כתבתי את זה לפני כמה חודשים:
מתכון כללי לפת-שמש פשתן
רכיבים
פשתן חום או זהוב (ראו
הכול על פשתן), ירקות ואו פירות (מה שמוצאים בגינה\בשוק בעונה ובשפע), תיבול לפי הצורך.
[מעניין: לפשתן פרחים בצבע כחול אמיתי! דבר נדיר בטבע (בדרך כלל זה גוונים של סגול.. למשל אוכמניות כחולות)]
ציוד
מינימליסטי: אם לא טוחנים את הפשתן (רק משרים במים) אז אפשר להסתדר עם סכין מאבן צור ולחתוך הכול קטן או לגרד על אבן מחוספסת...
אני בד"כ מעדיף לטחון את הפשתן (עדיף כי טרי יותר, וקל לטחון לבד מיד לפני ההכנה במקום לקנות טחון). אפשר להשתמש בעלי ומכתש מאבן, או במטחנת קפה ידנית, או במטחנה-קמח\תירס ידנית.
אם רוצים להשתמש באנרגיה מלאכותית כמו חשמל - אז אפשר להשתמש במטחנת קפה או בלנדר טוב.
נחמד שיש גם פומפייה טובה, וסכין, וקערה גדולה.
עלי ומכתש שאתם מוזמנים להביא לי מתנה...:
mortar]+ 004 lg[/po].jpg
מטחנה ידנית ויעילה לכמויות גדולות (גס), במקסיקו ומרכז אמריקה אפשר לקנות בפחות מ-20$, על הרשת האמריקאית מ-$35 ומעלה אלא אם מוצאים משומש ב-ebay, יש גם יצרנים מזרח אירופאים, ויהיה נחמד כשחנות בשבילנו תתחיל למכור כאלה...:
+
תמונות של מטחנת קפה חשמלית עם פשתן:
FLAXKIT]+ FULL[/po].jpg
עלי בננה עובד יופי, אבל גם כל משטח חלק אחר וגם רשתות מתוחות ליבוש זה לא רע. אם אין שמש אפשר להשתמש בתנור או מייבש מזון בטמפ' של מתחת 48.
אופן ההכנה
צריך להחליט אם רוצים לטחון או להשרות. תנסו את שניהם ותראו מה אתם אוהבים יותר. יש שיגידו שעדיף לטחון (טוענים שמעכלים את זה טוב יותר), ויש כאלה שמעדיפים להשרות, ובכך להתחיל את תהליך הנביטה וגם לשמור עליהם שלמים ולכן פחות רגישים לחמצן ואור.. (גם אלו טוענים שמעכלים את זה טוב יותר ככה).
אם משרים.. להשרות מינימום כמה דקות (זה יהפוך לג'לי כזה) עד לילה, עדיף במים טהורים כמובן. אפשר גם מי-ים בשביל המלח הטבעי והמינרלים.
אם טוחנים .. פשוט לטחון יבש בציוד הנ"ל.
צריך גם להחליט עם רוצים פת-שמש מלוחה או מתוקה.. כמה פשתן צריך? פשתן זה כזה חומר טוב, אפשר להשתמש במעט (נגיד מינימום 15% מהמתכון) ויש כאלה שישתמשו רק בפשתן בלי ירקות. תנסו ותראו מה אתם אוהבים מבחינה של טעם ומרקם.
קוצצים את המלח והטיבול לפי הטעם, אפשר טעים לטעום את העיסה, ולדעת שאם זה טעים, זה יהיה עוד יותר טעים כשזה יבש.. וגם אם זה לא אי אי אי, כשיתייבש, רוב הסיכויים שיהיה טוב. מניסיוני זה מאד סלחני..
מגרדים, חותכים, מועכים את כל הירקות או הפירות ומוסיפים.
לשים את הכול עם הידיים טוב טוב (כיף מאד!).
אפשר להכין קציצות עם הידיים, או, בשביל ניצול מרבי של השטח, פשוט לפרוס את העיסה די דק על עלה בננה או מגש, או ניילון, או נייר, או נייר שעווה.
לשים בשמש או במייבש מזון או תנור (בטמפ' של מתחת 42) ולחכות עד שהלמעלה מתייבש די טוב, ואז להפוך (על רשת אם יש) ולקלף את העלה בננה, נייר, ניילון. זה דומה להכנת לדר מפירות.
ככל שהעיסה נוזלית יותר וככל שמפזרים עבה יותר, ככה זה ייקח יותר זמן. אם עושים את זה מאד דק ולא מייבשים עד הסוף, אז זה כמו לאפה ואפשר לגלגל את זה. קצת יותר עבה ויבש לגמרי, זה כמו קרקרים. עבה ולא יבש לגמרי, זה כמו קציצות.
דוגמאות לשילובים בדוקים
פשתן חום + כרוב סגול (לכבוש את הכרוב לפני עוד יותר טוב!) + בצל + רוזמרין + קימל + מלח.
פשתן חום + עגבניות + בצל + ריחן + מלח.
פשתן חום + גזר + שמיר + מלח.
פשתן זהוב + דלעת + בצל + מלח.
פשתן זהוב + בננות + תמרים + זנגוויל + קליפת תפוז + אגוזים
פשתן זהוב +
רסק ירוק + תמרים.