על ידי לאורה* » 13 מאי 2021, 20:27
קצת סדר לגבי תזונה עפ"י הרפואה הסינית:
ברפואה הסינית יש חלוקה לאלמנטים: אדמה, אש, עץ, מתכת ומים. כל אלמנט מתקשר לטעם מסוים (מתוק, חריף, חמוץ, מר ומלוח, בהתאמה), למרידיאנים מסוימים ולאיברים בגוף שנמצאים על הערוץ של המרידיאנים האלה ומוזנים ממנו; וכן לעונת שנה ספציפית, רגש ספציפי וכדומה. לכל איבר יש רשימת מאכלים הנחשבת מחזקת ותומכת בו.
ארוחה הרמונית עפ"י הרפואה הסינית אמורה להכיל את כל הטעמים, לאזן בין התזונה המומלצת לאיברים השונים, וכן לתת הזנה מיוחדת לאלמנט האדמה - צ'י הטחול והקיבה - ע"י חום, ואכילת דגנים וירקות שורש מבושלים. בכלל אלמנט האדמה (הקיבה והטחול) נחשב למרכז הגוף, הכח המניע שלו, וכן גורם מרכזי לחולשה וחולי (במקרה של חוסר איזון). ברפואה הסינית הקדומה האדמה לא היתה אחד מחמשת האלמנטים, אלא המרכז סביבו מסתדרים ארבעת האלמנטים האחרים. לכן אוכל מבושל וחם בכמות מסוימת מומלץ בכל ארוחה, ובעיקר בערב כשמערכת העיכול חלשה יותר, וכן שתייה חמימה ולא קפואה, לא משנה מה העונה.
ברפואה הסינית יש גם עניין של עודף חום או עודף קור, עודף יובש ועודף לחות שמתבטאים בתסמינים השונים ואפשר לאבחן אותם גם ע"י הסימפטומים של המחלה, וגם ע"י מישוש הדופק ומראה הלשון.
מכיוון שמדובר ברפואה שהתזונה היא חלק מרכזי בה, היא מותאמת אישית לכל אחד ואין תפריט שיתאים לכולם. אדם בריא עם הרבה צ'י, או ילדים למשל, שלרוב מלאים בצ'י, או אדם עם עודף חום, יכול לאכול תזונה שרובה נאה (לא יודעת אם רופא סיני היה ממליץ על תזונה טבעונאית, כנראה שלא). לעומת זאת אישה שסובלת מחוסר דם, או כל אדם עם חוסר בצ'י הטחול, או עודף קור פנימי (למשל - קור של הכליות) יכול להינזק ולהיחלש מאד מתזונה כזו, ובמקרים מסוימים עדיף להוציא את האוכל הנא והמקרר (למשל - אוכל מבושל שיצא ישר מהמקרר בלי חימום, מוצרי חלב, סלטים וכד') מהתזונה לחלוטין עד שהאיזון יוחזר. במקרים פחות כרוניים של חוסר, מומלץ לאכול את הסלט בכמות קטנה ולסיים בו את הארוחה, כמו מנת קינוח, אחרי שהקיבה כבר הספיקה להתחמם מהמנה החמה.
קצת סדר לגבי תזונה עפ"י הרפואה הסינית:
ברפואה הסינית יש חלוקה לאלמנטים: אדמה, אש, עץ, מתכת ומים. כל אלמנט מתקשר לטעם מסוים (מתוק, חריף, חמוץ, מר ומלוח, בהתאמה), למרידיאנים מסוימים ולאיברים בגוף שנמצאים על הערוץ של המרידיאנים האלה ומוזנים ממנו; וכן לעונת שנה ספציפית, רגש ספציפי וכדומה. לכל איבר יש רשימת מאכלים הנחשבת מחזקת ותומכת בו.
ארוחה הרמונית עפ"י הרפואה הסינית אמורה להכיל את כל הטעמים, לאזן בין התזונה המומלצת לאיברים השונים, וכן לתת הזנה מיוחדת לאלמנט האדמה - צ'י הטחול והקיבה - ע"י חום, ואכילת דגנים וירקות שורש מבושלים. בכלל אלמנט האדמה (הקיבה והטחול) נחשב למרכז הגוף, הכח המניע שלו, וכן גורם מרכזי לחולשה וחולי (במקרה של חוסר איזון). ברפואה הסינית הקדומה האדמה לא היתה אחד מחמשת האלמנטים, אלא המרכז סביבו מסתדרים ארבעת האלמנטים האחרים. לכן אוכל מבושל וחם בכמות מסוימת מומלץ בכל ארוחה, ובעיקר בערב כשמערכת העיכול חלשה יותר, וכן שתייה חמימה ולא קפואה, לא משנה מה העונה.
ברפואה הסינית יש גם עניין של עודף חום או עודף קור, עודף יובש ועודף לחות שמתבטאים בתסמינים השונים ואפשר לאבחן אותם גם ע"י הסימפטומים של המחלה, וגם ע"י מישוש הדופק ומראה הלשון.
מכיוון שמדובר ברפואה שהתזונה היא חלק מרכזי בה, היא מותאמת אישית לכל אחד ואין תפריט שיתאים לכולם. אדם בריא עם הרבה צ'י, או ילדים למשל, שלרוב מלאים בצ'י, או אדם עם עודף חום, יכול לאכול תזונה שרובה נאה (לא יודעת אם רופא סיני היה ממליץ על תזונה טבעונאית, כנראה שלא). לעומת זאת אישה שסובלת מחוסר דם, או כל אדם עם חוסר בצ'י הטחול, או עודף קור פנימי (למשל - קור של הכליות) יכול להינזק ולהיחלש מאד מתזונה כזו, ובמקרים מסוימים עדיף להוציא את האוכל הנא והמקרר (למשל - אוכל מבושל שיצא ישר מהמקרר בלי חימום, מוצרי חלב, סלטים וכד') מהתזונה לחלוטין עד שהאיזון יוחזר. במקרים פחות כרוניים של חוסר, מומלץ לאכול את הסלט בכמות קטנה ולסיים בו את הארוחה, כמו מנת קינוח, אחרי שהקיבה כבר הספיקה להתחמם מהמנה החמה.