גישה אורגנית למזיקים בגינה / תולעים בזבל / הצילו עכבר בבית
ועוד על בע"ח טורדניים ב-מדור בעלי חיים.~
שיטות להרחקת חרקים מציקים: יתושים, פרפרים, ג'וקים וגם: נמלים, עכברים..
לוחמה קונבנציונלית
- רשתות על החלונות
- מלכודות עכברים ידידותיות
- לשמור את הרצפה נקיה משאריות אוכל
- נמלים: "אני מנסה ללכת בעקבותיהן כדי לגלות מה מושך אותן, ושם לנקות או לאטום. יש גם כאלה שהולכים בכיוון ההפוך ומנסים לאטום את פתחי הכניסה שלהן, אבל אצלנו זה לא מעשי." (יונת שרון)
- יתושים: "טיפ שקיבלתי מאם ותיקה: לפתוח מאורר בחדר, כשהוא מכוון לכיוון התקרה, כך שלא יהיה מכוון לתינוק. לדבריה - עובד פלאים. ערב אחד שכחה לפתוח המאוורר ומיד הגיעו היתושים." (שולמית ש)
לוחמה כימית וטבעית נגד נמלים
- קינמון
- נפט או טרפנטין או כל דבר עם ריח של דלק לסוגיו - יש להזריק לכל פתחי הקנים
- חומצה בורית עם סוכר ומים:
היתרונות: לא רעיל לתינוקות זוחלים(עד כמה שידוע לי,אבל לא חייב להיות נגיש להם) ובעלי חיים,ורעיל לנמלים שלוקחות את זה לקן שלהם ואז הקן כולו נפגע.
החסרונות: זה לא זבנג וגמרנו.זה לוקח המון זמן,כמעט חודש,עד שזה עובד.הן באות ולוקחות עוד ועוד אבל ההשפעה היא איטית.ניסינו את זה פעם ואחרי כשלושה שבועות זה עבד בבית שהיה באמת מוכה נמלים." (ענת גביש)
- מעט סבון לשטיפת כלים על קן הנמלים וחרקים אחרים (מיץ פטל ו בשמת א שקיבלה את הידע מסבתא) .
- פיזור של קליפות ביצים במוקדי הריכוז של נמלים אמור לעזור (בשמת א)
- "עצה של אודטה דנין שאמא שלי סיפרה לי נגד ג'וקים במטבח (כי מה לעשות- מה שיותר גרוע מג'וקים בבית זה ג'וקים בכלי האוכל...) - לפזר עלי דפנה בארונות של המטבח. מסתבר שאפילו חברות ההדברה שמעו על הפטנט הזה ומודות שזה עובד. אצלי יש הכל חוץ מג'וקים אז כנראה שזה עובד... " (רונה בראון).
- ובכן גוקים, לא אוהבים את ריח הציטרונלה, שהוא שמן אתרי שניתן להשיג בחנויות טבע. אגב גם רוב היתושים לא אוהבים אותו. ואולי גם נמלים.בחנויות טבע ניתן לפעמים להשיג תערובת מיוחדת של צינטרונלה עם עוד כל מיני, נגד יתושים שמטפטפים בכמה פינות בחדר. אך אבוי, יש גם כמה אנשים שלא אוהבים אותו.
- לפזר קמח תופח בכל מיני מקומות אסטרטגיים בבית. הן לוקחות את זה לקן, שם יש לחות, הקמח הופך לבצק שמתנפח ומשמיד את הקן. עובד, מניסיון. כל הנמלים נעלמות לאחר ימים אחדים. (אמא של כפיר)
- הפתרון הנ"ל עבד לי מצויין כשגרנו בעיר. עכשיו בקומת קרקע זו ממש מכה! והן מתעלמות מהקמח התופח. אז מצאתי פתרון אחר: "מלחמת התשה": בחלון המטבח, על חתיכת נייר עיתון מבריק (אלו של הפרסומות) אני שמה פיסת קרטו טבולה בדבש. הנמלים משוגעות על דבש, וכעבור כמה שעות יש שיירה יפה, שחורה ועבה מהדבש אל הקן. כך, יחסית בקלות ניתן לאתר את הפתח שממנו הן יוצאות! מעבר לכך, כך אני שולטת על היכן הן יטיילו, בניגוד לתופעה הנפוצה של כמה נמלים על השיש וכמה במגירה... לאחר שאיתרתי את הפתח- אני סותמת עם סלוטייפ או עם סיליקון, את כל השיירה מנגבת במטלית לכיור ומנערת את הנמלים שעל הדבש לכיור. כך שוב ושוב עם עוד פתח ועוד פתח (בעיקר בין הקרמיקות). בסוף היום- הדבש עם הנמלים הולכים לפח.. (אמא של כפיר)
- ניסיתי גם פרחי ציפורן מיובשים שפיזרתי בבית, ואצלי הן פשוט עקפו את הציפורן. אבל הציפורן כן מאוד עזר להרחיק את הנמלים מפרח הסחלב שלי... על שולי הכד פיזרתי צפוף צפוף צפוף מעגל של פרחי-ציפורן. (אמא של כפיר)
- כדי להרחיק נמלים מצנצנת דבש או קנקן בריטה שעל השיש (מעצבן לראות צוללנים במים, ועכשיו לכי תחכי עד שהמים יסתננו מחדש). הפתרון שמצאתי: צנצנת הדבש וקנקן הבריטה מונחים בתוך קערית מים. עכשיו, נמלה שמנסה את מזלה- פשוט טובעת. (אמא של כפיר)
- פתרון שעבד אצלי בעבר היה לסתום את הפתחים מהן מגיעות הנמלים עם סבון. לוקחים סבון מוצק מרככים אותו קצת עם מים כך שיהיה צמיגי קצת ואז להכניס חתיכות של סבון לחריץ עד שהחריץ בקיר נסתם. (מיכלול ה)
- נגד פרעושים ושו"ת - זעתר. פשוט לפזר עלים בבית.
- שממיות
- חתולים
- עכבישים - נגד יתושים.
"תלוי בחתול. שלנו היה צד אותם ואוכל אותם..." (בשמת א)
- "לנו יש אפרוחי תרנגולות ולפעמים אנחנו משחררים אותם בבית והם אוכלים נמלים! הבעיה שבעוד חודשיים - שלושה הם כבר יהיו גדולים ויחיו בחוץ בחצר...
וקצת אחרת
- אצלנו צדים יתושים , נמלים, דבורים, זבובים וכ' עם שואב אבק!!!! (מיץ פטל)
נפית חתולים כמדביר חרקים ידידותי לסביבה.
(תקציר מתוך עבודת המחקר של לוטם מרווני במסגרת הקורס " יחסי גומלין צמחים ובעלי חיים" בהנחיית ד"ר משה ענבר, החוג לביולוגיה אבולוציונית וסביבתית, אוניברסיטת חיפה.)
נפית החתולים, Nepeta Cataria L., השייכת למשפחת השפתניים, הינה צמח הנמצא בשימוש הרפואה העממית באירופה זה שנים רבות, כמרגיע מחושי בטן ופעילות יתר במערכת העיכול, להרגעת חרדה ומצבי דיכאון וכן לטיפול בתסמיני שפעת וחום (Weiss and Weiss, 1992). צמח זה ידוע בהשפעותיו המשכרות על חתולים וכן כבעל פעילות ביולוגית של דחיית 13 מיני חרקים (Peterson and Coats,2001).
נפית החתולים מכילה חומרים נדיפים רבים, החשוב ביניהם הוא נפטהלקטון שהינו בעל שבעה איזומרים. ידוע שהתצורה הפעילה ביותר על חתולים הינה ציס-טרנס נפטהלקטון.
שמן נפטהלקטון זוקק מנפית החתולים והשוותה פעילותו בדחיית יתושים ומקקים לפעילות DEET (diethyl-meta-toluamide), קוטל חרקים מסוכן הנפוץ בתכשירי דחיית יתושים וחרקים בארה"ב.
בניסוי מעבדה שערכו פטרסון וקואטס, התגלה כי נפטהלקטון יעיל פי 10 מ -DEET , בדחיית יתושים מהמין Aedes aegypti .
בניסוי אחר גילו החוקרים כי האיזומר ציס-טרנס נפטהלקטון, יותר פעיל כדוחה מקקים, מהאיזומר טרנס-ציס נפטהלקטון ו-DEET.
שימוש בנפטהלקטון כדוחה חרקים, עשוי להוות תחליף לחומרים מסוכנים כ-DEET, הנפוצים ללוחמה בחרקים הן במגזר החקלאי והן במגזר הפרטי .
חומרים דוחי חרקים ידידותיים לסביבה, מהווים אלטרנטיבה לשימוש בקוטלי חרקים, המזיקים לאדם ולסביבה כאחד. לפיכך, איתור צמחי תבלין ורפואה ופיתוח חומרים ידידותיים לסביבה המופקים מהם, הינן משימות בעלות חשיבות אקולוגית וכלכלית רבה.
שמן ציטרוס (לימון) דוחה יתושים.
"קניתי כזה בחנות הטבע (מאיכות טובה).
בשבועות האחרונים ממש ראיתי איך זה עובד: טיפת ציטרונלה אחת במבער השמנים, וכל זמן שהמבער עובד אין אף יתושה.
הנר כבה - לא עובר זמן רב והיתושות מגיעות.
אגב, אני לא מסוגלת לסבול את הריח של הציטרונלה, אז אני מוסיפה גם שמן אקליפטוס למי המבער.
פטנט שעבד כמו קסם בפארק הירדן:
מרחתי ציטרונלה על הרגליים שלי, ושל הינוקא, ולא נעקצנו." (בשמת א)
מחפשת רעיונות לפתרון נגד עש ולא נפטלין לא סובלת את הריח. פויה
- לוונדר ?
- איוורור כל הבגדים בשמש.
- אם אין פרחים יש שמן אתרי לוונדר שגם יהיה יותר חזק. אין לי נסיון אבל שמעתי שזה עוזר.
- אם כבר יש לך עש, חפשי את הזחלים והגלמים והשמידי, הם לא זעירים ותמצאי בקלות. ואיוורור בחוץ.
שמעתי שאם שופכים חומץ היונים לא מתקרבות. אבל אולי את דווקא רוצה את הקן...(נשמע מעולה ל פנג שואי וגם סתם מקסים בפני עצמו.)
נגד כינים, לא יודעת. שווה לברר האם זה באמת כזה סיכון או סתם הפחדה אורבנית
לסובלים מעודף ג'וקים במטבח מומלץ:
- לפזר עלי דפנה בארונות המטבח
- להבעיר נר בריח ציטרונלה (מה זה?)
- במקרה של מקקים למדתי שיש לחפש בזהירות בתוך הארונות (גם בפינות למעלה) את נרתיקי הביצים שלהם. הם נראים כמו שעועית חומה (פחות או יותר) והם קשיחים. ברגע שמאתרים אותם צריך להוריד ולמחוץ. לצערי המחיצה חיונית, הורדה באסלה למשל לא תהרוג אותם. זה הפתרון הידידותי (לנו ולסביבה - פחות לביצים...) היעיל ביותר נגד המקקים - כל שעועית כזאת מכילה מאות, אולי אלפי, מקקונים פוטנציאלים חדשים.
להשאיר את המזרון/שמיכה בשמש.
אנקדוטות עלינו ועל החרקירים למיניהם:
- "יש לי שכנה שאומרת שג'וקים בבית זה סימן לכעסים. היא מסרבת להרוג את הג'וקים שנכנסים אליה הביתה. היא מדברת אליהם ומבקשת מהם ללכת. אני לא ממש יודעת מה קורה אם הם לא מסכימים ללכת. גם על הבת שלה היא אוסרת להרוג ג'וקים. אז כשיש אצלי ג'וק ובעלי לא בבית אני מתקשרת אליה שתגרש לי את הג'וק. היא תופסת אותו במחושים ומשליכה מהחלון. ליראות כדי להאמין..." (קרן שמש)
- "פעם אפיתי שתי ככרות לחם והשארתי על השיש עד הבוקר.בבוקר, זו שלא היתה מרוחה בכלום היתה מלאה נמלים. זו שהיתה מרוחה בתערובת תבלינים -רוזמרין,פלפל שחור,אניס,קנמון,מלח גס (מעורבבים בביצה ומרוחים על הלחם),נשארה נקיה." (ענת גביש)
- "אוקי, אז תנו לי לצייר בפניכם איך ביתי נראה - עלי זעתר מפוזרים בכל מקום, קליפות ביצים בפינות החדרים, מקלות קינמון זרוקים על הספות, חתולים ושממיות מטיילים בין הרהיטים - כבר עדיף גו'קים, לא?" (פלוני אלמונית)
- "אנחנו למדנו שיש שעות מסוימות שהנמלים באות והולכות.
לא נלחמים. אפילו לא טורחים להרים פירורים מהרצפה כי בערב בשעת המקלחת והסיפור הן באות ומנקות הכל.
אני נשבעת לכן הן לוקחות הכל אפילו את הגופות (אם דרכנו בטעות). " (מים שקטים)
- "רועי ואני כבר פיתחנו כל מיני תיאוריות על הנמלים. רועי אומר שהן נמשכות לרצפה נקיה.. ולדעתי השטיפה פשוט הורסת להן את הריח של השבילים, ולוקח להן זמן ליצור אותם מחדש. אז הן מסתובבות יום מבולבלות, ובסוף חוזרות להסתובב במקומות מסודרים ונסתרים מעינינו." (יונת שרון)
art]איך תשמור על הבית נקי ממזיקים, בלי להרוג בדרך אף אחד id[/po]=101 , נכתב ע"י טבעוני-אדוק.
zvuv]עוד דף home[/po]
מיגור חרקים ירוק
סוגי הדברה
תרמו:
קרן שמש, גילה, יעל ג, עין הסערה, אילי ליה, יונת שרון, ענת גביש, ועוד...
ראו גם:
הערות עריכה:
לשקול אם לשלב את התוכן של הדפים העוסקים בחרקים ספציפיים
לשקול האם למיין עצות לפי סוג החרק