דרך מאד צרה של הסתכלות על המזון ובפרט מזון מלא.
שומשום מלא ופשתן טחון מכילים שומן איכותי כ"כ שמייד נכנס לעבודה פעילה בגוף, ברקמות, בבלוטות, בעור, במערכות הגוף השונות. הויטמינים מסיסי השמן מנוצלים וכך גם חומצות השומן החיוניות, כך שעניין הקלוריות פה ממש לא רלוונטי. לדעתי, כמובן!
שרון ג (2004-08-25T10:39:14):
בחנות הם נשמרים בקירור. המוכר בעצמו אמר לי להעביר מיד למקרר. מה גם שאין לי מטחנת קפה...
תודה!!
ורד לב (2004-08-25T23:56:57):
מעולה!!!
בשמת א (2004-08-26T07:36:48):
רגע, מה ההבדל בין "שומשום מלא טחון" ל"טחינה גולמית של שומשום מלא" (אורגנית) שיש לי?
האם צריך לשים טחינה גולמית (שהרי היא שומשום טחון, לא?) ושקדיה במקרר?
ורד לב (2004-08-26T23:59:34):
ההבדל הוא איך זה מגיע

האחד הוא מעין אבקה- שומשום מלא טחון.
השני ממרח, מטבל- טחינה.
לא צריך לשים אותם במקרר בד"כ, כי יש להם את שכבת השמן המגינה עליהם. מה שאין בגרעין הטחון בכמות רצינית.
אפשר לשים במקרר, עם זאת. לא מחוייב.
אגב, יש גם טחינה משומשום מלא נבוט. היא עדיפה ביותר, למרות שאינה אורגנית.
פחות מרה ומכילה את הרכיבים התזונתיים בצורה זמינה יותר לגוף.
גלי (2004-09-02T22:02:23):
אגב, יש גם טחינה משומשום מלא נבוט. היא עדיפה ביותר, למרות שאינה אורגנית.
עדכון - הטחינה משומשום מלא נבוט היא
כן אורגנית!!! נקראת שומשום-עוז.
ורד לב (2004-09-08T22:27:41):
צודקת גלי! אכן אורגני!
שרון (2004-09-07T13:12:01):
מהי הדרך הטובה ביותר להנביט זרעי פשתן?
באלו מאכלים ניתן לשלב אותם?
ורד לב (2004-09-08T22:27:41):
לא קל להנביט זרעי פשתן, בגלל הריריות שיש בהם. אפשר לנסות לא עם הרבה רטיבות.
אמא לשתיים ועוד אחד (2004-09-17T23:16:24):
הי ורד,
אני טוחנת ואוכלת (ולפעמים גם הקטנה) כף או כפית של זרעי פשתן. תוכלי לפרט איזה ערך תזונתי יש לזה, למה זה טוב?
אם זה מומלץ, אז הצעה - בתי בת השנתיים מתה על האבקה כשהיא מפוזרת על המעדן (ובכלל היא מאד אוהבת את האבקה, למה, אין לי מושג)...
תודות מראש..
ורד לב (2004-09-23T00:42:46):
אמא לשתיים ועוד אחד נפלא בנוגע לבתך וזו אגב, גם דרך טובה לאכול פשתן טחון.
הפשתן עשיר מאד בחומצות שומן חיוניות (מה שנקרא "אומגה 3"), חלבון איכותי וויטמינים מסיסי שומן.
חשוב ביותר ויש לאוכלו טחון טרי. אז יופי לכן!
פשתן טחון
שרון ג (2004-10-20T20:45:44):
ורד, קיבלתי היום מארץ-אורגנית פשתן טחון לא מצונן. ואני תוהה (עד כמה להיות נודניקית) - להתקשר אליהם ולבקש להחזיר?
ורד לב (2004-10-21T19:43:48):

אני מעדיפה לטחון לבד וממליצה על זה לכל אחד. כך את יודעת בדיוק מה קרה שם, כמה זמן וכו'.
הפשתן רגיש מאד לחימצון ולא כדאי לאכול אותו אם הוא לא מועיל ועוד להיפך...מזיק (אם אכן התחמצן).
בקיצור, נו, יאללה, תהיי נודניקית!
זה רק ילמד אותם להבא מה חשיבות הדבר לא רק עבורך, אלא עבור שאר לקוחותיהם- תסבירי להם.
קלייה וטחינה של זרעי פשתן ושומשום
מיכל מ (2004-12-31T13:43:29):
הי ורד, שמעתי שזרעי פשתן וגם שומשום עדיף לאכול קלויים ו/או טחונים, ואת השומשום לא מלא. הטענה הייתה שאחרת הם לא מתעכלים ו/או שהברזל בהם לא נספג. קצת בלגאן... אולי את יכולה לעשות לי סדר באינפורמציה?
תודה ושבת שלום @}
טבע לי (2005-01-01T23:25:31):
הזרעים הנל לא מתפרקים אלא עם כן לעסת אותם קודם, מה שדי קשה לבצע כי הם קטנים למדי. לכן, עדיף לטחון אותם.
ורד לב (2005-01-02T15:22:59):
מיכל מ אכן, כפי שכתבה
טבע לי שומשום מלא ופשתן כזרעים מתקשים להתעכל בגוף ולכן יש לטחון אותם.
לאחר שטוחנים אותם הם נוטים להתחמצן מהר ולכן המלצתי היא:

לטחון כמות גדולה ולשמור במקפיא.

לטחון את הכמות הנדרשת בכל ארוחה ולהשתמש "על המקום".
בכל אופן ממליצה לצרוך על בסיס יומי קבוע בתוספת לסלטים, ממרחים, יוגורט, תבשילים וכו'. להוסיף רק אחרי הבישול, כדי שלא לפגוע ברכיבים התזונתיים.
לא ממליצה על שומשום שאינו מלא, כי אז יחסרו בו הסיבים התזונתיים, הויטמינים, המינרלים. חבל על כל הברזל...והסידן...
מיכל מ (2005-01-03T14:18:19):
תודה ורד וטבע לי (ומה בקשר לקלייתם?).
ורד לב (2005-01-05T23:52:19):
לא כדאי לקלות, כי אז השמנים עלולים להתחמצן.
נועה בר (2005-01-02T21:18:04):
האם רק לי נדמה שלשמן פשתן טעם של דגים?
ורד לב (2005-01-05T23:52:19):
נועה, הגיוני ביותר שלשמן פשתן יש טעם שכזה. שניהם הרי עשירים בחומצות שומן מסוג אומגה 3. אולי זה הקשר. אם זה קשה, שקלי לקחת תוסף של שמן דגים, או של פשתן. את יכולה גם לנסות להסוות את הטעם במזון (רטבים, ממרחים, תבשילים וכו').