וואי וואי וואי, כמה זמן לא כתבתי פה.
עונה שלמה חלפה לה ולא אוזכרה כאן בכלל.
טוב, לחיים יש כיוון וקצב משלהם ונהיה לי פחות זמן לשבת ולכתוב.
אבל בכל זאת, אני אסכם בקצרה את החורף שעבר על הגינה ועל מה שקורה עכשיו.
החורף הזה היה פורה ויפה, ועדיין יש מעט שאריות.
היו הרבה עלים מסוגים שונים: כמה סוגי חסות, מיזונה, רוקט, עלי חרדל, תרד. הסלרי לעומת זאת גדל מאוד לאט ולא ממש מצליח, גם אלה שהתחילו משתילים. פטרוזיליה הצליחה סוף סוף יפה מאוד, אחרי שקניתי זרעים חדשים, ויש המון פטרוזיליה ל{{}}
רסק ירוק בבוקר ולכל מיני מאכלים אחרים (אפילו הילדים אכלו מזה קצת). המנגולד לעומת זאת גדל מאוד לאט ורק עכשיו נראה שהוא מתחיל לקבל תנופה ולצמוח. וגם יש כתמים לא יפים על חלק מהעלים ואני חושש שאולי זו מחלה. סילקתי את העלים ה"נגועים" ואני מקווה שזה יפתור את הבעיה. גם שמיר היה אבל ממש במשורה (אורך החיים שלו די קצר - לא הרבה אחרי שהוא מגיע לגודל ששווה להתחיל לאכול ממנו, הוא מתחיל להשתנות וכבר נהיה פחות ירוק ויפה). וגם כוסברה - סוף סוף הצליחה לי ואכלנו ממנה (עוד נשאר קצת עכשיו) אבל גם לא בהצלחה יתרה. נראה לי שקצת קשה לגדל אותה.
היו צנוניות יפות, כרישה , קולורבי. דוקא הכרישה היתה מוזרה. נדמה לי שמה שגדל ואכלנו היה משהו שהיה בגינה כבר המון זמן, אולי אפילו מהחורף הקודם. ואילו כרישות חדשות שזרעתי ממש לא הצליחו. רק לקראת סוף החורף זרעתי שוב כרישה (והפעם שמתי הרבה זרעים) וזה נבט יפה ונראה שנקלט. אבל לפי קצב הצמיחה שלה זה כנראה יהיה מוכן למאכל רק בחורף הבא. ואני גם לא יודע אם כדאי לדלל או לא, אבל יש כמה שחית שם בצפיפות אוכלוסין. ולפני כשבועיים שלושה זרעתי עוד נגלה שכבר נבטה לפני כמה ימים.
הגזרים היו אכזבה די גדולה. אחוזי הנביטה לא מי יודע מה, והיתה ערוגה דלילה למדי. וקצב הגדילה ממש איטי, והיו כמה גזרים שהוצאתי, שהיו אומנם טעימים ברובם, אבל קטנים מאוד. הכי קטנים היו ממש בלתי אכילים מבחינת הגודל (כאלה שאם מקלפים אותם לא נשאר כלום) והגדולים ביותר היו סבירים. אבל מבחינת כמות היה די מעט. נשארו עוד כמה בגינה (אולי 10 או 20) שאני בינתיים משאיא - אולי הם יגדלו בכל זאת, ואולי גם אשאיר כדי לאסוף זרעים.
התותים היו הצלחה! יש לי איזה 10 בעציצים במרפסת למעלה, איפה שיש יותר שמש, ועוד 3 למטה בגינה. בשבועות האחרונים כמעט כל יום יש איזה 5 תותים. כדי להגן עליהם מהציפורים כיסיתי את הצמחים בארגזי פלסטיק כאלה עם חריצים (כאלה שיש במכולת) וזה באמת עזר. בכל זאת היו כאלה שהתחילו להרקב או נאכלו חלקית על ידי אי אלו חיות אחרות (זחלים? נמלים? לא בדיוק יודע) אבל בסך הכל כיף לקטוף בבוקר תותים אדומים טעימים ולא מרוססים.
אגב, התות שחשבתי שמצאתי מהשנה שעברה לא החזיק מעמד (אם בכלל זה היה תות) וכל מה שגדל זה שתילים חדשים שקניתי. אני מקווה שהפעם הם יצליחו לשרוד את הקיץ ואף יתרבו (כתבתי על זה שאלה וגם קיבלתי תשובה בדף
שאלות ותשובות בנושא גינון).
הברוקולי היה הצלחה אדירה. אכלו הרבה ברוקולי מהגינה והוא היה ממש טעים, ועד עכשיו עוד יש מה לאכול ממנו (הצמיחה הנוספת שבאה אחרי שקוטפים את הפרח המרכזי).
הגפן שניסיתי לשתול (ייחור שלקחתי מחברים) לא הצליח בכלל. לפני כשבוע לקחתי מהם שוב 8 ענפים לנסות להצמיח ייחור, אבל יש סיכוי רב שזה ככבר מאוחר מדי. בכל מקרה שתלתי את הענפים בעציצים קטנים, אז גם אם זה יצליח אני לא יודע אם כדאי לשתול באדמה בעונה הזו.
השומר גם הפתיע אותי - מהשתילים שקניתי יצאו שומרים ענקיים יפים וטעימים, אבל ההפתעה היתה דוקא מהגלדים שנשארו מהשומרים שקטפתי בסוף החורף שעבר. אני לא עוקר את השורשים (כי יש בהם אוכלוסיה חשובה של אורגניזמים שכדאי להשאיר באדמה). ברוב הצמחים השורש פשוט נשאר ונרקב בתוך האדמה אבל בשומר מסתבר שהוא המשיך לחיות כל הקיץ, ובחורף פתאום התחיל לצמוח מחדש בלי שאני אעשה כלום! זו היתה הפתעה נעימה והיה לנו הרבה יותר שומר ממה שחשבתי שיהיה.
בתחילת החורף גם היו הרבה פלפלים חריפים משני סוגים, וזה היה כיף כי אני אוהב את זה. והיו גם כמה פלפלים אדומים ארוכים בודדים.
ומה לקיץ?
הגינה כבר די מוכנה לקיץ, למרות שנשארו עוד כמה גידולי חורף שלא נגמרו לגמרי (כמו הברוקולי).
חלק מהדברים זרעתי ישר באדמה, חלק הנבטתי במנבטה, ולפני כמה ימים גם קניתי כמה שתילים.
אז מה יש לקיץ? תירס, לוביה, עגבניות משני זנים (גם תמר!!) וגם עגבניות שרי, חצילים, מלפפונים משני זנים (אחד מזרעים שקניתי במשתלה, לא יודע מה איכותם, ושלושה שתילים של זן דביר שקניתי אצל
מתן הגנן), קישואים. יש כמה וכמה פלפלים שנשארו חיים מהעונה הקודמת (גם האדומים הארוכים מסוג רמירו, וגם החריפים האלה שסיפרתי עליהם).
בין צמחי הבר שצמחו בחורף בין הערוגות גיליתי שני שתילים של עגבניה, אז החלטתי להשאיר אותם. אין לי מושג איזה זן זה אבל מכיוון שהם כבר היו יפים וגדולים השארתי. על אחד מהם כבר יש 2 עגבניות ירוקות, ועל עוד שתיל יש עגבניה שמתחילה להאדים. אבל אני מקווה שהשנה קצב וכמות העגבניות תהיה הרבה יותר מבשנה שעברה (
מתן הגנן אמר לי שאצל כולם לא היתה הצלחה בעגבניות בשנה שעברה).
הנבטתי גם מלון אבל אני לא יודע אם אשתול את זה.
וסוף סוף קניתי ושתלתי שני שתילים של מרווה (הרבה זמן אני מחכה לזה ולא יצא לי לקנות), וגם טרגון (תבלין שאנחנו אוהבים ואני מקווה שיצליח).
השנה גם דישנתי את האדמה בכמות גדולה (יצא לי המון קומפוסט לפני כמה חודשים, השתמשתי בו בנדיבות כל החורף, גם לעצים וגם לירקות, חילקתי לחברים, השתמשתי בנדיבות לשתילות הקיץ עכשיו, ועדיין נשארו לי כמה ליטרים... ולפני כחודשיים שוב התמלאה ערימת קומפוסט אז נאלצתי לרוקן את הישנה ולהתחיל למלא אותה. אז כל מה שרוקנתי עומד ומחכה ואולי במהלך הקיץ אסנן אותה ואראה כמה יצא לי ממנה).
אני גם מתכוון להשקות יותר מאשר בשנה שעברה. נראה לי שחלק מהבעיה של היבול בקיץ שעבר היתה שרציתי לחסוך מים ולא נתתי מספיק מים לגינה.
לכל הערוגות חוץ מאחת יש טפטפות ובקרוב אתחיל להפעיל את המחשב להשקיה קבועה. ואני גם אחבר טפטפות לערוגה האחרונה.
טוב, נראה לי שכתבתי מספיק.
בטח יעברו כמה שבועות טובים עד שאעדכן שוב אז בינתיים להתראות.