הנה מאמר של דבורי גיתי יוסף שכותבת גם לחיים אחרים במדור הנטרופתי.
מו-מו לא, מה-מה כן
לכבוד חג השבועות הממשמש באופק, המדור יקדיש מקום לסוגיית מוצרי החלב.
למה סוגייה? משום שבין העוסקים במקצועות הבריאות והתזונה מתנהל ויכוח ער סביב השאלה 'האם חלב הוא מזון מתאים לבני אדם?'
האדם כידוע שייך למחלקת היונקים, ואף נחשב מהמפותחים ביניהם. כל כך מפותח עד שפיתח תעשיות מזון שמספרות לנו שמה שאנחנו צריכים זה ב-ד-י-ו-ק מה שהתעשייה מייצרת. נכון שלגוף שלך מגיע חלב??? נכון שבלי חלב אין סידן??? נכון שכוס חלב זאת הדרך הבריאה לפתוח את הבוקר??? נכון שילדים זקוקים לחלב כדי לגדול??
לא, לא נכון. אבל זה מה שהפירסומאים של יצרני החלב היו רוצים שתחשבו.
הגדרת 'חלב מה הוא' מתוך הלקסיקון השלם לתזונה טבעית של אוולין רוהל:
"חלב הוא נוזל המופרש מהשדיים ומטרתו לספק תזונה לחיות צעירות…"
ככל היונקים האחרים, גם גורי האדם יונקים חלב אימם. חלב הוא מזון מושלם שמספק לגור / תינוק כל מה שהוא צריך. תינוק עד גיל חצי שנה אמור בדרך הטבע לחיות ולהתפתח על חלב- אם בלבד. במשך חצי שנה תינוק מכפיל את גודלו פי 2 ועובר התפתחות מואצת של כל מערכות הגוף לרבות המוח, ולכל זה החלב מספיק. לא רק זאת, אלא שכשמשתנים הצרכים התזונתיים של התינוק, הרכב החלב משתנה בהתאם. מי שברא את האדם, יצר עבורו מזון פלאים שאמור לתת לו את הבסיס לבריאות טובה להמשך החיים קדימה. החלבון שבחלב- האם הוא מסוג שמערכת העיכול של תינוק מזהה ומעכלת ללא קושי.
אחד המאפיינים היחודיים לחלב-אם הוא ריבוי חומצות שומן שחיוניות להתפתחות המוח האנושי.
חלב הפרה הוא המזון המושלם לעגל. לעומת חלב אישה, הוא מכיל פי 2-3 חלבון, סידן וזרחן – המאפשרים לעגל לגדל מהר גוף גדול ועצמות שיישאו את המשקל.עגל גדל פי ארבע בששת חודשיו הראשונים. חומצות שומן בחלב הפרה מועטות מאד, מה שמביא את התוצאה של עגל 'גדול וטיפש'.
מכאן יבין המבין שהניסיון לתת ליונק אחד חלב של יונק אחר היא סטייה מדרך הטבע ופיספוס של 'הוראות היצרן'. תינוק אנושי שמזינים בחלב פרה, גבינות, מעדני חלב וכו', בהכרח לא מקבל מה שהוא זקוק לו, ובהחלט מקבל עומס רב של חומרים מיותרים שחלקם זרים למערכת, לא מתעכלים ומעוררים תגובות אלרגיות. התוצאה היא מיגוון סימפטומים מוכרים כמו ליחה, נזלת, אסטמה, פריחות עור, דלקות אוזניים חוזרות, דלקות סימפונות חוזרות, הפרעות עיכול וכן בסיס להתפתחות מחלות כרוניות בעתיד. אז כשמעדני דני, גמדים וקטקטים הופכים להיות ' המזון המושלם לילדך', אל תתפלאי שהילד חולה. ביקור מקרי בגן ילדים פלוני יזכיר את תסריט הגננת שרצה אחרי הילדים עם הטישיו במאבק חסר תוחלת בנזלת, ובאותה נשימה מוציאה לילדים מעדני חלב מהמקרר.
אצל מבוגרים התמונה עוד יותר עגומה. החל מגיל שנה- שנתיים הולכים ופוחתים האנזימים במעיים שמפרקים את חלבוני החלב וסוכר החלב. בטבע ניתן לראות שהעגל יונק חלב אך הפרה אוכלת עשב. גור הזאבים יונק חלב אך הזאבה אוכלת בשר. האדם הוא היונק היחיד שממשיך לצרוך חלב גם בבגרותו, אך כמות האנזימים הפחותה מעידה שלא לכך התכוון המשורר.
ד"ר אריה אבני מתמצת מאות מאמרים מדעיים בספרו "עזוב ת' עטינים שלי, בן אדם!" ובשפה בהירה וקולחת מתאר את מיגוון הצרות הרפואיות שגורם חלב לאנשים שעברו את גיל שנתיים. להלן רשימה חלקית לשובב בה את העין: מחלות לב וכלי דם, דימומים במערכת העיכול, קטרקט, סוכרת נעורים, סרטן מסוגים שונים, בריחת סידן ועוד.
כן, זו אינה טעות. מוצרי החלב המומלצים על ידי רופאים רבים למניעת בריחת סידן דווקא מחמירים את המצב. בחלב פרה יש הרבה זרחן שמתחרה עם הסידן בגוף ומאיץ את הפרשת הסידן דרך השתן. כמו כן החלב עני במגנזיום שהוא מינרל חיוני לקליטת הסידן בעצמות.
ולסיכום נושא חלב הפרה, משפט שאהבתי מהספר הנ"ל:
"תנו לפרה לעשות מוווו אך במוצרי חלב שלה אל תגעוווו"…
זכורתני ילדה חמודה בת 3 שהגיעה לטיפולי עם קוצר נשימה ודלקת סימפונות חוזרת. ההורים קיבלו הנחיה להחליף את כל מוצרי חלב הפרה במוצרי חלב עיזים.
היות והילדה אוכלת לא רק בבית אלא גם בגן, גם אצל סבתא וכו', נדרש שיתוף פעולה מהילדה בהקפדה על מקור החלב. אי לכך הומצאה הסיסמא: 'מו- מו לא, מה- מה כן'. וכך יכלה הילדה לזכור לסרב להצעות לגלידה ומעדני חלב. קוצר הנשימה חלף, מצב מערכת הנשימה השתפר פלאות.
למה חלב עיזים? כי הוא החלב הכי דומה לחלב- אישה בטבע. מרבית התינוקות והילדים יכולים לפרק ולעכל אותו והוא לא יגרום בדרך כלל בעיות אלרגיה.
לגבי מבוגרים, מיעוט האנזימים המפרקים חלב במערכת העיכול עלול להיות לרועץ גם בעיכול חלב עיזים.
מבוגרים ייטיבו לבחור יוגורט, קפיר וגבינות מחלב צאן, שהם יותר קלים לעיכול מהחלב.
בתרבויות שונות חלב עיזים משמש כמזון מחזק ומרפא לאנשים במצבי חולשה, תת תזונה, אנמיה, תשישות עצבים, כיבי קיבה והחלמה ממחלות ממושכות.
נדגיש שמדובר בחלב אורגני שנלקח מייד מהעטין לפני שהספיק להתקרר, כך שמי שירצה להנות מריפוי בחלב עיזים, יצטרך מן הסתם להחזיק אחת בחצר.
ניתן היום להשיג בבתי הטבע מוצרי חלב צאן אורגניים. רשתות השיווק מציעות מבחר הולך וגדל של גבינות צאן ממחלבות קטנות ואיכותיות. יש אפילו מעדניות מיוחדות המתמחות בגבינות שקיבלו את השם 'גביניות'.
גבינות מחלב עיזים:
בולגרית, בושרון, טום דה פרובנס, לבָּנֶה, סול סור שר, סן מרסלן, סנט מור, סנט פולן, פטה, פירמיד, פרומעז, פרמייר, צ'דר עיזים, קורטן דה שוויניול, קממבר, שב (גבינת עיזים טרייה), שברואי, תום
גבינות מחלב כבשים:בולגרית, חלומי, לבּנֶה, פטה, פקורינו, קשקוול, רוקפור, ריקוטה*
מיה שטרן, יוצרת במטבח, תרמה באהבה למדור טיפים על הכנת יוגורט ולבנה ביתיים, משקאות- יוגורט מרעננים לקיץ ותחליף שוקו לילדים.
יוגורט עיזים ביתי---
מחממים ליטר חלב עיזים עד טמפרטורה שמאפשרת להכניס את האצבע ולספור עד עשר.
מסירים מהאש.
בוחשים אל החלב כף יוגורט עיזים שאוהבים. בחירת היוגורט תיתן את הסיגנון והטעם של היוגורט החדש.
מערבבים היטב.
מכסים את הסיר ונותנים לתרבית 'לדגור' בטמפרטורה חמימה כעשר שעות. מיה נוהגת להכניס את הסיר לשמיכת הפוך ולבלות איתו את הלילה. אלה שיש להם מושג שונה על בילוי לילי במיטה, יכולים לשים את הסיר בשמש.
לאחר שמונה שעות מתחיל להיווצר יוגורט, וככל שהוא 'דוגר' זמן רב יותר, הוא מקבל טעם חמוץ יותר. אפשר לפתוח ולטעום עד שמקבלים את דרגת החמיצות הרצויה.
מכניסים למקרר.
אם היוגורט יצא מוצלח, כדאי לשמור ממנו מעט להתחלת הנגלה הבאה.
לבנה עיזים ביתי
מערבבים ארבעה גביעי יוגורט עיזים עם מעט מלח ומכניסים לבד חיתול או מגבת מטבח מהסוג הסרוג. קושרים את הקצוות.
אפשר לתלות את החבילה מעל הכיור אבל צפו לטפטוף מי- גבינה מתמיד על הכלים שבכיור. אפשרות נקיה יותר היא להניח את החבילה במסננת שמונחת על קערה.
נותנים לעסק לטפטף יממה תמימה. ככל שעובר יותר זמן, הגבינה תצא סמיכה יותר.
אם סוחטים את יתרת הנוזלים ביד, הגבינה יוצאת קשה. אפשר לווסת את משך הזמן עפ"י נטיית לבכם לגבינה קשה או רכה יותר.
משקאות מיוגורט עיזים---
גביע יוגורט, כף דבש, טיפת תמצית פריחת הדרים (מזהר) או כמה טיפות מי ורדים,
2-3 קוביות קרח. מערבלים הכל בבלנדר.
גביע יוגורט, חופן נענע שטופה, קצת מלח, 2-3 קוביות קרח ולבלנדר.
אם הבנתם את העיקרון, אפשר לקחת את הבסיס של יוגורט עיזים, קוביות קרח ובלנדר, ולשלב חתיכות פרי מכל סוג.
תחליף שוקו לילדים
כוס חלב עיזים, כף סוכר חום, כפית גדושה אבקת חרובים, לשקשק בשייקר או בבלנדר.
ובלי עוגת גבינה לשבועות אי אפשר.
רבקה לכמן, השפית של 'דיאט- גורמה' חושפת סוד מקצועי טעים:
עוגת גבינת עיזים אוורירית
500 גרם גבינת עיזים רכה 5%
200 סמ"ק יוגורט עיזים
7 חלמונים
4 כפות שטוחות קמח מלא
4 כפות שטוחות קורנפלור
1 כפית תמצית וניל
1 קליפת לימון מגוררת
מחממים תנור ל- 200 מעלות.
מערבבים את כל החומרים הרשומים מעלה בקערה.
7 חלבונים
4/5 כוס סוכר חום
מקציפים את החלבונים והסוכר לקצף יציב.
מאחדים את הקצף בבחישה זהירה עם שאר המרכיבים בקערה.
יוצקים לתבנית פיירקס עגולה 24 ס"מ.
מניחים את התבנית בתבנית נוספת גדולה יותר, וממלאים את התבנית החיצונית במים.
אופים ב'אמבט' 45 דקות, מנמיכים את החום ל- 150 מעלות ואופים עוד 10 דקות.
מוציאים מהתנור, נותנים לעוגה להצטנן 5 דקות בלבד
ואז- מעבירים סכין סביב דפנות העוגה, מלבישים צלחת על התבנית והופכים בבת אחת.
מושכים החוצה את התבנית לאט לאט תוך הרעדת התבנית, עד חילוץ העוגה.
עוטפים בניילון נצמד. מאחסנים במקרר – רצוי יום מראש לפני שמתנפלים.
חג שמח.
- שאלות למדור בכתב יש להפנות לכתובת: דבורי גתי, גרנדוס 13 , רמת-גן 52326
או לדואר אלקטרוני dvory@ barak-online.net
שאלות בע"פ יש להשאיר בתא הקולי בטלפון 03-5749046
הנה מאמר של דבורי גיתי יוסף שכותבת גם לחיים אחרים במדור הנטרופתי.
[list]
[*] ברכת המזון
[/list]
מו-מו לא, מה-מה כן
לכבוד חג השבועות הממשמש באופק, המדור יקדיש מקום לסוגיית מוצרי החלב.
למה סוגייה? משום שבין העוסקים במקצועות הבריאות והתזונה מתנהל ויכוח ער סביב השאלה 'האם חלב הוא מזון מתאים לבני אדם?'
האדם כידוע שייך למחלקת היונקים, ואף נחשב מהמפותחים ביניהם. כל כך מפותח עד שפיתח תעשיות מזון שמספרות לנו שמה שאנחנו צריכים זה ב-ד-י-ו-ק מה שהתעשייה מייצרת. נכון שלגוף שלך מגיע חלב??? נכון שבלי חלב אין סידן??? נכון שכוס חלב זאת הדרך הבריאה לפתוח את הבוקר??? נכון שילדים זקוקים לחלב כדי לגדול??
לא, לא נכון. אבל זה מה שהפירסומאים של יצרני החלב היו רוצים שתחשבו.
הגדרת 'חלב מה הוא' מתוך הלקסיקון השלם לתזונה טבעית של אוולין רוהל:
"חלב הוא נוזל המופרש מהשדיים ומטרתו לספק תזונה לחיות צעירות…"
ככל היונקים האחרים, גם גורי האדם יונקים חלב אימם. חלב הוא מזון מושלם שמספק לגור / תינוק כל מה שהוא צריך. תינוק עד גיל חצי שנה אמור בדרך הטבע לחיות ולהתפתח על חלב- אם בלבד. במשך חצי שנה תינוק מכפיל את גודלו פי 2 ועובר התפתחות מואצת של כל מערכות הגוף לרבות המוח, ולכל זה החלב מספיק. לא רק זאת, אלא שכשמשתנים הצרכים התזונתיים של התינוק, הרכב החלב משתנה בהתאם. מי שברא את האדם, יצר עבורו מזון פלאים שאמור לתת לו את הבסיס לבריאות טובה להמשך החיים קדימה. החלבון שבחלב- האם הוא מסוג שמערכת העיכול של תינוק מזהה ומעכלת ללא קושי.
אחד המאפיינים היחודיים לחלב-אם הוא ריבוי חומצות שומן שחיוניות להתפתחות המוח האנושי.
חלב הפרה הוא המזון המושלם לעגל. לעומת חלב אישה, הוא מכיל פי 2-3 חלבון, סידן וזרחן – המאפשרים לעגל לגדל מהר גוף גדול ועצמות שיישאו את המשקל.עגל גדל פי ארבע בששת חודשיו הראשונים. חומצות שומן בחלב הפרה מועטות מאד, מה שמביא את התוצאה של עגל 'גדול וטיפש'.
מכאן יבין המבין שהניסיון לתת ליונק אחד חלב של יונק אחר היא סטייה מדרך הטבע ופיספוס של 'הוראות היצרן'. תינוק אנושי שמזינים בחלב פרה, גבינות, מעדני חלב וכו', בהכרח לא מקבל מה שהוא זקוק לו, ובהחלט מקבל עומס רב של חומרים מיותרים שחלקם זרים למערכת, לא מתעכלים ומעוררים תגובות אלרגיות. התוצאה היא מיגוון סימפטומים מוכרים כמו ליחה, נזלת, אסטמה, פריחות עור, דלקות אוזניים חוזרות, דלקות סימפונות חוזרות, הפרעות עיכול וכן בסיס להתפתחות מחלות כרוניות בעתיד. אז כשמעדני דני, גמדים וקטקטים הופכים להיות ' המזון המושלם לילדך', אל תתפלאי שהילד חולה. ביקור מקרי בגן ילדים פלוני יזכיר את תסריט הגננת שרצה אחרי הילדים עם הטישיו במאבק חסר תוחלת בנזלת, ובאותה נשימה מוציאה לילדים מעדני חלב מהמקרר.
אצל מבוגרים התמונה עוד יותר עגומה. החל מגיל שנה- שנתיים הולכים ופוחתים האנזימים במעיים שמפרקים את חלבוני החלב וסוכר החלב. בטבע ניתן לראות שהעגל יונק חלב אך הפרה אוכלת עשב. גור הזאבים יונק חלב אך הזאבה אוכלת בשר. האדם הוא היונק היחיד שממשיך לצרוך חלב גם בבגרותו, אך כמות האנזימים הפחותה מעידה שלא לכך התכוון המשורר.
ד"ר אריה אבני מתמצת מאות מאמרים מדעיים בספרו "עזוב ת' עטינים שלי, בן אדם!" ובשפה בהירה וקולחת מתאר את מיגוון הצרות הרפואיות שגורם חלב לאנשים שעברו את גיל שנתיים. להלן רשימה חלקית לשובב בה את העין: מחלות לב וכלי דם, דימומים במערכת העיכול, קטרקט, סוכרת נעורים, סרטן מסוגים שונים, בריחת סידן ועוד.
כן, זו אינה טעות. מוצרי החלב המומלצים על ידי רופאים רבים למניעת בריחת סידן דווקא מחמירים את המצב. בחלב פרה יש הרבה זרחן שמתחרה עם הסידן בגוף ומאיץ את הפרשת הסידן דרך השתן. כמו כן החלב עני במגנזיום שהוא מינרל חיוני לקליטת הסידן בעצמות.
ולסיכום נושא חלב הפרה, משפט שאהבתי מהספר הנ"ל:
"תנו לפרה לעשות מוווו אך במוצרי חלב שלה אל תגעוווו"…
זכורתני ילדה חמודה בת 3 שהגיעה לטיפולי עם קוצר נשימה ודלקת סימפונות חוזרת. ההורים קיבלו הנחיה להחליף את כל מוצרי חלב הפרה במוצרי חלב עיזים.
היות והילדה אוכלת לא רק בבית אלא גם בגן, גם אצל סבתא וכו', נדרש שיתוף פעולה מהילדה בהקפדה על מקור החלב. אי לכך הומצאה הסיסמא: 'מו- מו לא, מה- מה כן'. וכך יכלה הילדה לזכור לסרב להצעות לגלידה ומעדני חלב. קוצר הנשימה חלף, מצב מערכת הנשימה השתפר פלאות.
למה חלב עיזים? כי הוא החלב הכי דומה לחלב- אישה בטבע. מרבית התינוקות והילדים יכולים לפרק ולעכל אותו והוא לא יגרום בדרך כלל בעיות אלרגיה.
לגבי מבוגרים, מיעוט האנזימים המפרקים חלב במערכת העיכול עלול להיות לרועץ גם בעיכול חלב עיזים.
מבוגרים ייטיבו לבחור יוגורט, קפיר וגבינות מחלב צאן, שהם יותר קלים לעיכול מהחלב.
בתרבויות שונות חלב עיזים משמש כמזון מחזק ומרפא לאנשים במצבי חולשה, תת תזונה, אנמיה, תשישות עצבים, כיבי קיבה והחלמה ממחלות ממושכות.
נדגיש שמדובר בחלב אורגני שנלקח מייד מהעטין לפני שהספיק להתקרר, כך שמי שירצה להנות מריפוי בחלב עיזים, יצטרך מן הסתם להחזיק אחת בחצר.
ניתן היום להשיג בבתי הטבע מוצרי חלב צאן אורגניים. רשתות השיווק מציעות מבחר הולך וגדל של גבינות צאן ממחלבות קטנות ואיכותיות. יש אפילו מעדניות מיוחדות המתמחות בגבינות שקיבלו את השם 'גביניות'.
גבינות מחלב עיזים:
בולגרית, בושרון, טום דה פרובנס, לבָּנֶה, סול סור שר, סן מרסלן, סנט מור, סנט פולן, פטה, פירמיד, פרומעז, פרמייר, צ'דר עיזים, קורטן דה שוויניול, קממבר, שב (גבינת עיזים טרייה), שברואי, תום
גבינות מחלב כבשים:בולגרית, חלומי, לבּנֶה, פטה, פקורינו, קשקוול, רוקפור, ריקוטה*
מיה שטרן, יוצרת במטבח, תרמה באהבה למדור טיפים על הכנת יוגורט ולבנה ביתיים, משקאות- יוגורט מרעננים לקיץ ותחליף שוקו לילדים.
יוגורט עיזים ביתי---
מחממים ליטר חלב עיזים עד טמפרטורה שמאפשרת להכניס את האצבע ולספור עד עשר.
מסירים מהאש.
בוחשים אל החלב כף יוגורט עיזים שאוהבים. בחירת היוגורט תיתן את הסיגנון והטעם של היוגורט החדש.
מערבבים היטב.
מכסים את הסיר ונותנים לתרבית 'לדגור' בטמפרטורה חמימה כעשר שעות. מיה נוהגת להכניס את הסיר לשמיכת הפוך ולבלות איתו את הלילה. אלה שיש להם מושג שונה על בילוי לילי במיטה, יכולים לשים את הסיר בשמש.
לאחר שמונה שעות מתחיל להיווצר יוגורט, וככל שהוא 'דוגר' זמן רב יותר, הוא מקבל טעם חמוץ יותר. אפשר לפתוח ולטעום עד שמקבלים את דרגת החמיצות הרצויה.
מכניסים למקרר.
אם היוגורט יצא מוצלח, כדאי לשמור ממנו מעט להתחלת הנגלה הבאה.
לבנה עיזים ביתי
מערבבים ארבעה גביעי יוגורט עיזים עם מעט מלח ומכניסים לבד חיתול או מגבת מטבח מהסוג הסרוג. קושרים את הקצוות.
אפשר לתלות את החבילה מעל הכיור אבל צפו לטפטוף מי- גבינה מתמיד על הכלים שבכיור. אפשרות נקיה יותר היא להניח את החבילה במסננת שמונחת על קערה.
נותנים לעסק לטפטף יממה תמימה. ככל שעובר יותר זמן, הגבינה תצא סמיכה יותר.
אם סוחטים את יתרת הנוזלים ביד, הגבינה יוצאת קשה. אפשר לווסת את משך הזמן עפ"י נטיית לבכם לגבינה קשה או רכה יותר.
משקאות מיוגורט עיזים---
גביע יוגורט, כף דבש, טיפת תמצית פריחת הדרים (מזהר) או כמה טיפות מי ורדים,
2-3 קוביות קרח. מערבלים הכל בבלנדר.
גביע יוגורט, חופן נענע שטופה, קצת מלח, 2-3 קוביות קרח ולבלנדר.
אם הבנתם את העיקרון, אפשר לקחת את הבסיס של יוגורט עיזים, קוביות קרח ובלנדר, ולשלב חתיכות פרי מכל סוג.
תחליף שוקו לילדים
כוס חלב עיזים, כף סוכר חום, כפית גדושה אבקת חרובים, לשקשק בשייקר או בבלנדר.
ובלי עוגת גבינה לשבועות אי אפשר.
רבקה לכמן, השפית של 'דיאט- גורמה' חושפת סוד מקצועי טעים:
עוגת גבינת עיזים אוורירית
500 גרם גבינת עיזים רכה 5%
200 סמ"ק יוגורט עיזים
7 חלמונים
4 כפות שטוחות קמח מלא
4 כפות שטוחות קורנפלור
1 כפית תמצית וניל
1 קליפת לימון מגוררת
מחממים תנור ל- 200 מעלות.
מערבבים את כל החומרים הרשומים מעלה בקערה.
7 חלבונים
4/5 כוס סוכר חום
מקציפים את החלבונים והסוכר לקצף יציב.
מאחדים את הקצף בבחישה זהירה עם שאר המרכיבים בקערה.
יוצקים לתבנית פיירקס עגולה 24 ס"מ.
מניחים את התבנית בתבנית נוספת גדולה יותר, וממלאים את התבנית החיצונית במים.
אופים ב'אמבט' 45 דקות, מנמיכים את החום ל- 150 מעלות ואופים עוד 10 דקות.
מוציאים מהתנור, נותנים לעוגה להצטנן 5 דקות בלבד
ואז- מעבירים סכין סביב דפנות העוגה, מלבישים צלחת על התבנית והופכים בבת אחת.
מושכים החוצה את התבנית לאט לאט תוך הרעדת התבנית, עד חילוץ העוגה.
עוטפים בניילון נצמד. מאחסנים במקרר – רצוי יום מראש לפני שמתנפלים.
חג שמח.
[list]
[*] שאלות למדור בכתב יש להפנות לכתובת: דבורי גתי, גרנדוס 13 , רמת-גן 52326
[/list]
או לדואר אלקטרוני dvory@ barak-online.net
שאלות בע"פ יש להשאיר בתא הקולי בטלפון 03-5749046