האתר הוקם על ידי אנשים מקהילת החינוך הביתי בישראל בשנת 2000. הוא נועד לתמיכה הדדית, לשיתוף במידע ולימוד משותף וכבמה לדיונים בנושא חינוך ביתי, הורות טבעית, אקולוגיה, וכל נושא שעשוי להיות קשור לדרך חיים טבעית.
[...] אני חושדת בשמן פשתן ובזרעי פשתן, פשוט מכיוון שעד כמה שידוע לי זה לא היה מעולם צמח מאכל עד השנים האחרונות, ומבחינתי, זה אומר דרשני.
אופק, יש לך מידע אחר?
בשמת - אכן כל השמנים הם בעייתים (מזון מעובד ומזוקק - רחוק מממצבו הטבעי) במיוחד אלה מזרעים (שדורשים עיבוד מסובך יותר). יש המוכרים שמן פשתן בכבישה קרה (למרות שישנו ויכוח באמת כמה קר זה). לגבי זרעי פשתן - שנים אחרונות? הזרעים נצרכו על ידי האדם אלפי שנים - אני רק מוצא מידע שמגבה את זה. הפשתן, כמו ההמפ הוא צמח רב שימושי ביותר.. הוא גודל מהטרופי ועד קנדה. היה מעניין שדווקא במקסיקו וגואטמלה בכל השווקים הפתוחים היה אפשר להשיג בזול (למרות שאני חושב שהרוב היה מיובא מקנדה).
מגדלים פשתן גם בשביל הזרעים וגם הסיבים. חלקים שונים של הצמח משמשים לייצור אריגים, צבע, נייר, תרופות, רשתות דגים וסבון. יש גם המגדלים אותו כצמח נוי, מכיוון שפשתן הוא אחד ממינים בודדים שיכולים להפיק פרחים כחולים באמת (רב הפרחים "הכחולים" הם למעשה רק גוון של סגול).
מידע נוסף ב- http://en.wikipedia.org/wiki/Flax
בשמת ממחשב אחר:
בבן אורי לא רוצה לדון.
לגבי הפשתן: ברור שהוא גודל מימי קדם - השאלה שלי היתה אם למטרות מזון?
שמן פשתן למאכל, או זרעי פשתן טחונים למאכל, גם אלה שימושים עתיקים? או רעיון חדש?
A recent text on flaxseed, edited by researchers at the University of Toronto, contains discussions of historical uses as a food, both directly and indirectly. In the introduction, we learn that the edible flaxseed was the one predominantly grown in India, that flaxseed is consumed in the diet as oil in China, that it is consumed in Ethiopia in a stew (wat), as a porridge (gufmo), and as a drink (chilka), and has been part of the traditional foods in Egypt since the time of the Pharaohs.
Flaxseeds have a long and extensive history. Originating in Mesopotamia, the flax plant has been known since the Stone Ages. One of the first records of the culinary use of flaxseeds is from times of ancient Greece. In both that civilization and in ancient Rome, the health benefits of flaxseeds were widely praised
הרמב"ם, לפני כ-800 מתייחס לפשתן כאל צמח מרפא המועיל למספר רב של בעיות, למשל:
ריבוי ליחה, עצירות, ריאות, ועוד אני יכולה לברר יותר לעומק אם מישהו מעוניין, יש לי כמה ספרי רפואה שלו בבית.
אני אישית השתמשתי בפשתן (תה מגרעינים) כדי לכייח המון ליחה שהייתה לי וזה ממש עזר. לגבי שמן - לא יודעת אם אז נהגו להפיק שמן מהפשתן אבל כאמור לא קשה לברר.
נכון, שהשמן מעט משלשל ולא מומלץ למי שיש לו בעיות ספיגה חמורות, אבל אני באמת לא עד כדי כך מתמצאת.
הרמב"ם, אגב, ממליץ לכל אדם ש"יהיו מעיו מעט רפויים" כלומר, זה עדיף ממעיים מעט עצורים.
הפשתן מוזכר בתורה ("דרשה צמר ופשתים"), כך שבודאי אפשר למצוא התייחסות מפורטת לצמח בין דפי הגמרא. גם את זה אפשר לברר די בקלות, זה מופיע מן הסתם באנציקלופדיה התלמודית.
Corn]+ Grinder[/po].jpg
אם יש לך חברים\קרובים שמגיעים ממדינות עולם שני ושלישי (מזרח אירופה, מרכז ודרום אמריקה, אסיה..) או מצפון אמריקה (שם אפשר להזמין online) אני ממליץ מאד לבקש מהם להביא אחת כזו (או יותר לחברים..) זה יעלה בין 10$ ל-60$ תלוי מאיפה הם מגיעים..
בימים אלו אני מנסה להשיג אבני טחינה - משהו כזה:
98588541]+ 4dd5fb19bf[/po].jpg
מישהו יודע איפה אפשר להשיג? ראיתי את זה בארץ פעמיים אבל אין מקור קבוע.
ואם רוצים להתחשמל - הבלנדר עובד יופי (קצת מחמם) - ניסית בבלנדר? אם אין לך אז אני ממליץ לקנות בלנדר חזק - זה רב שימושי שלא כמו מטחנת קפה שטובה רק לטחינת זרעים. אבל אם את מתעקשת על מטחנת קפה - שזה זול ויותר קומפקטי מבלנדר (טוב לטיולים).
תוודאי שכל החלקים הם מנירוסטה - כדי שלא יחליד לך עם הזמן.
אני סקרנית לגבי ה"בישול" עם פשתן ותוהה אם יש לך תשובה. הפשתן הרי רגיש לחמצון באור. אז ייבוש
לאפת שמש או קרקרים עם פשתן צריך להעשות בתנאים מיוחדים כדי לשמור על הפשתן? ומה לגבי האחסנה שאחרי?
תודה רבה על כל הידע שאתה חולק עימנו!!!
מתחילה-
הפשתן מחזיק מעמד די טוב - אני שומר אותו במקום קריר ויבש או במקרר אם יש מקום. לאחר טחינה הכנת פת\לאפת\קציצת שמש.. אני שומר את אלו בקרור (או במרתף אם היה לי). יש הבדל מאד ברור בריח ובטעם של פשתן שהתקלקל. זה ריח חמצמץ והטעם קצת שורף בגרון. מנסיוני הפשתן עמיד הרבה יותר מזרעים ואגוזים אחרים - אני חושב שזה בגלל שהוא הרבה פחות שומני. שומשום למשל לאחר טחינה מתקלקל מאד מהר - אני מכין חלבה ואוכל אותה תוך יום יומיים. הרבה אגוזים שאת קונה בחנות - כמו אגוזי לוז ומלך וברזיל מקולקלים כבר בחנות... לא ידעתי למה אני לא אוהב אגוזי לוז עד שטעמתי כאלה שליקטתי בעצמי .. איזה גן עדן.. את רוב האגוזים בשוק אופים בטמפרטורות גבוהות מה לעשות. בכל מקרה במקום קריר הפת שמש מחזיקה מעמד יופי חודשים בלי להתקלקל. אח שלי סבור שעדיך להכין פת שמש מפשתן מושרה ולא טחון - מנסיון קצר לא נראה לי שזה עושה הבדל גדול.
אהלן, חשבתי שאולי אתה תדע להמליץ לי איזה שמן פשתן ניתן לקנות באכות הטובה ביותר, אין לי מכונות לטחינה וכאלה ולכן שמן זה זו ברירת מחדל, אלא אם יש הצעות אחרות לאכילת זרעי הפשתן בלי מטחנות וכאלה?
ג'ינ ג'ית שלום - אם שמן - אז שמן אורגני (חשוב להדגיש את האורגניות ככל שהמזון מרוכז יותר) בכבישה קרה בבקבוק שחור שנשמר בקירור בחנות ובבית. ראיתי כמה כאלה בחנויות הטבע (לקנות ישר מהיבואן אם אפשר)
חוזר וממליץ להשקיע בבלנדר (ראי בלנדרים ומעבדי מזון) או אבן ריחיים כמה מאות שקלים ולאכול את המזון המלא - אם המחיר של שמן פשתן לעומת זרעי פשתן זה יחזיר את עצמו תוך זמן קצר!
פשתן משקית רגילה לאכילה בחנות טבע, זרעתי על פני השטח וגדל שדה של פרחים יפהייפיים
לא רגיש לגיר
לא רגיש למיעוט השקייה,
השנה אני לא זורעת כי שמיטה והאדמה רוצה לנוח
כמה מן הטוב שבפשתן אני מאבדת לאחר טחינה וייבוש במייבש מזון? הייבוש לוקח זמן רב ובו הפשתן נחשף לחום (חמימות) וחמצן.
לא רק שהוא מאבד את הטוב, הוא נעשה מזיק. אני לועסת טוב טוב במקום לטחון. ברור שלא הכל נלעס במאה אחוז, אבל כך אני לפחות מכניסה בוודאות גם קצת ממה שטוב.
אני מערבת פשתן טחון ברסק הירוק והקטנה שותה ממנו.
קראי מה כתבתי על פשתן טחון.
פשתן לא טחון את לא יכולה לתת לה בגילה כי היא לא יכולה ללעוס אותו. לכן- נראה לי שעדיף שתחכי קצת.
טוב, גם אם הוא טחון טרי טרי , הטחינה בבלנדר מחמצנת את השמן שבפשתן בגלל החום והמגע עם המתכת. כמעט בשום מזון אחר זה לא בעייתי כמו בפשתן, כי השמן שלו מתחמצן נורא נורא מהר (אפילו אם בתיאוריה טחנתי בלי שנוצר חום, יש את החשיפה לאויר).
זה לא משהו שהייתי רוצה לטחון, אחרי שקיבלתי פעם הסבר מאוד מפורט בעניין ממרצה שלי שהיא דוקטור לביוכימיה, אז אני מבססת את דבריי על מקור אמין.
מה רע בלטחון אותו עם מכונת הטחינה שקיבלנו - השיניים?
ענבל,
זה קצת קשה לחלק מהאנשים כי זה נכנס בין השיניים
הרבה מביני דבר אומרים שזה בסדר במטחנת תבלינים אם אוכלים מייד (ושהעניין עם לשמור בהקפאה זה סתם משהו מונפץ כדי שיהיה אפשר למכור את זה קפוא בחנויות).
בגלל החום והמגע עם המתכת
ומה עם שייקים בבלנדר? עובדה שאנשים שאוכלים רסק ירוק מדווחים על הרגשה טובה ועיכול משופר. יש חימצון, זה נכון - אבל יש גם יתרונות.
טלי מא
בעיקרון אני תומך נלהב של בן אורי
מצד שני קראתי הרבה מומחי בריאות שדוקא בעד פשתן
אז הפתרון שלי - ללכת לפי ההרגשה, ולא להגזים בכמויות. (שומשום למשל אני פחות פוחד מהכמויות)
ומה עם שייקים בבלנדר? עובדה שאנשים שאוכלים רסק ירוק מדווחים על הרגשה טובה ועיכול משופר. יש חימצון, זה נכון - אבל יש גם יתרונות.
אתה צודק, יש גם חמצון וגם יתרונות. העניין הוא שברסק ירוק, החמצון פשוט הורס חלק מהרכיבים, (וחלק לא נהרסים), ולא הופך אותם למשהו מסוכן. בפשתן החמצון של האומגה 3 הופך את חומצת השומן הזו לבעייתית, שלא לומר מסוכנת. לכן, בצד היתרונות יש חסרונות שאני אישית הייתי מעדיפה להימנע מהם. ואם כבר מדברים, אני אישית חושבת שעדיף לצרוך כל דבר כמות שהוא, ז"א אני אוהבת לאכול עלים ירוקים לא טחונים (כך אמנם אפשר לאכול פחות, מן הסתם) וירקות שלמים וחיים ולא סלט.. כך אני נהנית יותר מהאוכל. אבל כל אחד והעדפותיו... לא מתווכחת עם היתרונות הברורים של הרסק הירוק.
(אגב, אורי, הכוכבית באמת ממש טעימה! תודה!)
העניין הוא שברסק ירוק, החמצון פשוט הורס חלק מהרכיבים
אבל ההגיון שלי אומר שאם הטחינה היא עם כל הנוזלים של הרסק אז
א. אין חשיפה לאויר ואז אין חמצון
ב. הנוזלים ממזערים את עניין ההתחממות.
לא ככה?
_אבל ההגיון שלי אומר שאם הטחינה היא עם כל הנוזלים של הרסק אז
א. אין חשיפה לאויר ואז אין חמצון_
הבעיה היא עם חלקי המתכת של הסכין בבלנדר.
הנוזלים ממזערים את עניין ההתחממות.
אני לא יודעת כמה את טוחנת ולאיזה טמפ' זה מגיע. בקיץ אני שותה בבוקר שייקים של פירות במקום תה, וכדי שזה יגיע לטמפ' החדר אני צריכה לשים איזה שתי קוביות קרח. בכל אופן, העניין המרכזי הוא המתכת, וגם- תוך כמה זמן את שותה את זה. רצוי ממש מיד. (אפילו בסלט, ודאי וודאי שברסק)
מה עם הג'ל של הפשתן?
האם הוא מכיל חמרים מועילים (לי)? ז"א שאם אני משרה למטרות שונות כדאי לשמור את הנוזלים?
האם הוא מונע נביטה ולכן כדי להנביט עלי לעמול (קשה) כדי להרחיק אותו?
_כמה זמן פשתן לא טחון יכול להשמר במקפיא?
לכמה זמן זרעי פשתן שנטחנו הם 'טובים'?
ולא הבנתי מכל מה שכתוב כאן זרעי פשתן זה בריא או לא??? ובכלל האם זה יכול להזיק לאישה בהריון???_
זרעי פשתן לא טחונים לא צריך לשמור במקפיא! גם לא צריך במקרר, נראה לי. מספיק סתם במקום לא חם מדי.
זרעים טחונים כדאי לאכול כמה שיותר מהר. הם מתחמצנים בקצב.
ולא הבנת אם פשתן זה בריא או לא - כי אין הסכמה בין כל הכותבים בדף... יש כאן דעות שונות.
מטחנת תבלינים- לגבי הפשתן, קניתי לפני כמה זמן מתחנת קפה חשמלית, של חברת ORBIT, עלתה איזה 100 ש"ח לפחות.
תמיד הרעישה בטירוף! הטעם היה לא משהו, שרוף תכתי כזה! וגם ריח לא מי יודע מה! וזה לא שהתעללתי בה, ממש לא.
מה גם שהיא פשוט מתה אחרי כ10 שימושים. פשוט הסכינים זזו להם חבל"ז. (עכשיו אני חושבת שאולי יש לי עדיין אחריות).
בקיצור ממש לא מומלץ.
לגבי החמצון - האם החמצון קורה גם בפשתן לא טחון? האם זה גם מזיק?
אשתי אוהבת לשים גרעיני פשתן לא טחונים בלחם שאנחנו אופים. מעבר לזה שלדעתי רוב הפשתן הזה הולך לאיבוד כי הוא נכנס לגוף שלם ויוצא שלם, אני מבין שיכולה להיות עם זה גם בעיה אם זה מתחמצן באפיה? האם זה נכון גם לגבי הפשתן השלם?
תודה.
אני נוהגת להכניס זרעי פשתן למקשאות שאני מכינה בבלנדר
(למשל פירות ויוגורט),
איך יודעים כמות?
כמה זה טוב?
אני בדרך כלל שמה חופן קטנטן כי חוששת מההשפעה של זה על העיכול אבל אין לי מושג כמה מומלץ. איך יודעים ואיך מודדים?
שלום לכם,
ישנה עבודה שבדקה את חמצון הפשתן ביחס לזרעים אחרים.
בעבודה זו, לקחו את השמנים (אחד מהם היה פשתן), הרתיחו אותם ל110 מעלות צלזיוס והעבירו דרכם 20 ליטר של אוויר בשעה (כדי לספק חמצן לתגובה).
לפני שאגיע לתוצאות, אציין שלא מדובר בתנאי טמפרטורת החדר כפי שאתם יודעים, וגם לא ברמת המגע עם האוויר הרגילה במטבח.
כמעט שעתיים לקחו עד שרוב חומצות השומן התחמצנו בשמן הפשתן.
זה אומר ש:
כשמדובר בפשתן טחון החמצון יהיה איטי עוד יותר, כי ככל שיש הפרדה בין טיפות השמן יש פחות חמצון, כמובן שבטמפרטורה
נמוכה יותר החמצון יהיה איטי הרבה יותר ובמקום שזרימת האוויר\חמצן איטית יותר - החמצון יהיה איטי יותר.
לכן, לא צריך לפחד כ"כ מחימצון. גרעינים שלמים יוצאים מהגוף כפי שנכנסו, וככל שהגרעין מרוסק יותר - יותר ממרכיביו ייספגו.
בקשר לייבוש למשך שעות רבות בכ40-45 מעלות אני לא בטוח, אנסה לבדוק.
מבחינת צריכה מומלצת של פשתן:
הצריכה המומלצת היא של כ0.6-1.2 גרם אומגה 3 ביום (בכלל, לא רק מפשתן).
בתרגום חופשי לפשתן זה בערך 2.5-5 גרם, שזה סביב הכפית, לא יותר.
אם אוכלים ממקורות אחרים (אגוזי מלך, אצות, דגים) צריך להפחית את צריכת הפשתן בהתאם.
תודה רבה תזונאי צעיר. עזרת לי מאוד. זה בדיוק מה שחשבתי והרגשתי. אי אפשר עם כל הפחד הזה .כאחת ששנים סבלה מבעיות של עצירות (בגלל קושי ללכת לשירותים במקום העבודה) זרעי פשתן טחונים עושים לי את העבודה
שלום לכל אוהבי פשתן.אני רוצה לדווח לכם על קו חדש של מוצרים מי זרעי פשתן לבן,שהחל להימכר בישראל.הקו כלל דייסת פשתן ב 7 טעמים,דייסת פשתן עם נבט חיתה,גילי פשתן ב 8 טעמים,שמן פשתן,קמח פשתן,סובין וזרעי פשתן.כל המוצרים אינם דרושים תהליך הבישול.לקבלת מידע נוסף,נא להתקשר למספר 052-2611179