המתנה העצומה שבגבולות

עדינה_ניפו*
הצטרפות: 10 ספטמבר 2003, 17:33
דף אישי: הדף האישי של עדינה_ניפו*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי עדינה_ניפו* »

שקלתי לקרוא לדף הזה בכל מיני שמות (או, אם הייתי כמו בעלי שקורא לציורים שלו בשמות ארוככככככככככים נורא! הייתי מצרפת כמה שמות יחדיו),
חשבתי על החסד שבגבורה, על בין קודש לחול, על בין אור לחושך.....
אבל מכיוון שמה שאני רוצה לספר מתבטא הכי טוב והכי רלוונטי בחיי היום יום שלי, בגבולות שאני מציבה כל היום לילדים שלי בחרתי בשם הזה.

אמנם פתחתי לזה דף חדש אבל אפשר אחרי שיתפתח פה דיון (מקווה שיעניין אתכם) לצרף אותו לאחד הדפים האחרים של גבולות.

אז לעניניינו,
לפני כשבוע וחצי שני הגדולים שלי רבו כהרגלם ואני התכווצתי כהרגלי.
אני בדרך כלל לא נוהגת להתערב (אלא אם כן הרעש בלתי נסבל עבורי או שהאחד חונק את השני!) אבל זה לא אומר שכל כולי לא מעורב באותם רגעים בקרב המתהווה.
והולך איתי מאד חזק כבר כמה ימים משהו שצפריר כתב לי כמה ימים קודם לכן:
ללא מצרים, כיצד נצא ממצרים? ללא מיצרים - היכן החירות? ללא ספק - איכה האמונה? ללא קודש - מהו חול?
וחשבתי לעצמי, ללא הריבים שלהם כיצד הייתי מעריכה ונהנית כל כך מרגעי החסד ביניהם?
וחשבתי על זה שכל דבר כאשר אין את היפוכו או גבול לו הוא נעשה חסר ערך.
כמו לשמוע את אותו הצליל הרבה זמן, אחרי כמה זמן אנחנו מפסיקים לשמוע אותו,
או לראות את אותו הצבע הרבה זמן, אנחנו מפסיקים לראות אותו,
ואותו הדבר לגבי חוש המישוש.
אפילו כאשר אנחנו גרים במקום היפה ביותר בעולם, אבל רואים יום יום את אותו הנוף הזה, לאחר זמן מה אנחנו נעשים קהים ליופי שלו וצריכים להתרחק ממנו מידי פעם בכדי לחזור ולהנות ממנו.

וככה עברו המחשבות האילו בראשי ואמרתי לעצמי "תודי על הריב הזה, תודי מכל הלב שלך, תתענגי..." וכך עשיתי.

והראש לי המשיך ולקח אותי למחשבה על הגבולות שאני נותנת לילדים שלי.
זה נושא שעולה הרבה מאד ביני לבין בעלי, הוא תמיד טוען שאני לא מבינה את הערך שבגבולות ואכן אני מודה שלא הבנתי עד היום (אמנם בפניו אני מכחישה זאת ;-) !).
הגבלתי אותם יותר ופחות לפי הצורך שלי, לפי הבנתי... אבל תמיד עם כיווץ בפנים.
זאת אומרת ש כל היום אני אומרת "לא" על זה ועל זה... ותמיד מלווה לזה תחושה לא נוחה עבורי.
מה שאומר שרוב היום אני מסתובבת עם תחושה לא נוחה, (כן, אני מוצאת שאני אומרת הרבה מאד "לא" עם ילדיי).
לפעמים ה"לא" הזה מביא אותי לעצבים עליהם כי הם שוב העמידו אותי במקום לא נח בו אני צריכה להגיד "לא"!!
או שעולות תחושות מאד לא טובות של רגשי אשמה (בדרך כלל שילוב של שניהם, כעס עלי וכעס עליהם)...... וכו" וכו" וכו"......

אבל לפתע גיליתי שיש ברכה אמיתית בגבול, ראיתי שכל פעם שאני מציבה גבול כלשהו, להם יש הזדמנות לחוות ולהעריך את מה שבתוך הגבול מול מה שמחוץ לגבול ולהיפך.
יש להם הזדמנות להעריך את ה"כן" לעומת ה"לא"...
אם לא זה, אם הכל היה רק "כן" "כן" "כן" כל היום איך הם היו מעריכים את זה?
איזו הנאה היתה בזה?
החיים שלהם היו אפורים לגמרי, ללא שום גוון.
הגיוון מחייה!

לאחר כל המחשבות האילו באותו היום, נסעתי עם הגדול שלי לטיפול השיניים הראשון שלו (הוא היה גיבור גדול!).
אחרי זה לקחתי אותו לחנות הצעצועים שעומד ליד המרפאה לקנות לו משהו.
וכרגיל, כניסה לחנות צעצועים עם הילדים שלי זאת חוויה שאני לא סובלת.
הם מבקשים מבקשים ואני אומרת לא לא לא...
אז הגדול שלי אומר לי "אמא, את זה בטח אי אפשר כי זה יקר מידי, נכון?" ואני מסתכלת על המחיר, 100 ש"ח! "נכון מתוק שלי", אני אומרת לו באנחה...
אנחנו עוברים מדף מדף והכל יקר, והוא כנוע לָלא שלי ואני מכווצת כהרגלי ועצובה ורוצה שזה כבר ייגמר.
הרי על כל "לא" יכול להיות גם "כן", זה רק עניין של סדר העדיפויות שלי, הרי הכל יקר לי מידי... והראש לי מסתחרר במחשבות.
ואז! אני נזכרת במחשבות של הבקר, המתנה שבגבול!
ופתאום אני רואה איזו מתנה אני נותנת לו כשאני אומרת לו "לא" וה"לא" הבא שלי יוצא בכיף, בטוב, ב-א-ה-ב-ה.
והלב שלי נפתח ואני שמחה להגיד לו "לא" וכל החוויה בחנות הצעצועים מקבלת גוון אחר לגמרי, אנחנו נהנים,
הוא כבר לא נראה לי הילד המסכן שלי שיודע מראש שעל הרב אגיד לא
ואני כבר לא מצטיירת לעצמי האמא הקמצנית, או המסכנה שאין לה מספיק לתת לילדיה...
וכל האוויר מלא באהבה וטוב ונעים!

וכך בשבועות האחרונים אני חווה משהו חדש לגמרי!
בהתחלה היה מאמץ מסוים בלהיזכר כל פעם מחדש במתנה שאני נותנת בכל גבול אבל לאט לאט אני שמה לב איך זה שוקע לתוכי ונהייה טבעי יותר ויותר.

ויש הרבה פחות כעס ועצבים.
ונהייה לי יותר ברור מתי אני רוצה להגיד לא ורוצה להגיד כן.
ועדיין אני אומרת לא ואז מגלה שאני יכולה באותו רגע להתגמש או להתרחב ולפעמים אני לא מצליחה וזה גם בסדר, הכי חשוב שאני רואה ויודעת את זה ואולי בפעם הבאה...
אבל הכי חשוב זה ששוב מצאתי עוד משהו שנותן לי יותר נחת ויותר שלווה עם הילדים שלי, בחיים שלי.

ואת זה רציתי לחלוק איתכם (בטח יצא לי ארוווווווווך לאללה!)
טרה_רוסה*
הצטרפות: 08 ינואר 2004, 15:33
דף אישי: הדף האישי של טרה_רוסה*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי טרה_רוסה* »

יפה מאוד מה שכתבת @}
<אבל מה היה בסוף בחנות צעצועים?>
עדינה_ניפו*

המתנה העצומה שבגבולות

עלה בדעתי שאין כאן בעצם מקום לדיון, זה יותר תובנה.
אפשר לאחד עם עוד דף נראה לי.
עודד_המחפש*
הצטרפות: 19 יולי 2003, 21:25
דף אישי: הדף האישי של עודד_המחפש*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי עודד_המחפש* »

כתבת מאוד יפה!
תודה.
אשה_שמחה*
הצטרפות: 27 ספטמבר 2006, 22:31
דף אישי: הדף האישי של אשה_שמחה*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי אשה_שמחה* »

עדינה, תודה על מה שכתבת. מאוד עוזר לי @}
מי_מה*
הצטרפות: 25 אפריל 2006, 19:47
דף אישי: הדף האישי של מי_מה*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי מי_מה* »

יצא לך יופי! תודה |עץ|
אהבה_טהורה*
הצטרפות: 18 יולי 2007, 09:49
דף אישי: הדף האישי של אהבה_טהורה*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי אהבה_טהורה* »

מקסים, תודה, בכלל יצא לי לקרוא דברים שלך בזמן האחרון ומאוד נהניתי, אז אולי זה הזמן להעלות את זה@}
טליה_טקאוקה*
הצטרפות: 04 מאי 2006, 08:27
דף אישי: הדף האישי של טליה_טקאוקה*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי טליה_טקאוקה* »

_פה מאוד מה שכתבת flower
<אבל מה היה בסוף בחנות צעצועים?>_
תודה@}
נראה לי שהגבול הוא המתנה שאני נותנת לעצמי ולא לילדי. כלומר, הקושי אצלי הוא לזהות ולהכיר בגבולות שלי-מה באמת טוב/נוח/מתאים לי ברגע זה. לא מה המחשבה שלי או מה שמעתי מהורי וכו. זה משהו שאני לומדת ותוך כדי נבנים גם הגבולות שלי עם הסביבה ועם הילדים. אני לא שמה גבולות (ואני יודעת שגם את לא...) כדי לחנך/ללמד/לתת להם...זה קודם כל בשביל עצמי.
מה שהילדים מרוויחים מאמא שמודעת לגבולות שלה זה כבר תוצאת לוואי.
אני גם מרגישה שאומרת יותר מדי "לא"ודוקא הרבה מהפעמים במחשבה שניה רואה שסתם אמרתי "לא" ובעצם "למה לא"...
כשאני בודקת עם עצמי אם ה"לא" באמת בא ממקום נקי שלי אז יותר קל לי איתו.
הבכור שלי תמיד תמיד שואל למה "לא" וחייב להבין בדיוק....שזה מצריך ממני לבדוק את עצמי ולהיות מדויקת.
תודה על מה שכתבת!@}
הדס*
הצטרפות: 25 ספטמבר 2002, 18:28

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי הדס* »

יקירה
מצטרפת לתודות על מה שכתבת (כאן ובכלל)
גמני מוצאת את עצמי (כבר תקופה ארוכה )מתעסקת עם עניין הגבולות
(שפעם התייחסתי אליו כאל מילה גסה ומעצבנת ולאט לאט מתיידדת איתו ומעריכה מאד)
ובזכות מילותייך מצאתי את עצמי בשעה האחרונה מגלגלת לי בראש את נפלאות הגבולות
עדינה_ניפו*

המתנה העצומה שבגבולות

נראה לי שהגבול הוא המתנה שאני נותנת לעצמי ולא לילדי

טליה, אני לגמרי מבינה את מה שאת כותבת ותמיד אומרת לעצמי (ולזוגי) את אותם המילים בדיוק, אבל כאן אני חשה שעליתי על רובד נוסף של העניין, לפחות עבורי.
ואני חושבת עכשיו בקול רם ומנסה להבין.

כן, בראש ובראשונה אני בודקת היכן הגבול עבורי, אבל זה לא תמיד ברור לי,
בדרך כלל לא ברור לי למה דווקא באותו המקום אני מציבה את הגבול בשביל האחר
ואני צריכה אחרי כל גבול שאני מציבה להצדיק אותו לעצמי או להסביר אותו לעצמי, לפעמים הוא מרגיש לי מוצדק ולפעמים לא ואז אני ממשיכה להתמודד עם מה שהבנתי.

אבל עם ההבנה החדשה שמצאתי אני ממש מרגישה שאני תורמת משהו מהותי ויפה ומלא באהבה לילדים שלי בזה שאני מגבילה אותם בדברים מסויימים.
ה"לא" שלי מקבל משמעות מיוחדת במינה וניתנת באהבה.
נדמה לי שאני נותנת משהו ב"לא" שלי במקום לוקחת משהו.

אני כמובן עדיין אומרת הרבה מאד "לא" שאני חושבת שהיו יכולים להיות "כן" ויש לי עוד עבודה רבה לעשות כמובן...
רסיסים_של_אור*
הצטרפות: 21 אפריל 2004, 20:42
דף אישי: הדף האישי של רסיסים_של_אור*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי רסיסים_של_אור* »

דף מעניין !

לפעמים אני לא קוראת לגבול בשם "לא" לפעמים זה למשל לזהות שהילד שלי שפוך מעייפות ולמרות שהוא צורח בקולי קולות: "אני לא עייייייייףףףףףףףףף!!" ואפילו שלפעמים זה כרוך בבכי קורע לב, ללכת עם האינטאיציה האמהית שלי, שמבוססת על הכרות קרובה, אוהבת וממושכת איתו ולעזור לו לנווט את עצמו למיטה.
זאת סוגיה שלקח לי הרבה זמן להבין אותה ובתחושה שלי היא גם מתחברת למקום הזה של להנחות מתוך אהבה.

כמובן שגם עזרו לי בעבר דברים של אורנה על גבולות, בעיקר על לשמור על הגבולות שלי (אני מוצאת שמושגים של ימימה כמו "לשמור על זכות קיומי" או "להימנע מויתור יתר" וכו' מאד מתאימים גם כאן...). ניח אם אתמול היו אצל הילדים חברים כל היום, להיות מסוגלת, באהבה רבה, אל עצמי ואליהם, להגיד שהיום לא מתאים. היום רק אנחנו סוליקו בבית.

הקטע הזה של לראות את המתנה שבדבר באמת עוזר לנקות אותנו מרגשות אשם מיותרים וחסר תוחלת ותועלת...
אמא_אינקובטור*
הצטרפות: 19 יוני 2003, 13:58
דף אישי: הדף האישי של אמא_אינקובטור*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי אמא_אינקובטור* »

שמתי לב שכשהגבולות עמומים, הרבה מאוד אנרגיה הולכת לאיבוד בניסיון של הילדות לפרוץ אותם, ועוד יותר אנרגיה שלי הולכת לאיבוד בניסיון לעמוד בנדנודים. בסופו של יום כמובן כולנו מותשות וכעוסות ומרגישות שאנחנו אחרי יום בשדה קרב - לא הדינמיקה שאני רוצה שתהיה ביני ובין הבנות שלי שאני אוהבת יותר מכל אדם ודבר אחר בעולם, ושהמטרה החשובה ביותר שיש לי בחיים היא שיגדלו מוקפות אהבה ובטחון.

כשברור, למשל, שאי אפשר לציר בצבעי גואש על השולחן החדש שבסלון, הן הולכות בשמחה לצייר בצבעי גואש על השולחן הישן במטבח. במצב של עמימות (מדי פעם אפשר, לפני שיש אורחים אי אפשר, כשאמא עייפה אי אפשר, כשאמא מרגישה אשמה כי בבוקר מיהרה והיתה חסרת סבלנות - שוב אפשר), הן מנסות ומנסות ולא מבינות את ההגיון או אי-ההגיון של החוק, ובמקום לצייר בשמחה הן מרגישות שהן קופחו או רומו, ונידונו לצייר על השולחן הישן במטבח - כמה נורא. הגבול הברור מאפשר לי להציב אותו בלי כעס, כעובדה. לא נוסעים בלי חגורת בטיחות. לא מציירים על השולחן בסלון. לא אוכלים גלידה לארוחת בוקר. וה"לא" הזה מגיע ממקום של - ככה זה, זה מה יש, לא ממקום של "אני כועסת עלייך נורא, את נודניקית שלא מבינה שאמא רוצה ל-נ-ו-ח ואת לא תקבלי לא תקבלי לא תקבלי את מה שביקשת כי עכשיו הרגזת אותי". כלומר, ה"לא" לא מגיע כתגובת נגד לנסיונות לפרוץ את הגבול, אלא ה"לא" הוא שם בשביל כולם. מקוה שאני מצליחה להיות ברורה.
אילת*
הצטרפות: 15 אוגוסט 2003, 17:08

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי אילת* »

מצד אחד מאד מתחברת לנושא הגבולות כפי שהועלה כאן . מצד שני אני שואלת את עצמי כל הזמן אם אני כהורה מציבה את הגבולות לילדי, האם זה לא מפחית מהיכולת שלהם למצוא את הגבולות של עצמם? אנסה להיות יותר ברורה: יש לי תחושה לעיתים שבכך שאני מציבה גבולות אני בעצם לא מאפשרת להם למצוא את הגבולות שלהם בעצמם. מן גורם חיצוני ש"מתערב" להם ובעצם ההתערבות אולי מחליש אותם בהתמודדות עם מציאת הגבולות שלהם.
רסיסים_של_אור*

המתנה העצומה שבגבולות

יש לי תחושה לעיתים שבכך שאני מציבה גבולות אני בעצם לא מאפשרת להם למצוא את הגבולות שלהם בעצמם
אני חושבת שזה חלק מריקוד השיח בינכם, מהדיאלוג. ככל שאת יותר עם הילד שלך, מכירה אותו על כל שלל יוכלותיו, קשייו, רגשותיו, צרכיו, תנודותיו לפי מצב הרעב, העייפות /, השמחה וכו' וכו' שלו, הדיאלוג הזה הרבה יותר קרוב וצפוף ומאפשר. ולכן מתחברת שוב לדברים שאורנה כתבה איפושהוא (אני קראתי בספר של תינוקות באופן טבעי) על כך שלנוקשות או לעקביות אין ערך בפני עצמה ואת הגבולות אפשר ומותר לשרטט בהתאם לסיטואציה, לילד, למועד ולמצב...
אני יודעת שזה נשמע לכאורה סותר את הדף הזה אבל אני באמת מאמינה שאנחנו לא שואפים להגדיר את הגבול רק לטובת ההגדרה ולכן כשטובת הילד והמשפחה לנגד עיננו יש מקום לגמישות, לבחינה, לשינוי, עדכון וכו'.
אמא_בבית*
הצטרפות: 21 דצמבר 2003, 15:17
דף אישי: הדף האישי של אמא_בבית*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי אמא_בבית* »

אני חושבת שהדוגמא שעדינה נתנה, בחנות הצעצועים, היא דוגמא של גבול מהחיים. להורים יש סדר עדיפויות לגבי כסף ויש סכום מסויים שאפשר לקנות בו צעצוע. לעומת זאת, יש גבולות שנועדו רק כדי "לחנך" או "להרגיל את הילדים לגבולות" או משהו כזה ועליהם, לדעתי, מדברת אילת.
אני מאוד מתחברת למה שכתבה עדינה ו אמא אינקובטור ורוצה להוסיף שאצלינו, יש גם הרבה גבולות הקשורים בזמן. למשל:
אין שוקולד כל יום אבל תמיד יש ביום שישי בערב, יש קורנפלקס אבל הוא רק לארוחת בוקר, לא רואים טלויזיה בבוקר אבל כן אחרי ארוחת צהריים ולפעמים גם בערב ועוד כל מיני.
אני שמה לב שהיחוד של הזמן נותן שמחה ושלווה לכולם.
הרהור שיש לי כבר הרבה זמן וממנו אולי העניין צמח אצלי: ככל שסף הגירוי עולה, יש פחות שמחה בחיים. ילדים שיש להם מעט צעצועים ופתאום מקבלים כדורגל חדש, יכולים לשמוח בו חודש. ילדים שיש להם חמישה כדורי רגל, לא ישמחו בכדורגל חדש אבל אולי בפליימוביל חדש כן, ילדים שיש להם הכול, לא ממש שמחים בכלום.
צריך את ההצטמצמות כדי לשמוח בחידוש, צריך את הפשטות ביומיום כדי להרגיש את היציאה מהשגרה.
אמא_אינקובטור*

המתנה העצומה שבגבולות

ככל שסף הגירוי עולה, יש פחות שמחה בחיים.

ילדים שיש להם הכול, לא ממש שמחים בכלום. כל כך כל כך נכון. אני לא מסתגפת בכוח - אנחנו רחוקים מאוד מלהיות סגפנים. מצד שני, החיים בחברת שפע מטורף שלא נודע כמותו בהיסטוריה מחייבים מידה מסוימת של איפוק וריסון, אחרת טובעים בעוד ועוד פינוקים שמעצם ההצפה שלהם מאבדים את כוחם. ממשהו נדיר ומוערך הם הופכים לסטנדרט החדש.

אפילו משהו קטן כמו להשאר בפיג'מה ביום שבת כשבשאר הימים מתלבשים כשקמים, או דובדבנים טריים בקיץ שלא דומים בכלום למיובאים (אני גרה במקום קר שרוב השנה רוב הפירות והירקות בו צומחים במקומות אחרים). צריך את ההצטמצמות כדי לשמוח בחידוש, צריך את הפשטות ביומיום כדי להרגיש את היציאה מהשגרה. בדיוק כך.

אם אני כהורה מציבה את הגבולות לילדי, האם זה לא מפחית מהיכולת שלהם למצוא את הגבולות של עצמם? כל גיל והיכולות שלו. בגיל שנתיים אין את היכולת להבין שעל המדרכה אפשר לרוץ חופשי ומהר, אבל כשמגיעים לכביש או למגרש חניה חייבים לעצור. ואת הגבול הזה אני חייבת להציב לה בגיל שנתיים, כדי שתגיע לגיל ארבע ותדע לעצור כשאני אומרת לה "עצרי", ולגיל שש ותהיה מאוד גאה ביכולת שלה לדעת בעצמה מתי לעצור ולחכות לי ומתי אפשר לרוץ. וגם: אנחנו חיות חברתיות. ילדים הם חלק מהמשפחה ולהתנהלות המשפחתית שלנו, לדינמיקה ביני וביניהן ובין אבא שלהן, הגבולות האלה הכרחיים. כי מה לעשות והרבה מאוד מהשיקולים שלנו (יקר, לא מעשי, לוקח הרבה זמן, מלכלך) שקופים לילדים. מבחינתי התנהלות של "עכשיו חוזרים מהפארק והולכים הביתה להתרחץ ולישון" מייצגת הרבה יותר את החיים האמיתיים מאשר לאפשר להן להיות בפארק עד שהן מתפרקות מעייפות, האוכל שהבאנו נגמר, אחת מרוב עייפות מועדת ומקבלת מכה ומתחילה לבכות מאוד, והשניה מרוב רעב הופכת כעוסה ורטנונית, אבל עדיין לא רוצה לחזור הביתה. עכשיו כשאני כותבת את התיאור הזה אני מבינה פתאום עד כמה (טפוווו חמסה) כבר הרבה מאוד זמן שלא הייתי בסיטואציה הזו, פשוט כי למדתי היכן הגבול הפרטי שלנו ומתי צריך ללכת. מה שמפתיע הוא שהן כבר לא מוחות נמרצות כשאני אומרת שהולכים, ומה שעוד יותר מפתיע הוא שהן משתפות פעולה באופן מדהים גם כשאני יוזמת את החזרה הביתה לא בגלל עייפות או רווייה אלא גם בגלל שיקולים ש לא קשורים ישירות אליהן, כמו העובדה שצריכים לבוא אורחים (שלי, לא מעניינים אותן בכלל).
דיצה*
הצטרפות: 18 יולי 2005, 21:38

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי דיצה* »

אני חושבת שהדוגמא שעדינה נתנה, בחנות הצעצועים, היא דוגמא של גבול מהחיים. להורים יש סדר עדיפויות לגבי כסף ויש סכום מסויים שאפשר לקנות בו צעצוע. לעומת זאת, יש גבולות שנועדו רק כדי "לחנך" או "להרגיל את הילדים לגבולות" או משהו כזה ועליהם, לדעתי, מדברת אילת.

צריך את ההצטמצמות כדי לשמוח בחידוש

אמא בבית - האם אין סתירה בין 2 המשפטים?

לכאורה יש ערך חינוכי ב"חינוך" לגבולות.
אם היה לעדינה מספיק כסף לקנות לילדיה את כל החנות, עדיין לא הייתי ממליצה לה לעשות זאת למרות שאין בעיה כספית. אז זה כבר לא גבול מהחיים אבל האם הוא פסול?

שואלת בגלל מקרה מהחיים -

בן שלי שמבקש משחק מאד יקר ורוצה אותו עכשיו ולא נכון שאני לא יכולה למצוא את הכסף עבורו אבל נראה לי לא נכון לשלם כל כך הרבה כסף על משחק שדומה מאד למשחק אחר שיש לו, ובטח שלא צריכה לרוץ לקנות לו את זה מיידית.
למה בעצם?
זה קצת בלבל אותי - למה אני לא קונה לו את זה? אני יכולה להרשות לעצמי כלכלית והוא כל כך רוצה.. כי אני רוצה להרגיל אותו לכך שלא מקבלים בחיים את כל מה שרוצים באופן מיידי? האמת שכן.. למרות שזה נשמע לא טוב.
במילים אחרות הרגשתי שנכון לתת לו להמתין למרות שזה מאד הכעיס אותו.
אז זה גבול אמיתי או מלאכותי?

בקיצור דף מעניין ואשמח לתובנות נוספות
בשמת_א*
הצטרפות: 28 יולי 2001, 13:37
דף אישי: הדף האישי של בשמת_א*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי בשמת_א* »

אני אכן משתדלת תמיד לדייק את ה"לא" שלי. משתדלת גם לא להשתמש במלה "לא" אלא להגיד: "זה יקר לנו מדי" או "זה תוצרת סין" או "זה גדול מדי ולא ייכנס אצלנו".
ההסבר הוא מה שמעביר את הערכים שלנו, לא סתם "לא".
והילדים מקבלים את זה, ובעצמם בודקים אם הדברים עומדים בכללים שלנו.

הילד, שרק לפני שבועיים קנינו לו סוף סוף סנדלים, ראה סנדלים ממש נחמדים ורצה שאקנה לו גם אותם.
אמרתי לו שאנחנו קונים רק זוג אחד בשנה, אבל אם הוא יאכל טוב-טוב ויגדל, ותגדל לו הרגל, והסנדלים האלה יהיו קטנים, אז כמובן נקנה לו חדשים.
תיכף הוא התחיל לאכול כפול (-:
(הפיתוי הנוסף לאכול יפה הוא שכשהוא יגיע ל-15 קילו הוא יוכל לעבור לבוסטר באוטו... (-: וזאת צורה להגיד "לא, אתה לא יכול לעבור לבוסטר כבר עכשיו" - להגיד במקום זה "בטח, תאכל הרבה ותשמין ואז תוכל לעבור!" ["תשמין" פירושו שהילד בן החמש וחצי יגיע סוף סוף למשקל של 15 קילו, שזה עדיין תחת לכל עקומות הגדילה P-: ] ).
בשמת_א*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי בשמת_א* »

דיצה, איזה קטע, כתבנו ביחד על אותו הנושא.

יש לי תשובה בשבילך לשאלה:
למה אני לא קונה לו את זה? אני יכולה להרשות לעצמי כלכלית והוא כל כך רוצה.

והתשובה שלך היא:
נראה לי לא נכון לשלם כל כך הרבה כסף על משחק שדומה מאד למשחק אחר שיש לו.

אלה הערכים שלך. זה ערך. יש סיבה ממשית, ברורה, ערכית ולא שרירותית להחלטה שלך. החוכמה היא קודם כל להיות מודעת לכך שזו הסיבה שלך, אחר כך להבין שזו סיבה לגיטימית, אלה הערכים שלך/שלכם, ואחרי זה - להעביר את זה לילד.
לא כהחלטה של "מסכנות" ו"קורבנות" (אוי, מסכן, הוא כל כך רוצה ואני סתם אומרת לא) אלא כהחלטה של דרך חיים וערכים: אנחנו לא קונים סתם. לכסף יש ערך. אנחנו מוציאים אותו רק על מה שצריך, לפי סדר עדיפויות, שאנחנו משקיעים בו מחשבה.
דיצה*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי דיצה* »

בשמת, בדיוק, תודה.

אז בעצם שוב חוזרים לזה שזה גבול שלי ולא גבול שאני מציבה בשבילו. כי סדרי העדיפות שלי הם כאלה.
וכאן יש התנגשות בין הערכים שלי לבין הרצון שלו.
במקרה הזה בגלל שהרצון שלו היה כל כך חזק ובמיוחד הרצון לקבל את זה עכשיו, התמקדתי איתו בנושא ההמתנה (גם כשאני רוצה לקנות משהו יקר אני לא רצה ישר וקונה אותו אלא מחלקים את הקניות לפי סדר העדיפות המשפחתי) וביקשתי שימתין שבועיים. בסיום השבועיים הוא ירד מהרצון למשחק הזה והבין מעצמו שהמחיר מוגזם.
בשמת_א*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי בשמת_א* »

אז בעצם שוב חוזרים לזה שזה גבול שלי ולא גבול שאני מציבה בשבילו. כי סדרי העדיפות שלי הם כאלה.
אבל גם מדובר בכסף שהוא שלך.
אני לפעמים אומרת לבתי, "אז את יכולה לקנות בכסף שלך". ישר היא מקבלת פרופורציות D-:
ולי יש ילדים שגדלים מגיל אפס עם הערכים שלנו ובאמת לא מהסוג של "אמא תקני לי".
הרצון שלו.
זה לא מפחיד אותי.
אז הוא רוצה.
זה לא צורך. זה רצון.
אפשר לרצות הרבה דברים, גם אני נורא רוצה לעשות טיול גדול באירופה. נורא רוצה. וגם יש לי כסף. רק אופס, הכסף הזה מיועד לבניית הבית שלנו, ולבנייה צריך גם לחסוך עוד כסף נוסף. אז אני לא אוציא את מה שחסכנו עד עכשיו על טיול גדול. פשוט מאוד.

אני מאוד מתחברת לדברים של עדינה ניפו על המתנה שבגבולות.

היום (לפני שבכלל קראתי את הדף) היה משהו שגרם לי ממש להרגיש את זה.
היינו בחנות בגדים שקנינו בה בשנים קודמות, ולא היה מה שחיפשנו (שמלה לילדה, וחולצה לבנה חגיגית להופעות המקהלה שלה). היא מדדה כמה חולצות וחצאית. היא אהבה את הכל. אני ראיתי שהחולצות היו מקסימות, אבל הן מאוד לא החמיאו לה. להיפך. והחצאית היתה נחמדה, אבל א. חצאיות יש לה מספיק, שמלה אין לה. וב. החצאית הזאת לא מספיק מחמיאה לה ותוך זמן קצר, עוד הקיץ, תהיה קצרה לה מדי. היה לי ברור לגמרי שאנחנו לא נוציא עכשיו כסף על דברים שאין הצדקה לקנות אותם, רק מפני שלא מצאנו את מה שהיא כן צריכה.
והרגשתי לגמרי שלמה עם עצמי כשיצאנו בלי לקנות כלום.
וקודם לכן גם הסברתי לה בדיוק (תודה לתוכנית הבריטית what not to wear שלימדה אותי גם לזהות וגם לנסח מה בדיוק לא מתאים ולמה) למה כל הבגדים האלה נחמדים אבל לא ראויים לקנייה (למשל, לחולצות היתה גיזרה עם תפרים אנכיים ועם מין כיווץ בולט בבד מעל לבטן ומתחת למפתח הלב, שגרמו לה להיראות כמו אחת עם כתפיים צרות מדי וחזה שקוע, בזמן שתפרים במיקום אחר, ואלמנטים במיקום אחר - כמו שהראיתי לה בחולצה שהיא באה איתה - הראו אותה חיננית ועדינת-גיזרה).
הרגשתי שזו היתה מתנה:
  • גם להיות סגורה לגמרי עם עצמי ככה שהילדים קיבלו את דברי בלי הרבה צער, בקלות ובהסכמה (נכון, קצת "חבל", ו"החולצה נורא יפה", וגם הסכמתי.
  • גם לתת להם את המתנה של הדרך להחליט החלטות: מה אני בודקת, לפי מה אני מחליטה. למשל, דברים כמו: כמות הכסף שלנו מוגבלת, על מה נוציא ועל מה לא נוציא? המקום בבית מוגבל. האם הדבר הזה ייכנס? האם יש לו מקום? האם הוא כל כך נחוץ שאי אפשר בלעדיו? כשאנחנו קונים בגדים, לפי מה נקנה? נקנה מה שצריך (סנדלים חדשים כשהישנים קטנים מדי) ולא מה שלא צריך (שש חצאיות משנים קודמות שטובות עליה מספיקות בהחלט. אין צורך בעוד חצאית). נקנה מה שמתאים לנו ומחמיא לנו, ולא מה שיפה על הקולב ולא עלינו, או מה שלא מתאים לדרישות שלנו.
עדינה_ניפו*

המתנה העצומה שבגבולות

איזה כיף, כל התגובות ממש מאתגרות לי את המחשבה,
אין לי כרגע זמן לכתוב, מקווה שאמצא זמן יותר מאוחר.
תודה!
חיפאית_חיננית*
הצטרפות: 05 מאי 2008, 18:12
דף אישי: הדף האישי של חיפאית_חיננית*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי חיפאית_חיננית* »

עדינה, בתוך דברייך הודגש עניין רגשות האשם.
אז לי יש תובנות בקשר לזה.
עד לאחרונה רגשות האשם שסחבתי איתי היו כל כך רבים שוודאי שקלו יותר מכל ילד במנשא...
לדוגמא:
ביום מסויים - לא יצאתי איתו כל היום החוצה
ביום אחר - לא הכנתי היום אוכל מבושל והוא לא אכל בריא
ביום אחר - צעקתי עליו כשטיפס/שבר וכו'
עד שלאחרונה הבנתי שרגשות האשם, לא רק שאינן יוצרות תיקון, אלא גם הורסות.
אכן אני צריכה להשתדל לעשות את הטוב ביותר
אבל אני גם צריכה להאמין שאני עושה את הטוב ביותר.
הרי אני חס וחלילה לא מנסה להרע לילדי! אבל אני בנאדם עם כוחות וצרכים וקשיים ודברים נוספים להתמודדות, ובתוך כל ההתמודדות הזאת אני חייבת לזכור שבמצב הזה אני עושה הכי טוב שאני יכולה!
אחרת - רגש האשם יוצר מעין מחיצה ביני לבין ילדי. ואז נכנסים למעגל קסמים - רגש האשם יוצר מחיצה - אני יותר רחוקה מעצמי כי אני כועסת על עצמי, ויותר רחוקה מהילדים כי אני מאמינה שכאילו הזקתי בכוונה - במקרה הבא כבר יהיה לי יותר קשה לבוא ממקום בריא ואני שוב אטעה - שוב רגשות אשם...

ולגבי ה'לא'-
אני רואה על הבן שלי שהוא בן שנתיים וארבעה חודשים שהוא צריך גבולות. אמנם אני דואגת שיהיו מעטים בגיל הזה, כי זה גיל שבו הוא צריך באופן טבעי להתפרע, וצריך להשתדל מאוד שלא לחסום אותו.
אבל עדיין אני רואה שזה מיטיב איתו. אני רואה גם שהעולם שלו בראש מאוד מסודר ושנדרש לו הסדר מסביב. כמו סדר השייכות - זה של אבא, זה של אמא, זה שלו וכו' אז כשאני אומרת 'לא' כשהוא מרים לי את הפלאפון אחרי שכבר תיקנתי אותו כמה פעמים, אני יודעת שאני שומרת על העולם שלו ולא הפוך.
בדיוק כמו שאמרת, גבול הוא לא רק מגביל, ולא רק מצביע על מה ש'לא', אלא גם מצביע על הכן, ונותן ביטחון לילד.
מצד שני, צריך להתייחס ברגישות בהתאם לכל ילד ולכל גיל. בגיל של בני אני משתדלת שמה שאני לא רוצה שייגע בו אז לא יהיה זמין אליו, או כמה שפחות זמין אליו (כי במקרה של הטפסן שלי, מה שלא זמין אליו לפעמים כבר לא זמין גם לי).
וכשאני אומרת 'לא' זה רק כשיש לי אפשרות לאכוף את זה. לדוגמא - אני מניקה והוא רוצה תשומת לב אז מתחיל לזרוק ספרים מהספריה. אז אני מעלימה עין, מתעסקת במשהו אחר (אח"כ לוקחת אותו ומסבירה לו שלא זורקים וביחד איתו מרימה את הספרים).
טרה_רוסה*
הצטרפות: 08 ינואר 2004, 15:33
דף אישי: הדף האישי של טרה_רוסה*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי טרה_רוסה* »

אלא כהחלטה של דרך חיים וערכים: אנחנו לא קונים סתם. לכסף יש ערך. אנחנו מוציאים אותו רק על מה שצריך, לפי סדר עדיפויות, שאנחנו משקיעים בו מחשבה.
אני רוצה להוסיף גם את הקטע האקולוגי. לא רק לכסף יש ערך, אלא גם לאי-קנייה של עוד פלסטיק מיותר יש ערך. שמתי לב שהבת שלי מבינה ממש בקלות את הסיבה "כי זה לא טוב לכדור הארץ", כהסבר ללמה אני לא מרשה דברים מסוימים (נגיד אתמול, למה הרשיתי לה לעטוף בנייר טואלט כמה צעצועים, ולהגיש לאחותה כמתנה, אבל אחר כך כשרצתה שוב, לא הרשיתי לה עם עוד נייר טואלט, אלא שתשתמש שוב במה שכבר שיחקו איתו, כי זה בזבוז, וצריך למחזר ולשמור על כדור הארץ).
עודד_המחפש*
הצטרפות: 19 יולי 2003, 21:25
דף אישי: הדף האישי של עודד_המחפש*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי עודד_המחפש* »

בשמת א,
אני אכן משתדלת תמיד לדייק את ה"לא" שלי. משתדלת גם לא להשתמש במלה "לא" אלא להגיד: "זה יקר לנו מדי" או "זה תוצרת סין" או "זה גדול מדי ולא ייכנס אצלנו".
זה מאוד תלוי בילד. לי יש ילד אחד שהסברים כאלה יכולים לשכנע אותו, וילד אחר שמגיב לדברים כאלה באמירה "אז כן או לא?! תגיד לי כן או לא". הוא ממש מבקש שפשוט אגיד לו "לא" וזהו. נכון שאני משתדל להוסיף ל"לא" את ההסבר כדי שגם ילמד מזה, אבל מה שבשבילו חשוב זו התשובה הברורה והפשוטה.
במקרה דיברתי על זה לפני כמה ימים עם לילה טוב שסיפרה לי שאצלה זה בדיוק אותו דבר (ילדה אחת ככה ואחת ככה).

זה קצת בלבל אותי - למה אני לא קונה לו את זה? אני יכולה להרשות לעצמי כלכלית והוא כל כך רוצה.. כי אני רוצה להרגיל אותו לכך שלא מקבלים בחיים את כל מה שרוצים באופן מיידי? האמת שכן.. למרות שזה נשמע לא טוב.
שמעתי פעם מדני לסרי משהו שקשה לעכל אותו, אבל אם מסתכלים בשקט עמוק פנימה יש סיכוי לגלות שהוא נכון:
אנחנו מקנאים בילדים שלנו, ולא מוכנים שלהם יהיה את מה שלנו לא היה בילדותנו, ויותר מכך - את מה שאין לנו עכשיו!
מה פתאום שהילד שלי יקבל את כל מה שהוא רוצה? למה אני לא מקבל את כל מה שאני רוצה? אם אני לא - אז גם הוא לא. זה יהיה קשה מדי לראות איך אני מוותר על כל כך הרבה דברים בחיים שלי כי "ככה צריך" והוא יקבל את כל מה שהוא רוצה. מה זה פה, הפקרות??
בשמת_א*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי בשמת_א* »

אני רוצה להוסיף גם את הקטע האקולוגי. לא רק לכסף יש ערך, אלא גם לאי-קנייה של עוד פלסטיק מיותר יש ערך
אכן, סתם נמנעתי מלהכנס לזה (נרמז בקטע עם צעצועים מסין) אבל זה מאוד חשוב אצלנו. כל הרעיון של אי-צרכנות.
בשמת_א*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי בשמת_א* »

אנחנו מקנאים בילדים שלנו, ולא מוכנים שלהם יהיה את מה שלנו לא היה בילדותנו, ויותר מכך - את מה שאין לנו עכשיו!
לא יודעת. חלק מאיתנו הפוכים: רוצים לתת לילדים את מה שלא היה לנו בילדותנו.
אבל אולי זה לא חל על דברים שלא היתה לנו בעיה איתם.
אני למשל בכלל לא
רוצה להרגיל אותו לכך שלא מקבלים בחיים את כל מה שרוצים באופן מיידי
לא רואה בזה ערך.
בכלל.
להיפך. הנקה, פשפושים ועוד הרבה דברים דווקא הרגלתי לגמרי לכך שמקבלים "באופן מיידי". או לא הרגלתי. לא יודעת אם אני מאמינה בעניין הזה של הרגלה. השתדלתי תמיד להיענות לבקשות אם אפשר.
למה צריך להרגיל שלא מקבלים כל מה שרוצים? ממילא באופן טבעי בחיים לא מקבלים את מה שרוצים, לא מאמינה בלהוסיף לזה איסורים מלאכותיים רק בשביל ללמד דבר כזה.
לילדים יש מספיק רצונות שאין שום אפשרות שיתגשמו.
סתם דברים כמו, אתה בן חצי שנה, בוכה ורוצה לינוק, אבל אמא נוהגת לבד עם הילדים ואנחנו באמצע פקק באיילון. לא משנה מה אתה רוצה, אנחנו תקועים... ואולי שבת בבוקר ואת רוצה שנלך עכשיו לקנות לך אופניים. אופס, ילדונת, שבת עכשיו. חנות האופניים סגורה...
סוסת_פרא*
הצטרפות: 29 ספטמבר 2007, 21:16
דף אישי: הדף האישי של סוסת_פרא*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי סוסת_פרא* »

_שמעתי פעם מדני לסרי משהו שקשה לעכל אותו, אבל אם מסתכלים בשקט עמוק פנימה יש סיכוי לגלות שהוא נכון:
אנחנו מקנאים בילדים שלנו, ולא מוכנים שלהם יהיה את מה שלנו לא היה בילדותנו, ויותר מכך - את מה שאין לנו עכשיו!_

מאוד מתחברת לזה.
קרה פעם כשטיפלתי בתינוק, שכשהוא רצה לעשות משהו, אבל היה משהו שהפריע לו, הוא ישר התחיל לבכות. למרות שהיה ברור שהוא כן יכול לעשות את זה, והמשהו הזה לא באמת ממש מפריע. או כשהוא רצה שארים אותו ובכה, למרות שהושטתי אליו ידיים, הוא לא התקדם לכיוון שלי ולא הושיט ידיים, אלא בכה וחיכה שאני אקח אותו.
למרות שנתתי לו את מה שהוא רצה, זה קצת עצבן אותי. כאילו 'מה הוא מתפנק בדברים שאני יודעת שהוא יכול לעשות'.

ואז חשבתי למה זה כזה מקפיץ אותי.

אחת ההבנות שלי הייתה שכנראה יש בתוכי מין הרגשה כזאת: 'איזו זכות יש לו להתפנק? למה שהוא יקבל מה שאני לא קיבלתי? בתור ילדה אף אחד לא הרשה לי להתפנק. ובטח שלא היום. גם אני רוצה שירימו אותי על הידיים, גם אני רוצה שאחרים יעשו בשבילי דברים שברור שאני יכולה לעשות בעצמי. למה בשבילי אף אחד לא עושה את זה? אז מה מגיע לו יותר? רק בגלל שהוא תינוק הוא מצפה שכולם ישר יתנו לו מה שהוא רוצה?'

אחרי שהבנתי עם עצמי מאיפה בא הקושי שלי, פתאום היה לי יותר קל לתת לו את זה. מה, אם לא נתנו לי את הדברים הכי ברורים שילד צריך לקבל - אז אני רוצה שגם הוא לא יקבל? אם הוא מרגיש צורך 'להתפנק' - אז שיתפנק. פתאום נהיה לי כיף לתת לו את זה.

(זה עדיין לא אומר שאני חושבת שצריך לקנות לילדים כל מה שהם רוצים. אני מאוד בעד פשטות.
אבל כן כדאי לבדוק עם עצמנו את הנקודה שעודד העלה).
סוסת_פרא*
הצטרפות: 29 ספטמבר 2007, 21:16
דף אישי: הדף האישי של סוסת_פרא*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי סוסת_פרא* »

_למה צריך להרגיל שלא מקבלים כל מה שרוצים? ממילא באופן טבעי בחיים לא מקבלים את מה שרוצים, לא מאמינה בלהוסיף לזה איסורים מלאכותיים רק בשביל ללמד דבר כזה.
לילדים יש מספיק רצונות שאין שום אפשרות שיתגשמו._

מאוד מאוד מסכימה עם בשמת.
רק שזה נכון לא רק לגבי ילדים. לרובנו יש המון רצונות שאין להם אפשרות להתגשם. (גם אם נגשים חלק, לעולם אי אפשר להגשים הכול. ובטח לא דברים שהם מעבר לטבע, למשל לעוף כציפור, או להיות בכל מקום בעולם באותה עת וכד').

מאוד מרגיז אותי שכשלא נותנים לי מה שאני רוצה, משתמשים במשפט השחוק הזה: 'אי אפשר לקבל הכול בחיים'.
מז'תומרת 'אי אפשר לקבל הכול'? ואת הרוב כן אפשר לקבל??!!
הרי בדרך כלל לקבל את מה שרוצים - זה היוצא דופן. ולא ההפך.
(במיוחד רוב אנשי הדור שלנו, שבתור ילדים ממש לא קיבלו מה שרצו, או שהיו צריכים. וזה ממשיך להשפיע על שאר החיים. - אני מדברת על דברים בסיסיים. במיוחד ברגש. לא על חפצי מותרות. )

אולי מי שאומר לי את זה חושב שאני בעצם מקבלת כמעט הכול בחיים, והוא זה שצריך לחנך אותי שיש גם דברים שאני לא יכולה לקבל? :-P

אתם לא רוצים או לא יכולים לתת - אל תתנו. אבל אל תנסו לחנך אותי !

<סוסת פרא משמיעה את קול הילדים :-)>
לילה_טוב*
הצטרפות: 24 נובמבר 2002, 23:01
דף אישי: הדף האישי של לילה_טוב*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי לילה_טוב* »

שאנחנו לא שואפים להגדיר את הגבול רק לטובת ההגדרה ולכן כשטובת הילד והמשפחה לנגד עיננו יש מקום לגמישות, לבחינה, לשינוי, עדכון וכו'.
אני חושבת שיש שלבים בעניין הזה. לדוגמא, אנחנו באיזשהו שלב החלטנו להכניס שעת שינה. עד אז "זרמנו", אבל זה נהיה מעיק ולא השאיר לנו זמן פנוי לעצמנו וכו'. בהתחלה, כדי להכניס את קו הגבול הזה, הוא היה צריך להיות מאוד קשיח וברור. אחרי שהוא כבר נהיה מאוד ברור וחלק מהחיים של הבית, אפשר היה להתחיל להתגמש.

עכשיו אני במו"מ ביני לבין עצמי ועם בתי הפעוטה לגבי יניקה ביום. הגבול שלי עוד לא ברור. אז אנחנו במו"מ.
זאת גם אופציה כשאת עוד לא לגמרי סגורה על עצמך מה את רוצה.

וכדי לחדד את מה שעודד אמר, הבת שאוהבת תשובות ברורות, אז זה בדיוק מה שהיא מכריחה אותי לעשות - למצוא את הגבול המדויק שלי. את ההחלטה המדויקת שלי.
זה לא רק העניין של ההסברים, אלא בעיקר כשאני מתחילה להתלבט בקול רם. להגיד "נראה לי שלא" או "לא נראה לי" או "אני מעדיפה". שם היא מאבדת את הצפון. "אמא, כשאת אומרת ככה אני לא מבינה כלום..".
לילה_טוב*
הצטרפות: 24 נובמבר 2002, 23:01
דף אישי: הדף האישי של לילה_טוב*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי לילה_טוב* »

_עכשיו אני במו"מ ביני לבין עצמי ועם בתי הפעוטה לגבי יניקה ביום. הגבול שלי עוד לא ברור. אז אנחנו במו"מ.
זאת גם אופציה כשאת עוד לא לגמרי סגורה על עצמך מה את רוצה._
אני רוצה להרחיב. בהתחלה קבעתי קו גבול נחרץ - לא יונקים ביום. אחר כך ראיתי שהקו מתמסמס. הבנתי שהוא עוד לא כל כך ברור לי ולכן גם לא לה. אז עכשיו אני בודקת מה מתאים לנו.
אני לא מרגישה שזה חולשה, או חוסר ביטחון או משהו אחר. אני מרגישה שזה דיאלוג. קשב. ושגם זה נותן ביטחון.
יש מי שמקשיב לי. או - מי שאחראי לי מקשיב לעצמו. זה לא עקרונות נוקשים. אלה אנשים.
במקרה של השינה הגענו לקו הגבול פשוט כי אחרת היינו נופלים. זאת אומרת, באותו מצב היה הכרחי בשבילנו לשים שם גבול, ובאמת הוא עמד יציב. אם הוא לא היה מתאים הוא היה נופל.
מקווה שמצליחה להבהיר את עצמי. בעצם אני מנסה להגיד מה שרסיסים אמרה. זה מן משחק עדין.
אמא_אינקובטור*

המתנה העצומה שבגבולות

זה לא רק העניין של ההסברים, אלא בעיקר כשאני מתחילה להתלבט בקול רם. להגיד "נראה לי שלא" או "לא נראה לי" או "אני מעדיפה". שם היא מאבדת את הצפון. "אמא, כשאת אומרת ככה אני לא מבינה כלום..". :-D אמא שלי היתה מבקשת ממני לעשות דברים, בדרך כלל מטלות בית שלא סבלתי כמו להסיר אבק, במילים "את יכולה ל...?" או פשוט "את יכולה ל..." בלי סימן השאלה. את יכולה לקפל מאתיים מפיות לפני שבאים האורחים. את יכולה לצחצח את הנעלים. נכון, יכולה, אבל מה-זה לא בא לי! וגם "פעם אחרת" או "אולי". כל כך הרבה יותר מובן לילד לשמוע "לא" - לא ככה?

מאידך: למילים "אני צריכה עזרה" אני מגיבה מיד, וברצון. למדתי להשתמש ב"אני צריכה עזרה" וכל כך קל יותר לכולם.
בשמת_א*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי בשמת_א* »

למדתי להשתמש ב"אני צריכה עזרה" וכל כך קל יותר לכולם.
בדיוק! גם אני.
ולדעתי, למדתי את זה באתר הזה... (-:
דיצה*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי דיצה* »

_רוצה להרגיל אותו לכך שלא מקבלים בחיים את כל מה שרוצים באופן מיידי
לא רואה בזה ערך.
בכלל._

מסכימה עם זה. באמת יש מספיק הזדמנויות בחיים לחוות דחיית סיפוקים. אבל כאן מדובר בילד בן 9 שבעצם דרש ממני לעזוב הכל ולקחת אותו עכשיו ברכב עם תינוקת לחנות מסויימת כדי לקנות משחק מיותר ויקר. לא בתינוק שרוצה לינוק. ככה שחוץ מזה שמדובר במשחק מיותר, גם העכשיו לא היה מקובל עלי.

אחר כך חשבתי, שלא דייקתי בסיבה האמיתית לאי הרכישה (אמרתי שאין לי כסף. זה לא היה מדוייק והוא אמר - אבל יש לך כסף. היתי באמת צריכה להסביר לו על סדרי העדיפות הכלכליים שלי, או על פשטות מרצון או מה שלא יהיה. אבל שיהיה מדוייק.) ובגלל חוסר הדיוק התבלבלתי, ושמתי דגש על זמן האספקה.

_שמעתי פעם מדני לסרי משהו שקשה לעכל אותו, אבל אם מסתכלים בשקט עמוק פנימה יש סיכוי לגלות שהוא נכון:
אנחנו מקנאים בילדים שלנו, ולא מוכנים שלהם יהיה את מה שלנו לא היה בילדותנו, ויותר מכך - את מה שאין לנו עכשיו!_
למרות מודעותי, אני יצא לי למצוא את עצמי אומרת על אוטומט "לא" בגלל כל מיני "לא"ים שהורגלתי אליהם בילדותי.. במקרה הזה אני חושבת שזה היה יותר מזה. בכל מקרה, המשפט הזה מעצבן אותי אז אין הוכחה יותר טובה מזה שיש בו משהו לבחון..
אמא_אינקובטור*

המתנה העצומה שבגבולות

אמרתי שאין לי כסף. זה לא היה מדוייק והוא אמר - אבל יש לך כסף. היתי באמת צריכה להסביר לו על סדרי העדיפות הכלכליים שלי, או על פשטות מרצון או מה שלא יהיה. אבל שיהיה מדוייק.
אני מסבירה להן מדי פעם על דברים שצריך ודברים שאנחנו רוצים. ומסבירה להן שוב ושוב שאם נקנה כל ברבי מזדמנת, לא יישאר לנו כסף למעיל חם בחורף או לטיסה לסבא וסבתא (תמיד עובד...)

לילדים אין את התמונה הגדולה של התקציב וסדר העדיפויות המשפחתי. אני קונה לא מעט בחנויות יד-שניה ונדהמת למראה הבגדים והצעצועים הכמעט-חדשים או ממש חדשים שאנשים מעיפים מביתם. ברור לי שהרבה מאוד מהבגדים והצעצועים האלה, שאני קונה בעשירית מחיר, היו פעם "מתחשק לי עכשיו ומיד" של ילד או ילדה. נראה לי יחס מכבד יותר לסביבה לא לקנות מיד אלא לחכות כמה ימים. אם הרצון הוא עז ואמיתי הוא יחזיק מעמד במשך כמה ימים. זה בסך הכל משחק, לא תרופה מצילת חיים, ואם הוא באמת חשוב לילד ומחירו לא יחרב את התקציב המשפחתי הילד יקבל אותו. אבל לא מיד. כי מנסיונך את יודעת שהרבה חשקים של עכשיו-ומיד נעלמים שלוש דקות אחרי שהמשחק נחת בבית.

אני מאפשרת כמה חשקים כאלה בשנה ויש לנו בבית כמה משחקים יקרים שנראו מבטיחים בחנות ונזנחו לא הרבה אחרי שהגיעו הביתה. אבל הדגש הוא שאני מאפשרת. מצאתי ש"זה לא מתאים כרגע" הוא משפט רב שימושי שמתאים למגוון הזדמנויות.
בשמת_א*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי בשמת_א* »

הבגדים והצעצועים הכמעט-חדשים או ממש חדשים שאנשים מעיפים מביתם
הרבה פעמים אלה פשוט דברים שהם קיבלו במתנה ולא אהבו...
עדינה_ניפו*

המתנה העצומה שבגבולות

רציתי לדייק קצת יותר,
את הגבול אני לא מציבה לשם הגבול,
בעצם אולי אני כן לפעמים?
למשל, כשהגדול רואה יותר מידי מחשב ביום אחד, לטעמי, אז אני מציבה לו גבול.
יש בתוכי באותו הזמן הרבה קולות שמדברים יחד,
"מניין לי לדעת שזה יותר מידי __לו ?"
"אולי אם אתן לו לראות ללא הגבלה הוא יגביל בעצמו?"
"או שאולי הוא לא זקוק לגבול הזה כלל ולראות כל היום סרטים זה בדיוק מה שהוא צריך?"
"אבל אני רואה שהוא יושב עמום לגמרי, לא זז, מתאבן לו שם...."
וכו" וכו" וכו"....... זה אינסופי.
אז היו זמנים שלא הגבלתי ולפעמים זה הפסיק לעניין אותו והלך לעשות דברים אחרים מעצמו והיו זמנים שהוא ישב כל היום מול המחשב...

האמת היא שאני באמת לא יודעת מה הדבר הנכון לו אף פעם.
אני יכולה תמיד רק לנחש וזה מתוך המוגבלות והראיה הצרה מאד שלי את העולם שלנו בלבד.

אבל, המחשבה הזאת שכל גבול טומן בתוכו מתנה מנעימה איתי והופכת אותי לאדם יותר נעים (לפעמים!).

לי קשה מאד להציב גבול בדרך כלל אלא אם כן הוא מאד מאד ברור לי (וזה לרב לא המקרה), אם אני יודעת בדיוק לשם מה נחוץ הגבול הזה, אם אני מרגישה שאין ברירה אלא להציבו באותו הרגע...
כמו למשל, עובר האוטו גלידה ואין לנו כסף בבית, אז ברור שאי אפשר לקנות היום.
או שהילד שלי מרים אבן לזרוק על מישהו אחר, ברור לי שאעצור אותו.
וואו, אני ממש מתקשה למצוא דוגמאות למצבים בו ברור לחלוטין איפה הגבול עומד.
בדרך כלל הוא לגמרי נתון לשיקול הדעת שלי.
והרבה פעמים הוא לא קשור גם אלי, למשל עם המחשב, יש דווקא נוחות גדולה בזה שהילדים ישבו מול המסך כל היום....
ובכל זאת אני לא חיה עם זה בשלום.
זה נכון? זה לא נכון? רק אלוהים יודע את התשובה לזה.
מה שאני מנסה לעשות זה למצוא את הדרך עבורי לחיות בשלום עם הגבולות שאני מרגישה צורך להציב.
ולראות את המתנה בזה, עוזר לי.
עדינה_ניפו*

המתנה העצומה שבגבולות

כשהייתי ילדה השיא שלי בכל שבוע היה בערב שבת כאשר הדלקנו נרות שבת (אגב, הסיפור הזה לא קשור לעניין שיש לי היום עם הדת, אני מספרת אותו מאז ומתמיד).
הבית שלנו היה תמיד בלגאן ומלוכלך ואני סבלתי מזה קשות.
תמיד רציתי בית נקי (קראו לי סינדרלה בבית! כל היום הייתי מנקה, אך לשווא...).

בערב שבת, היינו מדליקות נרות (המוני נרות כי היינו 6 בנות בבית), הייתי עוצמת את עיניי, מברכת, עוצרת רגע לבקש משהו מיוחד מבורא עולם ואז פוקחת את עיניי לאט לאט,
ותמיד תמיד אותו הקסם,
לפתע הבית היה נראה לי נקי ונוצץ!!!!!!!!
ממש הכל הבריק לי פתאום ושלווה ואושר הציפו אותי.
היינו יוצאות החוצה לטיול קצר לעבר בית הכנסת ולאוויר היה ניחוח מיוחד, נקי יותר, צלול יותר, מתוק יותר.
ממש ככה, אני לא מגזימה.
הכניסה הזאת מהחול לקודש... פשוט קסום.

ועלה בדעתי שכאשר אני מציבה גבול מסויים לילדיי, אומרת "עד כאן. ומכאן משהו אחר..." אני נותנת להם הזדמנות לחוות כל פעם בקטן את היחוד הזה.
אני לא יודעת מה הם חווים אבל אולי זאת דרך אחת לראות את הדברים?
לא יודעת, פשוט הכל מתחבר לי יחד.
ניצה_פורחת*
הצטרפות: 15 אפריל 2008, 00:09
דף אישי: הדף האישי של ניצה_פורחת*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי ניצה_פורחת* »

וואי, איזה דף יפה!!
העניין של הגבולות, אם יותר לי להוסיף על שנאמר פה כבר, הוא דבר מובן מאליו אצל מי ששומר תורה ומצוות.
מעבר לגבולות שמציבים לילדים קטנים מחמת היותם קטנים וגם מחמת חינוכם, יש ערך עצום לכך שהמגבלות שמציבה התורה חלות לא רק על ילדינו, אלא בראש ובראשונה עלינו.
כי אני יכולה להגביל את הילדים שלי לכל דבר שרק מתחשק לי, על פי ההבנות שלי, אבל אם אני לא מגבילה גם את עצמי מדברים מסויימים, אז החינוך לא יכול להצליח. כי ברגע שהילד כבר עצמאי (והיום סף הגיל הולך ויורד), הוא כבר לא שומע לנו ושוכח את המגבלות שהצבנו לו.
לכן, אם אני אומרת לילדה שלי שבשבת אסור לעשות משהו, והיא קולטת שזה לא רק אסור עליה, אלא גם עלי (שוב, בראש ובראשונה עלי), אז הדברים מקבלים משמעות עמוקה יותר והיא לומדת לכבד את רצוני גם בדברים שלאו דווקא אסורים עלי.

ויש לי עוד להוסיף, אך אסתפק בדברים אלו לבינתיים.
יונת_שרון*
הצטרפות: 13 יוני 2001, 02:23
דף אישי: הדף האישי של יונת_שרון*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי יונת_שרון* »

אני חושבת שהמתנה היא לא הגבול, אלא ההכרות איתך, עם מה שאת אוהבת ומה שלא. כי אם לא תגידי, איך הם ידעו?
רסיסים_של_אור*

המתנה העצומה שבגבולות

עדינה, איזה תיאור מרגש ויפה ! {@
אמא_בבית*
הצטרפות: 21 דצמבר 2003, 15:17
דף אישי: הדף האישי של אמא_בבית*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי אמא_בבית* »

בעקבות בשמת ויונת, אני רוצה להוסיף שמה שנקרא כאן "גבולות" הם סדר העדיפויות שלנו, לפעמים זה נראה לנו אילוצים אבל לרוב זו הבחירה שלנו. על מה לשים את הדגש בחיים, איך לחיות.
אפילו מה שאצלך, עדינה, נתפש כהכרחי, הוא לא כזה אצל כולם. יש אנשים שהיו נותנים לילד שלהם לזרוק אבנים.
אולי זו המתנה שאת מדברת עליה. היכולת של ילדייך להכיר אותך יותר לעומק. לדעת מה חשוב לך, מה לא טוב בעינייך, מה צריך לבוא במידה.
שביל_בצד*
הצטרפות: 27 אוגוסט 2007, 12:17
דף אישי: הדף האישי של שביל_בצד*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי שביל_בצד* »

הדף הזה ממש מעניין אותי ואלו דברים שאני חושבת עליהם המון (גבולות מלאכותיים וכו')
אני רוצה להוסיף משהו לגבי גבול לשם הגבול או ליתר דיוק לשם הסייג.
אני אתן דוגמא: פעם נתתי לבת שלי לשבת בעגלה של הקטן כי היא היתה עייפה והוא היה במנשא. מאז היא ביקשה את זה כמה פעמים ולפעמים זה לא התאפשר לי או לא היה לי נוח. הסירוב שלי התקבל רע מאוד: הרבה בכי, עצבנות.
החלטתי שיותר אין מצב שהיא עולה על העגלה שלו. הסברתי לה שבגלל שהיא לא מבינה מתי כן ומתי לא מעכשיו זה אף פעם לא, אחרת זה הופך להיות יותר מדי ריבים. כבר קרה לי מאז שהיה לי מצב בו היה לי נוח להפר את הכלל הזה ולאפשר לה להיות בעגלה, אבל לא העליתי את האפשרות.
זה היה גבול עם מיקום קצת שרירותי, אבל היא הפסיקה לחלוטין לבקש להיות בעגלה, וזה חסך הרבה חיכוכים
רסיסים_של_אור*

המתנה העצומה שבגבולות

זה היה גבול עם מיקום קצת שרירותי, אבל היא הפסיקה לחלוטין לבקש להיות בעגלה, וזה חסך הרבה חיכוכים
(סליחה שאני מפרשנת, אבל זו כמובן רק נקודת המבט שלי...) אני לא מרגישה שיש כאן שרירותיות אלא הכרה שלך את הנסיבות ואת בתך. את מזהה שקשה לה עם חוסר בהירות וחוסר עקביות ולכן, למען שתיכן, וכדי לחסוך לשתיכן התמודדות קשה, כואבת ולא נעימה, את עוזרת לה ונותנת לה את מתנת גבול העגלה...

יש לי תחושה שהרבה פעמים אנחנו מייסרים את עצמנו שוב ושוב על כל מיני החלטות שאנחנו מקבלים. נכון שלא כדאי לפעול על אוטומאט כי זה מוציא מאתנו לפעמים כל מיני דברים, לאו דווקא טובים, שהנחילו לנו בילדותנו. אבל באופן כללי, אני מרגישה שכמו שאנחנו רוצים להאמין בילדים שלנו, כך ראוי ורצוי שנאמין גם בעצמנו. מרגיש לי שיש לנו בפנים מנגנון הורות אינטואיטיבי שצריך רק לאפשר לו להתממש ולנסות לא לתת לרעשי רקע ולרגשות האשם לטשטש אותו. ככל שמגבירים את השימוש בו, דברים נעשים יותר קלים וברורים והמתנה שכולם מקבלים מזה היא עצומה {@
דיצה*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי דיצה* »

בעקבות בשמת ויונת, אני רוצה להוסיף שמה שנקרא כאן "גבולות" הם סדר העדיפויות שלנו, לפעמים זה נראה לנו אילוצים אבל לרוב זו הבחירה שלנו. על מה לשים את הדגש בחיים, איך לחיות.

|Y|
לי_אורה*
הצטרפות: 12 אפריל 2005, 19:07
דף אישי: הדף האישי של לי_אורה*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי לי_אורה* »

עדינה, תודה על הדף. מאוד נהניתי לקרוא את כולו ומאוד נהניתי לקרוא את הודעותייך בו.

מאוד מסכימה עם בשמת, בייחוד בדבריה אלו:
_רוצה להרגיל אותו לכך שלא מקבלים בחיים את כל מה שרוצים באופן מיידי
לא רואה בזה ערך.
בכלל._

_למה צריך להרגיל שלא מקבלים כל מה שרוצים? ממילא באופן טבעי בחיים לא מקבלים את מה שרוצים, לא מאמינה בלהוסיף לזה איסורים מלאכותיים רק בשביל ללמד דבר כזה.
לילדים יש מספיק רצונות שאין שום אפשרות שיתגשמו._

אני חושבת שגבולות הם משהו חשוב, אבל במידה ובהתאם להרבה עניינים:
למשל, נראה לי שילדים/ות יותר קטנים/ות זקוקים/ות לגבולות בכלל ולגבולות מאוד ברורים בפרט - הרבה יותר מאשר בגילאים בוגרים יותר.

הבחנה חשובה אחרת לדעתי: בין כל מה שמסכן חיים ובריאות מצד אחד, לבין כל השאר מצד שני. וגם זה כמובן משתנה ככל שהילד/ה גדל/ה.
וכמובן, כשמדובר בעניינים מסכני חיים ובריאות ובילדים/ות קטנים/ות - לדעתי עדיפה מניעה על פני לרוץ כל היום ולצעוק "לא לא לא אסור". לדוגמה, אצלנו בבית כל חומרי הניקוי היו סגורים בארון עם אזיקון עד שבתי היתה כבר די גדולה ואז יכולתי להסביר לה שאסור לשתות מזה וכו'.

אני בעד גבולות שנובעים באופן ישיר וטבעי מהמציאות, ולא גבולות לשם גבולות, גבולות "חינוכיים" שנועדו ללמד משהו. לדוגמה, עד גיל מסוים צריך לנסוע במכונית בבוסטר. זה גם החוק. זה משהו אובייקטיבי שנועד לשמור ככל האפשר על החיים ועל הבריאות. על כך אין מה להתווכח בכלל. לא רוצים? לא צריך, אז לא נוסעים.

אבל רוב רובם של הדברים הרי אינם מסכני חיים או בריאות. ולכן ברוב המקרים אני מסכימה מייד, ובחלק מהמקרים (ושוב, תלוי בגיל הילד/ה ובנושא) אפשר לדון, להתגמש, להתפשר. וכשהילדים/ות גדלים/ות, יש גם חוקים שמתגמשים, ולבסוף נעלמים.
סבטקסט_כפול*
הצטרפות: 09 יוני 2005, 18:20
דף אישי: הדף האישי של סבטקסט_כפול*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי סבטקסט_כפול* »

אחנו הגענו למצב שכל החדרים נעולים ועדיין אני כל היום אומרת לא על דברים, זה מאוד מתסכל ואני לא יודעת מה לעשות?
פלוני_אלמונית*
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

אולי אם תתני דוגמאות יהיה יותר קל להתייחס, על מה למשל את אומרת לא?
ובני כמה הילדים?
סבטקסט_כפול*
הצטרפות: 09 יוני 2005, 18:20
דף אישי: הדף האישי של סבטקסט_כפול*

המתנה העצומה שבגבולות

שליחה על ידי סבטקסט_כפול* »

תודה על הדף המחכים הזה
עדינה_ניפו*

המתנה העצומה שבגבולות

תודה סבטקסט כפול, שכחתי שאני פתחתי את הדף הזה,
ראיתי אותו במה חדש וחשבתי לעצמי שזה נראה כמו שם שאני הייתי נותנת לדף ואז נכנסתי וראיתי שזאת אכן אני, חחח...!
אז קראתי אותו שוב והוא בא לי בדיוק בזמן {@
שליחת תגובה

חזור אל “חנוכה”