- קודם כל ולפני כל העצות והפטנטים: לא חייבים לרחוץ תינוקות!
ואם כבר רוחצים, לא חייבים להשתמש בסבון - לתינוקות יש ריח טבעי מצוין!*
האם לרחוץ תינוק מיד עם היוולדו?
לא! ולכך מספר יתרונות:
- הרחצה בבית החולים היא חוויה מזעזעת לתינוקות.
- עדיף לא לרחוץ את התינוק בשבועיים הראשונים. התינוק נולד עם שכבת ורניקס שמגינה על עורו. אפשר כמובן לרחוץ את התוסיק מקקי ולנקות נקודתית אם יש פליטה. יש לדאוג לבגדים נקיים ויבשים, חיתולים נקיים ויבשים, אך למעט ברחיצות שמורידות מהתינוק את ההגנה הטבעית שלו. גם קר לו ולא נעים לו, אפילו בקיץ.
- למה לרחוץ הוא נקי!!! הרחם שלנו סטרילי. אם יש דם אפשר לנקות עם חיתול פלנל רטוב במים חמימים.
- כשרואים את הרך הנולד שעדיין לא רחצו אותו, זה כאילו שהלידה עוד מפעמת בך, והתחושה שהיא עוד בכלל לא הסתיימה נשארת הרבה זמן אחרי שכולם מתנהגים כאילו ילדת וזהו, וזה כיף שהשותפה הקטנטנה שלך ממשיכה להיות בתוך זה איתך, נושאת כמו עדות כזאת על הראש שלה. הריח של הלידה, שהוא מאוד מיוחד, נשאר ככה על הגוף.
ניתן לרחוץ תינוקות בכיור, באמבטיית תינוקות, בדלי מיוחד או מאולתר, באמבטיה רגילה או במקלחת.
זיכרו: רחיצת תינוקות (ומבוגרים) במים זורמים נקייה יותר מאשר באמבטיה.
אפשר ורצוי להיכנס יחד עם התינוק לאמבטיה (במיוחד לתינוקות ששונאים אמבטיות). כך התינוק בא במגע עם הגוף של אמא או אבא ולא עם פלסטיק. אפשר גם להניק בכיף תוך כדי!
אם לאמא מפריע הדימום שלאחר הלידה, לא חייבים למלא אמבטיה. אפשר רק לשבת באמבטיה ולדאוג שיהיה זרם מים מחמם על גוף התינוק.
כיצד רוחצים תינוק?
- אמבטיה משותפת - התינוק שוכב על הירכיים המורמות של ההורה, ראשו לכיוון ברכי ההורה. אופציה נוספת היא לשבת אחד מול השני, כשהתינוק יושב ב"דפני". אפשר למלא את האמבטיה במים, או להתרחץ בישיבה עם הדוש. אפשר גם להניח משטח החתלה לרוחב האמבטיה ולפרוס עליו מגבת. כך, לאחר רחצת התינוק, עוטפים אותן במגבת ומשכיבים אותו על המשטח בזמן שההורה בעצמו נשטף.
- מתחת למים זורמים בכיור, באמבטיה או במקלחת - יד ההורה לרוחב חזה התינוק, ותופסת את הכתף הנגדית שלו, כך שהתינוק כאילו שוכב על זרוע ההורה. מתאים במיוחד לגיל הראשון, כשרוצים לרחוץ מעט מאוד. אפשר בהתחלה בכיור, ואחר-כך לעבור לברז באמבטיה. זו דרך מצוינת לשטוף את הקקי וקל מאוד להחזיק את התינוק יציב ביד אחת ולסבן, לשטוף ולעטוף אותו במגבת עם היד השנייה. מאוד נוח למי שלא החזיק או רחץ תינוק קודם לכן. אופציה נוספת - הילד נשען עם הבטן שלו על יד ההורה, רגליו בכיור, וידו השנייה של ההורה רוחצת. אם הברז בכיור קצר מאוד, מומלץ להחליף בברז גבוה וארוך.
- אמבטיית פלסטיק מיוחדת לתינוקות, שמותקנת על מעמד – מונע כאבי גב! אפשר להשכיב את התינוק על הגב כאשר המים מגיעים עד מעבר לאוזניים, כך שרק הפנים הם מחוץ למים. כך נשארים להורה שתי ידיים לסבן וללטף.
- באמבטיה בשכיבה על הבטן – אחרי שהתינוק מחזיק את הראש. מים רדודים מאוד בהתחלה, מפלס המים עולה עם הגדילה והיכולת לשבת. ההורה מתכופף אל התינוק רק בשביל הרחצה ממש - לזמן קצר, לכן לא מעייף.
- באמבטיה בשכיבה על הגב – מחזיקים את התינוק בעורף בלבד. מאוד נוח כי הראש מחוץ למים, הגוף מתנדנד חופשי ולהורה יד אחת חופשייה לסיבון וליטוף. במים רדודים אפשר גם להניח מגבת ועליה את התינוק.
- מקלחת משותפת – אפשרי מגיל אפס. ההורה מחבק את התינוק בטן אל בטן-כתף והם מתקלחים ביחד בזרם של הדוש. בדרך זו, מההתחלה התינוק מתרגל למים וסבון על הראש ולא מפחד. אפשר גם ללא שימוש בסבון, ואין אין סכנה שהילד יחליק לך מהידיים.
- דפני – מתקן פלסטיק שמחזיק את גוף התינוק באמבטיה ומקנה להורה הרגשה בטוחה יותר שהתינוק לא יחליק. אפשר לפרוס עליו חיתול כדי למנוע החלקה.
- טאמי טאב - מעין דלי גדול עם צורה מעוגלת יותר. בהתחלה אוחזים את התינוק אחיזה מינימלית , מתחת לבית השחי, והתינוק צף במים בגבולות הדלי. רק הראש מחוץ למים. מאפשר תנועה במים ותחושה של כמעט רחם. מרגיע מאוד וטוב לגזים. כאן תוכלו לקרוא הסברים ולראות סרטוני הדגמה. אגב, מה שהם אומרים שם בסרטון על הסימון על הדופן לפי משקל התינוק - לא כל-כך נכון. צריך למלא לפי הפס הנמוך הבולט (אפשר להרגיש אותו עם האצבע. כמו תפר בפלסטיק), רק כך התינוק יכול לשבת רפוי ונינוח, בלי עזרת ההורים (בהנחה שהוא כבר מחזיק את הראש).
- גיגית של בנאים (לערבוב בטון) / קערה מפלסטיק – אפשר לקנות בזול ולהניח על השיש באמבטיה או במטבח.
- מקלחת מעל הילדים - כשהם יושבים באמבטיה או בגיגית גם והמים של הדוש ממלאים להם את הגיגית והם נהנים מכל העולמות, גם אמבטיה וגם דוש.
בבית מומלץ לשטוף את הטוסיק מתחת למים זורמים (בכיור או באמבטיה), או עם צמר גפן (שהוא אורגני ומתפרק) טבול במים פושרים. מגבונים לחים מכילים כימיקלים ועלולים לגרום לפריחה בטוסיק, והם יקרים. דרך נהדרת למניעת תפרחת חיתולים היא להקדיש זמן משחק עם התינוק ללא חיתול לאחר השטיפה – זו הזדמנות לגעת, ללטף, לשוחח.
דוש (לא "טוש") – מילה רוסית שמשמעותה "מקלחת".
סבונים:
עדיף להשתמש באל סבון, שהוא עדין יותר ופחות מייבש את העור לעומת סבון פעיל.
- קמיל בלו סנסיטיב – עלול לגרום לבעיות עור שקשורות ליובש (קשקשת בראש, אדמומית בעור, פטריות).
- סבון הפלא של סבתא ג'מילה מפקיעין, עשוי משמן זית ועשבי מרפא. מתאים גם לחפיפה. לא בטוח מתאים לתינוקות ממש קטנים. אמור לרפא המון בעיות עור, ואפילו טחורים ובעיות וגינאליות. אפשר לקנותו ברוב חנויות הטבע. הוא אמנם קצת יקר, אבל חוסך הרבה קרמים ותרופות. שימו לב, בניגוד לשמפו אל-דמע לתינוקות, סבון הפלא של סבתא ג'מילה מאוד שורף בעינים!
- בלנאום הרמל , שמן אמבט רפואי מעולה. מבוסס על שמן צמחי, אינו מכיל בושם. לחפיפה צריך למהול במים לפי ההוראות. ניתן להשתמש בו במקום סבון – הוא "מתחלב" עם המים - ואז אתם חופשיים להחזיק את התינוק בלי להתחיל עם הלהטוטנות. שמים לפי פקק מידה והכמות לאמבט אחד לא גדולה. אפשר מגיל 0. אחרי הרחצה איתו העור נעים ורך. הוא פותר את בעיות היובש והקשקשת של הגוף והשיער, משמש גם כשמן טיפולי לאנשים עם בעיות עור רציניות, ומצוין למריחה על כפות רגלים ומרפקים למניעת עור יבש וקשה. חסרון: הניחוח אינו טוב במיוחד והוא יקר, אם כי ניתן להשיגו דרך חלק מקופות החולים.
- סבון ירדן - מזכיר את הסבון של סבתא ג'מילה. עשוי משמנים צמחיים-לא אתריים- בלבד, וריחו נעים.
- שמן שומשום טהור - מצוין לניקוי ולהרגעה עמוקה.
- שמן לבנדר – מוסיפים 2-3 טיפות לאמבטיה.
- שמן קלנדולה של וולדה – מוסיפים 2-3 טיפות לאמבטיה.
- סבון קלנדולה – לחפיפת השיער.
- קמיל בלו של ד"ר פישר
- ג'ל ושמפו של עץ התה
הקשקשים עוברים לאחר תקופה, אין מה להילחץ!
סבון או שמפו מייבשים את עור הקרקפת ולכן אפשר לחכות עם החפיפה.
אם בכל זאת רוצים לחפוף, אפשר לחפוף בזריזות ועם קמצוץ של שמפו, או לשים במי האמבט שמן מיוחד, אמול של פישר.
לטיפול בקילוף העור בקרקפת אפשר להשתמש בשמן ג'ונסון, שצריך להשאיר על השיער מספר שעות. שימו לב כי יש להקפיד לא לצאת לשמש בזמן שהשמן על הראש!
חפיפת שיער
לחפיפה אפשר להשתמש בשמפו לתינוקות או בשמפו רגיל, במי אמבט מסובנים, או רק להרטיב עם מים.
התינוקת בוכה כשמוציאים אותה מהמים. מדוע? ומה עושים?
- אולי העור שלה מתייבש וכואב לה?
- אולי היא מתעייפת מאוד ורוצה לישון אחרי האמבטיה?
- אולי מים באזניים?
- באיזה סבון אתם משתמשים?
- אולי היא כועסת שהוציאו אותה מהמים?
- אולי היא רעבה בעקבות השהייה במים החמים?
- אולי הפרשי הטמפרטורה בין חדר האמבטיה לחדר השינה מפריעים לה?
- אולי היא לא רוצה לצאת עדין מהמים?
- מהאמבטיה - ישר לציצי ולהלביש תוך כדי.
- מקלחת בבוקר במקום אמבטיה בערב.
- להוציא אותה מהאמבטיה רק כשהיא מבקשת.
- לנסות להצחיק אותה תוך כדי ניגוב והלבשה.
- להלביש אותה בתוך חדר האמבטיה.
- להפסיק לרחוץ אותה.
- להמשיך את האמבטיה עד שהיא מראה סימני אי-נוחות ורצון לצאת.
עוף החול, מיכל, טושו, אמא מעשנת מידי פעם, אמא של אופק, מיה גל, חגית, חגית ל, חגית פ, ה עוגיה, מרב סגל, רעות, רעות וצליל, אביטל, אמא של יונת, סיגל ב, אביב חדש, ענן בעננים, נועה, אמא אדמה, חוה ש, מ י כ ל, עגור לבן, בועז חן, טרה רוסה, לירז, אביטל צ, איתי שרון, אל דנטה, בונבון, עידית ק, ב דרך
{דיון שהועבר לכאן מהדף קניות לקראת לידה <בעיקר כי אני עורכת חדשה ולא נעים למחוק אז הסתפקתי להעביר לדף הרלוונטי (-: Pלונית אחרת>