לידות בית בעידן הרפואה המדעית

אנונימי

שליחה על ידי אנונימי »

האפשרויות של נשים לבחור היום בלידת בית הולכות ומצטצמצות עקב השתלטות הנהלים הממוסדים על הפן הכל כך אינטימי הזה של בני האדם - נשים גברים וילודים.

לידות אשר יכולות להתרחש בבית במידה מצומצמת למדי של סיכון לא מתאפשרות - כמו לידות אחרי ניתוח קיסרי או לידות שמתארכות מעבר לזמן שכתוב בנהלים (ואלה רק שתי דוגמאות), משום שהנהלים לא מאפשרים למיילדות ללוות יולדות כאלה בביתן.

משרד הבריאות מנסה בכל כוחו למנוע כמה שניתן את האפשרויות ללידת בית. חוסר ההבנה של האנשים מטעם הממסד שרואים עצמם כאחראים לסוגיה זו הוא ממש מחפיר. ההתייחסות ליולדת היא כאל מי שאינה יכולה לקבל החלטות מושכלות בנוגע ללידה שלה. היולדת נתפשת כאויבת הילוד בבקשתה להמנע מפרוצדורות רפואיות המסכנות אותה ואת התינוק כך נמנעים משניהם כאחד התנאים המייטביים בזמן הלידה.

מכיוון שאי אפשר למנוע מנשים ללדת בבית, המיילדות שעובדות בחסות משרד הבריאות (הוא המעניק להן את הרשיון) וגם רופאים אשר תומכים ברצונן של נשים ללדת בתנאים המיטביים להן ולתינוק, נרדפים במידה כזאת או אחרת.

רוצה לייחד את הדף הזה לשיחה בסוגיה הזאת.

אורנה

אורנה_שפרון*
הצטרפות: 11 אוגוסט 2001, 22:59
דף אישי: הדף האישי של אורנה_שפרון*

שליחה על ידי אורנה_שפרון* »

מיילדות במלכודת

וַיֹּאמֶר מֶלֶךְ מִצְרַיִם לַמְיַלְּדֹת הָעִבְרִיֹּת אֲשֶׁר שֵׁם הָאַחַת שִׁפְרָה וְשֵׁם הַשֵּׁנִית פּוּעָה. טז וַיֹּאמֶר בְּיַלֶּדְכֶן אֶת-הָעִבְרִיּוֹת וּרְאִיתֶן עַל-הָאָבְנָיִם אִם-בֵּן הוּא וַהֲמִתֶּן אֹתוֹ וְאִם-בַּת הִוא וָחָיָה. יז וַתִּירֶאןָ הַמְיַלְּדֹת אֶת-הָאֱלֹהִים וְלֹא עָשׂוּ כַּאֲשֶׁר דִּבֶּר אֲלֵיהֶן מֶלֶךְ מִצְרָיִם וַתְּחַיֶּיןָ אֶת-הַיְלָדִים. יח וַיִּקְרָא מֶלֶךְ-מִצְרַיִם לַמְיַלְּדֹת וַיֹּאמֶר לָהֶן מַדּוּעַ עֲשִׂיתֶן הַדָּבָר הַזֶּה וַתְּחַיֶּיןָ אֶת-הַיְלָדִים. יט וַתֹּאמַרְןָ הַמְיַלְּדֹת אֶל-פַּרְעֹה כִּי לֹא כַנָּשִׁים הַמִּצְרִיֹּת הָעִבְרִיֹּת כִּי-חָיוֹת הֵנָּה בְּטֶרֶם תָּבוֹא אֲלֵהֶן הַמְיַלֶּדֶת וְיָלָדוּ. כ וַיֵּיטֶב אֱלֹהִים לַמְיַלְּדֹת וַיִּרֶב הָעָם וַיַּעַצְמוּ מְאֹד.

זוהי פרשת השבוע שאנחנו קוראים בשבוע הזה.
ומה למדתי מהפרשה הזו?

א. מזה אלפי שנים מנסה השלטון להשתמש במיילדות על-מנת לאכוף את מטרותיו על הציבור.
ב. מזה אלפי שנים נקרעות המיילדות בין נאמנותן לשלטון לבין נאמנותן ליולדות ולילודים.
ג. המיילדות היחידות שאנחנו פוגשים במקרא (אם אני טועה אשמח אם יאירו את עיני) הן מיילדות שבחרו להיות נאמנות לנשים ולילודים ולהתעלם מהוראות הממסד שפוגעות בנשים ובילדים.

מסתבר שהמאבק הפנימי שמיילדות חוות בימים אלה הוא עתיק יומין. אז נכון שהשילטון לא מגייס היום את המיילדות לטובת השמדת עם, אבל הוא בהחלט מבקש מהן להיות נאמנות לנהלים שהוא חיבר ולא לצרכי היולדות ולבקשותיהן.

המיילדות הן סוכן רב עוצמה שיכול להעביר את ערכי השלטון/ממסד ברגע מאד רגיש בחיים, אז ערכים אלה נטמעים באזרחי העתיד ומונחלים בקלות מדור לדור, ללא מחשבה שניה.
אפשר לראות את העקרון הזה פועל באופן בו נהוג למשוך את התינוק ברגע שיוצא הראש. הרי תינוק יוצא מרחם אימו לבד. הוא אינו צריך שימשכו אותו משם. אבל בהרבה אם לא ברוב הלידות ה"רגילות" ברגע שהראש יוצא התינוק נמשך החוצה ע"י המיילדת. (ואני לא נכנסת כאן בכלל ללידות מכשירניות) איזה מסר מקבל התינוק? התפקיד הראשון שלו בעולם הזה - להוולד, נלקח ממנו. ומכאן המסר ברור - אתה חסר אונים, אתה זקוק לנו כדי שתוכל לתפקד בעולם הזה. מסר שעובר ברגע כל-כך משמעותי ורגיש נטמע ביעילות רבה בנפשו של כל אדם שנולד כך. וכך אנחנו מגדלים אזרחים טובים, חסרי אוים מרכיני ראש וצייתנים, ניתנים לשליטה בקלות .

איני יודעת מתי התחיל המאבק הזה. אני רק מבינה כעת שהוא רב שנים והתחיל הרבה לפני שגברים נכנסו לתחום הזה. אלא שהיום הקדוש ברוך הוא לא ממש מעורב בזה ואינו מיטיב בהכרח עם המיילדות.

מודה למחבר התנכי שהכיר לי את שפרה ופועה המיילדות האגדיות שבאומץ לב ובנחישות עמדו מאחורי הנשים שאותן הן שרתו - ראו את ההסבר שנתנו בוועדה שהקים פרעה כדי לחקור את התנהגותן (מעניין מי היה עורך הדין שלהן).
מייחלת לכך ששפרה ופועה יהיו מופת ליותר ויותר מיילדות ונשים - שנלמד מהן מהו תפקידה של מיילדת, שנלמד מהן את נחישותן ואומץ ליבן, והלוואי שיעמוד הקדוש ברוך הוא לימנינו - נשים ומיילדות כמו שעמד אז לימינן.

אורנה
טל*
הצטרפות: 19 מאי 2002, 22:45

שליחה על ידי טל* »

יפיפה ומרגש לקרוא, והאבחנות כל-כך מדויקות...
לוטם_מרווני*
הצטרפות: 27 דצמבר 2003, 21:55
דף אישי: הדף האישי של לוטם_מרווני*

שליחה על ידי לוטם_מרווני* »

@}
תודה על המאמר היפהפה הזה, אורנה.
יעל*
הצטרפות: 30 יוני 2001, 20:34

שליחה על ידי יעל* »

מה את מקשיבה לכל השיחות שלנו?
תודה שכתבת כל כך יפה.
שתהיה שבת של הרבה שלום.
יעל
רזי*
הצטרפות: 14 ספטמבר 2001, 10:37

שליחה על ידי רזי* »

אין ספק שמה שנכתב כאן הוא אכן אמת לאמיתה. אך לכתוב כאן, כמוני כמוכם, מרגיש כמו לשכנע את אהמשוכנעים.
גם ב"אוהל האדום" ניתן לראות באיזה אומץ, נחישות, אסרטיביות וחיבור לנשיות מיילדות המיילדות ויולדות היולדות, גם אם נווצר על הולד למות במקרים בהם מסופר בספר {לא עלינו} לא תולים את המיילדת על עץ גבוה....מבינים שזו דרכו של הטבע....כמה טוב שהיום ניתן לעזור ולמנוע תמותת תינוקות. האם זה בכלל נכון? הרי זה בידי היקום, זה לא שלנו.....
האם זה דווקא בבית החולים ? הרי רק לאחרונה מקרי מוות מזעזעים של יולדות קרו דווקא שם ולא בבית.
אני ילדתי לידה ראשונה קיסרי דחוף אחרי מפל התערבויות ארוך של 26 שעות, בו אני והילדה שלי הלכו לאיבוד. לקח לי שלוש שנים להתגבר על הטראומה שעברתי והאחריות היא שלי
בלבד - כי לא לקחתי מספיק אחריות!

לידתי השנייה קרתה בבית, כי היה ברור לי שלא יהיה אחרת.....תוך 4 שעות ילדתי את אגם במשקל 4.220 ק'ג ללא קרע או תפר, לידה מדהימה חווייתית ומופלאה. רצה הגורל והשלייה לא נפרדה וכך הגעתי לבית חולים בכל זאת עם כל מסכת העינויים שמתלווה לכך!!! ובנוסף איך לא בית החולים העלה את המיילדת שהייתה איתי אל הגרדום {כאילו זה תלוי בה בכלל....}. אבל עדיף להאשים משיהו הרי אני VBAC ומה פתאום היא לקחה לידה כזו............
אז מבחינתי, ואותי לצערי לא הזמינו לבירור שהיה לה במשרד הבריאות [למה שיזמינו......הרי זה ציד מכשפות , האמת לא ממש מעניינת אותם!}.....לי הייתה חוויה מופלאה, מרוממת נפש, מעצימה ומדהימה . עד היום שאני חושבת על הלידה שלי אני נפעמת מעוצמתה ומהיכולת שלי כאדם וכאישה לברוא חיים...המיילדות שהיו עימי הן חלק מההוויה המופלאה הזו והן חלק מן המסע הזה וביחד איתן ובזכותן הרבה כל זה קרה.
מסקנות:
נשים - העוצמה בידינו והיא שלנו ורק שלנו. אם ברצוננו ללדת בבית חולים, בניתוח, בבית או בשדה - זה לא משנה כל עוד - זה מה שאני בוחרת מתוך בחירה חופשית ומושכלת, בחירה של אינטואיציה והקשבה ללב ולא בחירה אנוסה מתוך פחדים ונהלים של מישהו אחר.
למיילדות הבית - כואב לי מקומכן וברור לי הקושי שנובע ממקום זה. אני מודה לכן על אומץ ליבכן ומברכת אתכן והלוואי ולא תשברו על מנת שעוד נשים ובני זוגן או מלוויהן יוכלו לזכות לרגעים חסודים כל כך וקסומים כמו לידה טבעית בבית.
מבחינתי- הבאתם איתי חיים: את של אגם ואת שלי מי יודע מה היה קורה אם לא הייתן שלי בשבילי.....
ובית חולים........מי בכלל היה מגיע ללידה כזו מדהימה .......הרי אני VBAC עם הערכת משקל של 4ק'ג ????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

מוכנה לעזור לכל פורום מיילדות או נשים למען קידום היולדות ומיילדות הבית בישראל. לו יהי.
שבוע מקסים
אור ואהבה לכולללללללללללם.
רזי
חאן_יא*
הצטרפות: 17 יולי 2001, 16:24
דף אישי: הדף האישי של חאן_יא*

שליחה על ידי חאן_יא* »

אין עוד מלבדו

מצטרפת לדברי הנשים החכמות והאמיצות והאמיתיות. אולי עכשיו הזמן להביע תמיכה גורפת במילדות הבית, בזכותינו הבסיסית על גופנו! ולצאת אל הרחובות, אם להגן על מיילדות הבית שבאמת שמות נפשן בכפן ובמסירות אמיתית נמצאות שם בשבילנו ובשביל היילודים! ואם עבורנו הנשים עם המשתמע מכך (מתחיל בזכות האשה על גופה מבחינת הטרדה מינית ועד שמיניות באוויר לרשום יילוד שנולד בבית ללא התערבות חיצונית)

דבר נוסף, יש לזכור שמיילדת בית אינה קיצונית ובשעת צורך קריטית אכן תתפנה לב"יח (ח"ו), אך הממסד לא מתנהל בהדדיות אלא רודף ומקשה אם על המיילדת ואם על היולדת.

לא- ל-ה-ש-ב-ר!

שלום ובריאות.
אורנה_שפרון*

מאמר חשוב על כפיית טיפול על יולדת

המאמר נכתב על ידי אומי מייסנר, אחת המרצות ביום העיון המפורסם כאן
אורנה_שפרון*

לידות בית הן בריאות

יום עיון בנושא לידות בית ותרבות הלידה בישראל
יתקיים ביום שלישי 28 ביולי משעה 10 בבוקר במכללת לוינסקי בתל אביב.

בתכנית:
דר' אבנר שיפטן: לידות בית הן בריאות.
דר' ציפי עברי (אונ' חיפה): הלידה מפרספקטיבה של תרבות ההריון בישראל,
דר' אומי מייסנר (אונ' בר-אילן): הסחר בנשים יולדות.
נעמה שובל-כהן: על הבחירה ללדת בבית,
רותי קרני הורוביץ (ביה"ס אמנות הלידה): לידה אנאסיסטד מתוכננת ובלתי מתוכננת,
ענת תל-אורן (מיילדת, אמה"י) הצגת מקרים מורכבים בלידות בית.

משך האירוע כארבע שעות.
דמי השתתפות סמליים: 20 ₪ לכיסוי הוצאות.
הרשמה ותשלום במקום.

נשמח לראותכם.
רונית_קופליס*
הצטרפות: 26 יולי 2009, 08:36

שליחה על ידי רונית_קופליס* »

בוקר טוב ויום קסום נשים ואנשים נפלאים . כמיילדת ההולכת את דיבורה אני שואלת היכן כל גלי האוכלוסין הרבים הצובעים על הממסד לשינוי?
היכן אתם? מתוך 20 שנים בהן עשיתי למען מיסוד ואיפשור לידות בית לכל אישה הבוחרת באופציה הזו אנימרגישה כי בעצם כל ישותכם נשים יקרות היא לדת כפי חלומכן, ללא גיבוי עם המציאות. לאחר לשילדתן נעלמתם לעולם של גידול ילדים ופעוטות ובעצם שום גל ואו תנועה משנה שילטון לא קמה כאן למרות שהיו מספר ניסיונות. אין בליבי לשתף בהגיגי מילדות אלה ואחרים בדף זה אולם אשמח לשמוע ולראות כי קמה תנועה /קבוצה גדולה מאד של אנשים הבאים אל הממסד ופועלים .
אחרת כל הצ'טינג הזה הוא רכילות גרידה . במקום עם השכינה אחה"צ עם כוס קפה ביד ......
אשמח שלידות בית ימומנו ע"י הממסד ואשמח שתינוקות יוולדו למציאות של חום ואהבה ללא הפחד .
מאחלת לכולכן חייםיפים ובריאות
רונית קופליס
גאיה מקום להיוולד
שני_צו*
הצטרפות: 03 פברואר 2005, 00:44
דף אישי: הדף האישי של שני_צו*

שליחה על ידי שני_צו* »

שלום רונית,

ראשית רציתי להודות לך ולחברותיך המיילדות על פעילותכן האמיצה, החשובה, והמדהימה.
ישר כוחן- אכן נשים ההולכות את דיבורן.

ואני רוצה לענות לשאלתך, כפי שאני רואה את הדברים.
יולדות שכל ישותן היא ללדת כפי חלומן- הן- יחד איתך, לידה אחר לידה משנות את המציאות.
שהרי - "כדי להגשים חלום אחד ישן- יש צורך במליון חולמים שלא עצמו את עייניהם".

בסופו של דבר המיסוד בוא יבוא.
אבל בינתיים- יולדות הבית הן אנטי ממסדיות,ואין צורך לבקש מהן להביא את הממסד, הממסד יזדחל אחריהן- בלית ברירה- בועט ומצווח.
בדרך הוא דרס דורס וידרוס את כל מי שהוא רק יוכל.
אבל אנחנו, יולדות הבית, יודעות שהוא נלחם מלחמה שאין לה סיכוי.
ממסד יכול להלחם בתנועה ממוסדת.
אין לו שום סיכוי כנגד מלחמת הגרילה הזו של נשים שהולכות ויולדת את דיבורן.

זה ייקח עוד זמן, אבל בתור יולדת בית דור אחד וחצי, אני יכולה להגיד שלי היה קל בהרבה מאשר לאלו שלפני.

ובעוד 10 שנים הדברים יראו אחרת.

אני מבינה שמי שעוסקת בתחום כבר 20 שנה, ודאי עוברת רגעים, בהם היא לא מאמינה שהשינוי בוא יבוא.
אבל הוא בא, הוא כבר כאן.

מקום בלב
שני_צו*
הצטרפות: 03 פברואר 2005, 00:44
דף אישי: הדף האישי של שני_צו*

שליחה על ידי שני_צו* »

וגם לומר- שלא לזלזל בצ'טינג הרכילותי האין סופי הזה.
הוא הוא הנשק לשינוי המוני של כל אמא לתינוקות.

העליה הדרמטית בכמות לידות הבית היא תוצאה ישירה של הדיבור הזה.
תמרוש_רוש
הצטרפות: 18 יוני 2005, 03:48
דף אישי: הדף האישי של תמרוש_רוש

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

לאחר לשילדתן נעלמתם לעולם של גידול ילדים ופעוטות
נכון ולא נכון.
יש לנו מחויבות לילדים שילדנו.... :-). והאמהות סוחפת ותובעת. אז אין פלא שרבות מאתנו "נעלמות". לזמן מה. משעות את המעורבות שלהן במעגלים חברתיים רחבים, לטובת הילד הרך והזקוק.
אבל לא נעלמנו, כיוון שאנחנו זוכרות. אני, לפחות, זוכרת עד עצמותי. אני יודעת עד כמה זה חשוב, יודעת עד כמה רבה העבודה שיש לעשות בתחום. ואינשאללה אני אהיה מעורבת בה, בעתיד, כשאחזור למעורבות חברתית גדולה יותר.

בינתיים אני עושה מה שאפשר: גולשת מדי פעם בפורומים "קונוונציונליים" ומפנה את כל מי שמעלה את הנושא לפורום "לידה פעילה וביתית" בתפוז, למשל. אני, דרך אגב, גם הייתי מעורבת בשינוי השם של הפורום (מ"ללדת בבית"), כדי לאפשר לו לפנות ולהגיע למגוון רחב יותר של נשים, כדי להפיץ את הבשורה החשובה של מודעות לצרכים רגשיים וחופש בחירה בלידה, גם לאלה שיולדות בבית חולים.

ובעצם שום גל ואו תנועה משנה שילטון לא קמה כאן למרות שהיו מספר ניסיונות.
זו בעיה אחרת. את זוכרת מה שג'נט בלאסקז סיפרה ב"לידה פעילה"? שכמה נשים באנגליה פנו אליה שתעזור להן נגד בתי חולים שלא הסכימו להיות קושבים לרצונותיהן, אז היא הרימה טלפונים כדי לארגן "כריעת מחאה" בכניסה לאחד מבתי החולים. ההיענות לכך היתה כה גדולה, - אלפי אנשים הגיעו! - שהן היו חייבות להעביר את המחאה לפארק גדול, בתי החולים התקפלו, ומאז לא היה צורך בפעולות מחאה, אלא רק בעבודה של חינוך נשים, הסברה וכו'.

כדי שדבר כזה יקרה, יש צורך במוכנות חברתית. ככל הנראה החברה האנגלית היתה בשלה ומוכנה לצעד כזה באותו זמן, ולכן המון אנשים התגייסו לעניין, המחאה נפלה על אוזן קשבת (כולל האוזן של כלי התקשורת) והתוצאה היתה כפי שהיתה. אבל החברה הישראלית נמצאת במקום אחר וסדר העדיפויות שלה שונה. וגם התקשורת הישראלית!
(לעולם לא אשכח איך כנס חשוב ביותר בנושאים חברתיים לא זכה לשום סיקור תקשורתי, כי כל העיתונים ותחנות הרדיו והטלויזיה שמארגני הכנס פנו אליהם אמרו ש"אי אפשר, אנחנו עסוקים בלדווח על הפיגועים". אבל בשבועיים שלפני הפנייה הזאת ובשבוע שאחריה לא היו כלל פיגועים!)

אז אני חושבת שלפעילות למען לידה פעילה בישראל בהכרח מחכה עבודה איטית יותר, בגלל הסיטואציה החברתית והתרבותית השונה. כמו ששני אמרה - זה ייקח עשר שנים ויותר. אבל זה יגיע.
דידי*
הצטרפות: 28 אפריל 2004, 13:59

שליחה על ידי דידי* »

לאחר שילדתן נעלמתם לעולם של גידול ילדים ופעוטות

ובעצם שום גל ואו תנועה משנה שילטון לא קמה כאן למרות שהיו מספר ניסיונות.

לאחר לידת הבית המופלאה שהיתה לי ולבתי, התעניינתי לא מעט איך ניתן לקדם את לידות הבית הארץ.
דיברתי עם עורך דין שטען כי אם תוגש עתירה בבית המשפט העליון לגבי אי מתן מענק לידה ליולדת בית, הסיכויים הם טובים לכיוון העותרים.
אולם לאחר שיחה עם מישהי מ"נשים קוראות ללדת" הבנתי שעתירה כזו יכולה רק להזיק. שכן מיילדות הבית הולכות על חבל דק וכל זעזוע קטן עלול להפיל אותן ואת כל ההתקדמות שכבר נעשתה בעניין לידות הבית הארץ...
אז עכשיו רונית קופוליס באה ואומרת לנו "איפה אתן", ואני תוהה?!
מהי עמדת אמה"י בעניין עתירה כזו?
ימים טובים
רוני*
הצטרפות: 25 ספטמבר 2002, 23:19

שליחה על ידי רוני* »

אני שוקלת אם כדאי לבוא לכנס עם תינוקת בת שנה וחודשיים. מה דעתכן/ם?
קרן_שמש_מאוחרת*
הצטרפות: 14 מרץ 2007, 22:57
דף אישי: הדף האישי של קרן_שמש_מאוחרת*

שליחה על ידי קרן_שמש_מאוחרת* »

אני מאוד רוצה ללכת לכנס אך אוכל להגיע רק עד 12:00 איפה אוכל לראות את תכנית יום העיון כדאי לדעת האם שווה לבוא לשעתיים.
יש_לי_אוצר*
הצטרפות: 18 אוקטובר 2008, 22:27
דף אישי: הדף האישי של יש_לי_אוצר*

שליחה על ידי יש_לי_אוצר* »

רוני, אני גם רוצה לבוא לכנס עם תינוקת בת שנה וחודשיים. חשבתי לשבת קרוב ליציאה כך שאם האוצר תפריע אני אוכל לצאת. אפשר ללכת ביחד ואז הן ישחקו יחדיו ויהיה להן יותר נחמד. אם מתאים לך תכתבי לי בדפבית
ציר_להורות*
הצטרפות: 17 יולי 2009, 19:37

שליחה על ידי ציר_להורות* »

נפלא שהשם הוחלף. כנראה שאנחנו יצאנו מהמילכוד .

יום העיון חשוב לכל אישה באשר היא.
ידובר פה על זכותה של האישה לבחור את המטפלים שלה , לבחור איך ומתי היא רוצה להיבדק , לבחור אם היא מעדיפה את התינוק שלה בריא אך בעל צרכים מיוחדים או " לא מושלם", להעדיף ללדת בלידה באופן טבעי גם אם הבחירות שלה לא מקובלות .
ידובר גם על המיתוס של המאה העשרים שבו המחקר הרפואי והרפואה הטכנוקרטית שולטים ונשלטים בפחד מפני המציאות.

מקווה שיבואו גם מהמדיה .
אולי אתם מכירים?
קרוטונית_מהמרק_הגדול*
הצטרפות: 25 יולי 2004, 19:10

שליחה על ידי קרוטונית_מהמרק_הגדול* »

אני אשמח אם יהיו תקצירים של ההרצאות כאן.
קרן_שמש_מאוחרת*
הצטרפות: 14 מרץ 2007, 22:57
דף אישי: הדף האישי של קרן_שמש_מאוחרת*

שליחה על ידי קרן_שמש_מאוחרת* »

גם אני. הייתי עד 12:30 והיה מאוד מעניין. ד"ר אבנר שיפטן וד"ר ציפי עברי היו מרתקים. אשמח לשמוע מה היה בהמשך.
אם_פי_3*
הצטרפות: 26 יולי 2001, 21:35
דף אישי: הדף האישי של אם_פי_3*

שליחה על ידי אם_פי_3* »

מאמר מרתק!
תודה!
שליחת תגובה

חזור אל “דיוני עריכות עם אופק”