מתכוני אורז

אנונימי

מתכוני אורז

שליחה על ידי אנונימי »

שייך ל מדור מתכונים תבשילים ירקות וקטניות

עריכה:
שמיכת טלאים (2004)
טול טול (מרץ 2011)


הכנת אורז אחד-אחד
איך מקבלים אורז אחד אחד?
בשביל לקבל אורז אחד אחד. יש לשטוף היטב את האורז לפני הבישול , ולסנן ( לפחות שעה מראש).
לכל כוס אורז יש להוסיף כף שמן, וכוס ורבע מים רותחים.
ראשית מחממים את השמן בסיר ומוסיפים את האורז ומאדים שתי דקות ,
מוסיפים את המים הרותחים, מביאים לרתיחה נוספת, מנמיכים את האש ומבשלים למשך עשר דקות.
לאחר הבישול מערבבים בעדינות עם מזלג בתנועות קיפול, סוגרים את המכסה ומשהים בסיר החם (ללא אש) עשר דקות נוספות. (קוקי)

הפטנט של אביב חדש:
מטגנים בצל, מוסיפים אורז ותבלינים. מוסיפים מים. מביאים לרתיחה.
מכניסים לתנור בחום של 180 מעלות בערך ל 20 דקות.
יוצא אחד אחד.

פטנט פשוט שתמיד עובד (של מיכל שרייבר):
להתחיל בטיגון קל של האורז על טיפה שמן, ואז לשים מים 1 ס"מ מעל קו האורז בסיר.
זה הכל.


הכנת אורז צהוב
להכנת אורז לא רך מדי וצהוב:
  • לא רך מדי - פחות מים מכרגיל, ובהתאם - פחות זמן בישול.
  • צהוב (די כהה) - אני כורכום; צהוב חיוור - אבקת מרק עוף (אני אישית נגד). (גילה)
  • מחממים כף שמן, מוסיפים את האורז וכורכום, מערבבים ומוסיפים מים רותחים ביחס של 1:2 או 1:1.5. מתבלים במלח. סוגרים במכסה מעבירים לאש קטנה 18 דקות עדיף להשאיר סגור עוד כמה דקות וזהו. אפשרי לעשות עם קארי, אבל הוא יותר דומיטננטי ואז כדאי לשים פחות תבלין. אפשר גם לעבוד עם הכתומים למינהם - דלעת גזר וכו (במקרה זה האורז מתקבל פחות צהוב). (יהודית שפמן)
  • אפשר לתבל בזעפרן (אביב חדש)
  • לעצלנים - תיבולית הודית של קנור. לטעמי יוצא טעים ביותר. (אביגיל בו)

אורז בסמתי מלא- הסבר
מקור השם - כנראה מהשפות השמיות, מהשורש "בשם". כיוון שהאורז הודי, והשפות שם הן הודו-אירופיות ולא שמיות, אבל משמעות השם היא "מבושם, ריחני", ההנחה היא שהשם הגיע משיירות הבשמים שבאו מאיזור ערב להודו.
בסמתי מגדיר את זן האורז, שהוא ארומתי ומאופיין בטעם וריח מיוחדים. להשיג - בחנויות טבע. בסמתי רגיל נמכר בכל סופר. צריך מעט מאוד תבלינים לקבלת אורז טעים, ויוצא אחד-אחד כמעט בלי מאמץ. מעט יקר (18 ש"ח לקילו) אבל שווה. בסוף הבישול אפשר להוסיף לאורז מעט שמן קנולה.
בסמתי מלא אורגני יש להשיג בנטעים (דף מזון אורגני), בסמתי מלא יש לכמה משווקים: הרדוף, טעם טבע, אולי גם אדמה.
(מידע והמלצות על אורז בסמתי: ליאת skippy, אביב חדש, מיה גל, ורד לב, אמא אדמה, בשמת א, חגית ל)

בישול אורז אדום
אורז אדום - כמו אורז מלא. אני שמה כוס ושליש (או כוס וחצי) מים על כוס אורז, ל 35 דקות אש נמוכה. (במבי ק)

בישול עם אורז בר שחור
אני פשוט מוסיפה אותו לאורז המלא ו/או לאורז אדום וזה ממש מוסיף לכל מתכון קיים , יש לו טעם אגוזי כזה...יאמי (שלווה במדבר)
אני מבשלת אותו כמו פסטה, ואח"כ מערבבת עם סוג נוסף של אורז (מלא או פרסי) ובצל מטוגן (שונמי ת)

אורז חום בסיסי שממש קל לעשות (שרה ק)
: כל רבע כוס אורז יהפך לחצי צלחת אורז מבושל. לכסות במים שיהיה 3 - 4 ס"מ מעל האורז ולשים כף או שתיים שמן. להביא לרתיחה, ואז לבשל באש נמוכה בסיר מכוסה איזה 25 - 30 דקות. כאשר זה עדיין לח ובועות מבעבעות בין האורז וזה רך סימן שזה מוכן. להוסיף מים במשך הבישול אם צריך כדי שלא יתייבש.
השמן שומר שהאורז יהיה אחד אחד ולא ידבק שלא יהפך לעיסה או לגושים
תבשיל שכבות אורז בסגנון פרסי (מה גניב)
חומרים:
1/2 קילו אורז
2-3 תפ"א בינוניים
3-4 כפות שמן זית
כורכום (רצוי לגרד שורש ולא אבקה מוכנה)

אפשר גם: גזר, פטרוזיליה, עשבי תיבול אחרים או כל שילוב ירקות שמתחשק.

הכנה:
שוטפים את האורז ושורים שעה.
פורסים את תפוחי האדמה לפרוסות דקות מאוד.
אם משתמשים בירקות נוספים, חותכים אותם.
מבשלים את האורז בסיר מלא מים, ברתיחה, למשך 10 דקות ולבסוף מסננים את האורז.
מדליקים אש קטנה מאוד מאוד בגז. בסיר בו מתכוונים להכין את התבשיל, שמים שמן זית, מוסיפים את הכורכום, מסדרים את פרוסות תפוחי האדמה בתחתית הסיר, כך שלא יראו את תחתית הסיר. כעת מסדרים שכבה אורז, שכבה תוספת (גזר, פטרוזיליה וכ"ו), שכבה אורז.....וכן הלאה.
מכסים את הסיר במגבת ומעליה מכסה סגור היטב, ומבשלים על אש קטנה מאוד מאוד למשך שלושת רבעי שעה. מכבים את האש ומשאירים את הסיר סגור 10 דקות.
כשרוצים להגיש, הופכים את הסיר על מגש, כך שהתפ"א יוצאים למעלה.

וראו גם מתכון לאורז בצימוקים, בדף מתכונים להקפאה
מתכון לאורז פשוט (אלונה רוטר)
לטגן בצל וגזר. להוסיף אורז ולטגן אותו דקה. להוסיף מים בכמות כפולה מהאורז, מלח ,פלפל, 3-4 שיני שום לא מקולפות, ומשאירים על אש קטנה עד שהמים מתאדים לגמרי. אחרי זה לסגור את האש, לכסות את הסיר, ולתת לו לנוח 5-10 דקות.

שידרוג:
קחו את המתכון של לאורז (אבל לא לבשל עד הסוף את האורז.... רק איזה 2-3 דקות), תכניסו לשקית "קוקיס" זו שנועדה להכנת עוף בתנור (כולל המים של האורז), סגרו את שקית, ואז לסיר החמין של רועי שרון. יוצא טטטטטטטעים.
באותה שיטה אפשר להכין גם גריסים, או בורגול בתוך שקית קוקיס.
מומלץ גם להוסיף לחמין טיפה קנמון (למי שאוהב...).

אורז מלא (אורנה שפרון)
אנחנו אוהבים אורז מלא עגול שניתן למצוא בדרך כלל בחנויות טבע.
אורז מלא פרסי (מאורך) שניתן להשיג בכל סופר פחות טעים.

את האורז אני משרה לשעתים שלוש, או לחצי שעה במים רותחים.
מסננת ומבשלת את כמות האורז עם כמות של פעם וחצי מים. (כוס אורז על שלוש כוסות מים) בתוספת מלח בלבד.
עד שהמים נספגים. אפשר להשתמש בזה כתוספת לירקות מוקפצים, תבשילך קטניות, סלט קר, או לאכול כך סתם עם מלח שומשום (גומסיו).
או רוטב סויה, שמן זית, אגוזים קלויים וחתוכים, פטרוזיליה קצוצה, בצל ירוק (הילדים פחות אוהבים).
ניתן להכין מאורז שנשאר במקרר, או לבשל לשם כך במיוחד.

אם נשאר אורז שאף אחד לא רוצה לאכול:
מוסיפים לאורז המבושל עוד מים, סוכר קינמון וקוקוס ומבשלים על אש קטנה עד שזה נהיה דיסה.
ט-ע-י-ם!
אורז מלא מצ'ופר (ורד לב)
מחממים בסיר שמן זית/ שומשום/ אורז (לפי הטעם).
כשהשמן מתחמם קולים בו ½ כפית גרעיני חרדל, ½ כפית גרעיני שומשום מלא, ½ כפית גרעיני כוסברה, ½ כפית גרעיני כמון, ½ כפית גרעיני אניס (ניתן להוסיף או לגרוע גרעינים לפי הטעם).
כשהם קופצים (כדאי לכסות את הסיר עם מכסה, כדי שלא יקפצו לכל הכיוונים), מוסיפים בצל קצוץ (לבן סגול או ירוק, או כולם), שום וג'ינג'ר. מטגנים אותם עד להזהבה.
אח"כ מוסיפים את האורז (לא מבושל) ומטגנים אותו עם התערובת הזו לכדקה. ( בעיקרון, ניתן להשתמש בסוגי אורז שונים, בגריסי פנינה, קינואה, דגנים נוספים וקטניות ). מוסיפים מעט מלח עשבים/ רוטב סויה וגם כורכום, אם אוהבים.
מוסיפים את כמות המים המתאימה, לפי סוג האורז ששמתם, וכשהמים רותחים מקטינים את האש ומבשלים עד שהם מתאדים והאורז מוכן.
ניתן בהגשה להוסיף אגוזים קצוצים, עלים ירוקים לפי הטעם (רוקט, פטרוזיליה, שמיר, כוסברה, בזיליקום וכו') או נבטים מסוגים שונים.

ShowDoc]המתכון מאת [po]ורד לב[/po] Baby5[/po].asp?SectionID=23&DocID=165&BannerDocID=377
אורז טעים בסגנון הודי (ורד לב)
מאחר והאורז הוא מזון בסיסי בהודו, ישנן דרכים רבות להכינו.
מבשלים אורז בחלב קוקוס, ביחסים של 1:1. מבשלים עד שהנוזל נספג באורז והאורז fluffy .
מערבבים עם מזלג, כדי לאוורר אותו ומקשטם בצימוקים, בצל מטוגן, שקדים מקולפים וקאשיו.
אורז ירוק (יעל אבמ)
כוס אורז (מומלץ בסמטי), תרד טחון וקפוא (שהופשר), מלח, פלפל, שמן, אפשר אפילו להוסיף תיבולית של קנור בטעם בזיליקום.
מבשלים כמו אורז, כלומר, לכל כוס אורז כוס מים. בישול על אש קטנה, 15 קטנות. המלצה: להשתמש בסיר עם בסיס רחב, יחסית.
אורז עם פול (אילנה קל)
הפול במתכון הוא אותו הפול המסכן בשיר של ביאליק. אבל אם תכינו אותו כמומלץ במתכון הזה, מובטח לכם שהוא יצטרף לריקוד.
המצרכים
קילו פול
בצל קצוץ
מלח
2 כוסות אורז
3 כפות רסק עגבניות
מים

אופן ההכנה:
מקלפים את הפול וזורקים את הקליפה. למי שיש ילדים: הם אוהבים את השלב הזה.
מטגנים את הבצל.
מוסיפים את הרסק, את האורז -מבורר ושטוף (אמא שלי נוהגת להשרות אותו לאיזה שעה לפני הבישול, אבל ניתן לדלג על השלב הזה למי שאין זמן).
מים- אורז רגיל: כוס ורבע מים על כל כוס אורז/ אורז מלא- 3 כוסות מים על כל כוס אורז
מבשלים כמו שרגילים לבשל אורז (20 דקות אצלי)
להגיש חם.
אורז יפני (Manty T)
שוטפים היטב את האורז (כשלוש פעמים) ושמים בסיר לבישול אורז. מוסיפים מים על-פי כמות הספלים (יש סימון - ספל 1, 2). משהים לפחות 30 דקות ואז לוחצים על כפתור ההפעלה או מכוונים את הטיימר (ואם מבשלים אורז חום, מקפידים ללחוץ על הכפתור הנכון). מחכים להודעה "האורז מוכן" (לרוב ביפאנית). מערבבים את האורז המבושל כדי להחדיר לתוכו אוויר, סוגרים את המכסה ומחכים 15 דקות. האורז הדביק הזה לעולם אינו אמור להיות יבש מדי ואין לערבב אותו עם אוכל - אוכלים אותו לצד המזון (בקערה נפרדת) וקערת מרק מיסו. ניתן לאכול גם אחרי 24 שעות (הטיימר בסיר הבישול או קול נשי דקיק יודיעו לכם).
tadakimasu!

Japanese rice:

Wash the rice well (about three times), put in the rice cooker . Add water according to the amount of cups (there are lines - 1 cup, 2 cups etc) Let it stand for at least 30 minutes then press the start button or you could set the timer (and if you're having brown rice, make sure to press the appropriate button). Wait for the anouncement 'It is ready' (usually in Japanese :-/). Mix the cooked rice letting air in, close the lid and wait 15 minutes. This sticky rice should never be too dry and is not to be mixed with food, but eaten ALONG SIDE (in a seperate bowel) with the food and a bowel of miso soup . It can be eaten up to 24 hours later (the timer on the cooker or a lady's high pitched voice will let you know ;-))
Itadakimasu
אורז עגול מלא עם מנג בין ( מתכון של ענת גביש)
להשרות למשך הלילה כוס וחצי אורז עגול מלא וחצי כוס מנג בין ביחד במים, בקערה.
לסנן ולהשאיר כמו שזה לח עד הבישול. (המים טובים לבישול או לעציצים כמו שאמרה ורד כי הם מלאים כל טוב.)
לטגן בסיר בצל אחד קצוץ, להוסיף את האורז והמנג בין ולערבב.
להוסיף בטטה אחת בינונית חתוכה לקוביות לא קטנות מדי.
לתבל במדראס קארי, פלפל שחור מעט מלח ומעט רוטב סויה.
להוסיף שלוש וחצי כוסות מים (היחס לאורז זה שתי כוסות מים לכוס אורז. בכמויות האלה עם המנג בין מספיק שלוש וחצי כוסות מים.)
לתת לזה לרתוח על אש גבוהה בלי מכסה עד שהמים מגיעים לפני האורז.
לכסות במכסה שסוגר טוב ולהעביר ללהבה הכי הכי נמוכה, למשך ארבעים וחמש דקות.
לכבות בתום הבישול ו לא לפתוח את המכסה למשך עוד עשר דקות כי האדים ממשיכים לבשל.
תהנו.
מג'דרה I (מיכל)
פשוט, טעים, חלבון מושלם בגלל השילוב של הקטניות עם האורז, כך שמתאים לצמחונים במיוחד.(מיכל)
יחס של אחד לאחד אורז ועדשים ירוקים/חומים. עדיף אורז בסמטי (יותר טעים ויותר בריא) וטרם בדקתי עם אורז מלא.
מבשלים את העדשים במים למשך 40 דקות. מסננים ושומרים את המים.
מטגנים קצת בצל קצוץ דק, מוסיפים את האורז ומטגנים. מוסיפים מלח ופלפל לטעם, מוסיפים את העדשים, מערבבים, וכשמגיע שלב הוספת המים מוסיפים את המים בהם בושלו העדשים. יחס של 1:2 לאורז. (על כל כוס אורז שתי כוסות מים). מרתיחים, מנמיכים את האש ומבשלים עוד 20 דקות בערך.
אני מבשלת בסיר שניתן להכניסו לתנור ואחרי הרתיחה מכניסה לתנור בחום של 220 (צלזיוס) למשך 20 דקות.
מגישים עם שמנת מתוקה או בצל מטוגן. מעדן.
מג'דרה II (מיכל מ)
שוטפים ומנקים מאבנים קטנות קצת פחות מכוס עדשים ירוקות. שמים בסיר עם הרבה מים, מביאים לרתיחה, מעבירים לאש קטנה, מכוסה, כעשרים דקות (עד שמתרכך, אבל לא לגמרי).
קוצצים חמישה בצלים בינוניים.
שוטפים כוס אורז (אני מעדיפה במג'דרה הזו אורז מלא), שמים בסיר עם כוס וחצי מהעדשים המבושלים, הבצל הקצוץ (אפשר לטגן אותו קודם אבל אני מוותרת), כפית שטוחה מלח, מעט שמן זית, ושתיים ורבע כוסות מהמים שבושלו בהם העדשים (או כמות מים-מהבישול בהתאם לסוג האורז).
מבשלים 35-40 דקות, וכשזה מוכן מכבים ומשאירים את המכסה לעוד חמש דקות או יותר.
תוספות למג'דרה (ענת שן לוי)
א. מג'דרה יוצאת מעולה עם אורז מלא (עדיף בשמתי) ועם עדשים נבוטים (הקומבינציה המנצחת מבחינת הבריאות - יש בזה הרבה "חלבון מלא" ובריא מאד. את העדשים הנבוטים מכניסים רק לחמש הדקות האחרונות של הבישול).
ב. להוסיף לאורז ולעדשים בצל מטוגן לשלוש דקות ברבע כוס שמן עם כמה שיני שום כתוש, כפית כמון ורבע כפית כורכום, מעדן.
מג'דרה III (שרון)
המתכון הטוב ביותר הוא מהספר של אודטה דנין. קל, מדוד מדוייק, ויוצא מושלם. זה אמנם אם אורז לבן אבל אני משתמשת באורז לבן ועדשים אורגניים ואז זה חצי צרה...
  1. 5 כוסות עדשים ירוקות מושרים למשך לילה במים ומסוננים
  2. 5 כוסות אורז לבן
1 כף מחוקה מלח
4 כפות שמן
2 ורבע כוסות מים
לשים בסיר העדשים , אורז, מלח שמן ומים להביא לרתיחה. להעביר ללהבה הקטנה ביותר, לכסות ולבשל 25 דקות (עם טיימר). לכבות האש ולתת לעמוד מכוסה, בלי לפתוח, עוד 15 דקות. בינתיים לטגן 2 בצלים גדולים קצוצים עם 3 כפות שמן, להמליח ולפלפל, עד חום זהוב. לערבב עם המג'דרה. מצויין
קיצ'רי - תבשיל אורז ועדשים (מיץ פטל)
מתכון משגע לימים קרים. זהו מתכון עיראקי שאנו מכינים בימי חמישי.....יש לי המון זכרונות מבית אמא איך בימי חורף גשומים הייתי מריחה את ריח התבשיל עוד בחדר המדרגות....פותחת את הדלת ועל השולחן הערוך היו מונחים סיר הקיצ'רי , גביעי לבן או קערת גבינה מהולה במים, וירקות חתוכים במיץ לימון......
אח...

1 כוס אורז שטוף ומסונן
1/2 כוס עדשים אדומות שטופות ומסוננות.
שמן
3 כוסות מים.
מלח
תיבול:

1 כף כמון
1/2-1 ראש ראש שום כתוש
מלח
פלפל
שמן

מטגנים קלות את האורז בסיר רחב. מוסיפים את העדשים.ומערבבים היטב. מוסיפים את המיים.ומכסים ( אם תוך כדי בישול עדיין צריך עוד מיים אז להוסיף)
לאחר שזה רותח מנמיכים את האש.ומבשלים עד שהמים מתאדים,האורז מבושל והוא"אחד אחד".
במחבת , מטגנים את השום הכתוש הכמון ומלח-פלפל.על אש נמוכה. וכשמתקבלת עיסה נוזלית (לא יותר מדי אחרת זה מתייבש!!) שופכים לסיר האורז ומערבבים היטב !!!(שהכל יהיה טבול בתיבול והצבע שמתקבל הוא חום ). מגישים חם.
אני אוהבת לערבב עם לבן בצד ולקחת ביסים מבצל ירוק או ירקות עם לימון.....
הערה: הקיצ'רי יוצא מצוין גם עם אורז מלא ועדשים ירוקות (מנסיון). מתכון מומלץ ביותר!
משקה אורז חורפי דמוי סחלב (אמא אדמה)
מקלפים שקדים (נאמר 100 גרם).
טוחנים אותם במטחנת קפה, אולי אפשר גם בבלנדר, העיקר שתתקבל עיסה.
מעבירים לסיר, מוסיפים 3/4 כוס מים ורבע כוס קמח אורז מלא (גם אפשר להכין במטחנת קפה)
להסמיך את זה.
מוסיפים סוכר חום /כל ממתיק אחר לפי הטעם.
אם סמיך מדי מוסיפים מים..
אפשר לזרות קינמון, קוקוס ובננה חתוכה.
פשוט מעדן!

קינוח - אורז מתוק בחלב (ורד לב)
בהודו מכינים אורז מבושל בחלב, ללא מים. ככל שהחלב מלא יותר, זה עדיף. מוסיפים סוכר, קנמון, קוקוס, צימוקים ושאר פירות יבשים ואגוזים. אפשר גם בננה. שם מוסיפים גם תבלינים כמו הל (כתוש או שלמים מפוצחים), ג'ינג'ר וציפורן.
כמויות לפי טעם אישי כמובן.
טעים לאללה!!!

על כל כוס אורז (מלא) 2 כוסות חלב (אפשר גם סויה / אורז / עזים / קוקוס וכו')
מוסיפים ג'ינג'ר כתוש טחון או טרי ( כמה? לפי האהבה? חתיכה בגודל הפרק הראשון של האצבע קצוצה / 2 כפיות), כמה פולי הל טחונים (אפשר בעלי ומכתש)
2 פרחי ציפורן כתושים
כף- שתיים סוכר (אפשר כמובן דבש, מולסה וכו' up to you )
כשזה רותח, מקטינים את האש.
אחרי כ 1/4 שעה מוסיפים חופן צימוקים, כמה תמרים חתוכות / תאנים / משמשים מיובשים או הכל ביחד.
בכמה דק' האחרונות של הבישול מוסיפים אגוזים קצוצים, קנמון (כפית שתיים), כף- שתיים של קוקוס טחון ופרוסות מ-2 בננות.
אפשר להוסיף עוד חלב אם רוצים את זה יותר דייסתי או אם זה לא מספיק
כמובן שאפשר לטעום ולתקן טעמים (עוד סוכר, קנמון וכו')
בתאבון ממממממ


אורז עם חומוס (נטע)
יש לבני סיידא ספר בישול מצוין בשם אורז ואטריות. בערך 5 מתכונים של אורז משם שולבו אצלי במטבח.
חוץ מזה אני מכינה אורז עם חומוס מצוין שלקחתי מספר בישול של פיליס גלזר:
2 כוסות אורז בסמטי, 250 גר' גרגרי חומוס מבושל, 2 גזר בינוני, 1 בצל גדול, 2 כפות דבש, חופן גדול של צימוקים, מלח, פלפל. מטגנים קלות בצל וגזר חתוכים לקוביות קטנות. מעבירים לסיר קטן ומוסיפים שתי כפות דבש. מבשלים על אש קטנה כשעה עד שזה דומה קצת לריבה. בינתיים מטגנים אורז במעט שמן, מוסיפים את החומוס ו4 כוסות מים,מלח ופלפל, מכסים ומבשלים עד שהאורז מוכן. מוסיפים את הבצל והגזר המוכנים ואת הצימוקים, מערבבים ומשאירים מכוסה עוד כ- 10 דקות. ממש ממש טעים!!!
ריזוטו איטלקי (תזמורת הים)
הקדמה קטנה:
הרעיון של ריזוטו הוא בדיוק ההפך מאורז אחד אחד. המרקם שלו סמיך ודייסתי, והאורז עצמו צריך להיות קצר ועגול, לא ארוך ובודאי שלא בסמתי. בדרך כלל מדובר באורז+ירק כלשהו, אבל יש למשל גם ריזוטו זעפרן, ללא ירקות.
אני ממליצה להשתמש באורז מלא- רוב עקרות הבית האיטלקיות יזדעזעו אם יקראו את זה :-), אבל גליתי שאפילו מי שרגיל לאורז לבן לא שם לב שהוא אוכל אורז מלא מרוב שזה טעים.

שני דברים חשובים כשעושים ריזוטו:
א. בישול אטי (צריך להישאר במטבח ולהשגיח עליו כל הזמן- לא מתאים להכנה כשרוצים לגלוש תוך כדי בבאופן).
ב. בישול בציר מרק במקום במים. באיטליה משתמשים הרבה בתיבוליות, למי שזה מתאים זה פתרון טוב (אני לא ממליצה). המשקיענים ביותר יכינו ציר מרק כמו שצריך- אפשר להכין מרק עוף ולסנן ומתקבל ציר מצוין. הצמחונים יכולים לעשות ציר צמחוני ע"י הכנת מרק עוף ללא עוף ועם קצת יותר תבלינים, וזה יוצא לא פחות מצוין. השיטה לעצלנים (כמוני)- מרתיחים בסיר מים עם קצת סלרי, גרגרי פלפל שחור, עלי דפנה, מלח ותבלינים לפי הטעם, תוך חצי שעה מתקבל ציר ריחני וטעים. אני לא אוהבת תיבול מזרחי בריזוטו (כמון, חוויאג' וכד') אבל זה ענין של טעם. אפשר גם להשתמש בנוזלי בישול, לא יצא לי לנסות אבל נראה לי מתאים מאד.

איזה ירקות מתאימים לריזוטו:
פטריות, חצילים, עגבניות, דלעת, תרד, מנגולד. אפשר כמובן לעשות נסיונות גם עם ירקות אחרים לפי הטעם האישי.

איך מכינים:
חותכים את הירק לקוביות קטנות. מקפיצים אותן עם/בלי בצל קצוץ בשמן זית. מוסיפים את האורז. (היחס בין האורז והירקות צריך להיות בערך 1:1, אבל אפשר לשחק עם זה). ממשיכים להקפיץ קצת. אחרי כמה דקות מקטינים את האש למינימום ומתחילים להוסיף נוזלים- כלומר את ציר המרק שהכנתם וחממתם כבר קודם: בעזרת מצקת, מוסיפים נוזלים עד לכיסוי תכולת הסיר. לא יותר. מרגע זה מתחיל הקטע הארוך והמיגע- נותנים לריזוטו לבעבע לאטו, בוחשים מדי פעם. כשהנוזלים נספגים כמעט לגמרי מוסיפים עוד מצקת, וחוזר חלילה. חשוב מאד לא לתת לכל המים להספג ושהאורז לא ישרף! ככה ממשיכים בין שעה לשעה וחצי, עד שהאורז מתרכך. מכבים את האש כשעדיין יש עודף נוזלים בסיר. מומלץ לאכול מיד ולהוסיף שפע של גבינת פרמזן משובחת מגוררת, ו/או חמאה, ולמי שרוצה להתפרע- גם שמנת (מתאים במיוחד בריזוטו פטריות).
אפשר גם להקפיא ולחמם את הריזוטו. התוצאה עדיין תהיה טעימה, אבל הוא יאבד את המרקם המדהים שלו.

אורז עם אצות וסויה (סאן שיין)
אני עושה אורז שתמיד קוצר תשבחות..לא יכולה להסביר איך תמיד הוא יוצא בדיוק גרגר גרגר, זה עניין של תחושה אבל התהליך הוא:

מטגנת בסיר (אפילו בלי שמן) אורז מלא נגיד כוס......משחימה אותו מעט, מוסיפה לו קצת סויה ומשחימה עוד קצת, מוסיפה בערך כוס וחצי של מים (עד שתיים)...מרתיחה, מנמיכה ומכסה.
בדרך כלל מוסיפה אצה אחת של קומבו או וואקמה למי הבישול, גם לבריאות שהאורז יספוג את המינרלים וגם עוזר לריכוך.

חומרים נוספים בתוך האורז: צימוקים לפעמים, שזיפים מיובשות לפעמים וקוביות של טופו לקראת הסוף.

בסוף טועמת ומוסיפה עוד קצת סויה לפי הצורך.
יאמי....
אורז ורוד עם סלק (תמר בי)
אורז ורוד !
המצאה שלי לגיוון - מבשלים אורז כמו שאתם אוהבים,
אחרי שהאורז מוכן, נותנים לו קצת להתקרר, שיהיה חמים.
מוסיפים סלק טרי (לא מבושל) מגורר דק בפומפיה, מלח, ומערבבים.
הצבע מדליק ! בעיקר ילדות שאוהבות ורוד... ומוכנות לאכול סלק רק אם הוא לא מורגש בטעם.
ככל ששמים יותר אורז הצבע בהיר יותר, ולהפך.
בעיקרון - כוס אורז עם סלק אחד לא גדול, וחשוב שהסלק יהיה טרי. אם הוא מבושל - זה יהיה אורז חום כתום...

אורז בחלב (ענת ל)
מתכון מיוחד לאורז בחלב: בישלתי אורז לבן רגיל בחלב ביחס של 1 כוס אורז לאחד וחצי כוסות חלב הוספתי בערך כף של אבקת מרק עוף בישלתי בערך 20 דקות על אש נמוכה. חשוב לשמור כל הזמן שיש מספיק נוזלים ושהאורז לא נשרף. לקראת סוף הבישול הוספתי גבינה צהובה מגוררת בישלתי עוד 5 דקות ויצא מצויין.
[spoiler="אורז אדום" בנוסח עיראקי (קרוטונית מהמרק הגדול)]
לוקחים חלקי עוף (כרעיים או שוקיים), מטגנים מעט בשמן עם פלפל ומלח, כף כורכום ו-2 כפות רסק עגבניות.
מוסיפים מים שיכסו את העוף ומבשלים כחצי שעה, עד שיתרכך.
מוציאים את העוף מהמים, ומכניסים אורז לסיר יחד עם מי הבישול של העוף (צריך לחשב בערך את הכמויות, זה כוס וחצי מים על כוס אורז).
מרתיחים, מקטינים את האש, מכסים ומבשלים 15-20 דקות. מכבים את האש ונותנים לסיר לעמוד מכוסה 5-10 דקות.
שמים את העוף המבושל על האורז ומגישים לשולחן.

[/spoiler]
אורז פרסי אמיתי (נסיכת השום)
אפשר להשרות במים לפני, אפשר גם לא.
מרתיחים מיים בסיר. כשהם רותחים, שופכים הרבה מלח, ואחריו את האורז. מרתיחים או בדיוק חמש דקות (על האש הגדולה בגז שלנו) או אם רואים שהאורז עולה למעלה, אז מוציאים, מסננים במסננת עד שכל המים יוצאים, מחזירים לסיר.
מוסיפים רבע כוס מיים על כל כוס אורז, והרבה הרבה חמאה.
אפשר גם להוסיף סומק, קצח, קימל, חוואיג, איזה תבלינים שאוהבים. אבל יוצא טעים גם אם משאירים אותו לבן.
מערבבים הכל, ועושים חורים עם הצד השני של הכף, משהו כמו חמישה חורים כאלו, שרואים דרכם את התחתית.
לוקחים מגבת מטבח עבה, שמים על הסיר, וסוגרים במכסה תואם.
בודקים שהמכסה סוגר ומהודק.
שמים על האש הכי הכי קטנה בגז, למשך ארבעים דקות.
כשמכבים את האש, רצוי להשאיר את המכסה עוד כמה דקות.
ממש לפני ההגשה הכי טוב להרים את המכסה, ואז, בעדינות עם הכף, להעלות למעלה את האורז הקריספי מתחתית הסיר.

יאמ......

הולך מצויין עם תבשילי עוף, ללא צימחוניים שביניכם.

יש כמובן גם את הגרסאות שמוסיפים לאורז גזר שקדים וצימוקים, או כל מיניי ירקות אחרים. אפשרי בדיוק באותו המתכון. רק אם אלו ירקות שגם ישתו את המים, אז להוסיף עוד קצת מים בהתאם.
אורז עם פירות יבשים (רוזה לי)
500 גרם אורז פרסי
4 כפות שמן תירס
2 תפוחי אדמה קלופים ופרוסים
60 גרם שזיפים יבשים מגולענים
40 גרם תמרים יבשים מגולענים ומקולפים
80 גרם פיסטוקים
100 גרם שקדים קלופים
קליפה משני תפוזים = חלק כתום בלבד
קורט סוכר
50 גרם צימוקים
2 כפות מיץ לימון
1 כף כוסברה טרייה קצוצה
1/4 כפית כורכום
קורט מלח
אופן הכנה: שמים את האורז בקערה יוצקים מים רותחים, מערבבים למספר שניות, מסננים את המים ושוטפים היטב במים קרים. מחזירים את האורז לקערה, מוסיפים שש כוסות מים קרים ושתי כפיות מלח ומשרים למשך חמש שעות או למשך הלילה מרתיחים מים עם מעט סוכר, חולטים את השזיפים והתמרים למשך שלוש דקות, מוציאים מהמים וקוצצים גס. חולטים מעט את קליפת התפוז – להוציא את המרירות – וחותכים לרצועות דקות. מרתיחים מים עם מיץ לימון, מוסיפים את האורז ומבשלים על אש קטנה כשש דקות. האורז צריך להיות רך אך לא לגמרי. מסננים את המים ושומרים בצד.
מערבבים בקערה את הפיסטוקים, שקדים, שזיפים, תמרים, קליפות תפוז וצימוקים ומתבלים בקינמון.
מחממים את השמן בסיר רחב, מסדרים את תפוחי האדמה בשכבה אחידה, מפזרים מעל את הכוסברה, מסדרים מעל בשכבות 1/3 מכמות האורז, 1/2 מתערובת הפירות היבשים 1/3 אורז מעל את המחצית השניה של הפירות ומכסים ב-1/3 אורז. מבשלים על אש גבוה שלוש דקות, מנמיכים את האש ומבשלים בסיר אטום היטב כ-30-35 דקות.
אורז עם אמרנט/דוחן/אורז בר (טליה טקאוקה)
אני שוטפת בערב אורז (אורז מלא עגול אורגני) ואז מוסיפה על 3 כוסות אורז 3 כפות של דוחן או/ו אמרנט או/ו אורז שחור או אדום. בבוקר למחרת מבשלת.
הדוחן והאמרנט עושים שהאורז יהיה יותר דביק . בעיני מאד טעים ובריא.

משרים הכול יחד בלילה. ביפן יש הרבה סוגים של דוחן אז אני מוסיפה בדרך כלל שני סוגי דוחן. אבל בארץ נראה לי יש רק אחד אורגני. לכן כתבתי שאפשר גם אמראנט.
בחנויות טבע אני רואה שמוכרים שקיות קטנות של משהו כמו חופן של כל מיני דגנים וקטניות ביחד שמוסיפים לאורז. זה אותו הרעיון.
אורז מלא עם עדשים (במבי ק)
היום הכנתי אורז מלא טעים:
כוס אורז מלא, כוס עדשים שחורים, 2 וחצי כוסות מים. 35
דקות על אש נמוכה.
ב 10 דקות האחרונות הוספתי חצי כוס (או אפילו יותר) יין לבן יבש ומלח.
מתכון פול ואורז (שרון)
פול ואורז אמא שלי מכינה מעולה:
מטגנים בצל גדול עם קצת שמן זית וממליחים, מטגנים עד ששקוף. מוסיפים חבילת פול ירוק קפוא ומעט מים ומלח ופלפל (אפשר להוסיף טיפת אבקת מרק עוף או ירקות אבל משהו מחנות טבע ולא אלו עם מונוסודיום גלוטמט) מבשלים כ 20 דקות. מגישים על אורז מלא או לבן. פשוט ומעולה
תבשיל אורז ומש - אוכל לניקוי הגוף (נורית מילוא)
מתכון מהמזרח שמשמש לניקוי הגוף, אוכלים אותו במשך חודש יום יום (אבל לא חייבים)
אורז בסמטי מלא - משרים ומבשלים
מש - משרים ומבשלים. אפשר גם להנביט יום קודם ולבשל בישול קצר
במחבת עמוקה שמים: שמן זית, כ-4 כפות,
חופן פטרוזיליה קצוצה
2-3 שיני שום קצוצות קטן
חצי כפית כורכום
חצי כפית זרעי כוסברה טחונים
מחממים את כל אלה על אש קטנה עד שמתחיל להיווצר קצף
מוסיפיפ כוס אורז וכוס מש (מאלה שבישלתם קודם), מחממים תוך כדי ערבוב
אוכלים לתיאבון
אפשר לבשל כמות של אורז וכמות של מש ולשמור במקרר ובכל פעם לחמם כמות מתאימה
תבשיל אורז וקינואה עם ירקות ברוטב עגבניות (טרה רוסה)

כוס אורז מלא מושרה
חצי כוס קינואה
בצל
חציל קישוא
רסק עגבניות

מטגנים את הבצל בשלוש כפות שמן זית במחבתסיר (סוטז'). מוסיפים קוביות חציל. אח"כ מוסיפים קוביות קישוא. מטגנים עד שהחציל מספיק מטוגן. שוטפים את האורז המושרה והקינואה ומוסיפים לסיר. מערבבים פנימה 2 כפות גדושות רסק עגבניות ומים לפי הצורך. מכסים ומביאים לרתיחה ואז מנמיכים את האש. מדי פעם בודקים ואם צריך מוסיפים מים. מבשלים עד שהאורז מוכן.
כשאוכלים, אפשר לפורר בקערה גבינה בולגרית.
ננה*
הודעות: 20
הצטרפות: 01 אוגוסט 2002, 19:27

מתכוני אורז

שליחה על ידי ננה* »

מתכון נחמד לאורז אדום עם פול:
http://www.foodsdictionary.co.il/Recipes/710

מצרכים:
4 כפות שמן קנולה
אורז בסמטי, חצי קילו
2 בצלים
פול ירוק, 2 כוסות
מלח, כפית שטוחה
פלפל שחור
2 עגבניות
3 כוסות מים
כנפי עוף, 2 יחידות

הכנה:
  1. לטגן עם 2 כפות שמן בצל אחד, פול וכנפי עוף (לאחר הרתיחה שלהם) עד להזהבה.
  2. להוסיף 3 כוסות מים, מלח, פלפל ורסק עגבניות טרי.
  3. לבשל כרבע שעה.
  4. להוציא את כנפי העוף ולשים בקערה.
  5. לשטוף את האורז במים, לסנן ולהוסיף לסיר.
  6. לבחוש ולבדוק טעמים.
  7. לבשל כחצי שעה על אש קטנה.
  8. במחבת לטגן עם 2 כפות השמן הנותרות את הבצל השני עד להזהבה.
  9. להוציא את האורז והפול מהסיר ולטגן עם הבצל כ- 10 דקות.
  10. בתיאבון (:
שליחת תגובה

חזור אל “מתכונים באופן טבעי”