מה שהייתי צריכה לדעת על הנקה

אני_מליה*
הצטרפות: 21 דצמבר 2018, 22:21
דף אישי: הדף האישי של אני_מליה*

שליחה על ידי אני_מליה* »

הנקה היא עניין לא פשוט, ומי שיולדת לראשונה ורוצה להניק עשויה לא להבין מספר נתונים חשובים:
  • ששת השבועות הראשונים לאחר הלידה הם מיוחדים וקריטיים לתינוק ולהנקה: בששת השבועות הראשונים, בלי לכלול את שלושת הימים הראשונים. התינוק חייב לעשות הרבה צואה (3-4 פעמים) וחייבים להיות לו הרבה חיתולים רטובים, כלומר ספוגים בשתן (6-8) אאל״ט. כמו כן הוא אמור להעלות במשקל יחסית הרבה, כלומר בין 150-240 גרם לשבוע בממוצע. מכיוון שלא ניתן לדעת בדיוק כמה הוא אוכל ומכיוון שאמא חדשה לא יודעת בדיוק מה נורמלי, ומכיוון שתינוק חדש שבא לעולם, תהיה הלידה אחלה ככל שתהיה, עשוי להיות מעט חלש מהלידה (וגם צפוי לרדת במשקל עד 10% וזה נחשב נורמלי) ולינוק מעט מדי. כדאי להיות עם האצבע על הדופק.
  • הימים הראשונים לאחר הלידה הם מיוחדים וקריטיים: בימים הראשונים ובמיוחד היום השני יש תהליך שבו קולטני הפרולקטין מתבססים בשד. חשוב להניק כמה שיותר בימים אלה. ביום השני ישנה גם קפיצת גדילה בד״כ - התינוק צפוי לינוק הרבה יותר מהיום הראשון שבו ההנקה לרוב קצת דרדלה. אז לא להסיק מהיום הראשון לשאר הימים! החלב בימים הראשונים נקרא קולסטרום ולאחר מכן קורית ׳כניסת החלב׳ שבו הרכב החלב משתנה וכמותו עולה, בזמן זה השדיים נעשים נפוחים יותר.
  • השעה הראשונה לאחר הלידה היא מיוחדת וקריטית: תינוק בריא נולד עם אינסטינקט יניקה, ואמור לינוק כבר בשעה הראשונה לחייו. יועצות ההנקה לרוב ימליצו על תנוחות הנקה קלאסיות - בישיבה זקופה עם כרית הנקה, או בשכיבה. בין הדברים שמפריעים להנקה הם רפלקסים שקיימים בתינוק - דוחף קדימה ואחורה את ראשו כאשר הפה פתוח, וידיו כל הזמן מגיעות לצידי ראשו ולמול פיו ומפריעים להיצמדות השד לפה התינוק ישנה גישה שמסבירה את הרפלקסים הללו, וגם מציעה תנוחה טבעית יותר להנקה, ועבור חלק מהנשים התינוק אכן זחל בעצמו אל השד והתחיל לינוק בלי התערבות, ההסבר בדף הנקה אינסטינקטיבית.
לגבי ההיצמדות - היצמדות זו חשוב שתהיה כהלכה, אחרת התינוק יכול לינוק זמן רב בלי לקבל מספיק חלב, וייתכן שהוא ייפצע את הפטמה. כאבים בפטמה הן בין הסיבות שנשים מפסיקות להניק. בין תפקידי יועצות ההנקה הוא לבדוק שההיצמדות נעשית כשורה.

איכשהו יצא שלמרות שקראתי המון בנושא לידה, לא התעניינתי כל כך בהנקה משום מה והיה חסר לי המון ידע. ייתכן שרוב הנשים משלימות ידע זה מאחרות, ובגלל שילדתי בבית ולמיילדת הייתה בעיה רפואית בימים שאחרי הלידה, ובגלל שאני בארץ זרה, לא קיבלתי מידע מספק. לכן אני רוצה לפתוח את הדף הזה שבו ארכז מה שלמדתי מאוחר יותר, ושנראה לי חשוב.
בשמת_א*
הצטרפות: 28 יולי 2001, 13:37
דף אישי: הדף האישי של בשמת_א*

שליחה על ידי בשמת_א* »

יופי של דף פתחת!
מצפה לשמוע עוד.
אני_מליה*

שליחה על ידי אני_מליה* »

אני רוצה להוסיף לחלק האחרון קישור להנקה אינסטנקטיבית, שאני ממש מצטערת שלא קראתי לפני הלידה... באופן אירוני ידיי כבולות על ידי הנקה בלתי פוסקת :-D
אני_מליה*

שליחה על ידי אני_מליה* »

לגבי המעבר מקולסטרום וכניסת החלב - בכל מקום כתוב שהמעבר נעשה ביום השני. אצלי זה ממש לא קרה ביום השני אלא אולי בשישי או השביעי. השאלה - האם המעבר קשור לכמות הזמן שהתינוק יונק בהתחלה? עד שהקולסטרום לא נגמר לא נהיה חלב חדש?
בשמת_א*

שליחה על ידי בשמת_א* »

מה פתאום ביום השני? 0-: מוזר.
הייתי שמחה שתכתבי איפה קראת שהמעבר נעשה ביום השני. זו טעות. החלב מתחיל להיכנס ביום השלישי-רביעי מהלידה, כך שבכל מקרה יש כשלושה ימי קולוסטרום.
כמו כן, מדובר בשלב ארוך של מעבר מקולוסטרום אל החלב היותר בשל וגם לחלב הזה יש שלבים. החלב הבשל יותר נכנס בהדרגה, הקולוסטרום יוצא בהדרגה, וזה פונקציה של כמה משתנים, אחד מהם הורמונאלי ולא תלוי בתינוק, משתנים אחרים תלויים בכמות ההנקה. הקולוסטרום לא "נגמר" אלא מתחלף בהדרגה. הכמויות שלו בכל מקרה קטנות מאוד. אבל זה גם תלוי כמה התינוק מעביר. אם הוא יונק יפה בצפיפות מקסימלית (הוא כל הזמן על האמא ויונק בכל הזדמנות, ברווחים קטנים ומרוקן את שני הצדדים יפה כל פעם) אז גם הקולטנים מיוצרים במקסימום וגם ייצור החלב מגיע למקסימום.
יכול להיות הבדל של 20% בנפח החלב שמייצרת אמא שהתחילה להניק מייד בלידה והמשיכה להניק מלא ללא כל הפרדה או עיכוב - לבין אמא שהתחילה להניק יותר מאוחר ושלא הניקה לפי צרכי התינוק אלא עם הפסקות ופרידות. זה גם משפיע על המהירות שבה החלב הבשל "נכנס".

כמו כן, אם יש הנקה מתמדת לפי צרכי התינוק והתינוק יונק היטב ונצמד יפה, לא נוצרים גודש או סתימות, שעלולים לפגוע בייצור החלב.
יש עוד משתנים שמשפיעים, כמו ניתוח קיסרי, אפידורל, עירוי שיוצר בצקת בשדיים, פיטוצין ועוד גורמים שליליים.
אני_מליה*

שליחה על ידי אני_מליה* »

אוקיי, כנראה טעיתי. בכל מקרה אצלי היה מאוחר יותר וייתכן שהיה מרכיב הורמונלי - במהלך ההיריון בקושי היה לי חלב בחזה, אולי אני מייצרת מעט.
בשמת_א*

שליחה על ידי בשמת_א* »

לא, מה שאת מתארת נשמע סביר - את כבר הרגשת ביום השישי או השביעי שיש "חלב" וכבר אין קולוסטרום (כי באמת הכמויות גדלו מאוד ואם נשאר עדיין קולוסטרום אז הוא בטל בשישים בתוך החלב).

במהלך ההריון רוב הנשים לא מייצרות עדיין חלב, זה לא הסטנדרט, אין לזה שום קשר לכמויות הייצור אחרי הלידה. בבקשה לא להכניס לעצמך לראש שום רעיונות מצחיקים.
את אמורה לייצר קולוסטרום החל מהלידה, ותוך כמה ימים גם להתחיל לייצר חלב יותר בשל, שמתווסף לקולוסטרום ולאט לאט "גובר עליו" עד שהקולוסטרום נעלם ונשאר רק חלב "בשל" (גם החלב הבשל משתנה בשבועות הראשונים לאחר הלידה, בכל מקרה לא מדובר רק בשני סוגים, וכמובן אם יולדים פג אז החלב שמיוצר שונה מחלב שמיוצר לתינוק בריא שנולד במועד, והוא מתאים בדיוק לגיל ולמצב של הפג).
בהתחלה הייצור הורמונאלי לגמרי (בימים הראשונים), אבל היניקה של התינוק (כמויות, תדירות ואיכות) מתחילה להשפיע עד שהיא הופכת להיות המרכיב העיקרי שמשפיע.
שקטה*
הצטרפות: 25 ספטמבר 2012, 14:14

שליחה על ידי שקטה* »

בשמת, האם רוב הנשים לא מייצרות קולוסטרום בהריון? אני כן ייצרתי והיו לי כל הזמן גושים קטנים צהבהבים על הפטמות החל מחודש רביעי אולי. לפי מה שקראתי זה נורמלי.
בשמת_א*

שליחה על ידי בשמת_א* »

"הורמונאלי לגמרי" פירושו שגם אם אין תינוק )-: עדיין האמא תייצר בהתחלה חלב לתאומים, כי זה תהליך הורמונאלי שמופעל מעצם הלידה.
זה אומר שגם אם אף אחד לא יונק את החלב הזה, האשה עדיין מייצרת אותו.
בשמת_א*

שליחה על ידי בשמת_א* »

נורמלי לייצר קולוסטרום בהריון, לא בהכרח רוב הנשים. נורמלי לייצר, לא לא-נורמלי לא-לייצר. יצאתי מובנת?
שקטה*
הצטרפות: 25 ספטמבר 2012, 14:14

שליחה על ידי שקטה* »

כן, תודה:)
שפרה*
הצטרפות: 09 יוני 2005, 11:30

שליחה על ידי שפרה* »

למיטב ידיעתי כל אישה מייצרת חלב בהריון (ואם לא, זה לגמרי לא תקין), אבל לא כל אישה מפרישה חלב בהריון, וזה בסדר אם זה קורה ובסדר אם לא ולא מעיד שום דבר על הכמויות בהמשך (שמושפעות באופן ישיר מהביקוש שהגוף מקבל, וזה דבר מאוד דינמי וגמיש).
יולי_קו
הצטרפות: 03 אוגוסט 2014, 09:09
דף אישי: הדף האישי של יולי_קו

שליחה על ידי יולי_קו »

סיכום (חלק מ) התנאים הבסיסיים להנקה טובה:
ככל הניתן שינה ומנוחה, מזון איכותי זמין ונגיש, וכן שתיה, נוכחות התינוק (עדיף עור לעור במקרים רבים). עזרה ככל האפשר בכל מה שאינו הנקה.
תנאי נוסף: עיוורון זמני (לשבועות עד חודשים) למצב הבית (במקרה שאין מבוגר אחראי אחר בשטח).
יולי_קו

שליחה על ידי יולי_קו »

נושא נוסף-
לאפשר לתינוק להיות שותף משמעותי ופעיל בתהליך.
איך זה נקרא? הנקה אינסטינקטיבית? האשה מתרווחת אחורה, והיונק מחפש את הפטמה בעצמו (מותר לעזור לו :-)).
יולי_קו

שליחה על ידי יולי_קו »

בשמת, אולי תעלי פה הפניות לסרטונים המדהימים שצירפת לאחרונה בדף כלשהו? אולי זה היה בבלוג של אנימליה?
אני_מליה*

שליחה על ידי אני_מליה* »

הוספתי בהודעה הראשונה גם לגבי הנקה אינסטנקטיבית. אחר כך אולי אערוך את ההודעה הראשונה כדף מידע למניקה מתחילה
אני_מליה*

שליחה על ידי אני_מליה* »

משתפת כאן שוב את הסיפור האישי שלי - התינוק נולד בריא וגדול (3.4) וינק בשמחה, נצמד באופן מושלם מהרגע הראשון לפי המיילדת. ביום הראשון ינק מעט. בימים הבאים היה חם מאוד ומכיוון שאנחנו חיים במדינה שאין בה מזגנים, היה חם בבית. התינוק היה סופר רגוע ולא התחיל לינוק המון ביום השני בו יש קפיצת גדילה. אני הבנתי שצריך להניק 8 פעמים ביום לפחות, ולפי דרישה. אני לא תמיד נתתי לינוק מהצד השני, ולא הייתי ערה שההנקה אמורה להיות הרבה יותר אינטנסיבית. הוא איבד אנרגיה, ינק פחות מדי וישן יותר מדי, לא עשה בכלל קקי ביום הרביעי, ורק אז הבנתי שמשהו לא בסדר, כי כל מה שידעתי שאמורים לעשות הרבה קקי בהתחלה ממשהו שקראתי פה.

מסקנות - זה נחמד ללכת לפי תחושות הבטן, אבל אם אין מיניקות מנוסות מסביב וקהילה תומכת כדאי להיות בעלת ידע, במיוחד בנושא כמו הנקה.
מסקנה נוספת - לשים לב לטמפרטורה. אנחנו היינו קצת כבולים מבחינת קירור, אבל יכולנו לעשות יותר...
יולי_קו

שליחה על ידי יולי_קו »

עוד משהו שעוזר לזהות התייבשות של רך-נולד:
רפרוף עדין (!!!) על הפונטנלה- היא פתוחה מאוד, ואפשר לחוש את הגובה שלה יחסית לעצמות הגולגולת. אם היא שקועה יחסית למצבה הרגיל זה מראה על התמעטות כמות הנוזלים בגוף, שמשמעה בעצם התייבשות.
אני_מליה*

שליחה על ידי אני_מליה* »

טוב, רציתי להוסיף רשימה של דברים שכן ידעתי על הנקה לפני שהתחלתי להניק ואולי אחרות לא יודעות, אבל כרגע יש לי אחד וכדאי להוסיף אותו לפני שיהיה אפס:
לתת בקבוק בשלב מוקדם פוגע בהנקה, מכיוון שלתינוק הרבה יותר קל לשתות בבקבוק מאשר לינוק. לפי המיילדת שלי (הסתבר לי לאחרונה שנפלתי על אחת המיילדות הכי וותיקות ונחשבות בעיר שלי, במקרה) פי שישים יותר קשה. כדי לתת מעט חלב שאוב השתמשנו במאכיל אצבע (פינגר פידר) שבו התינוק מוצץ את האצבע של המאכיל ומקבל שפריץ חלב רק אחרי שעשה את המאמץ הזה.
כמו כן היה חשוב למיילדת שאבסס את ההנקה בלי חלב שאוב, בהתחלה לא הבנתי, רק רציתי לדחוף לו כמה שיותר חלב, אבל הרעיון היה שגם הציצי יתרגל לספק את הכמות וגם שהוא יתרגל לינוק את הכמות, כלומר, זו מערכת יחסים בין הציצי לתינוק
בשמת_א*

שליחה על ידי בשמת_א* »

|Y|
רק שנדמה לי שנפלה לך טעות הקלדה: לתינוק הרבה יותר קל לשתות מבקבוק מאשר לינוק.
גם זה מורכב, אבל בעיקרון: במתן בקבוק בצורה הרגילה, החלב פשוט נשפך לפה של התינוק, ומה שהוא עושה זה בעיקר לעצור את הזרימה עם הלשון. לעומת זאת, בהנקה, הלשון מתפקדת כדי לחלוב. אם התינוק קיבל בקבוק הוא למד להשתמש בלשון כדי לעצור ולחסום, וגם למד שהחלב נשפך לו לפה מעצמו. זה עלול לקלקל לו את התנועות שנחוצות כדי לינוק ולהרוס את ההנקה.
שליחת תגובה

חזור אל “דפים למיון”