לשאלה איפה לגור יש היבטים טכניים, רגשיים וערכיים רבים - אנחנו שואפים שצורת המגורים שלנו תהיה נוחה לכל בני המשפחה, תתאים לנו טכנית בכל המובנים, תהיה נאמנה לערכינו ואף תשקף אותנו ואת אישיותנו. לפני שמחליטים כדאי לקחת בחשבון את הפרמטרים הבאים:
- מיקום גיאוגרפי ? יישוב מרכזי או פריפריאלי, מיקום השכונה בתוך היישוב, האם האזור נגיש וקרוב לכל מקום (ברגל!), האם יש בו תחושה של "מרכז העולם" - או של "אי" מבודד שמצריך נסיעה במכונית תמיד.
- קרבה להורים ? להסתייע בהורים בכל הקשור לטיפול בילדים, ולחזק את הקשר הבין-דורי. חשוב מאוד כשלוקחים את המשפחה המורחבת כחלק מהרצף . ראו גם לגור קרוב להורים .
- קרבה לחברים ? עוזר מאוד למצוא חברים בחינוך ביתי , ליצור קהילה לא וירטואלית וליהנות מהעזרה והשכנות של אמהות אחרות, כמו גם מקשר קבוע בין הילדים וקודים דומים של שפה והתנהגות. אם כי צריך לזכור שנוף החברים הפיזי משתנה מאוד על פני זמן (עוברים דירה...), ולא כדאי להסתמך רק עליו בעת שמחליטים על מגורים קבועים או רכישת דירה. לעתים מספר משפחות בחינוך ביתי מתארגנות לגור בשכנות וליצור שכונה לחינוך ביתי , או לגור ב מתחם מגורים אקולוגי משותף וכדומה).
- אקולוגיה ואסתטיקה - אזור צפוף או פתוח, שדה ירוק או מרחב עירוני של בטון ומלט, כמות הריאות הירוקות, וכמובן גם העניין של טביעת רגל אקולוגית . אפשר לגור בעיר בקומה גבוהה, לדעת שלא כיסחו בשביל זה יער או שדה או פרדס, ולהשתלב באופן עירוני . ומנגד אפשר לבחור לגדל את הילדים ב שכונה אקולוגית , קרוב לטבע עם גינה פרטית אורגנית. ראו גם האם זה מוסרי לגור בצמוד קרקע , בריאות ומקום המגורים
- תחבורה - האם יש תחבורה ציבורית נוחה מבחינת תדירות ומסלולי נסיעה, האם נתיבי הנסיעה לרכב פרטי נוחים או פקוקים? לעתים נסיעה של 10 דקות לעיר הסמוכה נמשכת בעצם חצי שעה בגלל הפקקים. יש ערים כמו מודיעין שהן במוצהר "ערי שינה" , גרים בהן המון זוגות צעירים עם ילדים, קל להשיג שם בית עם גינה, אבל אין בסביבה מקומות עבודה או בילויי תרבות. יש כאלה שעשו חשבון, שלא כדאי לבלות יותר משעתיים על הכביש כל יום במקום להיות עם הילדים.
- קהילה/שכונתיות - עד כמה יש תחושה של "שכונה" במקום, להבדיל מניכור וריחוק? עד כמה יש שם אנשים שדומים לנו, שאיתם אפשר להיפגש בשמחה, בלי להצטרך להתמודד ולהתגונן לגבי צורת חיינו ואופן החינוך? ולהבדיל, עד כמה יש במקום מספיק מגוון אנושי מעניין ומחמם לב, שייתן לנו ולילדים תמונת עולם מלאה יותר?
- מוכר מול חדש - האם זה מקום שגדלנו בו כל ילדותנו, או מקום שחיינו בו כל חיינו הבוגרים, או מקום חדש לגמרי שמאפשר להתחדש בו. כאן כדאי להכיר בדחפים המנוגדים: השאיפה להתחיל מחדש , להתחדש ולצמוח, מול הכרה בפחד מהשינוי, מהצורך להתחיל להתערות בסביבה חדשה, להתאמץ כדי לנסוע אל החברים מקודם וכולי.
- נוחות לעומת פשטות מרצון - עדיף לגור על הקרקע או עם מעלית מאשר להשתרך קומה-קומה במדרגות כל יום, עדיף לגור בבית משופץ ויפה מאשר בבית קטן ומוזנח, עדיף לגור עם גינה יפה מאשר בקוביית בטון וכולי. מצד שני, האם מתאים לנו כרגע לשלם את המחיר העודף שעולה מעלית/ שיפוץ/ עיצוב פנים/ דירה גדולה יותר? או שמא חכם יותר לחסוך במשאבים האלה, לעבוד פחות ולבלות יותר עם הילדים?
- תרבות וחינוך - איזה היצע תרבותי יש באזור? אילו אפשרויות יש עבור הילדים (חוגים, מוסדות תרבות, אתרי טיול וכולי). בקביעת מוסדות חינוך לילדים ? חשוב לא רק אם בית הספר המקומי נחשב "טוב", אלא גם פרמטרים כמו ? סוג החינוך שהוא מעניק, גודל בית הספר וכמות ילדים בכיתה, האם צריך להסיע לשם או שאפשר ללכת ברגל ועוד.
- טובת הילדים - מה יהיה הכי טוב עבורם? האם אפשר להפריד או לדרג את שיקולי טובתם מול שיקולי ההורים? המשפחה היא אומנם מערכת אחת, אבל האם הרצון שלנו לגור בצורה מסוימת (למשל בעיר צפופה ומזוהמת) לא פוגע בילדים? מצד שני, האם נכון להקריב את צורת המגורים המוכרת והרצויה לנו (למשל לעבור לפרברים), כדי שהילדים ייהנו יותר? יש כאלה שאימצו את הכלל "המקום בו ההורים יפרחו הוא המקום הטוב ביותר לילדים".
- שיקולים פוליטיים ? מחוץ לתחומי הקו הירוק קל להשיג למשל וילה בזול. האם לגור כך, או להסתפק בדירה קטנה יותר, אבל בתוך תחומי הקו הירוק?
- שיקולים חברתיים ? אפשר לגור בסביבה עם אוכלוסיה חזקה ולפרוח לצדה בקלות, או לבחור במגורים סמוך לאוכלוסיה חלשה ולנסות לפרוח ולהתחזק איתה דרך אתגרים.
פרמטרים פיזיים בבחירת בית:
- גיל הבית ? נהוג לחשוב שישן עדיף על חדש. אלא שלעתים עדיף בית ישן ומלא "אישיות", על כל סדקיו, על פני דירה חדשה וקטנה יותר או ללא חצר. מצד שני, כדאי לקחת בחשבון את הצורך להשקיע יותר בבית ישן. ולכן כדאי, לפני שמחליטים, להביא איש מקצוע שיבדוק את מצב הבית מבחינה תחזוקתית: נזילות (גג, תקרה, אזור החלונות), סדקים (האם הסדקים בטיח או סדקים קונסטרוקטיביים), מצב היסודות, איך הבית נבנה (בלוקים, בטון, חומר אחר), האם הוא מבודד (בית שאינו מבודד היטב עשוי להוביל להוצאות בלתי צפויות על חימום וקירור). כדאי גם לבדוק את בידוד הקירות והגג, יכולת האטימה של החלונות והדלתות ועוד.
- גודל הבית ותכנון - כמה חדרים נחוצים לנו? האם התכנון של הבית פונקציונלי ונוח עבורנו? (או האם בעזרת תכנון מחדש ניתן להפוך אותו לכזה?). יש בתים ישנים שתוכננו באופן שאינו עונה על הצרכים העכשוויים של כולם (למשל, נכנסים לחדר אחד מתוך חדר שני, מטבח כוכי וכולי). במידה שרוצים להרחיב או לשפץ, רצוי בדוק מהי תכלית השטח, כלומר כמה עוד ניתן לבנות על פי החוקים של העירייה, וכמובן לוודא שאפשר לעמוד בעלויות.
- בית פרטי לעומת דירה ? לבית פרטי יש יתרון בולט: תחושה של "בית משלי" עם אדמה לגדל עליה צמחים, מקום לילדים לשחק ולהתיידד עם הנמלים, אין שכנים שצריך להיזהר לא להפריע להם כשדורכים על הרצפה, אף אחד לא יזיז רהיטים בדיוק בזמן שרוצים לישון או יתלה כביסה רטובה על הכביסה שלכם.
- לקנות או לשכור בית ? אם ממש לא מצליחים להחליט האם לרכוש דירה באזור מסוים, כדאי לשכור לשנה ובתום התקופה לחשוב שוב.
וכמובן שתמיד אפשר להתנחם בעובדה שממילא כל קהילת באופן טבעי מפגע אקולוגי
{
תרמו: קרוטונית מהמרק הגדול , ענן, שוכנת, נעמי בן שטרית , סירופ מייפל , טל טל טל , מאמא מאוהבת , איש ימיני , מסיקה, תבשיל קדרה
עריכה: קרוטונית
{דיון שהועבר מ בית-חדש-או-ישן-וחצר}