השתלבות קהילתית בעיר

נעמה_סלע*
הצטרפות: 11 אוגוסט 2003, 21:06
דף אישי: הדף האישי של נעמה_סלע*

השתלבות קהילתית בעיר

שליחה על ידי נעמה_סלע* »

תוכנית להשתלבות קהילתית בעיר שמיועדת לבנות דגם אפשרי של תיקון החברה ולא אוטופיה בבועה בתוך החברה למי שזה מעניין אותו.

התוכנית התפתחה בנסיון לענות על השאלה האם אפשר לחיות בעיר בהשתלבות אמיתית בקהילה המקומית או רק בהתבססות על קהילת האנשים שבאה איתך (קיבוץ עירוני, קיבוץ של תנועת נוער)?

מה המדדים להשתלבות אמיתית? לדעתי בכך שאני לא מרגישה שאיכות החיים שלי נפגעת מכך שהחלטתי לגור בעיר, שאני לא חיה בהרגשה משימתית (מדי) כלפי הקהילה בה אני חיה ושאני רוצה לחנך את הילדים שלי בתוך הקהילה הזאת.

מתוך הצורך למצוא פתרון לשאלות האלה התחלתי לחשוב על איזשהו דגם.

השאלה שממנה התחלתי מכיוון שהיא אולי הקשה ביותר במקרה שלי היא איך אני יוצרת קהילה שבה אסכים לגדל את ילדי. ניסיתי לחשוב על בי"ס שיענה על דרישותי.

ביה"ס- איך בונים בי"ס שיתאים גם לנו וגם לקהילה. בעיות ורעיונות לפתרון.
בתי ספר יחודיים הם בד"כ לעשירים בלבד משתי סיבות:
  1. העשירים פתוחים יותר לגישות חדשניות לחינוך ולא חוששים כ"כ ממצב בו הילד יפגר קצת בחומר או אפילו יצא בלי בגרות מפני שיש להם אפשרות להשלים לו את החינוך אחרי הבי"ס או במקביל.
  2. לבי"ס דרושים תקציבים. בי"ס יחודי מקבל תקציב יותר קטן מבי"ס רגיל ולכן דורש שכר לימוד יותר גבוה מבי"ס רגיל (שגם הוא גבוה מדי לטעמי) שאותו יכולים לשלם רק עשירים.
אחת השאלות הבסיסיות שעולות בנושא הבי"ס הוא איך מוצאים תקציבים בלי להפוך את ביה"ס לסלקטיבי מעמדית ובעצם גם חברתית.
פתרונות אפשריים:
  1. כל אחד משלם לפי יכולתו – העשירים מסבסדים את העניים. – לכן אני בד"כ נוטה לחשוב שכדאי שהקהילה תכלול שתי שכונות צמודות שאחת מבוססת והשנייה לא.
  2. הקטנת עלויות ביה"ס דרך גיוס ההורים לאחזקתו ולצוות ההוראה.
  3. גישה שאומרת שלאו דוקא תקציבים גבוהים וציוד יקר הם מהווים בי"ס איכותי. דוגמא שולית היא ישיבה על שטיחים ולא על כיסאות.
  4. הילדים עוזרים במימון דברים לבי"ס באמצעות עבודה משותפת, אולי מכירת דברים, אולי הצגות, אולי יזמויות שונות וכו'
הבעייה השניה היא בחירת דרך לבי"ס. לי יש ביקורת רבה על ביה"ס. עם חלק גדול ממנה כולם מסכימים אם כי לא בהכרח מסכימים גם עם חומרת הבעיות. מסקנתי מבחינת בתי"ס שונים שניסו לפתור כל מיני בעיות היא שאי אפשר לשנות 2 דברים ולהשאיר את השאר כי מה שניסית לשנות מתעוות בתוך סביבה שלא שונתה. לדוגמה, אם כדי למנוע תשלומי הורים הולכים לעניין התרומה או העמותה נהפך ביה"ס כפוף לרצון התורמים ולנסיון להתקבל על דעת הקהל. צריך להיות שינוי בכל צורת החשיבה על בי"ס. לי יש אומנם עקרונות מסוימים בנויים אבל אין לי כוונה להציע תוכנית מלאה שאנשים יצטרכו לקבל עליהם. הרעיון הוא להתחיל מבניית פורום הורים שמוכן להשקיע כמה שאפשר על-מנת לתת לילדים שלו את החינוך הכי טוב. אני מאמינה שדגל החינוך הטוב הוא משותף להורים מכל המעמדות. יכול להיות שבחינת דרכים או השקעה של זמן בחינוך היא שונה מאוד בין המעמדות. אבל כבר ראיתי הורים מאוד רציניים שמוכנים להשקיע לא מעט בשביל לנסות לתת משהו טוב לילדים שלהם. דוגמאות לדברים מוסכמים – שילדים צריכים לקבל תשומת לב אישית, שצריך לנסות לעזור לילד שלי כמה שיותר עד שיצליח ולא לוותר עליו...

פורום הורים
פורום ההורים הוא בסיס הקהילה. ובסיס הפורום הוא החינוך. החינוך נשאר הנקודה היציבה וסביבה נבנים החיים שערכם חשוב מאוד אבל ההנחה היא שחיים טובים הם חלק מחינוך טוב וחינוך טוב מוביל לחיים טובים. מסביב לחינוך תיבנה הקהילה.
בפורום יתחילו לבחון את מטרות החינוך. יבחנו לאורן את בתי הספר הקיימים. את הסוגיות הכלליות בחינוך ואת הבעיות בהן אנחנו נתקלים. מתוך שאלות יתרחש לימוד על החינוך, הלמידה, האדם והילד. ההבדל הבסיסי בין בי"ס זה לאחרים הוא שלא מוכנים לוותר בו על בחינה מתמדת של החינוך ועל עבודה מתמדת לשיפורו.
מתוך המעורבות הרעיונית חייבת לדעתי לבוא מעורבות מעשית של המבוגרים. כלומר הורים שמלמדים בביה"ס, למידה של הילדים במקומות העבודה של המבוגרים, אולי למידה משותפת, שימוש במרחב ביה"ס לפעילות המבוגרים והקהילה, לחגים, הצגות, תערוכות וכו', שימוש ציבורים בנגריה של ביה"ס לצרכים אישיים, שימוש בחדר המחשבים של ביה"ס ועוד.
מכיוון שהחינוך הוא מרכז החיים התפיסה היא שאינו נפסק בשעה מסוימת או נמצא רק בגבולות ביה"ס.
מאיפה מתחילים?
בשביל להתחיל צריך הענות של אנשים לעשות ביחד שינוי גדול בחייהם. להערכתי מוכנות כזאת קיימת הרבה יותר בשכונה ענייה בה אנשים פחות מרוצים מחייהם ואולי בגלל האבטלה גם פנויים יותר להתעסקות בדברים חדשים.
צריך להתחבר עם אנשים פעילים מהמקום ולהתחיל בעזרתם לעשות פגישות בהן ידברו על בעיות בחיים שלהם ויתחילו בהצגת המטרה של שיפור החינוך.
צריך לפתוח מרכז שעונה על צרכים של המבוגרים והייתי רוצה שזה יהיה חנות יד שנייה שמשמשת גם כמרכז למפגש וגם כמקום לקשר בין אנשים ליצירת סחר חליפין בסיסי שיכול לפתור להם בעיות רבות ולהעלות את רמת החיים שלהם.
ביה"ס יקום רק אחרי בנייה איטית של קהילה פנימית.
הדרך ליצור בסיס לביה"ס הוא ליצור קהילה חזקה שמתבטאת בתרבות, בהכרות, בעזרה הדדית, באמון, במוכנות לתת, בחוסן כלכלי חזק יותר...
אני מניחה שבמקביל צריך להתחיל לפנות אל השכונה היותר מבוססת בפעילויות ( אולי לילדים) ובשיחות על חינוך. לאחר שהשכונה הענייה התחזקה מתחילים לפנות עם פעילויות ופורומים חינוכיים גם לשכונה השנייה. אני מניחה שאם תהיה מעין פעילות מתנ"ס מוצלחת בשכונה אחת השכונה השניה תרצה להצטרף, אם יעשו פעילות לילדים שמשותפת לשתי השכונות, אם יהיו מוסדות ציבוריים בשכונה אחת ימשכו אליהם גם מהשכונה השנייה.

בסה"כ זה תהליך מאוד ארוך של בניית קהילה ביחד עם אנשים מהקהילה עצמה. ביסוס תרבותי, יצירת מערכת שכונתית נפרדת משאר העיר, חיזוק היוזמות והרוח הקהילתית. אני רואה את זה כמשהו שסוחף אחריו שינוי איטי אם כי משמעותי של אורחות חיים של משפחות שלמות. מבנה שמהווה אלטרנטיבה ממשית וטובה יותר לכל תחומי החיים הרגילים בעיר ושמושכת לתוכה אנשים (לדעתי רק הצעת מסלול אלטרנטיבי מלא או כמעט מלא יאפשר לאנשים לעשות שינוי אמיתי). יצירת תהליך בריא ומוחשי לאנשים שחווים אותו שיגרום לאנשים להתחיל למדוד את חייהם בדרך אחרת שמדרג הערכים שלה משתמש בחינוך כנקודת המפתח הערכית ומסביבו בונים חיים מלאים.
היחס של אדם מבחוץ שנכנס לגור שם במטרה ליצור את זה צריך לראות את התושבים כשותפים היחידים האפשריים ליצירת דרך החיים האידיאלית בעיניו וצריך לבוא עם מוכנות להשקיע בבניית הקהילה הזאת כמה שהוא מוכן להשקיע בשביל לחיות בישוב האידיאלי שלו.
עדית*
הצטרפות: 08 ספטמבר 2004, 19:46

השתלבות קהילתית בעיר

שליחה על ידי עדית* »

מעניין מאד!
שקיעות_של_פטל*
הצטרפות: 07 מרץ 2005, 01:20

השתלבות קהילתית בעיר

שליחה על ידי שקיעות_של_פטל* »

מעניין מאד!

נכון.

יש לי כבר כמה שנים מחשבות על מסגרת של "מושב עירוני". כלומר קהילה עם חיבור ומחוייביות חברתית-קהילתית.
אני עייפה מדי כרגע אבל עוד אחזור לדף הזה...
עדית*
הצטרפות: 08 ספטמבר 2004, 19:46

השתלבות קהילתית בעיר

שליחה על ידי עדית* »

כן!!
זה מתאים לי יותר מקיבוץ עירוני.
אשמח לשמוע.
נעמה_סלע*
הצטרפות: 11 אוגוסט 2003, 21:06
דף אישי: הדף האישי של נעמה_סלע*

השתלבות קהילתית בעיר

שליחה על ידי נעמה_סלע* »

תודה על התגובות, אשמח לספר על דברים שכבר שמעתי ולשמוע מאנשים שזה מושך אותם. אפשר לכתוב לי באתר, במייל או אפילו לטלפן.
שרית_אמיר*
הצטרפות: 27 ינואר 2004, 17:51
דף אישי: הדף האישי של שרית_אמיר*

השתלבות קהילתית בעיר

שליחה על ידי שרית_אמיר* »

אורי
הרעיונות להקים בתי ספר פרטיים למינהם ( כגון זה שכתבת)
די שמו גלגלים לילדי החינוך הביתי שרצו טנגו- בי"ס חינוך ביתי.
שליחת תגובה

חזור אל “תכנון משפחה”