על דלקות מפי שרון ג:
מאד בגדול: נוזלים באוזן התיכונה נוצרים כשיש סתימה של תעלת אבסטכיוס שמאווררת את האוזן ונפתחת אל הנזופרינקס. (אל תשאלו אותי איך אומרים נזופרינקס בעברית. זה החלל שמאחורי האף שהוא המשכי ללוע שלנו).
ההמלצה הגורפת היא לא להאכיל בשכיבה - הוכח שיש קשר בין האכלה בשכיבה לבין התפתחות דלקות אוזניים, כפי הנראה עקב חסימת תעלת אבסטכיוס ע"י החלב/דיסה.
דלקת - כשהנוזלים באוזן התיכונה מזדהמים. יש וירוסים שעושים את זה, אבל בהרבה מקרים יש זיהום משני חיידקי.
עד לאחרונה היו מטפלים באנטיביוטיקה, אבל זה גרם להווצרות זנים עמידים של חיידקים, מה גם שהוכח שאין משמעות לטיפול אנטיביוטי במשך קיצור הסימפטומים (חום וכאבים), ולכן הוחלט שבילדים מעל גיל שנתיים, נותנים צ'אנס טיפולי לא-אנטיביוטי (אקמול וטיפות אוזניים) למשך 48-72 שעות, ורק אם זה נכשל מתחילים אנטיביוטיקה. אנטיביוטיקה תינתן גם במקרה שהילד נראה רע מאד, ואפילו אם הוא ילד גדול. אני לפעמים נותנת צ'אנס גם לילדים מתחת לגיל שנתיים במצבים מסויימים.
אנטיביוטיקה מועדפת - מוקסיפן במינון גבוה מאד (80 מ"ג לק"ג ליממה). ילדים רגישים לפניצילין יכולים לקבל אזניל, אבל עדיף לא להשתמש בה בילדים אחרים מכיוון ששימוש נרחב מביא עימו התפתחות עמידות של חיידקים.
רופא ילדים מסתכל באוזן עם מכשיר פשוט וקטן-אוטוסקופ. לרופא אא"ג יש "מיקרוסקופ" שבו רואים הרבה יותר טוב. הוא שם את הקונוס הזה בתוך האוזן ומכוון את המיקרוסקופ מלמעלה. כך למעשה הוא יכול "לעבוד" בתוך האוזן תוך כדי שהוא מסתכל, ולנקות שעווה/לשאוב מוגלה או כל דבר אחר שבא לו.
לדלקת אוזניים יש גם סיבוכים, אז גם אם את לא נותנים בסוף את האנטיביוטיקה כדאי אולי שיבדק כדי שיראו שעור התוף שלו לא הולך "להתנקב" מעצמו. אי אפשר לצפות אם ומתי זה יקרה, אבל אם יש בלט של עור התוף הסיכון לכך גדל.
לא שמים טיפות אוזניים כשיש נקב בעור התוף! גם לא שמן! שומדבר!
נקב בעור התוף זה דווקא טוב מבחינת ריפוי של המחלה. כמו לפתוח אבצס - רוב מסת הדלקת יוצאת החוצה.זה גם מקל על הכאבים, ומונע סיבוכים יותר קשים.
במידה שפורצת מוגלה מדלקת האוזן התיכונה - יש נקב בעור התוף.
אם מדובר בדלקת של תעלת השמע החיצונית - ההפרשה המוגלתית מגיעה מהתעלה ולא מהאוזן התיכונה. במצב כזה, בילדים בריאים, לרוב אין נקב בעור התוף.
למה חשוב לאבחן אם יש נקב בעור התוף? בטיפות האנטיביוטיות (דזורן, דקסוטיק) יש גנטמיצין, אנטיביוטיקה שלא כ"כ מומלץ שתבוא במגע עם עצמימי השמע (שבתוך האוזן התיכונה). כך שאם יש נקב - לא כדאי לשים טיפות כאלה באוזן.
מה כן לשים? מי חמצן, ונדמה לי שאפשר גם חומצה-בורית.
לפני שהולכים לרופא כדאי לא לשים טיפות. אם זה רופא אאג - אין בעיה כי יכול לשאוב את הטיפות החוצה, אבל אם זו רופאת ילדים שקוראים לה, למשל, שרון ג (או כל שם אחר) - היא לא תוכל לראות מה הולך באוזן כי הטיפות הצמיגות יסתירו לה את עור התוף...
אם יש ייצור עודף של שעווה (צרומן) יש שמן שנקרא צרומול שממס את השעווה וכך היא מתפנה טוב יותר מהאוזן.
תרופות
- לפני מתן טיפות אוזניים יש לחמם את הבקבוקון בכף היד. טיפות קרות לאוזן הן עינוי גם אם אין דלקת, ועל אחת כמה וכמה אם יש (שרון ג).
- "כדאי להשתמש גם בטיפות מאלחשות (כגון אנסטטיק או אוטידין) - הן מקטינות את הכאב (שיכול להיות נורא, בעיקר בלילה). הן לא טיפוליות, אין בהן שום סיכון וניתן לשים ללא הגבלה." (כרמית)
- "דרך אגב, אין דין טיפות אזניים אנטיביוטית (טיפול מקומי) כדין אנטיביוטיקה בבליעה." (כרמית)
- נגד כאבים אפשר לתת גם אקמול או נורופן גם אם אין חום. הכאבים עלולים להיות קשים מאד. (שרון ג)
- מוגלה עדיף לנקות עם חומצה בורית (נדמה לי 1.9% ) - היא יותר עדינה ממי חמצן - ואח"כ לשים דזורן או דקסוטיק. כל הנ"ל 3 פעמים ביום. (שרון ג)
טיפולים אלטרנטיביים
- "מיץ בצל עובד נהדר על אזניים אדומות. לוקחים חתיכת בצל, שמים בכותש שום, ואת המיץ שיוצא אוספים בכפית ומשם לוקחים עם טפי ומטפטפים באוזן, אפשר לסגור את האוזן עם צמר גפן" (רני וחדוה כשר)
- לטפטף מעט חלב אם לאזניים (יונת שרון)
- גילגול צמר גפן למן פתילה דקה ומאורכת, לטבול אותה בשמן לבנדר ולכרוך סביב האוזן מצידה החיצוני,ורק את הקצה "להשעין" לתוך האוזן. מרגיע מאד. (ענת גביש)
- שמן זית שחומם קצת עם שום (רק השמן) (יופי אמת) - ראה פירוט למטה
- מנסיון של הורים לילדים שמגיעים אליי - רפלקסולוגיה מאד עוזרת. אפילו אם זו רק רפלקסולוגיה שלימד המטפל את ההורים והם משתמשים בה על הילד. (שרון ג)
swedish bitter, (בקיצור s.b.)
s.b. הוא מיצוי אלכוהולי של 11 צמחים. המיצוי מופק מחלקים שונים של הצמחים, שורשים, עלים, שרף ועוד... בהרכבים שונים. ההרכב הנפוץ ביותר "הולחן" על ידי מריה טרבן מאוסטריה. ה- s.b. קיים כבר למעלה ממאתיים וחמישים שנה והוא יעיל לטווח רחב ביותר של בעיות. ככזה מומלץ ביותר להחזיק אותו בבית. (ניתן להשיג בבתי טבע - לרכוש אך ורק תוצרת חוץ - תוצרת הארץ פשוט מדללים בדרך כלל למטרות רווחים).
טיפול בכאבי אוזניים ודלקות אוזניים:
לתינוקות - ללחלח צמר גפן ולשים באוזניים, בתוך רבע שעה עד עשרים דקות הילד נרגע כבמעשה קסם. במידה והדלקת חמורה במיוחד ניתן לטפטף טיפה לתוך האוזן ואז כפי שתואר להוסיף צמר גפן לח ב- s.b.
טיפול זה יהיה נכון גם לילדים יותר גדולים - אז ניתן לטפטף כמה טיפות לאוזניים ולהוסיף צמר גפן.
טיפול מונע: כפית בחצי כוס מים פעם ביום. יום יום לאורך תקופה. למתמידים שבינינו מומלץ ביותר לעשות הפסקות של שלושה שבועות מידי חודשיים שלושה.
(צפריר שפרון- [ערוך מתוך דף חינוך ובריאות])
רפואה סינית:
דיקור
תזונה - להפסיק לחלוטין אכילת מוצרי חלב (גם עיזים),בננות,פרי הדר,סוכר לבן,בוטנים.
ויש פורמולות צמחי מרפא מצוינות (לא מומלץ להגיד להם לקחת צמחי ללא יעוץ מרופא סיני טוב )
"שתי בנותי סובלות הרבה מדלקות אוזניים, בעיקר בחורף כתוצאה מהצטננות.
...
הלכנו למטפלת בדיקור. היא עשתה לאור דיקור ותמצית של צמחים שהמשכנו לתת לה בימים שאחרי.זה עבד!!!
מאז אנחנו מטפלים בבנותינו בשיטה הזאת (היום אייל כבר עושה דיקור בעצמו) בנוסף לטיפול מקומי באוזן עם מיץ בצל ושמן.
דיקור אצל תינוקות וילדים קטנים אינו כואב . הוא נעשה בעזרת מחטים דקיקות ומיוחדות לילדים ונימשך כשניה בלבד בכל נקודה, כלומר, שלא כמו אצל מבוגרים, לא משאירים את המחט לאורך זמן.
אם תירצי אינפורמציה על מטפלים באזור או על שיטת הטיפול את מוזמנת ליצור קשר 6860325-04." (אורית אוקו ערוסי)
"אני פחות אוהבת (הרבה פחות) דיקור אצל ילדים ,זה מיותר במיוחד כשיש כלי רב עוצמה כמו צמחי המרפא.
נכון שיש פחות רופאים סיניים שמתמחים בצמחי מרפא ועוד פחות כאלה שיודעים לעבוד עם ילדים אבל שווה להתאמץ ולחפש." (מיכל x)
שיטת טבעוני
"כשאין חורים או כפתורים, שיטת טבעוני היא שיטה טובה לטיפול בבעיות אזניים
שיטת טבעוני היא השיטה היעילה ביותר שאני מכירה לנוזלים ולבעיות אזניים אחרות
בפעמיים שיהונתן התלונן על כאבים, טיפול אחד פתר אותם (רק כשיש כאבים הוא משתף פעולה)" (נאוה פרנס)
השיטה כוללת שימוש ב נרות הופי (מין דרך לניקוז לכלוך מהאזניים-לא מכאיב ולא חודרני)
עוד המלצות:
- יש טיפות אוזניים של walla וגם של valleda - טיפות מצוינות - זה הדבר היחידי שעזר לבן אחותי - ומאז כל המשפחה משתמשת בזה כשצריך.
אפשר לקנות בחנויות הומיאופטיות - ויכול להיות שכיום גם אפשר להשיג בסופרפארם.(מים שקטים)
- ישנו סירופ מצויין של חברת סופרב "EN", שמתאים בדיוק למצב הזה (טבע לי)
- רופא אמר לי: לזרוק את כל מקלוני האזניים שיש בבית. אפילו את המיוחדים לילדים, כי הם דוחפים את הלכלוך פנימה ושורטים את התעלה ! אז איך לנקות? שאלתי, והוא אמר רק עם מגבת לחה. (אמא של מיה)
עוד על טיפול בשמת זית:
"על הסכנה שבשמן זית חם:
יתכן שיש סיכון (אינני יודעת בודאות) כאשר יש נקב בעור התוף (תופעה לא נדירה מסתבר) ואז עלול החומר לחדור פנימה.(שוב, אינני יודעת אם זה באמת סיכון, ואשמח לשמוע כאן ממביני דבר) -> לא מטפטפים נוזלים לאוזן כאשר יש נקב בעור התוף (שרון ג)
פעם כשרציתי להשתמש בעצמי בשיטת השמן, הלכתי לרופא אף -אוזן-גרון , רק על מנת שיבדוק אם אין לי את נקב המדובר.כששמע את בקשתי ,הוא הגיב במורת רוח רבה,
בדק,אישר שאין,והוסיף: "וכשתשפכי לעצמך שמן רותח לתוך האוזן אל תבואי אלי עם הכוויות!!"
(יתכן שהחשש הזה מפני כוויות הוא עוד סיבה להגדרת השיטה כ"מסוכנת". )" (ענת גביש)
השימוש בשמן זית
"מחממים את השמן בקערית שמונחת בתוך קערית אחרת עם מים חמים, טובלים חתיכת צמר גפן ושמים באוזן. כך נמנעים הנזקים עליהם דיברת, ענת, ואין צורך לבזבז זמן ואורך רוח אצל ה- א.א.ג.
כמובן, שניתן להוסיף טיפה של לבנדר ואז זה לגמרי נהדר.
אפשרות נוספת זה לטבול קיסם, "לעבור" איתו בתוך התעלה, ואז בכלל לא נשאר שם כלום שיכול ליזול או להיות חם מדי. כמובן לשים צמר גפן יבש אח"כ - למניעת זיהום וכדומה" (נאוה פרנס)
ירידה בשמיעה כתוצאה מדלקת אזניים:
ירידה בשמיעה היא אחת הסכנות בדלקת אזניים, כתוצאה מהצטברות נוזלים באזניים, ובהמשך כתוצאה מזיהומים חוזרים שפוגעים בעצמימי השמע.
(הסכנה הגדולה יותר היא מעבר הדלקת אל המוח הקרוב, או אל חללי האוויר שמאחורי האוזן - מצב הנקרא מסטואידיטיס)
זה יכול להיות זמני או קבוע, תלוי בנזק
כדאי לראות רופא אף-אוזן-גרון ולבצע בדיקת שמיעה כשלב ראשון (לא בזמן דלקת חריפה, כי אז הבדיקה לא תהיה תקינה ואין טעם לבצעה).
למרות שהתופעה יכולה לעבור מעצמה, חשוב לטפל:
- בשלבים מוקדמים של ההתפתחות, לפני גיל שנה, זה קריטי ביותר להתפתחות השפה
- נוזלים באזניים מזמינות דלקות (מצע לחידקים) וזה מיותר
טיפולים משלימים
דיקור, נרות הופי, הומאופתיה, ארומתרפיה וכל מה שהומלץ למעלה.
אפשר גם לחפש ב מדור בריאות התינוק וגם מדור ריפוי אלטרנטיבי.
טיפול קונבנציונלי:
אנטיביוטיקה מניעתית , ניתוח כפתורים, טיפול במייבשי נזלת (אנטיהיסטמינים, פסאודואפדרין ודומיו).
(תמיד עם האנטיביוטיקה צריך לשקם את מערכת העיכול ולקחת אצידופולוס.)
המלצות מטפלים
- ארם מקיבוץ מעגן מיכאל. מקבל שם וגם במדיטף בתל אביב. מציל ילדים מבעיות אזניים בדיקור וצמחי מרפא.04-6394154 (מיכל שרייבר ו נועה בר)
- גדעון לבב, שהוא הנטורופת שמייעץ בבית הטבע שלנו. 03-9650666 (טבע לי)
(נאוה פרנס, אביב חדש, מיכל x)