אזור זוגי

אנונימי

אזור זוגי

שליחה על ידי אנונימי »

דפוס 136 -- Couples Realm

_מתוך הספר "A Pattern Language" Amazon:0195019199 מאת כריסטופר אלכסנדר. תרגום: ירושלמית מבחירה

תמונה

...דפוס זה עוזר להשלים את בית המשפחה (75), בית למשפחה גרעינית (76) ו{{}}בית לזוג (77). כמו כן קושר לדפוס שיפוע האינטימות (127), ויכול לסייע לבסס אלמנט זה אם עדיין איננו קיים.

נוכחותם של ילדים במשפחה עלולה לעיתים לחבל בקרבה ובאינטימיות המיוחדת שבין בני זוג.

כל זוג מתחיל את חייו יחד בשיתוף החיים הבוגרים של כל אחד מהם. כאשר מגיעים הילדים, העיסוק בהורות לעיתים מעיב על מידת השיתוף הפרטית, וכל המכוונות של בני הזוג נוטה לכיוון הילדים.

ברוב הבתים התכנון הפיזי של הבית מחמיר בעיה זו, היות ו:
  1. ילדים רשאים להתרוצץ בכל מקום בבית, כך שאין חדרים או אזורים הנותרים פרטיים.
  2. חדר השירותים ממוקם כך שיש לחלוף ליד חדרי הילדים על מנת להגיע אליו.
  3. קירות חדר השינה הינם דקים מכדי לאפשר בידוד אקוסטי מספק ופרטיות.
התוצאה היא שהחיים הזוגיים מופרעים באופן רציף ע"י המודעות לנוכחותם של הילדים. תפקידם כהורים, ולא היותם בני זוג, מחלחל לכל האספקטים של היחסים הזוגיים.

מאידך, כמובן, אין ההורים רוצים להיות לגמרי מנותקים מחדרי הילדים. הם רוצים להיות קרובים אליהם, בפרט כשהילדים צעירים. אם רוצה להיות מסוגלת להיענות במהירות לפעוט הנזקק לה בעת הצורך.

בעיות אלו יכולות להיפתר אם ישנו אזור תחום בבית – ממלכת ההורים. עולם שבו יש מקום לאינטימיות של בני הזוג, מקום בו הם יכולים לחלוק את הצער והשמחה של החיים. מקום זה אינו מבודד מאזור הילדים, אולם כן מתקיים כעולם שלם בפני עצמו. מבחינות רבות דפוס זה הוא גרסא של הדפוס בית לזוג (77), כאשר הוא מוטמע בתוך בית גדול יותר עם ילדים.

המרחב הזוגי צריך להיות מקום שבו בני הזוג יכולים לשבת ולשוחח בפרטיות, אולי עם יציאה פרטית החוצה, לגינה או מרפסת. זהו מקום לשבת ולנוח בו, מקום פרטי, מקום להגות בו רעיונות. המיטה היא חלק מהחלל הזה, מוכנסת לתוך גומחה עם חלון פרטי, אח יכול להיות נפלא, ונדרשת דלת כפולה או מבודדת, על מנת לשמור על הפרטיות.

לכן:

יש לייחד אזור בבית, נפרד מהשטחים הציבוריים ומחדרי הילדים, היכן שבני הזוג יוכלו לבלות בפרטיות. יש לאפשר גישה מהירה ונוחה לחדרי הילדים, אולם בכל מחיר, יש ליצור אזור מופרד ותחום.

תמונה

גם אם הוא מאוד קטן, אנא נסו לפנות מקום לפינת ישיבה, מקום להירגע בו, לקרוא, לעשות אהבה, לשמוע מוסיקה – מעגל ישיבה (185). אפשרו שני כיווני אור (159). במרכזו של האזור הזוגי מקמו את המיטה – מיטת נישואין (187) כך שאור השמש בבוקר ייפול עליה – שינה במזרח (138), ובצידה חדר הלבשה (189). אם זה אפשרי נסו למקם את חדר הרחצה כך שייפתח אל האזור הזוגי – חדר רחצה (144). על מנת לקבוע את צורתו ומבנהו של חדר הזוג באופן מדויק, ראה צורת החלל הפנימי (191). והיפכו את החלל לפרטי באמצעות פתח נמוך (224) או באמצעות שתי דלתות -- ארונות בין החדרים (198)...
ירושלמית_מבחירה*
הצטרפות: 23 אפריל 2009, 23:31

אזור זוגי

שליחה על ידי ירושלמית_מבחירה* »

תוך כדי תרגום, חשבתי על זה שזה דפוס מאוד לא תואם ברוחו את רוח "באופן", מעצם היות הלינה המשותפת בערך ההפך הגמור ממה שכריסטופר אלכסנדר מדבר עליו כאן. מה דעתכם?
יער_ה*
הצטרפות: 12 מאי 2006, 11:47

אזור זוגי

שליחה על ידי יער_ה* »

חשבתי על זה שזה דפוס מאוד לא תואם ברוחו את רוח "באופן",
ירושלמית, לעניות דעתי (כמעט ולא קראתי את כריסטופר אלכסנדר וגם אין לי ניסיון בכלל בלינה משותפת) אני לא בטוחה שזה ההיפך הגמור. אולי אפשר לתרגם את הדברים שלו ליצירת מרחב כלשהו להורים, לאו דווקא פיזי.
ירושלמית_מבחירה*
הצטרפות: 23 אפריל 2009, 23:31

אזור זוגי

שליחה על ידי ירושלמית_מבחירה* »

אולי אפשר לתרגם את הדברים שלו ליצירת מרחב כלשהו להורים.
נכון. אבל איך שאני מבינה אותו הדרך ליצור את המרחב הלא פיזי הזה היא כן באמצעים פיזיים. הוא מדבר על האופן שבו תכנון הבית מחלחל לתוך הדפוסים הרגשיים ומשפיע עליהם (ולהפך כמובן). אני מעלה את זה לא כהתרסה נגד אחת הגישות אלא כתהייה, כי אני בהחלט מאמינה שחשוב שיהיה מקום (פיזי וגם רגשי) של הזוג לעצמו, אבל לא תמיד ברור לי איך זה מצליח להסתדר בתוך בית קטן.
יער_ה*
הצטרפות: 12 מאי 2006, 11:47

אזור זוגי

שליחה על ידי יער_ה* »

תודה על ההבהרה. מה שכתבתי נראה לא רלוונטי עכשיו..
אנונימי

אזור זוגי

שליחה על ידי אנונימי »

אולי אפשר להתייחס למריב הזוגי כמשהו שהוא בהחלט פיזי, אבל גם בעל פונקציונליות נוספת, ולא חייב להיות דוקא חדש השינה.
זה יכול להיות למשל סלון-מבוגרים.
תהיה בו ספה נפתחת נוחה, ודברים של גדולים (כל מיני דברים שבירים או מסוכנים או יקרי ערך שעלולים לההרס ממגע ידם של הילדים), שהילדים לא מוזמנים אליו.
זה לא יהיה במקום חדר שינה משפחתי.

בהמשך, כשהגורים גדלים, ועוזבים את חדר השינה המשותף, אפשר להפוך את המרחב הזוגי הזה מסלון לחדר השינה.
שליחת תגובה

חזור אל “arch”