[h=3]
דף זה מיועד לדיון בכל ההיבטים הקשורים להקמת עסק עצמאי[/h]הדף מכיל מידע וסיכום של דיונים בנושאים הבאים:
ראו גם:
נא לא לפרסם פה הצעות עבודה מכל סוג. כל הצעת עבודה תימחק.
{==כיצד להתחיל? צעדים ראשונים בדרך להקמת עסק עצמאי==}
אפשר להעזר במט"י (מרכז טיפוח יזמות)
מט"י מסייע בהקמת עסקים קטנים ובינוניים באמצעות הדרכה בקורסים והשתלמויות, הדרכה אישית, עזרה בהכנת תוכנית עסקית, פנייה לקבלת הלוואות להקמה וכדומה. התשלום סמלי. מידע נוסף ניתן למצוא באתר שלהם. מספר הטלפון של מט"י: 1700-700-605
עודד לבנה נותן יעוץ ראשוני במט"י חולון ומזמין לשאול אותו כאן שאלות ספציפיות.
סניפים של מט"י
מט"י זה לא ארגון, אלא עשרים ושישה ארגונים כמעט עצמאיים: מטי חולון זה לא לא מטי בני ברק, ושניהם נפרדים ממטי רעננה, וכן הלאה. לכל אחד מהם יש אתר משלו, מנהל אחר, נהלים קצת אחרים, חונכים אשר הוא עובד איתם (מתוך אותו מאגר חונכים ארצי), קורסים אחרים עם מנחים אחרים, ובחלק מהמקרים גם קרנות אחרות (לדוגמא: יש קרן אשר מיועדת רק לתושבי חולון, בת ים ואזור, ואז מקבלים אותה רק במטי חולון).
כמו כן יש התמחויות של מטים:
- מט"י רעננה מתמחה בהייטק ומשרת את כל המדינה בנושא הזה.
- מט"י חולון מתמחה ברופאים ומשרת את כל המדינה בנושא הזה. כמו כן יש שם התמחות מיוחדת בעסקי מזון.
- מט"י בני ברק מתמחה בתעסוקת נשים, בפרט במגזר החרדי וכן הלאה.
- בתל אביב אין מט"י. היה ונסגר - כנראה שנוהל באופן לא מספיק טוב. תושבי תל אביב אשר מחייגים למספר המוביל 1700700605 מגיעים למספר של מט"י חולון. כמו כן מטפלים בתושבי תל אביב המטים הקרובים האחרים: בעיקר מטי בני ברק, וגם מטי ראשון לציון ומטי רעננה. השירותים לתושבי תל אביב מצומצמים קצת יותר, והסיבה היא כנראה שהיה חור בתקציב של הרשות לעסקים קטנים, אז החליטו לא לתת אחד השירותים לתושבי תל אביב - זה היה בערך בגודל החור. השירות הוא יעוץ מסובסד (המכונה "חונכות עסקית") לעסקים של 4 עובדים או יותר.
בקשה להלוואה ממט"י
זה לוקח תמיד יותר זמן, כי צריך ללמוד את הקרן ולאסוף את הדרישות שלה בעצמך, זה בילבול מח, והיועץ תמיד יעשה את זה בפחות זמן, ישלים את כל המסמכים (בדרך כלל), יותר בקלות, ידע כמה דברים שאת לא יודעת על הקרן, יכרוך את זה יפה, ובמקרים מסויימים גם יגיש בקשה יותר טובה. במקרים אחרים - בכלל לא, כי יש מקרים שצריך מגע של בעל העסק כדי לכתוב משהו משמעותי, וחלק מהיועצים מורחים במקום לדבר עם בעל העסק.
רשימת של אפשרויות המימון זו רשימה בת יותר משנתיים, ודברים רבים שם השתנו (למשל, הקרן לסיוע לעסקים קטנים של משרד המסחר והתעשיה הסתיימה, והחליפה אותה קרן חדשה בספטמבר האחרון, עם תנאים אחרים), אך זו הרשימה הממצה ביותר שיש כרגע.
בעמוד 24 מוזכרת העמותה להלוואות ללא ריבית (מכונה גם קרן רש"י). זו קרן שמתאימה לסכומים קטנים. החסרון העיקרי של הקרן הזו היא שלוקח זמן רב, חמישה חודשים או משהו כזה, עד שרואים את הכסף, ואין אינדיקציה מוקדמת האם את הולכת לקבל את הכסף.
עלות יעוץ ראשוני במט"י
- במט"י בני ברק העלות היא 80 ש"ח.
- במט"י חולון העלות למי שאינו תושב חולון היא 50 ש"ח (חולון משרתת את כל האזור, כולל בת ים, אזור, חלק מתל אביב, ועוד), ואילו תושבי חולון מקבלים את היעוץ הראשוני חינם (סיבסוד של העיריה). יכול להיות שגם מי שהעסק שלו בחולון מקבל יעוץ ראשוני חינם.
חומר עזר ממט"י
האוסף המרשים ביותר של חומר עזר נמצא באתר של "מטhp]י רעננה main[/po].asp
מאגר פרופילים עסקיים
זה מאגר נפלא לכל סוג עסק שמופיע בו והוא מכיל מידע רב ומועיל.
באותו הדף הזה יש קישורים להמון מידע חשוב ליזם - אוצר בלום, וחינם:
- הקמת עסק - בדיקת כדאיות, הדרישות הפרוצדורליות ועוד.
- תוכניות עסקיות.
- תוכניות שיווק - גיוס לקוחות, הפקת ברושורים יעילים, שיווק מפה לאוזן, תמחור ועוד.
- מימון וכספים - השגת מימון, ניתוח דוחות כספיים, יחסים עם הבנק ועוד.
- העסק הביתי - הקמה, ציוד, רישום וקידום מכירות.
- עקרונות משפטיים - על חוזים, פטנטים, שותפות ועוד.
- שונות - עסק משפחתי, אבטחת מידע, משא ומתן, ניהול עובדים, יבוא, נשים בעסקים, טיפים להצלחה, זכיינות ועוד.
אפשר ליצור קבוצת תמיכה של שני אנשים / "מאזין מחוייב"
בשנה הראשונה הייתי בקשר אינטנסיבי עם חברה/קולגה שהיתה במקום דומה לשלי, והקימה עסק חדש. נפגשנו פעם בשבוע וגם דיברנו בין לבין הרבה בטלפון ובמייל. תמכנו אחת בשניה כל אחת במקומות בהם היא נעצרה (למשל: "יש כאן 3 טלפונים שאני נמנעת כבר שבועיים מלעשות. בואי תתמכי בי לעשות אותם עד מחר"). הקשר התחיל כשחשבנו על שותפות. בסוף כל אחת עשתה לבד, אבל מה שיצא מזה זו תמיכה שהיתה משמעותית אז. זה לא חייב להיות מישהו שעושה בדיוק את מה שאת עושה. זה יכול להיות סתם מכר רחוק / חבר של חבר שבדיוק עובר משכירות לעצמאות.
אפשר להשתמש בבארטר
בארטר הוא סחר חליפין. למה זה טוב? בשלבים הראשונים של הקמת עסק, בדרך כלל אין כסף לשלם על שירות מסויים שיכול לדחוף קדימה. אפשר לשלם בדרכים אחרות. לא כולם מסכימים לעבוד בצורה כזאת, אבל יש מספיק שכן מוכנים. אפשר להשתמש בבארטר לכל דבר שצריך: שירותי שיווק, יחסי ציבור, בניית אתר אינטרנט וכו'.
לדוגמא: נניח שאת מעצבת ואת רוצה לעשות בארטר עם אשת יחסי ציבור. היא מספקת לך X שעות עבודה בחודש תמורת משהו שאת יכולה לספק לה (בחודש הראשון את מעצבת לה כרטיס ביקור חדש. בחודש השני את מצלמת תמונות לאתר האינטרנט שלו וכו').
אפשר לבקש גיבוי כלכלי
לוקח זמן עד שעסק מתרומם ומניב פירות. צריך סבלנות, בייחוד כשאת עם תינוק קטן או עם כמה ילדים, והקצב הוא לא הקצב שהיה יכול להיות אם היית לבד. אפשר להגיע מראש להסכמה עם בן הזוג שלתקופה מסויימת רק הוא מפרנס. זה יכול לתת שקט נפשי ולפנות אנרגיות להרמת העסק. זה לא הכרחי אבל מקל.
אפשר להכין תכנית עסקית
תכנית עסקית מפרטת מהו העסק, מה מייחד אותו מעסקים דומים באזור (כדי שיהיה סיכוי שהוא יצליח) וכדומה. יש להגדיר את אוכלוסיית היעד (מי ירכוש את המוצר או השרות שאת מוכרת) ואת הדרכים להגיע אליה. פירוט של ההשקעה הנדרשת, עלות תפעול שוטף וכדומה. יש לתת הערכה לגובה ההכנסות הצפויות.
הדרכה מקיפה בהכנת תכנית עסקית ניתן למצוא באתר של מרכז טיפוח יזמות
טיפים וחומר עזר ניתן למצוא גם באתר של ד"ר מירה חניק - הדרך למעלה להעצמה אישית
{==כיצד לצאת החוצה? שיווק, פרסום ויחסי ציבור==}
אפשר להתחיל בסיעור מוחות
אפשר להזמין את כל החברים לקפה וסיעור מוחות שיווקי לצורך הרמת העסק החדש. החשיבה לבד, עד כמה שהיא יצירתית, היא מוגבלת. מפגש כזה יכול להיתו מהנה ופורה. הרבה אנשים, הרבה רעיונות. כדאי להכין מראש כמה שאלות מנחות. הערה: בכל קבוצת אנשים תמיד יהיו רואי השחורות שחושבים בדפוס של "למה זה לא יצליח". מצד אחד לא לתת להם לשבור את רוח היזמות. מצד שני, אפשר כן ללמוד מהם ולהשתמש ברעיונות שלהם כדי להימנע מליפול לבורות צפויים מראש.
אפשר לעשות יחסי ציבור
יש לעשות הבחנה חשובה בין שיווק לבין יחסי ציבור. מה שמאפשר לזרוע זרעים לטווח ארוך זה דווקא יחסי ציבור (ודווקא לזה לא צריך להעסיק יחצ"ן שעולה הרבה כסף, אלא אפשר ללמוד את העקרונות ולעשות לבד).
הנטייה הטבעית שלך תהיה להשקיע בפעולות ישירות שיכניסו לך עבודה (ועכשיו! ומהר!), כמו להציע ישירות את עצמך ללקוחות. זה מה שאנשים נוטים לעשות כאשר הם רוצים להרים מהר עסק עצמאי קטן. לצד ההשקעה בפעולות ישירות כדאי לזכור לזרוע זרעים לטווח ארוך. מה שיבנה אותך לטווח הארוך (מלבד העובדה שתעשי עבודה איכותית, ששמך יעבור מפה לאוזן, שתצברי מונטין מעצם מה שתעשי), זה טיפטוף שוב ושוב השם שלך או שם העסק שלך.
הפעולות של יחסי הציבור לא יביאו לך עבודה מחר בבוקר. אבל הם יכניסו אותך לתודעה. לאט לאט אבל בטוח. זה כביכול פעולות עקיפות. זה לא פרסום. כמובן שזה חייב להיות מגובה בעבודה איכותית שאת תספקי. זה לא יעבוד אם זה יהיה בלון מלא אוויר וריק מתוכן.
ספר שאפשר לקרוא בנושא: שקיעת הפרסום ועליית יחסי הציבור
אפשר להחליט להתמקד
- לא חייבים מיקוד. אפשר להצליח גם בלי.
- אפשר להתחיל לזרום עם הדברים ורק בעוד שנה להתמקד. גם זו אופציה.
למה כדאי להתמקד
- יותר קל נפשית. מפנה המון אנרגיות וחוסך כאבי ראש.
- תהליך הלמידה שלך הרבה יותר מהיר, ואת הופכת למומחית בתחומך מהר יותר.
- אנשים מוכנים לשלם יותר כסף על "מומחים בתחומם".
- קל יותר ליצור מוניטין (תארי לך שיש לך כבר 100 לקוחות שמדברים עלייך. תשווי בין שתי האופציות:
- 10 אנשים מספרים עלייך ב- 10 תחומים שונים (10 בכל תחום – 100 בסה"כ).
- 100 אנשים מספרים עלייך בתחום אחד.
איך מחליטים במה להתמקד
- יתרון יחסי. במה יש לך יתרון יחסי? יש עוד בעלי מקצוע כמוך בשוק, אז למה שיבואו דווקא אלייך? מה מיוחד בך? למה השאלה הזאת חשובה? כי אנשים מוכנים לשלם פרמיה על מה שממוצב יותר גבוה. יש את הדוגמא הידועה על אלו שיושבים במסעדה ומבקשים קוקה-קולה. אומרים להם - יש לנו רק פפסי, אז הם אומרים – אז תביא לי מים.
- מה את אוהבת - מה מכל הדברים הכי מרגש אותך / כייפי לך / עושה לך טוב. בקיצור – מה הלב אומר לך.
שאלות שאפשר לשאול שעוזרות להתמקד
לקחת דף ועיפרון ולשבת לכתוב.
- מה הכי ירגש אותך לעשות? מה יגרום לך לקפוץ בבוקר מהמיטה בשמחה?
- למה יש יותר ביקוש?
- למה יש יותר עתיד?
- מה יכניס לך יותר כסף על פחות זמן עבודה? מה הכי פחות "ישעבד" אותך לעסק.
- מה יהיה לך הכי נוח לעשות. למשל: בשביל לצלם חתונות תצטרכי לצאת מהבית ולעזוב את בהן שלך ובעלך בשעות הערב. לא נוח.
- במה יש לך יתרון יחסי בשוק? זה חשוב.
שאלות ותשובות בנושא שיווק ופרסום
ש: אני אמא ל-2 בנות, הגדולה בת 4 נמצאת במסגרת גן עירוני, והבת השניה בת 9 חודשים נמצאת איתי בבית. אני כבר יותר משנה לא עובדת, הייתי מזכירה בעבר ולא מוצאת עבודה באיזור מגוריי. אני בשלנית מעולה, יודעת לבשל מצויין, כל סוגי האוכל, וגם בכמויות גדולות מסחריות. אני מעוניינת לבשל מהבית ולעשות מזה כסף. אני הכנתי תפריט מסודר ואיננו יודעת איך להתחיל ולשווק את עצמי. אני נורא אוהבת לבשל ואני יודעת שברגע שאנשים יטעמו את אוכל שלי, הם פשוט ירצו להזמין. בבקשה האם מישהוא יודע איך אוכל לשווק את עצמי ומה צריך לעשות ?????? אודה לכם מאוד באם תוכלו לתת עצות.
ת: www.asakim.org.il
www.athomemothers.com/infoguides/53a.htm
(שרון ח)
אם את משוכנעת שכל מי שיטעם ירצה להזמין תכיני כמה מנות ופלייארים תלכי לבנייני משרדים מקומות שכל יום מזמינים לכל העובדים אוכל ותתני למזכירה(ברך כלל היא המזמינה עבור כולם) מנה ופלייאר. מעבר לזה את יכולה לומר לה שעל כל 10 מנות שהיא תזמין (עבורה או עבור אחרים) היא תקבל מנה בחינם (ובכך תגרמי לה לעבוד עבורך) והיא כבר תשכנע את האחרים להזמין ממך.
(אילה ארז)
ש: אני רוצה כבר שנה להיות עצמאית, אני נטורופתית, ויש לי מקום בבית לטיפולים, יש לי טיפולים מדהימים בעיקר טיפולי מגע (עיסוי על כל גווניו, ולכל הרובדים) לפני במהלך ולאחר הריון ולידה יש הכל... לצערי אני לא מצליחה להגיע לנשים שיבואו. אין לי מושג מה עוד לעשות אני די מיואשת, יש לי פרסום באינטרנט, וסיפרתי לכל מי שאני מכירה (לצערי אני כמעט לא מכירה אנשים באיזור בו אני חיה- בית אליעזר בחדרה) המקום שלי אידיאלי טובל בירוק ונותן הרגשה כפרית.. ובכל זאת... אז לכל העובדים מהבית יש לכם רעיון כיצד להשיג לקוחות? אני כבר די אבודה רק רציתי להיות יותר בבית. אשמח לשמוע רעיונות מקוריים שלא צורכים כסף כי זה אזל מכבר..
ת: הרעיון שלי, יתכן וכבר ניסית אותו ובכל זאת התקשרות עם מכוני:כושר, ספא, יופי ובתי מרקחת וטבע באיזורך, וקביעת מחיר המופרש בחלקו (15%) לטובת הגורם המתווך. בשלב ראשון יתכן ותצטרכי לתת את הטיפול מחוץ לבית, אם את באמת טובה , בזמן קצר, יזרמו הלקוחות גם לביתך. לדעתי כדאי לך לתת עמלת תיווך זה מתגמל את המתווך ומביא עוד עבודה.אני ממליצה לך להתחיל בסכום אטרקטיבי כמו 120 ש"ח לטיפול, על מנת לעודד לקוחות, בהדרגה תוכלי לעלות. בהצלחה מכל הלב. (שיפון 1)
{==במה לעבוד? רעיונות לעבודות שאפשר לעשות מהבית==}
- חקלאות (תרנגולות, עזים)
- קידום מכירות בטלפון
- שיווק (למשל של מנשאי תינוקות או מוצרים אורגניים)
- מסחר במניות ואופציות
- כתיבה ועריכה (ספרים, מאמרים)
- תרגום וכיתוביות לסרטים
- פיתוח משחקים (האיש שהמציא את טאקי עובד מהבית)
- הוצאת עיתון באופן טבעי

- טיפול בילדים (של אחרים...)
- שיווק רב שיכבתי ופירמידה (ראו עבודה מהבית שושואיסטית)
- אפשר להתחיל עם כישרון כלשהו ולהמשיך לקורס שמלמד יכולות בסיסיות בתחומים נדרשים. לדוג': אני מתרגמת בבית. בהתחלה זה היה משרד, ובאמצע הסתבר לי שכל הבלגן יותר מדי בשבילי ועברתי להתמחות בתרגום לטלויזיה, בעיקר תרגום לדיבוב לתוכניות ילדים. (הופ וכו').
- אני עומדת להתחיל בעשיית תיאטרוני בובות וסדנות דרמה לילדים מטעם תיאטרון בובימה בחיפה. כמובן שהתפקיד יהיה מס' פעמים בשבוע, בשעות הנוחות לי ולבני ביתי, כמובן כאשר בתי תמיד ראשונה בסדר העדיפות.
- עוד דרכים להרוויח כסף זה על אחוזים. אם יש לכם חבר שמעצב אתרים או מדפיס כרטיסי ביקור, כל הפניה של לקוח תזכה אתכם באחוזים.
- ע"י האינטרנט, כמו ששמתם לב, יש אפשרויות רבות לפרנסה: יבוא עצמי של מוצרים, עיצוב אתרים (לא קשה כ"כ כשיש את התוכנה והספר הנכונים).
- רואה חשבון מוכשר יכול לעזור בסוף השנה עם החזרי המס.
- Just in general - I believe that you should look on what you like to do when you look for what to do. If you like to make cakes- then bake, if you like to cook then go for it or if you like to decorate maybe you can decorate special cakes or cards or homes (you can take the kids with you many times ). I beleive that when you are doing the thing that bring you happiness and joy, then money is coming to you and the business is been built . So ask yourself first - what do I like to do? what makes me happy and bring me inspiration?
- A good book to work with on that process of searching is - in Hebrew - ISKAT CHAYAYICH or direct translation - the business of your life.
- עורכים לשוניים או מתרגמי ספרים. למשל הוצאת אופוס מחפשת עורכים ומתרגמים, כנ"ל חברת הוד-עמי. (כולם בסיומות co.il )
- לחפש עבודות outsourcing בשביל המנגנון הממשלתי. אני משערת שרובן פקידותיות. למשל לתרגם כל מיני מסמכים, או לטפל בניירת של כל מיני ועדות. צריך לחפש ולראות מה יש. הנקודה היא שזה מגזר עם הרבה עבודת ניירת מצד אחד, אבל עם עלות גבוהה של עובדים קבועים מצד שני. לכן סביר שישתלם להם להוציא עבודות החוצה.
- נראה לי שבתחום התקשורת אפשר לעבוד בהדרכות לא פורמליות של משרד החינוך, שעה - שעתיים בבקרים. ידיד שלי הדריך פעם בטבעון תקשורת וגם באיזור ירושלים יש לימודי תקשורת בקרן קרב
- לקחת על עצמך איזשהו פרוייקט שאת יכולה לעשות מהבית לטובת מטרה שאת מאמינה בה. דוגמאות לפרוייקטים כאלה:
- הפקת עלון (חד-פעמי או קבוע) (דוגמא מהחיים: באופן טבעי)
- הקמת אתר (דוגמא מהחיים: האתר הזה)
- הקמת פינת חי אצלך ביישוב
- מוצרי מאפה ביתיים
- תרגום של ספר או מאמר (לדוגמא, יש חוסר משווע בספרים על חינוך ביתי בעברית)
- כתיבה של ספר או מאמר
- גידולים אורגניים לצריכה עצמית או למכירה
- אני הייתי מציעה לכל מי שאין בסביבתו לארגן איזשהו פורמט של יד שניה / תן- קח. זה גם יכול לעזור בנושא הכלכלי ל כולם כי זה אומר בגדים זולים יותר או בלי כסף וכנ"ל ריהוט, כלי מטבח, ספרים, מוזיקה וכו'. פה בפרדס חנה- כרכור פשוט כבר יש כ"כ הרבה exchanges כאלה וזה עובד יופי.
- הנה כמה סיפורים של אמהות אמריקאיות בחינוך ביתי שמתפנסות מהבית: Working from Home and Homeschool
- חברתי פתחה גן ילדים, ובתוכו סטודיו לקדרות שבו היא עובדת. בנה יכול להיות איתה שם.
- אנחנו מבשלים מהבית ארוחות צמחוניות ומחלקים באזור מגורנו. בדרך כלל אחד מבשל והשני מבלה עם יערה (בת שנה ושמונה), אבל ברגעי השיא, כשצריך יותר משתי ידיים, יערה יושבת על השיש (עושה בלגן...) ואנחנו מבשלים. או אם שורה חסד, היא משחקת לבד איזה רבע שעה ואנחנו יכולים לעבוד יחד. כיוון שחלק גדול מעבודות הבית והבישולים אפשר לעשות כשרק אחד מאיתנו בבית עם יערה, נראה שגם זו אופציה לפרנסה. למשל לאפות עוגיות, או לתפור/לסרוג וכו'.
- לעניות דעתי שוק המטפלות -אמהות לא מוצף כלל, לפחות לא באיזור ירושלים. הבעייה היא שנשים שמעוניינות לא מפרסמות את עצמן באופן שמגיע למספר רב של אוזנים.
- יש לי רעיון אבל הוא מתאים יותר לאחר הצהריים - לעשות חוג יצירה לילדות ולילדים. אפשר לעשות חוג ציור או חוג סריגה/רקמה/תפירה יש המון דברים שאפשר לעשות. כל קבוצה קטנה של נניח 6 ילדים פעם בשבוע לשעתיים, יכולה להכניס בסביבות 1000 שח. אם יש לך 2-3 קבוצות, אז זו הכנסה קטנה ונחמדה. אפשר לפנות למתנ"ס ולהציע להם, לעשות במסגרת המתנ"ס או חוגים בבית הספר, או פשוט לעשות בבית, לתלות מודעות או לדבר עם כמה ילדים שמכירים בגיל המתאים ושהם יביאו חברים שמעוניינים.
- אני חושבת שכדאי להציע חוג אלטרנטיבי. לי מזמן יצאו מהאף החוגים שכל כך דומים זה לזה.......... הייתי שמחה לחוג יצירה שבו מביאים דברים מהבית, לחוג שכל שבוע יש משהו שונה לגמרי ,חוג בישול עם ההורים (אבל אוכל בריא) כשהיינו בתאילנד הלכנו לחוג של כמה שעות. הוא כלל 30-45 דקות מוזיקליות (ריקודים וכולי), ארוחה קלה ומשחק חופשי בחצר. זה היה נחמד כי אימהות תמיד אוהבות להתקשקש אח"כ , וכי לוקח כל כך הרבה זמן לארוז פעוט ממקום למקום , וזמן הריכוז שלהם ממילא נמוך, שמעצבן לנסוע במיוחד למקום בשביל חצי שעה.
- עיסוי, מחשבים, אפיה, מניקור, פדיקור, ספרות, כתיבה טכנית, תרגום, אומנויות קלות, כתיבת תגובות באתרים, השקיית הגינה/עציצים.....
- כתיבה טכנית- כתיבת מדריכים למשתמש למוצרים טכנולוגיים מורכבים, כמו תוכנה או שבב. האדם יודע מה לכתוב על ידי כך שהוא לומד את התחום, משוחח עם המפתחים וקורא המון מסמכי אפיון ותכן קשים לקריאה. התפקיד שלו לכתוב מסמך קצת יותר קל לקריאה, המיועד לאנשים טכניים מחוץ לחברה. המוצר שלו הוא ספרות הדרכה המתלווה למוצר, ומאפשרת ללקוחות להשתמש בו.
- תיווך נדל"ן (לא יודע כמה אפשר לעבוד מהבית)
- איתור מידע באינטרנט, כמו מידע עסקי, מידע על מתחרים, מידע על לקוחות, מידע מתוך בסיסי מידע פומביים (בורסה) ומסחריים (D&B).
- אתר שאפשר לפרסם בו כל עסק ובחינם, כולל גם לוח מודעות למחפשים בית וכו': "עסק לעסק" www.ib2b.co.il
שאלות ותשובות בנושא רעיונות לעבודה מהבית
ש: איך מגיעים לעסוק בתרגום? (אמא לילדה קטנה שרוצה להתחיל בחינוך ביתי ומחפשת דרך להתפרנס מהבית)
ת: שולחים קורות חיים לאחת החברות. הם שולחים לך טסט או משהו דומה. בהצלחה. (חבצלת)
יש גם חברה בשם טרנס טייטלס שעושה קורסים קצרים של שלושה חודשים (פעם בשבוע אחה"צ בת"א) שאמורים להכשיר מתרגמים לתרגום כתוביות לטלוויזיה. כדי להתקבל לקורס צריך לעבור מבחן בעברית ובאנגלית. מסיימי הקורס מוזמנים לקבל עבודה בחברה, ויש להם די הרבה עבודה. קורסים כאלה נפתחים כל הזמן, ומהווים חלק מהכנסות החברה (הם עולים לא מעט, במקרה שלי זה השתלם די מהר) מס' הטלפון שלהם 03-5625099, ואגב, הכסף בעבודה ממש לא משהו, אבל גם לא משהו זה משהו. (ענת גיגר)
ש: גם אני מעוניינת לעבוד מהבית, אולי בתרגום (אין לי השכלה פורמלית בתחום, רק אנגלית טובה) או משהו כזה, אבל ממש אין לי מושג איך מתחילים. חשבתי לשים שלטים באוניברסיטאות, אבל אני יותר מעוניינת לתרגם ספרים (ועדיף כאלה שיעניינו אותי) מאשר מאמרים בכלכלה או חשבונאות (בררר....). עוד כיוון שאני חושבת עליו הוא ליבא מנשאים לארץ, אבל פה יש גם את הנושא של עסק ויבוא. למישהו יש רעיונות/הערות/הצעות וכו'?
ושאלה נוספת - מה זה שיווק רב שכבתי?
ת:
תרגום: באוניברסיטת תל אביב יש רשימה של מתרגמים אשר מציעים את שרותם לסטודנטים. אפשר להרשם. סביר שיש גם באוניברסיטאות אחרות. מלת אזהרה: התחום הזה מוצף: רף הכניסה הוא נמוך - מחשב וידיעת שפה, ובלי מוניטין קשה למצוא את העבודות הראשונות. וודאי שספר. את יכולה ליזום תרגום (בשיתוף פעולה עם בעל הזכויות), ואחר כך להציע אותו להוצאות ספרים, אבל אל תצפי שהוצאת ספרים תפנה אל מישהו חסר נסיון וחסר מוניטין.
יבוא מנשאים: את מוזמנת למט"י (מרכז לטיפוח יזמות) הקרוב למקום מגורייך לשאול מתי נפתח קורס ליזמים מתחילים. מלת אזהרה: את חייבת לדעת גם להפיץ ולשווק אותם, וגם לעשות תחשיב.
שיווק רב-שכבתי: מעין פירמידה (והם ממש לא אוהבים שקוראים להם ככה), שכל אחד מוכר למי שתחתיו, וגוזר קופון על המכירות של עצמו ושל מי שתחתיו, לשכבה אחת, שתים, שלוש ולפעמים יותר. בדרך החברה מספקת את המוצרים ישירות לקונים, והמוכרים מזוכים בחלקם. מיום שניכנסת לפירמידה, אותו מוכר מזוכה תמיד בקניות שלך. בכל המקרים את יכולה למכור רק אם את בעצמך צורכת. ההסבר המקובל לזה הוא שאת צריכה להתנסות במוצרים לפני שאת יכולה להמליץ עליהם. זה קצת חלש, כי את לא צריכה להתנסות באותו המוצר שאת מוכרת, אלא במוצר כלשהו של החברה. אם להיות לרגע דמגוגי, אז הטיעון הוא שאת לא יכולה למכור באופן אותנטי קצף גילוח, אלא אם כן התנסית בתחליף תה שלהם... במקרים הבולטים מדובר במוצרי בריאות ואיכות חיים (הרבלייף, ניקן, סאן-ריידר, ...). מלת אזהרה: כדאי מאד למי שמוכר לך שאת תחשבי שאפשר לעשות מזה הרבה מאד כסף. השוק רווי, ויש הרבה יותר סיפורים על האפשרות לעשות כסף מאשר אפשרות אמיתית לעשות כסף שם. הם גם עוקפים את החשש מזה, בכך שהם מנסים לשכנע אותך שאת תבני קהל לקוחות במשך הזמן. דעה אישית: שנ"י (שומר נפשו ירחק).
(עודד לבנה)
ש: עזבתי עבודה קבועה במשרד רו"ח לטובת טיפול בילדיי הקטנים. כעת, ברצוני לחזור לעבודה באזור מגורי, ופשוט מסתובבות אלפי מנה"ח חופשיות מעבודה, על כל מקום אחד ישנן לפחות 100 מועמדות, ובגלל גילי (40) וילדיי הקטנים, אני לא המועמדת האופטימאלית. בנוסף, ואולי החשוב מכל, אין לי תעודה, עבדתי במקצוע כ-15 שנה, אבל בלי תעודה גם חברות כ"א לא יכולות לעזור. ללמוד היום - אין באפשרותי מסיבות שונות.
מצבנו הכלכלי מחייב אותי לעבוד, על זה אין ויכוח. כשכירה אוכל לעסוק במקצועות שאינם דורשים תעודה ונסיון, והם כאלה שהשכר נמוך מאד, ולרוב במשמרות. לכן החלטתי שהטוב ביותר עבורי יהייה, אם אוכל, לעבוד מהבית. גם אם הרווחים אינם בשמיים - לפחות אהיה אדון לעצמי (חשוב לי מאד), ואוכל להיות קרובה וזמינה לילדיי.
השאלה הגדולה היא - במה???
חשבתי על מספר דברים: הנה"ח בבית - איזה עסק שלא מכיר יתן לי לנהל את חשבונותיו?
שעורי עזר לתלמידי יסודי (עבדתי שנה כמורה מחליפה) - לא מכירה תלמידים שזקוקים לעזרה ולרוב אמהות לא פונות לשעורי עזר דרך מודעה, אלא דרך המלצות.
חוג יצירה - אני מוכשרת בתחום ויש לי הרבה רעיונות, אבל בעיר ההורים מעדיפים לשלוח את הילדים למתנ"ס מסובסד או לחוג בקאנטרי.
איך אני, שאין לי הכשרה ונסיון, יכולה למצוא תחום לעבודה מהבית?
ת: אולי משרד רו"ח שעבדת אצלו בעבר יהיה מוכן שתעבדי עבורו בהנהלת חשבונות? (אביב חדש).
נסי להצטרף ל- BNI - מקבלים משם הפניות. (עודד לבנה)
ש: אני מעוניין לייצר מנשאים לתינוק כמו תינוקיס מנשארי וכו אם אני לא טועה זה נקרא מנשא בד ארוך. אם יש למישהו מידע על איפה מייצרים את המנשאים במחירים טובים אשמח מאוד לקבל את המידע. החלטתי לייצר מכיוון שזה כבר שנה שאני מנסה ליצור קשר עם חברות בארץ כגון שילב ואחרות אך ללא תשובה מצדם שזה פשוט חוצפה הייתי מעדיף לפחות לקבל תשובה שלילית מאשר כלום. אז בבקשה אם מישהו יכול למסור לי מידע על מפעל רציני בחול או בארץ.
ת: תינוכיס מיוצר בארץ. חיפוש קצר באינטרנט יניב את הטלפונים של היצרניות.
מנשארי מיוצר ע"י שילב עד כמה שאני יודעת. לפי מה שראיתי עד עכשיו ההבדלים בין הסוגים השונים של מנשאי בד ארוך הוא סוג הבד (כמה הוא אלסטי), איכותו, רוחבו, ואיכות ההוראות המצורפות. (אביטל צ)
האם קיימת תכנית עסקית? יש לבדוק המון פרטים כגון: דרישה בשוק,איכות,מחיר, עלויות ייצור,שווק והרשימה עוד ארוכה. מה עם הבטים כלכליים? מתחיל עם מיליון דולר או עשרה שקלים? יש עוד הרבה שאלות וכולנו נשמח לעזור לך לחשוב. (זוהר הצפון)
ש: יש לי רעיון לעבודה שרובה נעשית מהבית. אני מעונינת להציע אותו למוסד גדול ומכובד ומנסה לחזות תוצאות אפשריות: יתכן שיאמרו לי לא - זה לא כלכלי. יתכן שיאמרו לי כן - ויעסיקו אותי ישירות בפיתוח הרעיון. אבל יתכן גם שיגידו לי לא אבל למעשה יפנו למישהו אחר (שהם מכירים, שנמצא כבר בתוך המערכת וכו') על מנת שיפתח את הרעיון שלי. במקרה כזה אני עלולה להשאר בחוץ ולאבד את הרעיון שלי לטובת ארגון גדול. איך מבטיחים 'זכויות רעיון', האם יש דבר כזה בכלל? האם יש דברים שכדאי לי לעשות לפני שאני פונה למוסד המכובד?
ת: גשי לעורך דין המתמחה בזכויות יוצרים. אם יש מישהו שיש לו פתרון - זה עו"ד כזה. (עודד לבנה)
{==עניינים מול הרשויות: מע"מ, ביטוח לאומי ומס הכנסה==}
פתיחת תיק במע"מ
יש שני סוגים של תיקים: עוסק פטור ועוסק מורשה. סוג התיק נקבע על סמך גובה המחזור השנתי, או סוג הפעילות.
- עוסק פטור - גובה הכנסות נמוך (עד 64,001) לא גובה מע"מ ולא מזדכה במע"מ.
חייב לכתוב קבלות אסור לו להוציא חשבוניות.
- עוסק מורשה - מגיש דו"ח למע"מ פעם בחודש או פעם בחודשים (תלוי בגובה המחזור)
מי חייב להיות עוסק מורשה?
תקנה 13
"רישום כעוסק מורשה
- עוסק הנמנה על אחת מהקבוצות המנויות להלן ירשום אותו המנהל כעוסק מורשה גם אם על פי סכום מחזור עסקותיו או מספר המועסקים בעסק הוא היה נחשב כעוסק פטור:
(1) בעל מקצוע חפשי שהוא: אגרונום, אדריכל, הנדסאי, חוקר פרטי, טוען רבני, טכנאי, טכנאי שיניים, יועץ לארגון, יועץ לניהול, יועץ מדעי, יועץ מס, כלכלן, מהנדס, מודד, מנהל חשבונות, מתורגמן, סוכן ביטוח, עורך דין, רואה חשבון או שמאי, בעל מעבדה כימית או רפואית; וכן עוסקים שעיסוקם מתן שירותים מהסוגים המפורטים בתקנה 6א לתקנות מס ערך מוסף, התשל"ו-1976, ולגבי אותם שירותים בלבד;
(2) רופא, לרבות פסיכולוג, פיזיותרפיסט, רופא וטרינר, רופא שיניים או מרפא שיניים;
(3) בעל בית ספר לנהיגה על פי רשיון שניתן לפי סעיף 15(4) לפקודת התעבורה;
(4) בעל בית ספר לרבות גן ילדים, שבו לומדים או מתחנכים תלמידים באופן שיטתי ושאיננו מלכ"ר וכן בית ספר שבו ניתנת הדרכה מקצועית, עיונית או מעשית, לרבות הדרכה לאמנויות ולספורט, לקבוצות שבכל אחת מהן לא פחות מחמישה תלמידים, להוציא הדרכה מקרית של לא יותר משלושים ימי הדרכה בכל קבוצות התלמידים אשר הופעלו באותה שנת מס.
(5) סוחר מקרקעין או מתווך מקרקעין;
בפיסקה זו -
"סוחר מקרקעין" - עוסק שעסקו או חלק מעסקו מכירת זכויות במקרקעין;
"מתווך מקרקעין" - עוסק שעסקו או חלק מעסקו תיווך בזכויות במקרקעין.
(6) סוחר רכב ומתווך רכב;
בפיסקה זו -
"סוחר רכב" - עוסק שעסקו או חלק מעסקו מסחר ברכב;
"מתווך רכב" - עוסק שעסקו או חלק מעסקו תיווך בקניית רכב, במכירתו או החלפתו;
"מסחר ברכב" - לרבות חליפין או השכרת רכב בשיטת מקח-אגב-שכירות;
"רכב" - רכב מנועי כמשמעותו בסעיף 1 לפקודת התעבורה;
(7) חברה הרשומה כדין לפי פקודת החברות;
(8) אגודה שיתופית הרשומה כדין לפי פקודת האגודות השיתופיות."
הרחבה בנושא עוסק פטור:
דוחות מע"מ מוגשים בין היתר כדי שהעסק יוכל להזדכות על מס ערך מוסף לגבי כסף שאינו ערך מוסף. אני אסביר:
ערך מוסף הוא הכסף שהעסק מייצר.
לדוגמא, אם אתם קונים חומרים במאתיים שקלים ומוכרים מוצרים בשלוש מאות שקלים, אז הערך המוסף שלכם הוא מאה שקלים.
על המאה שקלים האלה אתם צריכים לשלם מס.
כדי לשלם מס רק על המאה שקלים האלה, ולא על כל השלוש מאות, אתם צריכים להוכיח שהערך המוסף שלכם הוא רק מאה, ולא שלוש מאות. לשם כך עליכם להוכיח שקניתם במאתיים (ועליהם כבר שולם מס ערך מוסף).
הערך המוסף הוא סך החשבוניות שאתם מוציאים פחות סך החשבוניות שהוציאו לכם ושמע"מ מכיר בהן.
כדי לאפשר לעסקים קטנים נחיתה רכה יותר, הוחלט שעסקים אשר קונים במעט מאד, ואשר הערך המוסף שלהם גם הוא לא גבוה, יהיו פטורים מהתחשבנות עם שלטונות מע"מ.
זה אומר: אם כל מה שקניתם ועוד כל הערך המוסף שלכם קטן מ- 63 אלף ש"ח בשנה (או 64?), שזה אומר מחזור של 5250 ש"ח לחודש (מחזור, לא רווח!), ואם רוב ההתעסקות שלכם היא עם אנשים פרטיים, ואתם כמעט שלא קונים חומר גלם - אז בואו נעשה טובה לכל הצדדים, ונפטור אתכם מדיווח חודשי למע"מ ומהתחשבנות עם מע"מ.
זה מתאים למשל למי שרוצה להביא שני ילדים הביתה ולפתוח משפחתון.
לעומת זאת, אם השירותים שלכם הם בעיקר לעסקים, אז הלקוחות שלכם בעצמם צריכים להזדכות על המע"מ שלכם, ואז בדרך כלל לא תהיו עוסק פטור, גם אם הקף העסקים שלכם קטן. כך, למשל, יועץ אינו יכול להיות עוסק פטור, בשום מקרה. גם לא רופא, אדריכל או מנהל חשבונות. בכל מקרה, כדאי להתייעץ עם רואה חשבון לגבי המקרה הספציפי.
פתיחת תיק בביטוח לאומי
יש לפתוח תיק בביטוח לאומי לצורך דיווח ההכנסה והתשלום בגינה.
עובד עצמאי מוגדר כאחד שמתקיימים אצלו התנאים באחת משלוש החלופות הבאות:
- עוסק במשלח ידו שלא כשכיר לפחות 12 שעות בשבוע והכנסתו אינה פחותה מ- 15% מהשכר הממוצע ;[ 1045 ש"ח]
- עוסק במשלח ידו 20 שעות בשבוע ללא קשר לגובה ההכנסה;
- מי שהכנסתו החודשית הממוצעת ממשלח ידו לא פחתה מ- 50% מהשכר הממוצע ללא קשר להיקף שעות עיסוקו במשלח ידו [ 3347 ש"ח].
פתיחת תיק במס הכנסה
תיק במס הכנסה פותחים מיד לאחר פתיחת התיק במע"מ.
נקבעות לך מקדמות חודשיות עליהן ניתן לערער.
מדווחים פעם בשנה - כל הכנסות הבית חייבות להיות מרוכזות על הטופס: משכורות של שני הצדדים אם עובדים כשכירים וגם העסק, שכ"ד, דיבידנדים, קיצבאות ועוד.
עם פתיחת התיק, תקבלי בדואר תוך זמן מה דרישה למילוי הצהרת הון - פירוט כל רכושך עלי אדמות. הצהרת הון ראשונה, מן הראוי שתהיה הכי מנופחת שאפשר. ההצהרות הבאות יושוו אליה ותיבדק התאמת הגידול ברכוש להכנסותייך באותה תקופה.
מידע נוסף על הדרישות הפרוצדורליות להקמת עסק עצמאי ניתן למצוא כאן
כתבה שפורסמה ב- Ynet: מס הכנסה – מה יוצא למי שנשאר בבית
שאלות ותשובות בנושא מע"מ, ביטוח לאומי ומס הכנסה
ש: אם בעלי לא עבד במשך רוב השנה, וכעת הזדמנה לו עבודת ייעוץ זמנית שתמורתה הוא מקבל סכום חד פעמי, כיצד מתבצע התשלום למס הכנסה, ואיך מחשבים לו את אחוזי המס?
ת: הדרך הטובה ביותר היא לפנות למס הכנסה ולתת להם את כל הפרטיים והם יקבעו כמה מס צריך להוריד. אם אין אישור ממס הכנסה, עלפי החוק המשלם צריך לנכות 50% מס. בכל מקרה חישוב המס הינו שנתי, כלומר בסוף השנה בודקים כמה מס צריך לשלם על ההכנסה השנתית, כמה שולם בפועל ואת ההפרש מקבלים או משלמים. כמוכן יש לשם ביטוח לאומי בין 10%-15%. (יהודה)
ש: כמובטלת היי-טק החלטתי להציע שרותים שלי באופן עצמאי. פתחתי תיק במע"מ כעוסק פטור (עוד לא פניתי למס הכנסה). האם אני יכולה כבר לקבל כסף ולתת קבלה? נאמר לי שאפשר לקנות פנקס קבלות ולמלא עליהן את הפרטים שלי, וניתן גם להפיק קבלות מתוכנות שעוסקות בזה. מה הבעיה פשוט להדפיס קבלה ממוספרת במחשב, מ- word?
תודה מראש למי שיכול לענות לי.
ת: פנקס הקבלות צריך להיות בספר כרוך ויש לשמור העתק של כל קבלה, גם במקרה של ביטול קבלה, יש לשמור את העתק שלה. לכן אין אפשרות להוציא את הקבלות דרך WORD כיוון שלא נשמר תעוד וסדר רץ של הקבלות. את צריכה לפתוח תיק במס הכנסה ועד שלא פתחת תיק אינך יכולה להנפיק קבלות. כדי לך לחפש איש מקצוע אשר ידריך אותך. ברוב המקרים לא יגבו ממך כסף על ההדרכה אלה רק על הדוח השנתי. (פלוני)
ש: פתחתי היום תיק עוסק פטור במע"מ וכמו כן פתחתי תיק גם במס הכנסה. בכוונתי בשלב הראשון למכור דברי מאפה מהבית/ דוכנים וכן להציע שירותי קייטרינג. בטופס של מס הכנסה רשמתי שתחום העיסוק הוא "קייטרינג". האם יש לרשום בצורה מפורטת מהו תחום העיסוק? או שהפרטים שרשמתי מספקים? כמו כן, האם כדאי להעזר ברו"ח לצורך ניהול הדיווחים התקופתיים למע"מ ומס הכנסה???
ת: כדאי לציין במדוייק יותר מהו תחום הפעילות, כיוון שמס הכנסה קובע את המקדמות עלפי תחום הפעילות. (יהודה)
ש: אני סטודנט לצילום. בנוסף להיותי סטודנט לצילום אני עובד כשכיר בתחום האבטחה ומרוויח בערך 2500 ש"ח ברוטו/נטו לחודש מעבודת משמרות. קראתי בפורום שעוסק פטור מוגדר ככזה שמחזור עסקותיו אינו עולה על 63000 ש"ח בשנה והוא חייב דיווח למע"מ פעם בשנה....מקווה שעד פה לא טעיתי. בתור סטודנט שמנסה לגמור את החודש אני רוצה להתחיל לעסוק בעבודות צילום צדדיות (ימי הולדת וכו') ואני לא מאמין שאתקרב אפילו למחזור של 63000 ש"ח. שאלותיי הן:
- האם ,למרות הסכומים הזעומים בהם מדובר, אוכל לקבל החזר מע"מ על הוצאות ציוד כגון סרטי צילום, מצלמה, הדפסות וכו'
- האם הוצאות פרסום (מודעה בעיתון) תחשב כהוצאה מוכרת?
- קראתי במע"מ שעל הוצאות שלא לטובת העסק כגון נסיעות אוכל לקבל החזר בגובה 1/4 מהסכום...למשל דלק. נסיעה למכללה או תשלום עבור שכר לימוד שקשורים לתחום הצילום נחשבים לחלק מהוצאות העסק?? (אין לי מושג וגם לא מצאתי שום התייחסות לנושא)
סעיף 2- כן. אבל תבין שהוצאה מוכרת מתייחסת למס הכנסה ולא למע'מ. בדו"ח השנתי תכלול הוצאה זו.
סעיף 3- לא בשביל מע"מ כי אתה פטור. כן בשביל מס הכנסה (הסבר על מס הכנסה יבוא למטה).
כל עוסק עצמאי, גם אם הוא פטור ממע'מ, מחוייב בדו"ח שנתי לצורך מס הכנסה וביטוח לאומי. חלק מההוצאות שכתבת, שייכות במלואן לעסק. למשל לימוד צילום, ציוד צילום מדפסת וכו'. חלק, כמו כלכלה (הכוונה מזון) וכיבודים, הוצ' לינה (אם תצלם רחוק מהבית) חשמל בבית, טלפון וסלולרי- אפשר לדווח על חלק ממהוצאות. עדיף להתייעץ עם יועץ מס. (יש גם שכ"ד,ארנונה ועוד אם אתה עובד חלק נכבד מהבית. (פיתוח, מול מחשב פגישות וכו'). אני מנהח"ש בהשכלתי וגם עוסקת עצמאית (אבל לא פטורה ממע'מ). (גבולית).
לא בטוח שיתירו לך הוצאה על לימוד צילום. אלה רק השתלמויות ספציפיות. המחזור השנתי המקסימלי להחשב כעוסק פטור הוא 64,000. (יהודה).
ש: יש לי רעיון מעולה לעסק חדש. זהו מוצר חקלאי ייחודי עם פוטנציאל גם לייצוא. יש לי גם רעיון מצויין לשיווק. בקיצור, עסק בו אגדל מאפס את המוצר, אארוז ואשווק בעצמי (מוצר יבש עם חיי מדף של שנה). יש לי קרקע חקלאית שתספיק להתחלה (רוצה להתפתח ולהיבנות לאט לאט, עם נשימה ארוכה).
איך מתקדמים? אני עוסק מורשה בתחום אחר. האם פשוט להודיע למע"מ על שינוי העיסוק? האם לפתוח חברה? איך יודעים? עד כה ניהלתי לבד את החשבונות, אבל נראה לי שבעסק כזה צריך עזרה מקצועית. יש רואי חשבון שמתמחים בעסקים חקלאיים? איך אמצא אחד כזה שיעזור לי מההתחלה? יש כל מני תקנות במס הכנסה שמיועדות רק לחקלאים, לא?
אני רוצה להתחיל לאט לאט, וזה דורש השקעה כספית, גם אם לא גדולה. אז לפתוח מעכשיו את החברה, כדי שאוכל לזכות את ההוצאות? לפנות למט"י הכי קרוב אלי (צפון) או שיש מט"ים שמתמחים בתחומים מסויימים? יש עכשיו בעיות למט"י, לא? האם יש עזרה ממשלתית בחקלאות? עזרה לעסקים של נשים?
ת:
האם פשוט להודיע למע"מ על שינוי העיסוק?
אפשר להודיע להם במכתב.
האם לפתוח חברה? איך יודעים?
תלוי בהרבה גורמים כגון:
- מחזורים.
- תחום הפעילות, יכול להיות שישנם גופים שיעדיפו לקנות מחברה.
- צריך לקחת בחשבון שהתנהלות כחברה יקרה יותר, הנהלת חשבונות, ביקורת שנתית.
- מבחינת מס יש לבדוק את גודל העסק.
התקנות בפקודת מס הכנסה הן פשוטות וכל רואה חשבון יוכל לטפל בכך.
(יהודה)
ש: נגיד שהגיע הרגע בו החלטתי להרשם כעוסק פטור/מורשה וכמו שנותנים שם לתינוק שנולד בשביל הזהות החלטתי לתת לעסק החדש שם .מה הפרוצדורה לנתינת שם לעסק חדש, האם עלי לרשום שם זה במקום כל שהוא ע"מ למנוע מצב בו מישהו אחר יתן את אותו שם לעסקו או לחילופין השם שהחלטתי עליו כבר קיים ( למרות שלא מצאתי). אני מזכיר שוב שאינני חברה אלא עוסק פטור/מורשה או לפחות אהיה כזה. מה עושים??
ת: אתה צריך להודיע למע"מ על השם החדש. (יהודה)
ש: אני לומדת נטורופתיה שנה שנייה, במסגרת הלימודים הוסמכתי לטפל בכל מיני תחומים ואני רשאית להתחיל לטפל, הייתי רוצה לנסות ולראות איך זה, גם כמעין סטאז' וגם לבדוק האם כדאי לפתוח עסק. אני יודעת שלפתוח תיק זה קל אבל לסגור זה קצת יותר קשה. מה עושים?? האם אפשר להגדיר תקופת ניסיון באישור???
ת: לפתוח זה קל וגם לסגור זאת לא בעיה, רק לוקח זמן לסגור. אין מושג "תקופת נסיון".
חפשי מקום שתוכלי לעבוד דרך עסק קיים והם ישלמו לך שכר וכך תוכלי להתנסות. (יהודה)
ש: אני קטין המעוניין לפתוח עסק. ברצוני לשאול כמה שאלות:
1) איפה פותחים תיק מ"עמ? (האם ניתן לעשות זאת טלפונית?, או שחייבים להתייצב במשרד ממשלתי כלשהוא? אם כן, איזה משרד?)
2) מכיוון שאני קטין, האם יש בעיות כלשהן בקבלת רישיון עוסק מורשה, או בכל הליך רשמי אחר שיש לבצע על מנת לפתוח עסק חוקי?
3) מהו ההבדל בין קבלה לחשבונית?
ת:
- תיק מע"מ פותחים במשרד מע"מ [בדרך כלל הקרוב למקום מגוריך].
W א . דרך איש מקצוע, רואה חשבון או יועץ מס.
W ב. באופן עצמאי. עליך להגיע למשרד מע"מ הרלווניטי בתוספת המסמכים הנלווים.
- למרות היותך קטין, אם העסק מופעל על ידך [את הגורם להכנסות] אין שום בעיה.
- ההבדל בין קבלה לחשבונית הוא.
חשבונית- עוסד מורשה מוציא חשבונית [בדרך כלל] עם ביצוע השרות.
(יהודה)
ש: א. אני עומד להירשם כעוסק מורשה, ורואה החשבון שלי אמר לי להכין בבית דפוס פנקס חשבוניות ופנקס קבלות. ראיתי כי הנ"ל עולים כסף רב כיוון שמדובר בכמויות גדולות (10 פנקסים לפחות). אני זקוק לפחות מכך. האם יש דרך אחרת? האם יש אפשרות לקנות פנקס חשבוניות ו/או פנקס קבלות "סטנדרטי" ורק למלא בו את הפרטים שלי? ב. האם על כל חשבוניות / קבלה חייב להופיע תחום העיסוק שלי כפי שנרשם במע"מ, או שמספיק לרשום שם?
ת: 10 פנקסים עולים כ 200-300 ש"ח.
הפנקס צריך לשאת את הפרטים הבאים:
X שם הנישום.
X כתובתו.
X מספר העוסק המורשה שלו [תעודת זהות, ח.פ. עוסק מאוחד]
X תאריך.
X מספר החשבונית.
מומלץ שתתיעץ עם רואה השחבון שלך. לשם כך אתה משלם לו והוא זה שייצג אותך בפני רשויות המס.
(יהודה)
ש: יש לי כמה שאלות בנוגע לעוסק פטור:
1) הבנתי שעוסק פטור לא יכול להגיש חשבוניות מס (רק קבלות).
עכשיו, למיטב הבנתי עוסק מורשה או חברה תמיד ידרשו חשבונית מס על מנת לקזז הוצאות.
האם זה אומר שעוסק פטור יכול להיות מתאים רק למישהו שרוצה לעבוד עבור אנשים פרטיים, או שיש דרך אחרת בה עוסק מורשה או חברה יוכלו לקזז הוצאות תשלום לעוסק פטור?
2) האם שכיר במשרה מלאה יכול להירשם כעוסק פטור?
3) במידה וכן, אילו השלכות יש לכך מבחינת מיסוי ומבחינת הזכאות לדמי אבטלה במקרה של פיטורים?
האם יכול להיות מצב שהשכיר יפוטר, ולא ירוויח כסף גם בתור עוסק פטור, אבל בכל זאת יאבד את הזכאות לדמי אבטלה?
ת:
אני עונה רק על סעיפים 1,2 ברשותך:
1)נכון שיש עדיפות לנותני חשבוניות מס בגלל הקיזוז במע"מ אבל זה לא השיקול
הבלבדי. אם יש לך את מה שאני צריכה, אני אקח את שירותיך גם תמורת קבלה.
הקבלה תירשם בהוצאות העסק ותקטין חיוב למס הכנסה.
למה עסקים נותנים תרומות? בדיוק בשביל זה. (אין חשבוניות, רק קבלות).
2) כן
לגבי הסעיפים האחרים- עדיף שרואה חשבון/יועץ מס יתנו לך הרחבה עליהם.
(גבולית)
- אתה צריך להפריד בין קיזוז ההוצאה, לקיזוז המע"מ. כיוון שמדובר העוסק פטור, אי האפשרות לקיזוז הע"מ אינה רלוונטית ברוב המיקרים כי מדובר בסכומים קטנים.
- כן, הרישום כעוסק פטור הינו על פי תחום הפעילות שלך.
- מבחינת מיסוי - מס הכנסה יקח את חלקו מכל הכנסתך כעצמאי וכשכיר. לגבי ההכנסה כשכיר, אתה משלם את חלקך כל חודש.
אבטלה- המצב כיום הוא שאתה תיהיה זכאי לדמי אבטלה רק מהחלק של היותך שכיר ומהחלק של הכנסתך כעצמאי אינך זכאי לדמי אבטלה במקרה שהעסק נסגר.
בדרך כלל עוסק פטור שיש לו הכנסה ממשכורת הגבוהה הכנסתו מהתחום העצמאי לא ישלם ביטוח לאומי על הכנסתו מהעסק.
דמי האבטלה שתקבל יופחת חלק יחסי עקב הכנסתך כעצמאי.
(יהודה)
ש: אבי נפטר והוריש לאמי מספר של מונית , אמי לא עובדת ואין לה הכנסות מלבד קצבת שארים ,מהשכרת מספר המונית אמי אמורה לקבל כ-1000 שח לחודש ,שאלותי:
- השוכר דורש קבלות ולאמי שאינה עצמאית אין האם היא צריכה לפתוח תיק עוסק פטור?
- האם על הכנסה כלכך נמוכה היא תצטרך להתעסק עם תיק מס הכנסה ,מקדמות וכו'
- האם יש דרך אחרת לבצע זאת ללא תיק עוסק פטור
- את תיק עוסק מורשה של אבי שנפטר אנחנו עומדים לסגור האם אפשר במקום לסגור אותו ולפתוח תיק עוסק פטור פשוט לשנותו לתיק עוסק פטור ולשמות את שמו של אבי לאמי
- כן.
- יהיה לך תיק במס הכנסה. על סמך הנתונים היא כנראה תיהיה פטורה ממס הכנסה ותקבל פטור מניכוי במקור וממקדמות. רק פעם בשנה היא תצטרך להגיש דו"ח למס הכנסה.
- לא.
- כרגע התיק מסווג כעוסק מורשה , כדאי להפוך אותו לתיק עוסק פטור.
ש: איך מנהלים את העניין של המע"מ לבד? מישו יודע? כבר יש לי עסק מורשה, פשוט עד עכשיו רו"ח ניהלה לי גם את המע"מ ועכשיו אני מרוויחה פחות, אז זה לא משתלם, אני רוצה לעשות את זה לבד, הבנתי שזה לא כזה מסובך...
ת: אני עושה את זה לבד, מהתחלה (משו כמו 15 שנה כבר...). זה ממש לא מסובך, אבל צריך תוכנת הנה"ח, אפילו פשוטה (אך מוכרת ע"י רשויות המס), אלא אם מדובר בעסק ממש זעיר, עם מספר מועט ונשלט בקלות של פעולות חודשיות. מעבר לחסכון הכספי, יש לזה חשיבות רבה בשליטה על מה שקורה בעסק ובקבלת החלטות על בסיס עובדות ולא תחושות. (שרון ברקת)
אין חובה בתוכנת הנח"ש . ניתן לנהל גם ספרים אמיתיים כלומר מנייר. רק ישנם מספר תנאים :
- ספר כרוך - שלא ניתן לתלוש את הדפיים שלו ללא השארת זכר.
- שמירת העתק מכל החשבוניות , קבלות , תעודות משלוח , הזמנות או כל מסמך אחר שהעסק אמור להפיק על סמך הוראות החוק.
- וכדו' הכל לפי הוראות ניהול ספריים הספצפיות.
הנה אתר שמאפשר ביצוע הנה"ח און-ליין דרך האינטרנט. אני לא מכיר ולא ניסיתי, אבל זה נשמע מענין. (שרון ברקת)
גם אני עושה את המע"מ לבד. חֲבֵרות רואות חשבון הסבירו לי איזה אחוז מוכר באיזו הוצאה, רשמתי לי את הנתונים האלה בדף האחרון של פנקס תקבולים/תשלומים או איך שקוראים לזה, וזה קלי קלות. מאז שהכניסו את אופציית התשלום דרך האינטרנט, בכלל החיים קלים - רק צריך לזכור לשלם בתאריך הנכון (-: (עדי יותם)
גם אני עושה את המע"מ לבד. חֲבֵרות רואות חשבון הסבירו לי איזה אחוז מוכר באיזו הוצאה, רשמתי לי את הנתונים האלה בדף האחרון של פנקס תקבולים/תשלומים
אתן לא מתכוונות במקרה למקדמות על מס הכנסה? כי מע"מ זה נורא פשוט - משלמים 17 % מכל ההכנסות... (מיכל שץ)
כי מע"מ זה נורא פשוט - משלמים 17 % מכל ההכנסות...
מדובר על מע"מ מוכר מהוצאה מוכרת. (יהודה)
כן, אבל עדיין ההתקזזות היא הרבה יותר פשוטה מאשר במס הכנסה. מה שמוכר מתקזז (כל ה-17 אחוז, כי לא משלמים פעמיים מע"מ) ומה שלא, לא. ת'אמת כשחושבים על זה גם המקדמות זה לא כזה מסובך, הרי אם קבעו נגיד 7 אחוז, אז צריך לשלם 7 אחוז מכל ההכנסות, לפי מה שהרו"ח שלי הסבירה לי, את ההתקזזות מול ההוצאות עושים רק פעם בשנה (בדו"ח השנתי). ואז אם שלמת יותר מדי הם מחזירים. לי מחזירים כל שנה (שתדעו שאני מרוויחה המווווון...), בערך שנה וחצי אחרי ששילמת הם מחזירים... רק עכשיו אני מקבלת את ההחזר על 2002, טחנות הצדק טוחנות לאט.... ועוד משהו, אפשר ללכת לקבל יעוץ במשרדי מס הכנסה, וזה בחינם. (מיכל שץ)
ש: לגבי הוצאות ריבית על משכנתא והוצאות בנקאיות, מישהו יודע איך מצהירים עליהן? ז"א, אילו אישורים אני צריכה לשמור? ולמה מתכוונים ב"הוצאות בנקאיות"?
ת: הוצאות בנקאיות זה מה שנקרא גם "עלויות מימון", ובעברית: כמה עולה לך כל ההתעסקות עם הבנק כספק כסף: ריבית על מסגרת האשראי בעו"ש, ריבית על הלוואות, עמלות. יש "מקדמי הכרה" בהוצאות אלו בהתאם לסוג החשבון (עסקי בלבד, מעורב עסק-בית וכו') וסוג העסק. האישורים הנדרשים הם מסמכי הבנק השונים: דפי חשבון, הודעות על ריבית וכו', שעל פיהם מבצעים רישום של ההוצאה בספרים. (שרון ברקת)
ש: לגבי ועד בית, למי שיודע: בזמנו ניג'סתי לוועד שיתחילו להוציא קבלות, הבטיחו שיטפלו, עברו כמה שנים וכולנו שכחנו מזה. מן הסתם, אם העסק בבית, זו גם הוצאה שמוכרת ב-25%? אנחנו מדברים על הוצאה של 300 שקל בשנה סה"כ, ז"א 75 שקל מוכרים - אבל בחמש שנים זה כבר 375... מספיקה קבלה מפנקס פשוט כזה שקונים בחנות כלי כתיבה, נכון?
ת: מספיקה קבלה מפנקס פשוט כזה שקונים בחנות כלי כתיבה, נכון? נכון. (יהודה).
ש: סיימתי קורס במקצוע קוסמטי מסויים ואני מעוניינת לעסוק בו בבית. שאלתי היא מתי להתחיל את כל הפרוצדורה של עוסק פטור? כרגע אני מטפלת בחברות ובנות משפחה, כמובן ללא תשלום, אך ברצוני שיהיו לי לקוחות אחרות בתשלום. מה אם לא אצליח בעסק? האם אסתבך מכך שלא אצליח למצוא לקוחות לאחר שהצהרתי ברשויות שיש לי עסק? מדובר בעסק מאוד קטן, עם הוצאות קטנות והכנסות קטנות. תודה על כל תשובה.
ת: ברגע ששקלת את כל הנקודות והחלטת לפתוח עסק, לא תיהיה לך שום בעיה לסגור אותו לאחר תקופת זמן במידה והחלטת שזה לא זה. יכול להיות שיבקשו ממך להגיש הצהרת הון כיוון שזה נעשה בדרך כלל בצורה אוטומטית, אני לא בקיא בעוסקים פטורים ואיני יודע האם הם גם נדרשים להצהרת הון. רק שעיניני המיסים לא צריכים להשפיע עליך בשאלה האם לפתוח או לא.
(פלוני אלמונית).
אני לא בקיא בעוסקים פטורים ואיני יודע האם הם גם נדרשים להצהרת הון.
נדרשים. (לצערי). לגבי האם לפתוח תיק וכו'. ההגדרות של "עוסק", עוסק פטור, עוסק מורשה (פעם גם היה עוסק זעיר) קשורות למע"מ ולא למס הכנסה. בקרוב אגפי המיסים עוברים איחוד, אז עוד לא כ"כ ברור מה יהיה. בכל מקרה כשאת פותחת תיק במע"מ מותר לך להוציא חשבוניות / קבלות ורק אחרי 3 חודשים את חייבת לפתוח תיק במס הכנסה, זה נותן לך מעין תקופת הרצה שבה את יכולה לנסות את העסק ולבחון האם כדאי להחזיק אותו או לו. בכל מקרה העקרון הוא שאם את ישרה ופועלת בצורה הגונה את לא תסתבכי אם אגפי המיסים. ואל תאמיני למי שאומר לך שצריך לפחד ממס הכנסה, זו טעות! לאנשים ישרים אין שום סיבה לא להסתבך ולא לפחד. שיהיה בהצלחה!
(מיכל שץ)
ורק אחרי 3 חודשים את חייבת לפתוח תיק במס הכנסה
החוק שונה. יש לפתוח את התיק במס הכנסה ישר אחרי שנפתח התיק במע"מ ואסור לחכות שלושה חודשים.
(יהודה)
ש: אם אני מקבלת הבטחת הכנסה ומחליטה לפתוח תיק במע"מ ובמס הכנסה כעוסקת עצמאית, האם אוטומטית מתבטלת הבטחת ההכנסה או שמחכים תקופה מסוימת לראות מה גובה ההכנסות מהעסק החדש?
ת:
pub]חוק הבטחת הכנסה Language[/po]=hebrew&backPage=getbook.asp&showVer=0&Books=3968
(פלוני אלמונית)
כדי לקבל גמלת הבטחת הכנסה או השלמת הכנסה ישנם מספר תנאים. גיל, תושבות, מבחן הכנסה ועוד. בהנחה שאת מעל הגיל המזכה 25+ ואת תושבת ישראל לפחות 24 חודשים ברציפות אין ברשותך רכב ולא נסעת לחו'ל לאחרונה.. יערכו לך מבחן הכנסות. גם עוסק עצמאי העומד בתנאים יכול לקבל גמלת הבטחת הכנסה. את יכולה לעיין בחוק הבטחת הכנסה וכן את יכולה להוריד את חוברת המידע של ביטוח לאומי בקובץ PDF או להזמינה דרך האתר ולקבלה בדאר. "אתר ביטוח לאומי"www.btl.gov.il
(יהודה)
ש: איזה חלק מהוצאות הבית מוכר לצורך דיווח למע"מ? היכן אפשר למצוא הסברים מפורטים על כך?
ת: עוסק רשאי לנכות מהמס שהוא חייב בו את מס התשומות מחשבונית מס שהוצאה לו כדין...ובלבד שהחשבונית נושאת את שמו של העוסק. מס תשומות בהוצאה מעורבת יותר בניכוי בשיעור יחסי. אם מנהל מס ערך מוסף קבע כללים, יותר בניכוי שני שלישים מהמס (הכוונה להוצאות רכב, טלפון סלולרי). אם המנהל לא קבע כללים, יותר בניכוי רבע מהמס. (פלוני אלמונית)
ש: מה לגבי ארנונה של עסקים מהבית? קראתי שהארנונה מאד מאד גבוהה. למשל, בעיר מודיעין המדובר בסכום של מ- 91 ש"ל לגני ילדים ומעונות פרטיים ועד 180 ש"ח למשרדים ו- 291 ש"ח ל "דירה בה מתנהלת פעילות עסקית".
ת: על ארנונה אין מע"מ (פלוני אלמונית)
ש: לא התכוונתי לארנונה, התכוונתי להוצאות מעסק בבית, שזו כותרת הדף. הדיון כאן הלך למע"מ וכן הלאה, אבל אני מדברת על עצם ההוצאה. האם מי מכם שעובד בבית מכיר הוצאה זו? כלומר, בניסוח מדויק יותר - האם אתם משלמים ארנונה עסקית? זה נראה מאד לא משתלם....
ת: לא מבין בנושא, אבל, אם משלמים יותר ארנונה (על החלק היחסי, חדר, פינת חדר, שמוגדרים כמשרד או מקום העבודה), הרי שגם הארנונה אמורה להחשב כהוצאות עסקיות לכל דבר, תקנו אותי אם כתבתי שטויות. (שום הבנה)
גם במקרה שהארנונה אינה מוגדרת כארנונה עיסקית ונעשה שימוש בנכס לצורך העסק, הארנונה היחסית [לשימוש העסק] מותרת בתור הוצאה. הסיווג של הארנונה כעיסקית או פרטית, הינו [נכון להיום] סיווג של הרשות המקוצית בלבד לצורך גבית הארנונה. (פלמוני)
ש: האם עסק ביתי של עוגיות/ עוגות למכירה דרך חנויות/בתי קפה/ ישירות לצרכן הסופי (דוכן או מהבית) זקוק לרשיון עסק ורשיון של משרד הבריאות?
ת: פעם רציתי למכור עוגיות ביתיות בקניונים וכשהתקשרתי לשם לברר איך ומה עושים אמרו לי שצריך רישיון עסק בכדי שלא כל אחד יבוא וימכור מה בא לו. וגם רישיון ממשרד הבריאות. עכשיו זה לגבי דברי מזון לגבי מוצרים אחרים אין לי מושג אבל אפשר להרים טל פון למקום שבו אתה רוצה למכור ולברר את המדיניות שלהם. בתקווה שתצליח. (ריח מנטה)
ש: האם עוסק פטור גם חייב במקדמות למס הכנסה או שההתקזזות נעשית פעם בשנה ? ת: חייב במקדמות בדרך כלל פעם בחודשים ובסוף השנה נעשית התקזזות. (יהודה)
ש: חשבתי הרבה זמן על עבודה מהבית ועכשיו אני חושבת על לפתוח חוג לילדים אחה"צ מישהו יודע מה צריך לעשות מבחינת מס הכנסה, איזה תיק לפתוח לעסקים ממש ממש קטנים, כי זה מה שזה בהתחלה.
ת: את צריכה לגשת למע"מ ולפתוח תיק עוסק פטור. אח"כ ממלאים טופס למס הכנסה 5329 וניתן לשלוח להם בפקס או בדואר. ולסיום ממלאים דו"ח לביטוח לאומי דין וחשבון שנתי. (יהודה)
ש: האם אפשר "להוציא את העסק לחופשה"? לא לסגור את התיק, אך להצהיר על הפסקת עבודה? העסק שלי מוגדר כ" שירותים משרדים".
ת: אין בעיה לדווח אי פעילות למע"מ ולמס הכנסה. יכול להיות שביטוח לאומי צריך לשלם בכל מקרה. (יהודה)
ש: לפני כחודשיים פתחתי עסק זעיר. ניגשתי לרואת חשבון ומילאתי אצלה טופס כדי שתפתח לי עסק זעיר. רואת החשבון הודיעה לי שפתחה לי את העסק ואני יכולה להוציא קבלות. לפי מה שהבנתי ממנה אני צריכה להגיש לה כל חודש את פירוט ההוצאות וההכנסות שלי, וחתמנו על דף שאני משלמת לה רק כאשר אני מוכרת את המוצרים שלי. עדין לא נפתח תיק במע"מ ובביטוח לאומי. האם אני יכולה להפסיק את השירות עם הרואת חשבון ולהגיש לה פעם בשנה את כל ההוצאות וההכנסות כדי שתמלא דו"ח. יש לציין שכשניגשתי אליה עבדתי בתור שכירה במשרה חלקית.
ת: צריך לבדוק האם את חייבת במקדמות מס הכנסה [לרוב עוסקים פטורים לא חייבים] וכן האם את חייבת בביטח לאומי. אם אינך חייבת במקדמות מס הכנסה, היא תוכל להדריך אותך איך לנהל את הנהלת החשבונות ופעם בשנה את / היא תגישו את הדוח למס הכנסה ותמלאי את הדיווח למע"מ. (יהודה)
תרמו לדף: נאוה פרנס, ליאת skippy, טרה רוסה, עודד לבנה, שירי בן דב, אביב חדש, מיכל שרייבר, יהודה, חגית ל, גל, אמא של יונת, פלונית, יעל, פלוני, אסף, גבולית, רותם מקציר, דוד, פלוני אלמונית, עצמאי בשאיפה, שרון, חאן יא, אילנה אילן, יונת שרון, מירב דג, רועי שרון, ורד לב, תמר שקד, ענת גביש, סימונה ואבנר, שיפון 1, מונו נוקי, נועה בר, עירית לוי, הערסית מהשכונה, דנה'לה, חבצלת השרון, ענת גיגר, גלית ועמרי, ה עוגיה, שרון ברקת, עדי יותם, מיכל שץ, דיאנה, עגור לבן, מישהי, רותי, חיים, חנה, ליזי, שרון ח, אילה ארז, אביטל צ, זוהר הצפון, צחי אליאס, פלוניני, ריח מנטה, מיכל מסורי, מירב, אור, תמרול ה.
ערכו: תזמורת הים, עירית לוי
עריכה ראשונה - יוני 2005, עריכה שניה - אוגוסט 2005