שלום ,
הכאבים האלו משתייכים לסדרת סימפטומים הקרויים בשם הכולל תסמונת הפציעה כתוצאה מפעולות חוזרניות או באנגלית RSI . הבעיתיות נובעת לא בהכרח ממיצוב המקלדת והמסך אם כי גם אלה משפיעים , אלא בגלל האופי והרגלי העבודה והתנועה הכרוכים בפעולות קטנות החוזרות על עצמן אלפי פעמים . אותה תסמונת תהיה רווחת גם אצל אורזי בשר , מתופפים או נגנים אחרים , קלדניות ואחרים .
על מנת לעבוד בצורה נוחה צריך לקחת בחשבון מספר דברים : א ) ישיבה לכשעצמה הינה תנוחה לא טבעית לגוף האנושי , בוודאי לא לאורך זמן , ב) תנועות חוזרניות צריך להגביל מבחינת מספר השעות ביום אחרת יכולה להיגרם בעיה המתבטאת לבסוף בפגיעה עצבית בידיים או בצוואר לעיתים הפגיעה אינה הפיכה . ג) על המקלדת להיות שטוחה ולא מוגבהת כיוון שעצם ההגבהה גורמת לנו להישען או לעשות אקסטנציה ( מתיחה ) של כף היד לאחור , דבר הגורם בתורו לפעולות הקטנות של ההקלדה לפגוע עם הזמן בשורש כף היד , בגידים ובעצבים - הידיים צריכות לנוע בריחוף מעל המקלדת ולכן הישיבה צריכה להיות גבוהה יותר והמקלדת נמוכה .ד)מאותה סיבה, לא להישען עם פרקי הידיים על פד או על המקלדת . ארגונומים רבים מציעים דברים ללא ידיעה עד כמה הם מזיקים .ה) בזמן הקלדה , לא להישען עם הידיים על משענות לאמות - הידיים כאמור, צריכות להיות חופשיות ומסוגלות להעביר אל המקלדת את הכוח כך שהמאמץ אינו באצבעות או בכף היד אלא בשרירי הגב .
ו) נסי להאט את המהירות , - המחשבה שהקלדה עיוורת תשפר משהו לא מעוגנת במציאות אלא להיפך , הרגלי עבודה ותנועה לקויים נכנסים לפעולה באופן אינטנסיבי יותר במהירות הקלדה גבוהה יותר מה גם שהפגיעה מתגברת בכל מקרה עם המהירות .
הבעיה עם הפגיעות מהסוג הזה היא שאנו תופסים אותן מאוחר מאוד ולעיתים מאוחר מידי וזאת בגלל שלאורך זמן נוצרות צלקות קטנטנות על רקמות החיבור של היד ורק לאחר שהן מצטברות לכדי מצב המגביל את התנועה אנו נרגיש זאת
בעיה נוספת היא בורות הן במקומות העבודה הדורישם יותר ויותר מהעובד והן בורות של רופאים . לא הרבה רופאים מכירים ויודעים על הקשר בין תנועה חוזרנית לבין מגוון המחלות הנובעות מכך ולכן האבחנה לרוב לקוייה . בכלל בתחום האורתופדיה כמו בכלל בתחום הרפואה , כל רופא מתמחה בחלק אחר של הגוף ואילו התסמונת אינה ממוקדת בהכרח בכף היד . הרופאים שאני פגשתי לא ידעו מה לעשות ועל מה אני מדבר ולקח זמן עד שאני איבחנתי את מה שקורה לי .
עד לאחרונה סבלתי מפגיעה כזו שלא התייחסתי לאותותיה ( שהחלו כמדומני לפני כשנה ) בזמן והגעתי למצב שלא יכולתי להקליד או לנוח בלילה כיוון שהעצבים שידרו כאבים אל השכמות והעורף . לי זה קרה יותר בגלל ארגון לקוי של עבודה מול מקלדת וכסא לא נוח כמו גם אינטנסיביות עבודה לאורך זמן רב.
פתרתי את הבעיה לאורך מספר חודשים על ידי שיפור המודעות לאופן הפעולה והתנועה על פי שיטת פלדנקרייז בה אני מתמחה , על ידי שחייה ושיפור עמדת העבודה שלי . אני כמובן ממליץ על עבודה בשיטת פלדנקרייז בחום למניעת מצבים כאלו בעתיד ולשיפור בעיה קיימת .
אני יכול להפנות אתכם לספר טוב המקיף את מגוון הבעיות הקשורות לRSI :REPETITIVE SRTRAIN INJURY A COMPUTER USRER'S GUIDE BY EMIL PASCARELLI , MD AND DEBORAHQUILTER
למעוניינים אני מצרף קישור למאמר שלי על ישיבה דינאמית מול המחשב המכיל טיפים לשיפור הישיבה ;
http://www.metaplim.co.il/index.asp?pageid=2185